Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
live
Live οι εξελίξεις σε Ισραήλ και Γάζα: Οι Χούθι χτύπησαν εμπορικό πλοίο - Βομβάρδισαν την Υεμένη ΗΠΑ και Μ.Βρετανία

Live οι εξελίξεις σε Ισραήλ και Γάζα: Οι Χούθι χτύπησαν εμπορικό πλοίο – Βομβάρδισαν την Υεμένη ΗΠΑ και Μ.Βρετανία

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Συνεχίζεται ο Γολγοθάς των Παλαιστινίων στη Γάζα ενώ στενεύουν τα περιθώρια για συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

Αντιμέτωπη με την έλλειψη νερού και φαγητού παραμένει η Γάζα, ενώ το Ισραήλ σε μία ακόμα επιθετική κίνηση επέστρεψε πίσω φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι ΗΠΑ κατέθεσαν ένα αναθεωρημένο σχέδιο προτεινόμενης απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάπαυση του πυρός, το οποίο ζητά «άμεση κατάπαυση του πυρός για περίπου έξι εβδομάδες στη Γάζα μαζί με την απελευθέρωση όλων των ομήρων».

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τρεις αμάχους και τραυμάτισαν άγνωστο αριθμό άλλων σε επίθεση σε σπίτι στην πόλη Ντέιρ ελ Μπαλάχ, στην κεντρική Γάζα.

Δείτε live

Δείτε τις εξελίξεις στο in

05:30 Ηχηρή παρέμβαση της Κίνας

Για την κατάσταση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία χαρακτήρισε «τραγωδία για την ανθρωπότητα», μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Πεκίνο.

Ερωτηθείς για τη σύγκρουση στη Γάζα, ο Γουάνγκ τη χαρακτήρισε «τραγωδία για την ανθρωπότητα και ντροπή για τον πολιτισμό» και επανέλαβε τις εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός, προτρέποντας τη διεθνή κοινότητα να «δράσει άμεσα» για την επίτευξη αυτού του στόχου.

«Ο λαός της Γάζας έχει δικαίωμα στη ζωή», είπε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών (περισσότερα εδώ).

04:45 Αξιωματούχος του ΟΗΕ επαινεί τη νέα προσφυγή κατά του Ισραήλ

Η Φραντσέσκα Αλμπανέζε, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, εξέφρασε «γνήσια ευγνωμοσύνη και θαυμασμό» για τη νέα προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ) για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Η Νότια Αφρική κάλεσε ξανά το ICJ να διατάξει πρόσθετα έκτακτα μέτρα κατά του Ισραήλ, καθώς οι άνθρωποι λιμοκτονούν τώρα στη Γάζα και δεν υπάρχει χρόνος για αναμονή, ανέφερε.

«Η απειλή της παντελούς πείνας πλέον υλοποιείται. Το δικαστήριο πρέπει να δράσει τώρα για να σταματήσει την επικείμενη τραγωδία», ανέφερε η Νότια Αφρική σε ανακοίνωσή της.

04:00 Το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω Κύπρου

Ανθρωπιστική βοήθεια προοριζόμενη για τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας θα μεταφερθεί διά θαλάσσης από την Κύπρο στον θύλακο εντός ημερών, δήλωσε χθες Τετάρτη πηγή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters ενήμερη με το θέμα.

Δεν είναι σαφές σε αυτό το στάδιο ποια χώρα ή ποιες χώρες προσφέρουν τη βοήθεια, ποια είναι η ποσότητά της, πού θα μεταφερθεί, ή πώς θα διανεμηθεί. Η πηγή του μίλησε για συντονισμό για το ζήτημα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Θέλουν η βοήθεια να σταλεί προτού αρχίσει το ραμαζάνι» (την Κυριακή), εξήγησε, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί (περισσότερα εδώ).

03:00 Τρεις οι νεκροί από το πλήγμα των Χούθι στο True Confidence

Τρία μέλη του πληρώματος εμπορικού πλοίου σκοτώθηκαν χθες Τετάρτη στον Κόλπο του Αντεν, όταν το έπληξε πύραυλος που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, στην πρώτη θανατηφόρα επίθεση των ανταρτών Χούθι εναντίον της διεθνούς ναυσιπλοΐας στ’ ανοικτά της φτωχότερης χώρας της αραβικής χερσονήσου.

Χθες περί τις 10:30 (ώρα Ελλάδας), αντιπλοϊκός βαλλιστικός πύραυλος εκτοξεύθηκε από εδάφη ελεγχόμενα από τους Χούθι στην Υεμένη εναντίον του True Confidence, πλοίου μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου «υπό σημαία Μπαρμπάντος, λιβεριανής ιδιοκτησίας», ανέφερε το μικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

«Ο πύραυλος έπληξε το πλοίο και το (…) πλήρωμα έκανε λόγο για τρεις νεκρούς, τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες, τρεις εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, και μεγάλες ζημιές», διευκρίνισε η CENTCOM μέσω X (περισσότερα εδώ).

02:12 Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέο σχέδιο ψηφίσματος για την κατάπαυση του πυρός

Αφού χρησιμοποίησαν τρεις φορές το δικαίωμα βέτο τους για να ακυρώσουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αποσκοπούσαν στην κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, οι ΗΠΑ ετοιμάζουν τώρα ένα νέο ψήφισμα που ταιριάζει στους όρους που έχουν θέσει στις παλαιστινιακές οργανώσεις για προσωρινή παύση των μαχών στη Γάζα, διάρκειας έξι εβδομάδων.

02:10 Επιβεβαίωση και εντός Υεμένης της επίθεσης στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Χοντέιντα

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο εξαπέλυσε δύο επιδρομές σήμερα το βράδυ στην επαρχία Χοντέιντα.

Μια πηγή ασφαλείας δήλωσε στη Saba την Τετάρτη ότι τα επιθετικά αεροσκάφη στόχευσαν το διεθνές αεροδρόμιο της Χοντέιντα με δύο επιδρομές.

02:05 Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τις τελευταίες εγκρίσεις εποικισμών που έγιναν από το Ισραήλ νωρίτερα σήμερα.

«Οι εποικισμοί εξακολουθούν να αποτελούν εμπόδιο για την ειρήνη. Οι εποικισμοί συνεχίζουν να μην συνάδουν με το διεθνές δίκαιο», αναφέρει ο Μάθιου Μίλερ του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, επαναλαμβάνοντας μια θέση που εξέφρασε για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, όταν το Ισραήλ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προωθήσει τα σχέδια για χιλιάδες νέες κατοικίες εποικισμών, τα οποία έλαβαν επίσημα πράσινο φως νωρίτερα σήμερα.

Χαρακτηρίζοντας τους εποικισμούς ασυμβίβαστους με το διεθνές δίκαιο, ο Μπλίνκεν αποκατέστησε την ιστορική πολιτική των ΗΠΑ στο θέμα αυτό και απέρριψε μια στάση που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση,

«Αυτοί οι εποικισμοί δεν βλάπτουν μόνο τον παλαιστινιακό λαό, αλλά τελικά αποδυναμώνουν την ασφάλεια του Ισραήλ και αποδυναμώνουν τις προοπτικές για μια διαρκή συμφωνία που θα παρέχει πραγματική ειρήνη και πραγματική ασφάλεια για τον ισραηλινό λαό», λέει ο Μίλερ.

01:48 Η Νότια Αφρική ζητά από το ΔΔ την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, επικαλούμενη την πείνα

Η νοτιοαφρικανική προεδρία αναφέρει ότι η χώρα «απευθύνθηκε στο Διεθνές Δικαστήριο με επείγουσα αίτηση για την ενίσχυση των προσωρινών μέτρων που διέταξε το δικαστήριο στις 26 Ιανουαρίου 2024, προκειμένου να αποφευχθεί ο λιμός στη Γάζα.

«Η επείγουσα αίτηση κατέστη αναγκαία λόγω της εκτεταμένης πείνας στη Γάζα, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 15 παιδιά μόνο την τελευταία εβδομάδα, ενώ ο πραγματικός αριθμός πιστεύεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος», αναφέρει η προεδρία σε ανακοίνωσή της.

«Οι εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιούν ότι ο αριθμός των θανάτων θα αυξηθεί εκθετικά εάν δεν σταματήσουν οι στρατιωτικές δραστηριότητες και δεν αρθεί ο αποκλεισμός», συνεχίζει η ανακοίνωση, ζητώντας από το δικαστήριο να διατάξει την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

«Η κατάσταση είναι επείγουσα. Η Νότια Αφρική δεν έχει άλλη επιλογή από το να απευθυνθεί στο Δικαστήριο για την ενίσχυση των προσωρινών μέτρων που ισχύουν για να προσπαθήσει να αποτρέψει την πλήρη πείνα στη Λωρίδα της Γάζας».

01:37 Η Γερμανία καλεί το Ισραήλ να αποσύρει τις εγκρίσεις οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Η Γερμανία κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως την έγκριση περαιτέρω οικισμών στη Δυτική Όχθη, λέγοντας ότι η κατασκευή οικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Σχολιάζοντας την έγκριση από την Ανώτατη Αρχή Σχεδιασμού του Ισραήλ σχεδίων για την κατασκευή περίπου 3.500 νέων κατοικιών στους οικισμούς Maale Adumim, Kedar και Efrat, το υπουργείο δήλωσε «Καταδικάζουμε έντονα την έγκριση περαιτέρω μονάδων εποικισμού στη Δυτική Όχθη».

01:25  H Oaktree εμφανίζεται ακόμα και σήμερα σε λίστες ιστότοπων της ναυσιπλοϊάς ως πλοιοκτήτρια εταιρεία του True Confidence

Μετά και από την συνέντευξη τύπου του εκπροσώπου των Χούθι που αποκάλεσε το True Confidence ως «αμερικανικού», παρότι είχε πωληθεί πριν μερικές ημέρες, υπάρχει η υποψία της λάθος στόχευσης.

01:15 Σφοδροί βομβαρδισμοί στο αεροδρόμιο της Χοντέιντα

Οι ΗΠΑ και η Μ.Βρετανία προέβησαν σε δύο βομβαρδισμούς με διαφορά χρόνου του αεροδρομίου της Χοντέιντα, σε αντίποινα για την επίθεση στο πλοίο True Confidence.

00:50 Οι ΗΠΑ λένε ότι οι Χούθι θα λογοδοτήσουν για την επίθεση που σκότωσε δύο ναύτες

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να θεωρούν την ομάδα της Υεμένης υπεύθυνη για τις επιθέσεις κατά της διεθνούς ναυτιλίας.

Νωρίτερα, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφεραν ότι από πυραυλική επίθεση σε φορτηγό πλοίο, το True Confidence, περίπου 90 χιλιόμετρα (55 μίλια) νοτιοδυτικά του λιμανιού της πόλης Άντεν της Υεμένης, σκοτώθηκαν δύο ναυτικοί. Την επίθεση ανέλαβαν οι Χούθι σε τηλεοπτικό διάγγελμα του στρατιωτικού εκπροσώπου της ομάδας Γιαχία Σαρί.

