Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live οι εξελίξεις σε Γάζα και Ισραήλ: Η Τουρκία εμπλέκει την Κύπρο στον πόλεμο - Εμμεσες συνομιλίες Χεζμπολάχ - Ισραήλ

Live οι εξελίξεις σε Γάζα και Ισραήλ: Η Τουρκία εμπλέκει την Κύπρο στον πόλεμο – Εμμεσες συνομιλίες Χεζμπολάχ – Ισραήλ

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Νέοι νεκροί από βομβαρδισμούς στη Γάζα, ενώ κλιμακώνονται οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη. Τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθέσεις τους στη Γάζα, βομβαρδίζοντας ένα σπίτι στη νότια Χαν Γιουνίς και σκοτώνοντας τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους.

Την ίδια στιγμή νέες αναφορές κάνουν λόγο για ισραηλινή επίθεση σε Παλαιστίνιους που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομές σε πολλές τοποθεσίες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μεταξύ άλλων κοντά στις πόλεις Τζενίν και Καλκίλια. Πολλά παιδιά έχουν πεθάνει τα τελευταία δύο 24ωρα από πείνα ή πυροβολισμούς.

Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται πως κάνουν το παν για να πείσει το Ισραήλ να επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια, όμως μέχρι στιγμής δεν ασκείται επαρκής πίεση.

Δείτε live

Δείτε τις εξελίξεις στο in

05:40 «Στα χέρια της Χαμάς» η ανακωχή, λέει ο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως πιστεύει ότι είναι ανάγκη να κηρυχθεί προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας πριν τον ιερό για τους μουσουλμάνους μήνα του ραμαζανιού.

«Αν αυτό συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού θα είναι πολύ, πολύ επικίνδυνο», είπε σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως η απόφαση για την κήρυξη ανακωχής και την απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα παλαιστίνιους κρατούμενους βρίσκεται «στα χέρια της Χαμάς αυτή τη στιγμή».

Αντιπρόσωποι των μεσολαβητών, του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, διαπραγματεύονται με τη Χαμάς στο Κάιρο. Το Ισραήλ δεν συμμετέχει στις συνομιλίες. Οι δηλώσεις για το εάν έχει σημειωθεί πρόοδος ή όχι είναι αντιφατικές.

05:10 Η Τουρκία εμπλέκει την Κύπρο στον πόλεμο

Για πρώτη φορά η Κύπρος κατηγορείται από τα επίσημα χείλη της Τουρκίας ότι έχει μετατραπεί σε βάση ανεφοδιασμού όπλων και πυρομαχικών του Ισραήλ.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στην ομιλία του στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, στη Σαουδική Αραβία, τόνισε ότι ο αποκλεισμός γύρω από τη Γάζα πρέπει να σπάσει, και ενέπλεξε, χωρίς να την κατονομάσει, και την Κύπρο στον πόλεμο, λέγοντας ότι εφοδιάζει με όπλα το Ισραήλ.

Ο Φιντάν είπε ότι πρέπει ν’ αυξήσουν την πίεση στο Ισραήλ, ενεργώντας συλλογικά και ενωμένα σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, χρησιμοποιώντας όλες τις κατάλληλες μεθόδους, και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να προσέχουν «τους λύκους που φορούν προβιά αρνιού».

«Σήμερα, ένα νησί στη μέση της Μεσογείου, ακριβώς απέναντι από τη Γάζα, έχει γίνει βάση ανεφοδιασμού όπλων και πυρομαχικών για το Ισραήλ. Το νησί αυτό εξακολουθεί να εξυπηρετεί αυτόν τον σκοπό υπό το πρόσχημα ότι λειτουργεί ως ανθρωπιστικό κέντρο για τους κατοίκους της Γάζας (περισσότερα εδώ).

04:40 Σκότωσαν 16χρονο Παλαιστίνιο στη Δυτική Οχθη

Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, αφότου ο νεαρός μαχαίρωσε έναν συνάδελφό τους, τραυματίζοντάς τον σοβαρά, σύμφωνα με ανακοίνωση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF).