Ο Μίλερ αρνήθηκε να διευκρινίσει στους δημοσιογράφους αν η επίθεση αυτή θα πυροδοτήσει έναν νέο γύρο αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών σε θέσεις των Χούτι στην Υεμένη, οι οποίες συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024.

Πριν λίγο έγινε γνωστό πως οι απώλειες ναυτικών ανέρχονται σε τρεις.

00:35 Greenpeace: Προειδοποιεί ότι το Rubymar θα μπορούσε να προκαλέσει μακροπρόθεσμη περιβαλλοντική καταστροφή

Η βύθιση του πλοίου Rubymar στην Ερυθρά Θάλασσα μετά από επίθεση των ανταρτών Χούτι της Υεμένης θα μπορούσε να αποτελέσει μακροπρόθεσμη απειλή για τη θαλάσσια ζωή της περιοχής, καθώς οι περιβαλλοντικές ομάδες αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την κρίση. Βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

Ειδικοί δήλωσαν στο The National ότι η αποτυχία ανάσυρσης του πλοίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιβαλλοντική καταστροφή, καθώς το φορτίο του περιλαμβάνει δεκάδες χιλιάδες τόνους λιπασμάτων. Οι πιο αξιόπιστες αναφορές δείχνουν ότι το πλοίο μετέφερε 41.000 τόνους νιτρικού αμμωνίου, είπε. Όμως ο στρατός των ΗΠΑ δήλωσε ότι στο Rubymar ήταν έμφορτο με 21.000 τόνοι λιπάσματος με θειικό φωσφορικό αμμώνιο.

Περισσότερα εδώ.

00:15 20 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από υποσιτισμό, αφυδάτωση: Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγεία

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας στη Γάζα, Ashraf al-Qudra, δήλωσε ότι ακόμα ένα παιδί, 15χρονών, στο νοσοκομείο Al-Shifa πέθανε λόγω υποσιτισμού και αφυδάτωσης.

Πρόσθεσε ότι ένας 72χρονος Παλαιστίνιος μαρτύρησε επίσης στο νοσοκομείο Kamal Adwan βόρεια της Γάζας για τον ίδιο λόγο.

Ο Al-Qudra δήλωσε ότι ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από υποσιτισμό και αφυδάτωση έχει ανέλθει σε 20 προσθέτοντας ότι αυτό αντικατοπτρίζει την αλήθεια πίσω από το επίπεδο της βοήθειας που παραδίδεται στα νοσοκομεία. Προφανώς η απουσία ορώνπαίζει μεγάλο ρόλο.

00:05  Η ευελιξία της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις συναντά την ισραηλινή κωλυσιεργία, λένε πηγές της Χαμάς

Κορυφαίος αξιωματούχος της Χαμάς ενημέρωσε το Al Mayadeen για τις τελευταίες εξελίξεις στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις στο Κάιρο. Η ισραηλινή κατοχή δεν έχει εκφράσει ακόμη καμία θετική στάση όσον αφορά τον τερματισμό του πολέμου και αρνείται να αποχωρήσει από τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς.

Μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με τη μεσολάβηση της Παλαιστινιακής Αντίστασης και των ισραηλινών αρχών στο Κάιρο, οι οποίες δεν έχουν σταματήσει από την Κυριακή, ο ανώτερος αξιωματούχος ενημέρωσε το Al Mayadeen για τις τελευταίες εξελίξεις.

«Ο στόχος των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων στο Κάιρο είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας που θα επιτυγχάνει μόνιμη κατάπαυση του πυρός, την επιστροφή των εκτοπισμένων, την πλήρη απόσυρση και την παροχή των αναγκών του λαού μας», επανέλαβε.

Είναι σημαντικό ότι αποκάλυψε ότι η κατοχή ελιγμούς στις διαπραγματεύσεις και πιέζει να συζητηθούν ρήτρες αποχώρησης. Συγκεκριμένα η ρήτρα αυτή χαρακτηρίστηκε από τον αξιωματούχο ως «αμφίβολη και ασαφής».

23:58 Τουλάχιστον πέντε νεκροί από ισραηλινό βομβαρδισμό τζαμιού στη βόρεια Γάζα

Βίντεο που εξασφάλισε το Al Jazeera δείχνει τα επακόλουθα του βομβαρδισμού του τζαμιού Salah στην Jabalia al-Balad νωρίτερα σήμερα.

Συνεργεία της πολιτικής άμυνας έσπευσαν στο σημείο για να αρχίσουν τις προσπάθειες διάσωσης και ανέσυραν τα πτώματα τουλάχιστον πέντε Παλαιστινίων, καθώς και πολλούς τραυματίες. Μεταξύ των τραυματιών ήταν και παιδιά, όπως δείχνει το βίντεο μας. Οι κάμερές μας κατέγραψαν συνέντευξη με μάρτυρα της βομβιστικής επίθεσης, ο οποίος δήλωσε ότι το τζαμί έγινε στόχος χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση και ότι πολλά παιδιά βρίσκονταν κοντά τη στιγμή της επίθεσης.

 23:45 Καμία δικαιολογία για πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ λέει ο ΟΗΕ

Η Mary Lawlor, ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφέρει ότι δεν υπάρχουν ηθικά επιχειρήματα που να δικαιολογούν τη συνεχιζόμενη πώληση όπλων στο Ισραήλ από κράτη που σέβονται την αρχή της καθολικότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε άρθρο της στην εφημερίδα The Irish Times, η Lawlor αναφέρει: «Η διεθνής αρχιτεκτονική των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τρίζει υπό το βάρος της υποκρισίας των κρατών που δηλώνουν απόλυτη υποστήριξη σε μια τάξη βασισμένη σε κανόνες, αλλά συνεχίζουν να διευκολύνουν αυτόν τον πόλεμο παρέχοντας όπλα στο Ισραήλ για να σκοτώσει περισσότερους αθώους Παλαιστίνιους».

Χαρακτηρίζει την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα «πόλεμο κατά των γυναικών και των παιδιών», τα οποία αποτελούν το 70% των περισσότερων από 30.000 νεκρών Παλαιστινίων. Προσθέτει ότι οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν στοχοποιηθεί ρητά, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων, οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους καλύπτοντας τη σύγκρουση, ενώ ήταν σαφώς ορατοί με δημοσιογραφικά γιλέκα και κράνη. «Πρόκειται επίσης για έναν πόλεμο κατά των δημοσιογράφων», λέει, και «έναν πόλεμο κατά του ανθρωπιστικού προσωπικού».

23:29 Σειρά επιχειρήσεων από ους μαχητές των Ταξιαρχιών Al-Mujahideen εναντίον ισραηλινών στρατιωτών και τεθωρακισμένων, με οβίδες και άλλα όπλα

23:10 Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλγερίας ζητά την ανάκληση της ιδιότητας του Ισραήλ ως μέλους του ΟΗΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλγερίας καταδίκασε το σχέδιο της κατοχής για την «επόμενη μέρα» και ζήτησε ένα «ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος».

Η Αλγερία ζήτησε ψήφισμα για την επιβολή κυρώσεων στην ισραηλινή κατοχή με την ακύρωση της ιδιότητας του μέλους της στα Ηνωμένα Έθνη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Αλγερίας, κατά τη διάρκεια της 161ης συνόδου σε υπουργικό επίπεδο του Συμβουλίου του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο, ο υπουργός Εξωτερικών της Αλγερίας, Αχμάντ Ατάφ, κάλεσε σήμερα για ένα κίνημα ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για να πιέσει την τελευταία να ανακαλέσει την ιδιότητα του μέλους του Ισραήλ.

Ο Attaf δήλωσε ότι η δράση αυτή θα είναι «εμπνευσμένη από τα ιστορικά μέτρα που έλαβαν τα Ηνωμένα Έθνη, απέναντι στο καθεστώς του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, μέχρι την ημέρα της εξαφάνισής του».

22:45 «Σκληρή αλλά αναγκαία η κουβέντα με τον Γκαντζ για την Γάζα» λέει ο Κάμερον

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον δηλώνει ότι μίλησε νωρίτερα σήμερα με το μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ για το καθήκον του Ισραήλ να παρέχει βοήθεια στη Γάζα και την ανησυχία της Βρετανίας για την προοπτική μιας στρατιωτικής επίθεσης στη Ράφα.

«Κατέστησα σαφή τα βήματα που πρέπει να λάβει το Ισραήλ για την αύξηση της βοήθειας προς τη Γάζα και τη βαθιά ανησυχία του Ηνωμένου Βασιλείου για την προοπτική μιας στρατιωτικής επίθεσης στη Ράφα», αναφέρει ο Κάμερον. «Πρόκειται για δύσκολες αλλά απαραίτητες συζητήσεις».

Την Τρίτη, ο Κάμερον δήλωσε ότι θα έλεγε στον Γκαντς ότι η υπομονή εξαντλείται για τα «φοβερά δεινά» στη Γάζα.

22:20 Ο υπουργός Εσωτερικών Μοσέ Αρμπέλ απαιτεί από το Λικούντ να ανακαλέσει τα «επαίσχυντα» σχόλια σχετικά με την έρευνα για τον Μερόν

Ο υπουργός Εσωτερικών Μοσέ Αρμπέλ του υπερορθόδοξου κόμματος Shas απαιτεί από το Λικούντ να ανακαλέσει την «επαίσχυντη δήλωση» που έκανε νωρίτερα σήμερα το κόμμα, στην οποία χλεύασε την έρευνα για τη φονική συντριβή στο Meron ως «πολιτικό όπλο» που χρησιμοποιείται από τους αντιπάλους του εναντίον του πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου.

«Καλώ τον εκπρόσωπο του Λικούντ να αποσύρει την επαίσχυντη απάντησή του για την επιτροπή έρευνας για την καταστροφή του Μέρον και τα πορίσματά της», αναφέρει ο Αρμπέλ. «Πρέπει όλοι να σεβαστούμε τους νεκρούς και τις οικογένειές τους και να εγγυηθούμε ότι θα κάνουμε τα πάντα για να εφαρμόσουμε πλήρως τα πορίσματα της επιτροπής για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές».

Ο βουλευτής του Λικούντ, Eli Dallal, φαίνεται επίσης να ασκεί κριτική στο ίδιο του το κόμμα, γράφοντας στο Χ ότι «αν δεν υπάρχει κάτι καλό/έξυπνο/ή ηγετικό να πεις, είναι καλύτερα να μην πεις τίποτα»!

22:00 Το Ιράκ υπόσχεται δωρεά 25 εκατ. δολαρίων στην UNRWA

Ιρακινοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η χώρα θα δωρίσει 25 εκατ. δολάρια στην Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA). Δεν είπαν πότε η Βαγδάτη θα καταβάλει το ποσό, σύμφωνα με το Reuters.

Ο επικεφαλής της UNRWA Φιλίπ Λαζαρινί δήλωσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τη Δευτέρα ότι η υπηρεσία «λειτουργεί από το χέρι στο στόμα» αφού 16 χώρες διέκοψαν τη χρηματοδότηση ύψους 450 εκατ. δολαρίων συνολικά, όταν το Ισραήλ τον Ιανουάριο κατηγόρησε 12 μέλη του προσωπικού της ότι συμμετείχαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

21:30 Οι ΗΠΑ «αθόρυβα» ενέκριναν στρατιωτικές πωλήσεις στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου

Η Washington Post αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν «αθόρυβα εγκρίνει και παραδώσει περισσότερες από 100 ξεχωριστές ξένες στρατιωτικές πωλήσεις στο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι σε μέλη του Κογκρέσου σε πρόσφατη απόρρητη ενημέρωση».

Όλες οι μεταφορές όπλων, εκτός από μερικές, διεκπεραιώθηκαν χωρίς δημόσια συζήτηση, «επειδή η καθεμία έπεφτε κάτω από ένα συγκεκριμένο ποσό δολαρίων που απαιτεί από την εκτελεστική εξουσία να ενημερώσει ξεχωριστά το Κογκρέσο, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους και νομοθέτες», αναφέρει η εφημερίδα.

21:05 Ο Ιορδανός ΥΠΕΞ Safadi λέει στον Blinken ότι απαιτείται «άμεση» κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επικεντρώθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, εκτός από τις προσπάθειες για την παροχή της αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ιορδανικού υπουργείου Εξωτερικών στο Χ.

«Ο Αλ-Σαφάντι τόνισε την ανάγκη να επιτευχθεί άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός, να σταματήσει η επιθετικότητα και να ανοίξουν όλα τα περάσματα για να έρθει αρκετή βοήθεια για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική καταστροφή που αντιμετωπίζει η Λωρίδα της Γάζας», προστίθεται.

20:45 Συνάντηση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν με οικογένειες αμερικανών ομήρων στη Γάζα

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν θα συναντηθεί αργότερα σήμερα στον Λευκό Οίκο με αρκετές οικογένειες των Αμερικανών ομήρων στη Γάζα, επιβεβαιώνει Αμερικανός αξιωματούχος.

Κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν συναντηθεί επανειλημμένα με τους συγγενείς των ομήρων από τις 7 Οκτωβρίου, καθώς η Ουάσινγκτον έχει εμπλακεί στενά στις προσπάθειες για την απελευθέρωσή τους.

Από τους 134 Ισραηλινούς που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς, έξι από αυτούς είναι Αμερικανοί πολίτες που πιστεύεται ότι είναι ακόμη ζωντανοί.

20:25 Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις σε πλοία με στόχο τη χρηματοδότηση και μεταφορά αγαθών στους Χούθι

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσαν ότι η Ουάσινγκτον επιβάλλει κυρώσεις σε δύο πλοιοκτήτες, ενώ προσδιορίζει δύο πλοία που κατηγορούνται για τη μεταφορά εμπορευμάτων για λογαριασμό ενός διαμεσολαβητή των Χούθι με έδρα το Ιράν.

«Οι συνέπειες των επιθέσεων των Χούθι γίνονται αισθητές σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα συνεχίσουμε να στοχεύουμε τις ροές χρηματοδότησης που επιτρέπουν τέτοιες αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ στο X.

Το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι στοχεύει συγκεκριμένα στις αποστολές ιρανικών εμπορευμάτων που αναλαμβάνει το δίκτυο του υποστηριζόμενου από το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης-Δυνάμεις Κουντς (IRGC-QF) Sa’id al-Jamal.

«Η σημερινή δράση στοχεύει δύο πλοιοκτήτες με έδρα το Χονγκ Κονγκ και τις Νήσους Μάρσαλ και δύο πλοία για το ρόλο τους στη μεταφορά εμπορευμάτων για λογαριασμό του al-Jamal και ακολουθεί μια δράση της 27ης Φεβρουαρίου που στόχευε ένα σχετικό πλοίο, το ARTURA».

«Τα έσοδα που παράγονται μέσω του δικτύου του al-Jamal συνεχίζουν να επιτρέπουν τις προσπάθειες των μαχητών Houthi, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων και πρωτοφανών επιθέσεων στο διεθνές θαλάσσιο εμπόριο στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν», αναφέρει η δήλωση.

20:15 Παλαιστίνιος δημοσιογράφος σκοτώθηκε σε χτύπημα στο Ντέιρ ελ Μπαλά

Ο Παλαιστίνιος δημοσιογράφος Μοχάμεντ Σαλάμα σκοτώθηκε μαζί με την οικογένειά του σε αεροπορική επιδρομή στο σπίτι του στην πόλη Ντέιρ ελ-Μπάλα, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της Γάζας.

Ο Σαλάμα ήταν τηλεοπτικός παρουσιαστής του παλαιστινιακού καναλιού Al-Aqsa. Το Υπουργείο Υγείας στη Γάζα δήλωσε ότι 132 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί στη λωρίδα από την έναρξη του πολέμου. Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων με έδρα τις ΗΠΑ επιβεβαίωσε το θάνατο 94 δημοσιογράφων και εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης από τις 7 Οκτωβρίου, μεταξύ των οποίων 89 Παλαιστίνιοι, 2 Ισραηλινοί και 3 Λιβανέζοι.

19:58 Στους έξι τραυματίες από πυραυλική επίθεση σε πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου στον Κόλπο του Άντεν

Πύραυλος που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη έπληξε την Τετάρτη ένα πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου στον Κόλπο του Άντεν, με το πλήρωμα να αναφέρει τουλάχιστον δύο νεκρούς και έξι τραυματίες, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.Ο πύραυλος προκάλεσε «σημαντικές ζημιές» στο πλοίο με σημαία Μπαρμπάντος, ιδιοκτησίας Λιβερίας, αναφέρει ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι το «πλήρωμά του αναφέρει τουλάχιστον δύο νεκρούς και έξι τραυματίες και έχει εγκαταλείψει το πλοίο».

19:31 Η πρώτη θανατηφόρα επίθεση από τους Χούθι – Δύο νεκροί

Πυραυλική επίθεση των ανταρτών Χούτι της Υεμένης εναντίον εμπορικού πλοίου στον Κόλπο του Άντεν σκότωσε δύο μέλη του πληρώματός του και ανάγκασε τους επιζώντες να εγκαταλείψουν το πλοίο την Τετάρτη, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές και μεταδίδει το Associated Press, στο πρώτο θανατηφόρο χτύπημα σε μια εκστρατεία επιθέσεων από την ομάδα με αφορμή τον αποκλεισμό και βομβαρδισμό της Γάζας από το Ισραήλ.

Η επίθεση στο υπό σημαία Μπαρμπάντος πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου TRUE CONFIDENCE κλιμακώνει περαιτέρω τη σύγκρουση σε μια κρίσιμη θαλάσσια διαδρομή που συνδέει την Ασία και τη Μέση Ανατολή με την Ευρώπη και έχει διαταράξει την παγκόσμια ναυσιπλοΐα.

Δεν υπάρχει σαφής ενημέρωση αν οι δύο νεκροί συγκαταλέγονται στους 3 αγνοούμενους ή τους 4 σοβαρά εγκαυματίες.

19:17 Ανάληψη ευθύνης από τους Χούθι για την βύθιση του TRUE CONFIDENCE

Ο Ταξίαρχος Γιαχία Σαρί ανέφερε: «Οι ναυτικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης πραγματοποίησαν επιχείρηση στόχευσης κατά του αμερικανικού πλοίου (TRUE CONFIDENCE) στον Κόλπο του Άντεν, με αριθμό κατάλληλων ναυτικών πυραύλων. Το πλήγμα ήταν ακριβές και οδήγησε σε εκδήλωση πυρκαγιάς σε αυτό.

Η επιχείρηση στόχευσης έγινε αφού το πλήρωμα του πλοίου απέρριψε τα προειδοποιητικά μηνύματα των ναυτικών δυνάμεων της Υεμένης.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης ανανεώνουν τον συναγερμό τους προς όλα τα πλοία σε απάντηση των εκκλήσεων των ναυτικών δυνάμεων της Υεμένης και όλα τα πληρώματα των πλοίων που στοχοποιήθηκαν πρέπει να αποχωρήσουν γρήγορα μετά την πρώτη επίθεση.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης επιμένουν να τηρούν τα θρησκευτικά, ηθικά και ανθρωπιστικά καθήκοντά τους για την υποστήριξη του καταπιεσμένου παλαιστινιακού λαού και οι επιχειρήσεις τους στην Ερυθρά και την Αραβική Θάλασσα δεν θα σταματήσουν μέχρι να σταματήσει η επίθεση και να αρθεί η πολιορκία του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας».

Σύμφωνα με πληροφορίες που μένει να επιβεβαιωθούν από την CENTCOM και εταιρείας της εμπορικής ναυτιλίας, την δεδομένη στιγμή όλο το πλήρωμα είναι εκτός πλοίου, τέσσερις άνδρες νοσηλεύονται με βασιά εγκαύματα, τρεις αγνοούνται και το πλοίο είναι φλεγόμενο και ακυβέρνητο. Η ζημιά αφορά τόσο το πλοίο, όσο και το φορτίο.

19:00 Το Κατάρ υπόσχεται 25 εκατ. δολάρια στην UNRWA (περισσότερα)

Ο πρεσβευτής της χώρας του Κόλπου στον ΟΗΕ, Sheikha Alya Ahmed bin Saif Al-Thani, δήλωσε στη Γενική Συνέλευση ότι τα πρόσθετα κεφάλαια πρόκειται να βοηθήσουν στην κάλυψη των επειγουσών αναγκών που αντιμετωπίζει σήμερα η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, «ιδίως υπό το φως της πρωτοφανούς ανθρωπιστικής καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας».

Είπε ότι το Κατάρ καταδικάζει «τη συστηματική εκστρατεία στοχοποίησης με στόχο τη διάλυση της UNRWA και εκφράζει τη λύπη του για την αναστολή της χρηματοδότησης ορισμένων χωρών-δωρητών που διατίθενται στην υπηρεσία».

Ο πρέσβης τόνισε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την UNRWA, από την οποία εξαρτώνται πέντε εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, ιδίως υπό το πρίσμα των καταστροφικών ανθρωπιστικών συνθηκών στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα. Το Κατάρ δήλωσε επίσης ότι προτρέπει τις χώρες που έχουν αναστείλει την υποστήριξή τους προς τον οργανισμό να επανεξετάσουν την απόφασή τους και να συνεχίσουν τη χρηματοδότησή τους.

18:42 Το Κατάρ υπόσχεται πρόσθετη στήριξη ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων στην UNWRA

18:38 Ο Καναδάς φέρεται έτοιμος να επαναφέρει την χρηματοδότηση της UNRWA καθώς ταυτόχρονα πουλάει όπλα στο Ισραήλ

Ο Καναδάς θα αποκαταστήσει τη χρηματοδότηση του οργανισμού αρωγής των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Associated Press, εβδομάδες αφότου ο οργανισμός έχασε την υποστήριξη εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων μετά τις ισραηλινές καταγγελίες εναντίον ορισμένων υπαλλήλων του στη Γάζα.

Το Canadian Broadcasting Corporation μετέδωσε πρώτο ότι ο Καναδάς θα αποκαταστήσει τη χρηματοδότηση και ότι ο υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Αχμέντ Χουσέν θα ανακοίνωνε την απόφαση την Τετάρτη. Αλλά ο κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο AP ότι η ανακοίνωση έχει καθυστερήσει, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας καθώς δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να σχολιάσει το θέμα. Ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή και σχεδιάζει να επισκεφθεί το Ισραήλ.

18:30 Δεκάδες Δημοκρατικοί καλούν τον Μπάιντεν να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ θα τηρήσει το διεθνές δίκαιο σχετικά με μια πιθανή επιχείρηση στη Ράφα

Περισσότεροι από 30 Δημοκρατικοί βουλευτές που τρέμουν ενδεχόμενη απομάκρυνση ψηφοφόρων τους, εξαιτίας της στάσης των ΗΠΑ υπέρ του Ισραήλ, προέτρεψαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ θα τηρήσει το διεθνές και αμερικανικό δίκαιο σχετικά με μια πιθανή επιχείρηση στη Ράφα, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να παραβιάσει το πρόσφατο μνημόνιο εθνικής ασφάλειας.

Η επιστολή, που αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Axios, είναι «η πιο σημαντική επιστολή» μέχρι σήμερα από Αμερικανούς νομοθέτες που θέτουν ρητά υπό αμφισβήτηση τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ εάν δεν τηρήσει τις απαιτήσεις που προβλέπονται στο υπόμνημα. Υποστήριξαν ότι μια εισβολή «πιθανότατα θα παραβίαζε» το υπόμνημα, προσθέτοντας ότι συμμερίζονται την «προφανή ανησυχία του Μπάιντεν για την απουσία ενός αξιόπιστου σχεδίου».

Σύμφωνα με τις οδηγίες του μνημονίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έχει προθεσμία μέχρι τις 25 Μαρτίου για να πιστοποιήσει ότι το Ισραήλ έχει δεσμευτεί επίσημα να τηρεί το διεθνές δίκαιο ενώ χρησιμοποιεί τα όπλα που προμηθεύονται οι ΗΠΑ, καθώς και να δεσμευτεί ότι δεν θα εμποδίσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Είναι η πρώτη φορά που επιβάλλονται όροι σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ισραήλ από την ίδρυση του Ισραηλινού κράτους, για την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας, κάτι που ίσχυε για κάθε χώρα του κόσμου.

18:00 Πρόταση δυσπιστίας κατά του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου

Το Εργατικό Κόμμα καταθέτει πρόταση δυσπιστίας κατά του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, αφού κρατική επιτροπή έρευνας τον κρίνει προσωπικά υπεύθυνο για την καταστροφή του όρους Μερόν τον Απρίλιο του 2021, κατά την οποία 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν από συνωστισμό στον τάφο ενός σοφού του δεύτερου αιώνα στο βόρειο Ισραήλ, παρά τις πολυάριθμες προειδοποιήσεις ασφαλείας που είχαν προηγηθεί.

«Η Κρατική Ερευνητική Επιτροπή σχετικά με την καταστροφή στο Όρος Μερόν επέρριψε προσωπική, άμεση και σαφή ευθύνη στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, δηλώνοντας ότι γνώριζε για τον κίνδυνο, αγνόησε τις πολλές προειδοποιήσεις που του είχαν σταλεί και δεν επέβλεψε την εφαρμογή των αποφάσεων της κυβέρνησης για το θέμα», αναφέρει το Εργατικό Κόμμα σε ανακοίνωσή του, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση «πρέπει να αντικατασταθεί τώρα».

«Πρόκειται για μια κυβέρνηση που είναι επικίνδυνη για το κράτος του Ισραήλ, που δεν ξέρει πώς να αναλάβει την ευθύνη, ούτε για την καταστροφή στο όρος Μερόν ούτε για την καταστροφή της 7ης Οκτωβρίου», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση του Εργατικού Κόμματος έρχεται αφού το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου κατηγόρησε τους πρώην πρωθυπουργούς Γιαΐρ Λαπίντ και Ναφτάλι Μπένετ ότι μετέτρεψαν την καταστροφή του όρους Μερόν το 2021 «σε πολιτικό όπλο» εναντίον του διαδόχου τους. Σε απάντηση, ο Λαπίντ κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι «βλάπτει τη μνήμη» των θυμάτων σε μια προσπάθεια να αποφύγει την ευθύνη.

17:30 Η ισλαμική αντίσταση του Ιράκ χτύπησε με μη επανδρωμένο αεροσκάφος τον σταθμό παραγωγής ενέργειας στο αεροδρόμιο της Χάιφα

Η ισλαμική αντίσταση του Ιράκ στόχευσε το πρωί της Τετάρτης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής μέσα στο αεροδρόμιο της Χάιφα. Συνήθως η ορολογία «στόχευσε» αναφέρεται σε χτυπήματα που αποκρούστηκαν, όμως αναμένεται περαιτέρω ενημέρωση.

«Στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της αντίστασης κατά του κατακτητή, για την υποστήριξη του λαού της Γάζας και ως απάντηση στις σιωνιστικές σφαγές κατά των αμάχων, οι μουτζαχεντίν στόχευσαν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας στο αεροδρόμιο της Χάιφα μέσα στα κατεχόμενα εδάφη μας», ανέφερε η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ σε ανακοίνωσή της.Την περασμένη Κυριακή, η ιρακινή αντίσταση στόχευσε τον σταθμό χημικών στο αεροδρόμιο της Χάιφα. Η ομάδα-ομπρέλα σιιτικών οργανώσεων στο Ιράκ βρίσκεται σε σιωπηλή εκεχειρία με τις ΗΠΑ, εν όψει της αποχώρησης του αμερικανικού στρατού από την χώρα.

17:00 Το Ιράν κατέσχεσε αμερικανικό πλοίο

Η κατάσχεση πραγματοποιήθηκε κατόπιν δικαστικής εντολής μετά από καταγγελία των ιρανών ασθενών του EB κατά των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόκειται για αντίποινα από το Ιράν σε βάρος κατασχέσεων πλοίων και φορτίου από τις ΗΠΑ, σε σχέση με τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι τελευτάιες στο Ιράν.

Οι Ιρανοί καταγγέλοντες κατέθεσαν έγκλιση κατά των ΗΠΑ λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στο Ιράν και οι οποίες εμποδίζουν την εισαγωγή των φαρμάκων που χρειάζονται.

Μετά την έκδοση της δικαστικής εντολής, το αμερικανικό φορτίο πετρελαίου κατασχέθηκε από το πετρελαιοφόρο ADVANTAGE SWEET στον Περσικό Κόλπο.

Οι Ιρανοί είχαν καταθέσει αγωγή κατά των Ηνωμένων Πολιτειών στο νομικό δικαστήριο διεθνών σχέσεων (τμήμα 55) της Τεχεράνης, αφού οι κυρώσεις που επέβαλαν τα δυτικά κράτη, και κυρίως οι ΗΠΑ, εμπόδισαν την πώληση ειδικών ιατρικών επιδέσμων και φαρμάκων από σουηδική εταιρεία στο Ιράν και προκάλεσαν σοβαρές σωματικές και ψυχικές βλάβες στους ασθενείς που πάσχουν από ΕΒ (σ.σ.  πομφολυγώδη επιδερμόλυση ή epidermolysis bullosa ), μια ομάδα σπάνιων, κληρονομικών δερματικών διαταραχών που προκαλούν στο δέρμα μεγάλη ευθραυστότητα και δημιουργούν εύκολα φουσκάλες.

Μετά από νομικές διαδικασίες και προσπάθειες του δικηγόρου της υπόθεσης, το ιρανικό δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα για την κατάσχεση του αμερικανικού φορτίου πετρελαίου που μετέφερε το δεξαμενόπλοιο Advantage Sweet στον Περσικό Κόλπο. Το πετρελαιοφόρο κατασχέθηκε στη συνέχεια.

16:30 Τρία μέλη του πληρώματος αγνοούνται μετά από επίθεση σε πλοίο με σημαία Μπαρμπάντος στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης

Τρία μέλη του πληρώματος αγνοούνται από το υπό σημαία Μπαρμπάντος πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου True Confidence και άλλα τέσσερα έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα μετά από ζημιές που υπέστη το πλοίο ανοιχτά της Υεμένης νωρίτερα σήμερα, αναφέρει ναυτιλιακή πηγή.

Βρετανική υπηρεσία παρακολούθησης ανέφερε νωρίτερα ότι εμπορικό πλοίο υπέστη ζημιές σε επίθεση νότια της Υεμένης και ότι οι δυνάμεις του συνασπισμού το υποστηρίζουν. Ο ιδιοκτήτης του πλοίου δήλωσε ότι είχε χτυπηθεί από πύραυλο που εικάζεται ότι προερχόταν από τους Χούθι της Υεμένης.

Δεν υπάρχει άμεση ανάληψη ευθύνης για οποιαδήποτε επίθεση. Αλλά οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι στην Υεμένη έχουν επανειλημμένα εκτοξεύσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κατά της διεθνούς εμπορικής ναυτιλίας από τα μέσα Νοεμβρίου.

Ο οργανισμός United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) αναφέρει ότι έλαβε αναφορά για ένα περιστατικό 54 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της πόλης-λιμάνι Άντεν της Υεμένης. Λέει ότι οι αρχές ερευνούν το περιστατικό, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ένας αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας λέει ότι εθεάθη καπνός να βγαίνει από το True Confidence. Ο αξιωματούχος, ο οποίος αρνείται να κατονομαστεί, λέει στο Reuters ότι μια σωσίβια λέμβος είχε επίσης παρατηρηθεί στο νερό κοντά στο πλοίο.

16:00 Η Παλαιστινιακή Αρχή καταγγέλλει τα νέα σχέδια εποικισμού του Ισραήλ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής δήλωσε ότι οι εποικισμοί ήταν παράνομοι, και «αποτελούν έκκληση για συνέχιση του κύκλου της βίας».

Αναφέραμε νωρίτερα ότι μια ισραηλινή αρχή σχεδιασμού εποικισμών έχει προωθήσει άδειες για 3. 500 νέες παράνομες οικιστικές μονάδες εποικισμού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Το υπουργείο ζητά γρήγορες διεθνείς κυρώσεις που θα αποτρέψουν το Ισραήλ από την οικοδόμηση περισσότερων εποικισμών και θα συμπεριλάβουν τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ και τον υπουργό Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, καθώς και οποιονδήποτε άλλο ισραηλινό αξιωματούχο που διαδραματίζει ρόλο στο άπλωμα και τη χρηματοδότηση παράνομων εποικισμών», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση.

15:40 OHE: Δεν χρειάζεται να επανεφεύρουμε τον τροχό – Τα χερσαία περάσματα είναι τα πιο αποτελεσματικά για την ανθρωπιστική βοήθεια

Εκπρόσωπος της UNRWA σχολίασε στο Al Jazeera τα αναφερόμενα σχέδια ενός θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκημένη και βομβαρδισμένη Γάζα.

Υπενθυμίζουμε ότι αντίστοιχα σχέδια έχει προτείνει η ΕΕ και η  ενώ ανάλογη πρόταση έχουν εκφράσει και οι ΗΠΑ.

«Ο πιο απλός τρόπος για να φτάσει βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας είναι να χρησιμοποιηθούν τα υπάρχοντα περάσματα, δηλαδή το Karem Abu Salem [που ονομάζεται Kerem Shalom από το Ισραήλ] και η Ράφα από την Αίγυπτο», δήλωσε η Tamara Alrifai στο Al Jazeera, λέγοντας ότι τα υπάρχοντα χερσαία περάσματα είναι «ταχύτερα, ασφαλέστερα και πιο οικονομικά» από μια θαλάσσια διαδρομή και απόπειρες ρίψης από αέρος.

«Γιατί πρέπει να επανεφεύρουμε τον τροχό; Ας χρησιμοποιήσουμε ό,τι υπάρχει και ό,τι έχει λειτουργήσει στο παρελθόν», δήλωσε ο Αλιφάι, τονίζοντας ότι υπάρχουν «συνεχή αιτήματα για κατάπαυση του πυρός που θα επιτρέψει την εισροή ανθρωπιστικής βοήθειας».

15:31 Το αμερικανικό πλοίο που χτύπησαν οι Χούθι υπέστη ζημιές – Επιχείρηση διάσωσης για το πλήρωμα

Η εταιρεία ναυτικής ασφάλειας Ambrey αναφέρει ότι το χύδην φορτίο του αμερικανικού πλοίου που χτυπήθηκε νωρίτερα κοντά στο Άντεν της Υεμένης υπέστη ζημιές.

Περαιτέρω πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ μέρος του πληρώματος βρίσκεται ήδη σε σωσίβιες λέμβους.

15:20 Η ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε Παλαιστίνιο έφηβο για το μαχαίρωμα 64χρονου Ισραηλινού στην Ιερουσαλήμ

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι ένας Παλαιστίνιος έφηβος συνελήφθη επειδή μαχαίρωσε έναν άνδρα που περίμενε σε σταθμό λεωφορείων κοντά στον οικισμό Neve Yaacov.

Ο 14χρονος Παλαιστίνιος από την Ανατολική Ιερουσαλήμ αρχικά διέφυγε από το σημείο, αλλά αργότερα συνελήφθη, ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης που επικαλέστηκαν την αστυνομία.

Το θύμα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Ιερουσαλήμ με μέτρια τραύματα.

15:11 IDF: Τρεις στρατιώτες τραυματίστηκαν στη Γάζα τις τελευταίες 24 ώρες

Τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά κατά τη διάρκεια μάχης στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιοποίησε ο IDF.

14:57 Επίθεση με μαχαίρι σε 64χρονο κοντά στην Ιερουσαλήμ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ένας 64χρονος άνδρας δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι στον οικισμό Neve Yacov, βόρεια της Ιερουσαλήμ.

Το θύμα βρίσκεται σε «καλή έως μέτρια κατάσταση», σύμφωνα με δημοσίευμα των Times of Israel που επικαλείται την τοπική υπηρεσία ασθενοφόρων.

Ο δράστης έχει «προφανώς διαφύγει από τον τόπο του εγκλήματος», προστίθεται.

14:45 Γκεμπρεγιέσους: Παιδιά που επιβίωσαν από τους βομβαρδισμούς κινδυνεύουν να πεθάνουν από υποσιτισμό

Ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ανάρτησε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τον υποσιτισμό που πλήττει τα μικρότερα παιδιά στη Γάζα, μαζί με το μήνυμα «Παιδιά που επέζησαν από βομβαρδισμό, αλλά μπορεί να μην επιβιώσουν από λιμό». Ζήτησε περισσότερη βοήθεια για την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας και κατάπαυση του πυρός.

14:38 Ο Νετανιάχου πρέπει να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης, λέει ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης

Ο Γιαΐρ Λαπίντ λέει ότι ο πρωθυπουργός Νετανιάχου θα πρέπει να διωχθεί και να φυλακιστεί για τη συντριβή του πλήθους στο όρος Μερόν το 2021, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 45 Εβραίων προσκυνητών.

Νωρίτερα σήμερα, μια κυβερνητική έρευνα έκρινε ότι το γραφείο του Νετανιάχου είναι υπεύθυνο για το περιστατικό.

«Η έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα δείχνει ότι η καταστροφή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί», δήλωσε ο Λαπίντ σε ανάρτησή του στο Χ. «Υποδεικνύει εγκληματική αμέλεια, αλαζονεία και αποσύνδεση, δείχνει πλήρη ανευθυνότητα. Αν ο Νετανιάχου ήταν ένας απλός πολίτης, θα δικαζόταν σήμερα για πρόκληση θανάτου από αμέλεια και θα πήγαινε φυλακή».

Αν ο Νετανιάχου παραμείνει στην εξουσία, «η επόμενη καταστροφή είναι θέμα χρόνου», πρόσθεσε ο Λαπίντ.

14:30 Η ΕΕ εργάζεται για τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρόκειται να ταξιδέψει στην Κύπρο αργότερα αυτή την εβδομάδα, καθώς το μπλοκ εργάζεται για τη δημιουργία ενός πιθανού ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη στήριξη του πληθυσμού στη Γάζα μέσω του νησιού της Μεσογείου, δήλωσε ο εκπρόσωπός της την Τετάρτη.

«Οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται στο να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να παράσχουμε βοήθεια στους Παλαιστίνιους», δήλωσε η εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, αναφέρει το Reuters. Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Όλοι ελπίζουμε ότι το άνοιγμα του διαδρόμου θα πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα».

14:09 Υπεύθυνος ο Νετανιάχου για την τραγωδία με 45 νεκρούς Ισραηλινούς από ποδοπάτημα το 2021

Μια επιτροπή έρευνας διαπίστωσε ότι ο πρωθυπουργός Νετανιάχου «φέρει προσωπική ευθύνη» για τη φονική συντριβή του πλήθους το 2021 που σκότωσε 45 Εβραίους προσκυνητές.

Διαπίστωσε ότι το γραφείο του Νετανιάχου είχε προειδοποιηθεί για τους κινδύνους σε έναν τόπο προσκυνήματος, αλλά δεν ενήργησε για την αντιμετώπισή τους.

Η έρευνα εξέτασε το προσκύνημα τον Απρίλιο του 2021 στον τάφο ενός ραβίνου στο όρος Μερόν κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, στο οποίο συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες υπερορθόδοξοι Εβραίοι. Προκλήθηκε συνωστισμός όταν πλήθος προσκυνητών κόλλησε σε μια στενή είσοδο του τάφου.

Το πόρισμα της έρευνας αυξάνει περαιτέρω την πίεση που αντιμετωπίζει ο Νετανιάχου, ο οποίος κατηγορείται επίσης για τις αποτυχίες των υπηρεσιών πληροφοριών που οδήγησαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και για την αποτυχία του να εξασφαλίσει την απελευθέρωση περίπου 130 ισραηλινών αιχμαλώτων που πιστεύεται ότι βρίσκονται ακόμη στη Γάζα.

Πέντε μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, ο Νετανιάχου αγωνίζεται επίσης να κρατήσει ένα διχασμένο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο στο πλευρό του και να αντισταθεί στις πιέσεις των δυτικών συμμάχων να περιορίσουν τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

13:54 Σε επικίνδυνο σημείο καμπής οι διαπραγματεύσεις – Επίσημη απάντηση του Ισραήλ περιμένει η Χαμάς

Σύμφωνα με το Al Mayadeen που πρόσκειται στη Χεζμοπλάχ, παρά τις προσπάθειες των διαμεσολαβητών να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε επικίνδυνο σημείο καμπής, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Παλαιστινιακής Αντίστασης.

Η πηγή πρόσθεσε ότι η Παλαιστινιακή Αντίσταση, επιμένοντας στα αρχικά της αιτήματα, δεν παρουσίασε καμία νέα πρωτοβουλία σχετικά με την αναλογία ανταλλαγής κρατουμένων, που είναι το πιο σημαντικό ζήτημα για το «Ισραήλ».

Ενώ διαμεσολαβητές έχουν προχωρήσει σε προφορικές διαβεβαιώσεις σχετικά με την ετοιμότητα του «Ισραήλ» να ικανοποιήσει αυτά τα αιτήματα, η Παλαιστινιακή Αντίσταση είναι ανένδοτη ότι οι δεσμεύσεις αυτές πρέπει να τεκμηριωθούν επίσημα.

13:44 Βομβαρδισμοί σε Ράφα, Χαν Γιουνίς και κεντρική Γάζα

  • Ανταποκριτές του Al Jazeera Arabic αναφέρουν αρκετές απώλειες εν μέσω βομβαρδισμών στην κεντρική και νότια Λωρίδα της Γάζας.
  • Από ισραηλινό βομβαρδισμό στην περιοχή Al-Qarara βόρεια της Χαν Γιουνίς, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και πολλοί ακόμα τραυματίστηκαν.
  • Ένα παιδί σκοτώθηκε από πυρά του ισραηλινού πυροβολικού ανατολικά της Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας.
  • Αεροπορική επιδρομή έπληξε διαμέρισμα κατοικίας στον καταυλισμό Νουσεϊράτ, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας αρκετές απώλειες.
  • Αρκετοί Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό ενός σπιτιού νότια της Ντέιρ ελ-Μπάλα, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.
  • Τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε και άλλο ένα τραυματίστηκε μετά από βομβαρδισμό του ισραηλινού στρατού στη Bani Suheila, ανατολικά της Χαν Γιουνίς.
  • Ο βομβαρδισμός πυροβολικού στην περιοχή του σχολείου Al-Shoka, ανατολικά της Ράφα, προκάλεσε αρκετούς τραυματισμούς.

13:32 Ισραηλινός αξιωματούχος κατηγορεί τους οργανισμούς βοήθειας για την αργή παράδοση βοήθειας στη Γάζα

Ο Shimon Freedman, εκπρόσωπος της COGAT, της ισραηλινής μονάδας που είναι επιφορτισμένη με τη διαχείριση θεμάτων ασφαλείας εντός της Γάζας, αρνήθηκε ότι οι ισραηλινοί περιορισμοί εμποδίζουν τη ροή βοήθειας στη Γάζα.

Αντίθετα, υποστήριξε ότι το Ισραήλ επιθεωρεί τόση βοήθεια που οι ανθρωπιστικές ομάδες δεν μπορούν να ακολουθήσουν.

«Το Ισραήλ επιθεωρεί περισσότερη βοήθεια από όση μπορεί να διανείμει η διεθνής κοινότητα», υποστήριξε ο Freedman σε συνέντευξή του στο ισραηλινό I24NEWS.

«Το πραγματικό ζήτημα είναι οι οργανώσεις να αυξήσουν τις δυνατότητές τους, ώστε να δούμε περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια να φτάνει στους κατοίκους της Γάζας».

Οι διεθνείς οργανώσεις αρωγής έχουν προειδοποιήσει εδώ και μήνες ότι οι παρατεταμένες ισραηλινές επιθεωρήσεις και οι περιορισμοί στις παραδόσεις βοήθειας καθιστούν αδύνατο για αυτές να μεταφέρουν αρκετή βοήθεια στη Γάζα, ιδίως στο βόρειο τμήμα του θύλακα όπου έχει ξεσπάσει εκτεταμένη πείνα.

Οι περιορισμοί του Ισραήλ στην παροχή βοήθειας ήταν ιδιαίτερα ασφυκτικοί τον Φεβρουάριο, εμποδίζοντας την είσοδο στον θύλακα καθημερινά όλων των φορτηγών εκτός από 100, μια μείωση 50% σε σχέση με τον Ιανουάριο και πολύ κάτω από τις ανάγκες του πληθυσμού, σύμφωνα με τον επικεφαλής της UNRWA Philippe Lazzarini.

Οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν επίσης επανειλημμένα πυρ εναντίον των αιτούντων βοήθεια στη βόρεια Γάζα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 119 ανθρώπους στην πιο θανατηφόρα επίθεση στις 29 Φεβρουαρίου.

13:18 Κατεστραμμένο ασθενοφόρο έξω από το νοσοκομείο Αλ Κουντς

Στο παρακάτω βίντεο φαίνεται κατεστραμμένο ασθενοφόρο της Ερυθράς Ημισελήνου μαζί με άλλα αυτοκίνητα που έχουν μετατραπεί σε άμορφη μάζα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς έξω από το νοσοκομείο Αλ Κουντς.

13:10 Έκρηξη σε πλοίο κοντά στην Υεμένη

Η εταιρεία ναυτικής ασφάλειας Ambrey αναφέρει μια «έκρηξη» κοντά σε ένα πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου υπό σημαία Μπαρμπέιντος, αμερικανικής ιδιοκτησίας, το οποίο διέρχεται νοτιοδυτικά της πόλης Άντεν της Υεμένης.

«Ένα κοντινό πλοίο ανέφερε μια έκρηξη κοντά στο υπό σημαία Μπαρμπέιντος, ιδιοκτησίας των ΗΠΑ, πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου», δήλωσε η Ambrey, προειδοποιώντας τα άλλα πλοία να απομακρυνθούν από το χύδην φορτηγό.

Οι ΗΠΑ λένε ότι οι επιθέσεις εναντίον αμερικανικών εμπορικών και στρατιωτικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα συνιστούν επίθεση εναντίον των ίδιων των ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον έχει επικαλεστεί αυτοάμυνα για να δικαιολογήσει τις αεροπορικές επιδρομές της κατά των μαχητών Χούθι στην Υεμένη.

13:00 Το Ισραήλ επιδιώκει να ερημώσει τη βόρεια Γάζα, λέει το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η ισραηλινή κατοχή επιχειρεί να ερημώσει τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, εντείνοντας τις επιθέσεις της και κλιμακώνοντας την πείνα.

«Το υπουργείο Εξωτερικών και Αποδήμων καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τον πόλεμο γενοκτονίας που διεξάγει το Ισραήλ κατά του λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας για 152η ημέρα», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

«Το υπουργείο επιβεβαιώνει ότι περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι ζουν στη βόρεια Γάζα κάτω από τις πιο φρικτές πράξεις γενοκτονίας: συνεχείς βομβαρδισμούς, βάθεμα της πείνας και δημιουργία διαμάχης και χάους».

12:45 Η Βρετανία ερευνά περιστατικό κοντά στο Άντεν

Ο οργανισμός του Ηνωμένου Βασιλείου για τις Επιχειρήσεις Θαλάσσιου Εμπορίου (UKMTO) αναφέρει ότι έλαβε αναφορά για περιστατικό 54 ναυτικά μίλια (100 χλμ.) νοτιοδυτικά του Άντεν της Υεμένης, εν μέσω συνεχιζόμενων επιθέσεων των Χούθι κατά δυτικών συμφερόντων ως απάντηση στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Το UKMTO δήλωσε στο X ότι οι αρχές ερευνούν το περιστατικό και δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες.

12:29 Λιμός και αφυδάτωση στη Γάζα – Στους 18 αυξήθηκαν οι νεκροί

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι ο αριθμός των νεκρών από υποσιτισμό και αφυδάτωση στη Γάζα αυξήθηκε σε 18.

«Ο λιμός βαθαίνει και θα στοιχίσει χιλιάδες ζωές, αν δεν σταματήσει η επίθεση και δεν έρθει άμεσα ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ «σκόπιμα» λιμοκτονεί χιλιάδες πεινασμένους ανθρώπους στη βόρεια Γάζα και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ να σταματήσουν τον πόλεμο και να αποφύγουν μια «υγειονομική καταστροφή».

12:18 Έκθεση: Μεροληπτικά τα βρετανικά ΜΜΕ υπέρ του Ισραήλ

Μια έκθεση από ένα παρατηρητήριο μέσων ενημέρωσης κάνει λόγο για μεροληψία των μέσων ενημέρωσης του Ηνωμένου Βασιλείου στην κάλυψη της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και της απάντησης του Ισραήλ.

«Μεγάλο μέρος της ειδησεογραφικής κάλυψης της 7ης Οκτωβρίου αναφέρεται στις επιθέσεις της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ ως σημείο μηδέν, με καλεσμένους ή σχολιαστές που προσπαθούν να εξηγήσουν την 75χρονη κατοχή της Παλαιστίνης να κατηγορούνται από ορισμένους παρουσιαστές και αρθρογράφους ότι δικαιολογούν τις επιθέσεις», αναφέρει η έκθεση του Centre for Media Monitoring.

Αγνοώντας το πλαίσιο και την ιστορία της κατοχής της Παλαιστίνης και της Γάζας ειδικότερα, η έκθεση αναφέρει ότι το τοπίο των μέσων ενημέρωσης ήταν «ευνοϊκό για μια ισραηλινή αφήγηση που προωθούσε συνεχώς τις επιθέσεις στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη ως πόλεμο μεταξύ φωτός και σκότους».

Η έκθεση χαρακτήρισε επίσης την αντιμετώπιση του ισραηλινού στρατού ως αξιόπιστη πηγή χωρίς να υποβληθεί σε περαιτέρω έλεγχο ως «μία από τις κραυγαλέες αποτυχίες των δημοσιογράφων και των μέσων ενημέρωσης».

Η διαφορά στη χρήση της γλώσσας ήταν επίσης ένα σύννηθες χαρακτηριστικό της κάλυψης, αναφέρει η έκθεση, με τους θανάτους των Παλαιστινίων να υποβαθμίζονται συχνά σε σύγκριση με εκείνους των Ισραηλινών.

Οι φιλοπαλαιστινιακές φωνές και οι ακτιβιστές καταγγέλλονται, παραποιούνται και στοχοποιούνται τακτικά από πολλά εθνικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας ότι τα δεξιά μέσα ενημέρωσης ήταν ιδιαίτερα εχθρικά προς τις φιλοπαλαιστινιακές φωνές, παρουσιάζοντάς τες ως υποστηρικτές της τρομοκρατίας και αντισημίτες, καθώς και ως εχθρικές προς τις βρετανικές αξίες.

12:12 «Διασκεδάζω και στη Δυτική Όχθη» – Συνεχίζουν να προκαλούν ανενόχλητοι οι ισραηλινοί στρατιώτες

Ένας ισραηλινός στρατιώτης με το όνομα Liam Israel δημοσίευσε το παρακάτω βίντεο στο TikTok στις 3 Ιανουαρίου και έγραψε στη λεζάντα «διασκεδάζω και στη Δυτική Όχθη».

Περιλαμβάνει πλάνα από απαχθέντες Παλαιστίνιους και στρατιώτες που πυροβολούν και ρίχνουν χειροβομβίδες κρότου λάμψης σε μια παλαιστινιακή πόλη κατά τη διάρκεια της νύχτας.

12:00 «Έχεις αίμα στα χέρια σου – Λέτε ψέματα στον κόσμο»

Αντιμέτωπη με διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης ήρθε η βουλευτής της Νέας Υόρκης των Δημοκρατικών, Κρίστεν Γκίλιμπραντ, σε ομιλία της στο δημαρχείο της πόλης. Γυναίκες και άνδρες κατηγόρησαν τη βουλευτή για υποκρισία απέναντι στο έγκλημα της Γάζας, λέγοντας εμφατικά ότι έχει «αίμα στα χέρια της».

«Το 45% των κατοίκων της Νέας Υόρκης ζητά κατάπαυση πυρός και πάνω από το 50% ζητά να σταματήσει η παροχή όπλων στο Ισραήλ», ανέφερε μία πολίτης.

«Λες ότι είσαι φεμινίστρια αλλά σκοτώνετε γυναίκες στη Γάζα» είπε μία άλλη.

Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν την Γκίλιμπραντ και την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι λέει ψέματα στον κόσμο ότι κάνει προσπάθειες για την ειρήνη.

«Η Χαμάς αρνείται να απελευθερώσει τους ομήρους» είπε η βουλευτής, με τους διαδηλωτές να την διακόπτουν λέγοντάς της ότι για ακόμα μία φορά χρησιμοποιεί ψέματα.

11:54 Μία πόλη από ερείπια

Φωτογραφίες του Al-Jazeera δείχνουν την τεράστια καταστροφή στον προσφυγικό καταυλισμό al-Shati στην πόλη της Γάζας ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης ισραηλινής επίθεσης.

Το μόνο που έχει απομείνει είναι τα κουφάρια των πολυκατοικιών

Δυστοπική εικόνα του προσφυγικού οικισμού Αλ Σάτι στην πόλη της Γάζας

11:45 Σύνοψη των σημαντικότερων εξελίξεων

  • Ο απολογισμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας αυξήθηκε σε 30.717 νεκρούς και 72.156 τραυματίες από τις ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου.
  • Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τις ισραηλινές αρχές να ανοίξουν τα συνοριακά περάσματα για να επιτραπεί η είσοδος βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αντιμετωπίζει αυξημένες πιέσεις από ορισμένους από τους στενότερους συμμάχους του στην αμερικανική Γερουσία να κάνει περισσότερα για να ανακουφίσει τα δεινά των Παλαιστινίων στη Γάζα, αναφέρει το AP.
  • Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) δήλωσε ότι ήταν «σε μεγάλο βαθμό ανεπιτυχής» στην προσπάθειά του να επαναλάβει τις παραδόσεις στη βόρεια Γάζα, η οποία πλησιάζει την πείνα.

11:35 WSJ: Πρέπει να γίνει χερσαία εισβολή στη Ράφα είπε ο Γκαντζ στην Ουάσιγκτον

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι το μέλος του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου Μπένι Γκαντζ τόνισε την ανάγκη διεξαγωγής στρατιωτικής επιχείρησης στην πόλη Ράφα της Γάζας, όπου έχουν καταφύγει πάνω από ένα 1,4 εκατ. Παλαιστίνιοι, κατά τη διάρκεια συνομιλιών με Αμερικανούς αξιωματούχους που πραγματοποιήθηκαν στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με ισραηλινό αξιωματούχο.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι χωρίς μια επίθεση στη Ράφα, η Χαμάς θα μπορέσει να ανασυνταχθεί κατά τη διάρκεια μιας πιθανής εκεχειρίας.

«Το να τελειώσουμε τον πόλεμο χωρίς να αποστρατιωτικοποιήσουμε τη Ράφα είναι σαν να στέλνουμε πυροσβέστες για να σβήσουν το 80% μιας πυρκαγιάς», είπε ο Γκαντζ στους Αμερικανούς αξιωματούχους στις συναντήσεις που είχαν τη Δευτέρα, ανέφερε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

11:24 Προχωρά η κατασκευή παράνομων κατοικιών στη Δυτική Όχθη

Το Εθνικό Συμβούλιο Πολεοδομίας και Δόμησης ενέκρινε την προώθηση της ανάπτυξης 3.476 οικιστικών μονάδων σε οικισμούς σε όλη τη Δυτική Όχθη. 694 μονάδες στο Efrat έλαβαν την τελική έγκριση και άλλες 2.452 στο Ma’ale Adumim και 330 στο Kedar προωθήθηκαν ένα βήμα στη διαδικασία σχεδιασμού.

Αυτή είναι η πρώτη φορά από τον Ιούνιο που προωθείται η ανάπτυξη μονάδων στέγασης στη Δυτική Όχθη και η έγκρισή τους ήρθε ως απάντηση στην επίθεση στο Ma’ale Adumim πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

11:06 Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι σκότωσε πάνω από 20 μαχητές της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν περισσότερους από 20 μαχητές της Χαμάς τις τελευταίες 24 ώρες.

Η πλειοψηφία των μαχητών σκοτώθηκε στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς, εκ των οποίων 15 από μία αεροπορική επιδρομή, δήλωσε ο στρατός.

Ένα μαχητικό αεροσκάφος σκότωσε επίσης δύο μαχητές σε ένα στρατιωτικό συγκρότημα στη βορειοανατολική πόλη Μπέιτ Χανούν, ανέφερε, προσθέτοντας ότι μεταξύ των νεκρών ήταν και δύο άτομα που συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Ο τελευταίος γύρος επιθέσεων του Ισραήλ στο Χαν Γιουνίς, την Ντέιρ ελ Μπάλα και σε ολόκληρη την κεντρική Γάζα έχει σκοτώσει πολλούς αμάχους, ανέφερε το Wafa.

10:57 Προσοχή: Σκληρές εικόνες – Επίθεση με νεκρούς αμάχους στη νότια Γάζα

Σύμφωνα με το Quds News Newtwork, οι IDF βομβάρδισαν αυτοκίνητο με αμάχους στην Bani Suheila στη νότια Γάζα με αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών αμάχων.

Το παρακάτω βίντεο μετά την επίθεση περιέχει ιδιαίτερα σκληρές εικόνες:

10:50 Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ καταδικάζουν ως «σφαγή» την ισραηλινή επίθεση σε αιτούντες βοήθεια την προηγούμενη Πέμπτη

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ καταδίκασαν ως «σφαγή» τη βία που, όπως λένε, εξαπέλυσαν οι ισραηλινές δυνάμεις την περασμένη εβδομάδα εναντίον Παλαιστινίων που συγκεντρώθηκαν στην πόλη της Γάζας για να μαζέψουν αλεύρι.

Σε ανακοίνωσή της, μια ομάδα ειδικών εισηγητών του ΟΗΕ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «λιμοκτονεί σκόπιμα τον παλαιστινιακό λαό στη Γάζα από τις 8 Οκτωβρίου», προσθέτοντας: «Τώρα στοχοποιεί αμάχους που αναζητούν ανθρωπιστική βοήθεια και ανθρωπιστικές αυτοκινητοπομπές».

«Το Ισραήλ πρέπει να τερματίσει την εκστρατεία πείνας και στοχοποίησης αμάχων», δήλωσαν οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι πληθαίνουν οι ενδείξεις για λιμό στη Λωρίδα της Γάζας.

Τουλάχιστον 112 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 760 τραυματίστηκαν την Πέμπτη, όταν απελπισμένα πλήθη συγκεντρώθηκαν για να μαζέψουν αλεύρι.

Μάρτυρες στη Γάζα και ορισμένοι από τους τραυματίες δήλωσαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους, προκαλώντας πανικό. Το Ισραήλ δήλωσε ότι οι άνθρωποι πέθαναν σε συνωστισμό ή ότι καταπλακώθηκαν από φορτηγά με βοήθεια, αν και παραδέχτηκε ότι τα στρατεύματά του πυροβόλησαν εναντίον αυτού που αποκάλεσε «όχλο».

«Η επίθεση έγινε μετά την άρνηση του Ισραήλ να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη της Γάζας και στη βόρεια Γάζα για περισσότερο από ένα μήνα», ανέφεραν οι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι περιέγραψαν «ένα μοτίβο ισραηλινών επιθέσεων εναντίον Παλαιστινίων πολιτών που αναζητούν βοήθεια

10:38 Τουλάχιστον 86 νεκροί σε ένα 24ωρο στη Γάζα

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Γάζας 86 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα και 113 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τουλάχιστον 30.717 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 72.156 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

10:20 Το Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποιεί τον Μπένι Γκαντζ για την πείνα στη Γάζα

Η Βρετανία θα προειδοποιήσει την Τετάρτη το Ισραήλ ότι η υπομονή του εξαντλείται λόγω των «τρομερών δεινών» στη Γάζα, όπου η έλλειψη βοήθειας οδηγεί ανθρώπους να πεθαίνουν από την πείνα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Κάμερον, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί την Τετάρτη με το μέλος του ισραηλινού πολεμικού υπουργικού συμβουλίου Μπένι Γκαντζ, δήλωσε στο κοινοβούλιο αργά την Τρίτη ότι ο χειρισμός της παροχής βοήθειας προς τη Γάζα από το Ισραήλ, ως κατοχική δύναμη, εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη συμμόρφωσή του με το διεθνές δίκαιο.

«Αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση φοβερής δυστυχίας στη Γάζα», δήλωσε ο Κάμερον στην άνω Βουλή των Λόρδων. «Μίλησα πριν από μερικές εβδομάδες για τον κίνδυνο αυτό να εξελιχθεί σε λιμό και τον κίνδυνο η ασθένεια να εξελιχθεί σε αρρώστια- και τώρα βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο.

«Άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα- άνθρωποι πεθαίνουν από ασθένειες που θα μπορούσαν αλλιώς να προληφθούν».

10:05 Παλαιστινιακό ΥΠΕΞ: Να ανοίξουν όλα τα περάσματα από το Ισραήλ στη Γάζα

Το υπουργείο ζήτησε από τις ισραηλινές αρχές να ανοίξουν τα συνοριακά περάσματα για να επιτραπεί η είσοδος βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ καταδίκασε την παρεμπόδιση της εισόδου βοήθειας, ιδίως στη βόρεια Γάζα.

«Η επιμονή του Ισραήλ στην παροχή εγκρίσεων για το άνοιγμα των θαλάσσιων οδών και η παρεμπόδιση της διέλευσης της βοήθειας μέσω της ξηράς αποσκοπεί στο σχέδιο της κατοχικής κυβέρνησης να διαιωνίσει την κατοχή, τον διαχωρισμό της Δυτικής Όχθης από τη Λωρίδα της Γάζας και τον εκτοπισμό του λαού μας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπο

09:50 Οι σύμμαχοι του Μπάιντεν εντείνουν την πίεση στον Λευκό Οίκο για τη Γάζα

Ο Τζο Μπάιντεν αντιμετωπίζει αυξημένες πιέσεις από ορισμένους από τους στενότερους συμμάχους του στη Γερουσία των ΗΠΑ να κάνει περισσότερα για να ανακουφίσει τα δεινά των Παλαιστινίων στη Γάζα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

Ορισμένοι από αυτούς τους γερουσιαστές συμμετέχουν ακόμη και στις εκκλήσεις για περικοπή της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς το Ισραήλ εάν ο Νετανιάχου αρνηθεί να αλλάξει πορεία, αναφέρει το δημοσίευμα.

Μεταξύ αυτών και ο Κρις Κουνς, ο στενότερος έμπιστος του Μπάιντεν στο Κογκρέσο.

Τις τελευταίες ημέρες, ο γερουσιαστής έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ να διακόψουν τη στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ, αν ο Νετανιάχου προχωρήσει στην προαναγγελθείσα χερσαία επίθεση στη νότια πόλη Ράφα χωρίς σημαντικές διατάξεις για την προστασία των περισσότερων από ένα εκατομμύριο αμάχων που βρίσκουν καταφύγιο εκεί, σύμφωνα με το AP.

Ο γερουσιαστής Τζακ Ριντ, επικεφαλής της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, απηύθυνε επίσης έκκληση στον Μπάιντεν να αναπτύξει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ για να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, αναφέρει το AP, ενώ ο σύμμαχος του προέδρου γερουσιαστής Τιμ Κέιν αμφισβήτησε τα αμερικανικά πλήγματα κατά των Χούθι ως απίθανο να σταματήσουν τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η Πάτι Μάρεϊ, η μακροβιότερη Δημοκρατικός στη Γερουσία, κάλεσε εν τω μεταξύ το Ισραήλ να «αλλάξει πορεία», σημειώνεται.

«Το Ισραήλ πρέπει να καταλάβει ότι οι απώλειες που έχουν προκαλέσει στον λαό της Γάζας – η καταστροφή που έχουν προκαλέσει – δεν μπορούν να συνεχιστούν», δήλωσε η Μάρεϊ, προσωρινή πρόεδρος της Γερουσίας, σε μια πύρινη ομιλία στο βήμα της αίθουσας. «Δεν συνάδει με τα αμερικανικά συμφέροντα, ούτε κάνει το Ισραήλ πιο ασφαλές».

09:42 Οι ισραηλινές αρχές απομακρύνουν ξένους υπηκόους από τις συνοριακές κοινότητες στο βόρειο Ισραήλ μετά από πυραυλική επίθεση

Οι ισραηλινές αρχές απομακρύνουν έξι Ινδούς πολίτες που εργάζονται στα χωράφια της κοινότητας Margaliot στο βόρειο Ισραήλ, μετά την εκτόξευση πυραύλου από τον Λίβανο τη Δευτέρα, ο οποίος σκότωσε έναν και τραυμάτισε επτά εργάτες γης σε χωράφι κοντά στην κοινότητα.

Η Αρχή Μετανάστευσης και Πληθυσμού ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η απόφαση για την εκκένωση ελήφθη «μετά τα γεγονότα και υπό το φως του αυξανόμενου ρυθμού πυρών τις τελευταίες ημέρες».

Οι έξι Ινδοί υπήκοοι μεταφέρθηκαν στο Κιμπούτς Μπέιτ Κεσέτ στη βόρεια περιοχή της κάτω Γαλιλαίας του Ισραήλ.

09:35 Η Αυστραλία και η ASEAN ζητούν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Η Αυστραλία και οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας ολοκλήρωσαν την Τετάρτη τριήμερη σύνοδο κορυφής, ζητώντας αυτοσυγκράτηση στην αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Στην κοινή δήλωση επαναλαμβάνεται επίσης η ανησυχία για την «τρομερή» ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, καθώς και η έκκληση για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς.

«Καταδικάζουμε τις επιθέσεις εναντίον όλων των αμάχων και των μη στρατιωτικών υποδομών, που οδηγούν σε περαιτέρω επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της περιορισμένης πρόσβασης σε τρόφιμα, νερό και άλλες βασικές ανάγκες», αναφέρει η δήλωση.

«Προτρέπουμε για μια άμεση και διαρκή ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός».

09:28 Όχι άλλα όπλα στο Ισραήλ, λέει ο Μπέρνι Σάντερς

Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς προέτρεψε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση των ΗΠΑ να σταματήσει τις αποστολές όπλων στο Ισραήλ, λέγοντας ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν άλλα χρήματα για την πολεμική μηχανή του Νετανιάχου».

Ο Σάντερς, ανεξάρτητος γερουσιαστής από το Βερμόντ, έχει γίνει τους τελευταίους μήνες πιο έντονα επικριτικός απέναντι στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα και στη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ.

Τον Ιανουάριο, ο Σάντερς εισήγαγε ψήφισμα για να εξαρτηθεί η αμερικανική βοήθεια ασφαλείας προς το Ισραήλ από το κατά πόσον η χώρα διαπράττει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον πόλεμο στη Γάζα. Η Γερουσία ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της κατάργησης του ψηφίσματος.

09:20 Το WFP λέει ότι η προσπάθεια να συνεχιστούν οι παραδόσεις τροφίμων στη βόρεια Γάζα ήταν «σε μεγάλο βαθμό ανεπιτυχής»

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) δήλωσε ότι ήταν «σε μεγάλο βαθμό ανεπιτυχής» η προσπάθειά του να επαναλάβει τις παραδόσεις τροφίμων στη βόρεια Γάζα, η οποία πλησιάζει την πείνα.

Σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι έστειλε την Τρίτη μια αυτοκινητοπομπή με 14 φορτηγά τροφίμων στη βόρεια Γάζα, η οποία όμως απωθήθηκε από τον ισραηλινό στρατό μετά από τρίωρη αναμονή στο σημείο ελέγχου Wadi Gaza.

Τα φορτηγά επαναδρομολογήθηκαν και αργότερα σταμάτησαν από ένα μεγάλο πλήθος απελπισμένων ανθρώπων που άρπαξαν τα τρόφιμα, παίρνοντας περίπου 200 τόνους, ανέφερε το WFP.

Τον περασμένο μήνα, το WFP δήλωσε ότι διακόπτει τις παραδόσεις σωτήριας επισιτιστικής βοήθειας στη βόρεια Γάζα μέχρι να δημιουργηθούν συνθήκες που να επιτρέπουν ασφαλείς διανομές.

09:10 Αμερικανός αξιωματούχος καταδικάζει την κατεδάφιση του σπιτιού Παλαιστίνιου ακτιβιστή

Ο Τζορτζ Νολ, επικεφαλής του Γραφείου Παλαιστινιακών Υποθέσεων των ΗΠΑ, επισκέφθηκε το σημείο όπου κατεδαφίστηκε το σπίτι που ανήκε στον Παλαιστίνιο ακτιβιστή Fahkri Abu Diab.

Το Ισραήλ κατεδάφισε το σπίτι στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ τον Φεβρουάριο, ένα από τα τουλάχιστον 87 σπίτια που έχει κατεδαφίσει στη γειτονιά από τις 7 Οκτωβρίου.

«Καταδικάζουμε και πάλι την κατεδάφιση αυτού του σπιτιού από το Ισραήλ, η οποία σκόρπισε τον φόβο σε μια ολόκληρη κοινότητα», ανέφερε το Γραφείο Παλαιστινιακών Υποθέσεων των ΗΠΑ στην επίσημη σελίδα του στο Χ.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, παρά την αμέριστη διπλωματική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξή της προς το Ισραήλ, έχει καταδικάσει συχνά την πολιτική της χώρας για κατεδαφίσεις σπιτιών και επέκταση οικισμών, λέγοντας ότι αντιστρατεύονται τις προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης.

09:04 Οι ΗΠΑ πιέζουν τη Χαμάς να συμφωνήσει σε κατάπαυση πυρός πριν το Ραμαζάνι

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αξίωσε χθες Τρίτη η Χαμάς να δεχθεί να κηρυχθεί προσωρινή κατάπαυση του πυρός πριν από το Ραμαζάνι, ζήτημα για το οποίο οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο συνεχίζονται σήμερα για τέταρτη ημέρα.

Η συμφωνία ανακωχής και απελευθέρωσης ομήρων με αντάλλαγμα παλαιστίνιους κρατούμενους βρίσκεται «στα χέρια της Χαμάς αυτή τη στιγμή», έκρινε ο αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν χθες, προσθέτοντας πως οι Ισραηλινοί είναι «συνεργάσιμοι».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν ο πόλεμος «συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού», η κατάσταση μπορεί να γίνει «πολύ επικίνδυνη», ειδικά στην Ιερουσαλήμ.

Από την πλευρά του αξιωματούχος της Χαμάς στη Βηρυτό κατηγόρησε το Ισραήλ πως «κωλυσιεργεί και ελίσσεται». Ο Οσάμα Χαμντάν πρόσθεσε πως «δεν θα επιτρέψουμε ο δρόμος των διαπραγματεύσεων να είναι ανοικτός επ’ αόριστον, χωρίς ορίζοντα, καθώς ο πόλεμος λιμοκτονίας και εξόντωσης συνεχίζεται εναντίον του λαού μας».

Το Ισραήλ απορρίπτει τους όρους της Χαμάς, διαμηνύοντας πως ο πόλεμος θα συνεχιστεί ως την «ολοκληρωτική νίκη» και, σύμφωνα με ΜΜΕ, απαιτεί από την πλευρά του πλήρη κατάλογο με τα στοιχεία των ομήρων στη Γάζα.

08:56 Ξαφνική σιωπή από τους Παλαιστίνιους μαχητές για επιθέσεις κατά του Ισραήλ – Τι σημαίνει

Πέντε παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες που μάχονται εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας δεν ανέφεραν καμία επίθεση την Τρίτη, ενώ δύο άλλες ομάδες ανέφεραν από μία επίθεση εναντίον του ισραηλινού στρατού στον θύλακα.

Σε αυτό που οι παρατηρητές χαρακτήρισαν ως «ασυνήθιστα χαμηλές» αναφορές για μάχες, η πτώση ακολούθησε μία ημέρα αφότου παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες δήλωσαν τη Δευτέρα ότι είχαν εξαπολύσει τουλάχιστον 15 επιθέσεις εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα.

«Αυτή η πτώση των ισχυρισμών αντιπροσωπεύει μια απότομη μείωση της δραστηριότητας των παλαιστινιακών πολιτοφυλακών σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά δεν δείχνει ότι η ισραηλινή δράση έχει καταστρέψει ή νικήσει τη Χαμάς», δήλωσαν το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP).

Σύμφωνα με το ISW και το CTP, δεξαμενές σκέψης με έδρα τις ΗΠΑ, υπάρχουν δύο πιθανά συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν από τη σιωπή: Οι ισραηλινές δυνάμεις δεν είναι πλέον μόνιμα παρούσες στην πόλη της Γάζας, επομένως υπάρχουν λιγότεροι στόχοι για επιθέσεις από Παλαιστίνιους μαχητές. Ή, οι Παλαιστίνιοι μαχητές έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα επικοινωνίας – αν και αυτό δύσκολα θα επηρέαζε όλες τις ομάδες ταυτόχρονα, είπαν οι παρατηρητές.

«Οι παλαιστινιακές πολιτοφυλακές φαίνεται να διεξάγουν μια σθεναρή άμυνα όταν οι ισραηλινές δυνάμεις παρουσιάζονται ως στόχοι βαθιά στη Λωρίδα της Γάζας», σημείωσε επίσης το ISW/CTP, προσθέτοντας ότι οι παλαιστίνιοι μαχητές επιτέθηκαν 92 φορές σε 11 ημέρες κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επιχείρησης του Ισραήλ για την εκκαθάριση της γειτονιάς Zeitoun.

08:50 Το Ισραήλ θα επιτρέψει την είσοδο βοήθειας από τα ΗΑΕ στη Λωρίδα της Γάζας μέσω θαλάσσης

Το ισραηλινό κανάλι 13 μετέδωσε ότι το Ισραήλ θα επιτρέψει, για πρώτη φορά, την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας από τη θάλασσα.

Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι η βοήθεια θα χρηματοδοτηθεί και θα παρασχεθεί από τα ΗΑΕ, τα οποία θα στείλουν πρώτα ένα πλοίο ανθρωπιστική βοήθεια στην Κύπρο. Στη συνέχεια η βοήθεια θα εξεταστεί από ισραηλινούς εκπροσώπους και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην παραλία της Γάζας.

Τα ΗΑΕ ζήτησαν η πρώτη δοκιμή της βοήθειας αυτής να γίνει πριν από τον μήνα του Ραμαζανιού που αρχίζει την επόμενη εβδομάδα.

08:41 Χαμάς: Επιδεικνύουμε την απαιτούμενη ευελιξία – Το Ισραήλ αποφεύγει τις ευθύνες του

Η Χαμάς δήλωσε ότι θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται με το Ισραήλ μέσω διαμεσολαβητών μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Δείχνουμε την απαιτούμενη ευελιξία προκειμένου να επιτύχουμε μια συνολική παύση της επίθεσης εναντίον του λαού μας, αλλά η κατοχή εξακολουθεί να αποφεύγει τα ευθύνες αυτής της συμφωνίας», δήλωσε η παλαιστινιακή ομάδα.

Μια ισραηλινή αντιπροσωπεία απουσιάζει από τις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο αυτή την εβδομάδα, όπου αξιωματούχοι της Χαμάς, του Κατάρ και της Αιγύπτου έχουν συγκεντρωθεί σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν μια εκεχειρία 40 ημερών πριν αρχίσει ο μουσουλμανικός ιερός μήνας του Ραμαζανιού στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

08:33 ΠΟΥ: Περισσότεροι από 8.000 ασθενείς πρέπει να απομακρυνθούν από τη Γάζα

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ.

Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι πρέπει να βγουν εκτός Γάζας για ιατρική περίθαλψη.

Ο Δρ Richard Peeperkorn, εκπρόσωπος του ΠΟΥ για τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι περίπου 6.000 άνθρωποι πρέπει να βγουν για τραυματισμούς και παθήσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται ασθενείς με πολλαπλά τραύματα, εγκαύματα και ακρωτηριασμούς.

Οι άλλοι 2.000 ήταν ασθενείς που χρειάζονταν περίθαλψη για καρκίνο και άλλες σοβαρές χρόνιες ασθένειες.

Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι η μετακίνηση αυτών των ασθενών από τη Γάζα θα ανακούφιζε μερικώς τους γιατρούς και τα νοσοκομεία που αγωνίζονται να συνεχίσουν να λειτουργούν σε μια εμπόλεμη ζώνη.

Διαβάστε όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

Όλα για όλα από τον Ολυμπιακό για την ισοφάριση κόντρα στην Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την Μπαρτσελόνα στο Game 4 των play offs της Euroleague με στόχο τη νίκη που θα στείλει τη σειρά σε 5ο παιχνίδι στην Βαρκελώνη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024