Το περιστατικό συνέβη στην πόλη Χοουάρα και ήταν το τελευταίο μιας σειράς αιματηρών επεισοδίων στη Δυτική Οχθη μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας πριν πέντε μήνες. Παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι σκοτώθηκε ένα αγόρι 16 ετών.

Το αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε μια ημέρα αφότου ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν έναν 16χρονο στη Ραμάλα και ένα 10χρονο αγοράκι στο χωριό Μπουρίν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στη Δυτική Οχθη.

04:00 «Απεγνωσμένο πλήθος» λεηλατεί φορτηγά με τρόφιμα

Οχηματοπομπή με τρόφιμα του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (PAM/WFP) αποκλείστηκε χθες Τρίτη από τον ισραηλινό στρατό στην είσοδο της Λωρίδας της Γάζας και μετά λεηλατήθηκε από ένα «απεγνωσμένο πλήθος», ανακοίνωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Η προσπάθειά της ήταν «σε μεγάλο βαθμό ανεπιτυχής» να επαναλάβει τις παραδόσεις στη βόρεια Γάζα, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα του λιμού.

Το PAM, που έχει την έδρα του στη Ρώμη, διευκρίνισε ότι τα 14 φορτηγά που μετέφεραν σχεδόν 200 τόνους τροφίμων περίμεναν επί τρεις ώρες στο σημείο ελέγχου Ουάντι Γάζα, στην τοποθεσία Ζεϊτούν, στο νοτιοανατολικό τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, αλλά δεν είχαν λάβει άδεια να προχωρήσουν πιο μακριά.

Τα φορτηγά στη συνέχεια λεηλατήθηκαν από «ένα απεγνωσμένο πλήθος που άρπαξε το φορτίο», διευκρινίζεται σε ανακοίνωση (περισσότερα εδώ).

02:50 Ο Αμερικανός υπ. Άμυνας Λόιντ Όστιν συναντά το μέλος του ισραηλινού πολεμικού υπουργικού συμβουλίου Γκαντζ

Η συνάντηση μεταξύ του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν και του Μπένι Γκαντζ πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον, όπου οι δύο τους συζήτησαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ και την «επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα».

«Συζητήσαμε επίσης τη σημασία της συνεργασίας με διεθνείς και περιφερειακούς εταίρους για την αύξηση της ροής της ανθρωπιστικής βοήθειας και τη διασφάλιση της ασφαλούς διανομής της βοήθειας εντός της Γάζας», ανέφερε ο ίδιος στο Χ.

Ο Γκαντζ, υπουργός του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου πολέμου και πολιτικός αντίπαλος του Νετανιάχου, βρίσκεται σε ταξίδι στις ΗΠΑ για να συναντηθεί με αξιωματούχους.

02:25 Αναχαιτίστηκαν πύραυλος και 3 drones που κατευθύνονταν προς αμερικανικό πλοίο.

Οι αμερικανικές δυνάμεις κατέρριψαν έναν βαλλιστικό πύραυλο κατά πλοίων και τρία μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα μονής επίθεσης που εκτοξεύτηκαν από τις ελεγχόμενες από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούθι περιοχές της Υεμένης προς το USS Carney στην Ερυθρά Θάλασσα, αναφέρει η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές δυνάμεις κατέστρεψαν αργότερα τρεις πυραύλους κατά πλοίων και τρία μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας σε αυτοάμυνα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η CENTCOM.

02:00 Παραμένει μπλοκαρισμένο το αμερικανικό αλεύρι που επαρκεί για 1,5 εκάτ. Παλαιστινίους

Ένα μεγάλο αμερικανικό φορτίο αλεύρων για τη Γάζα παραμένει στάσιμο, σχεδόν δύο εβδομάδες αφότου το Ισραήλ συμφώνησε σε ένα νέο πλαίσιο για την παράδοσή του και 46 ημέρες αφότου ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από τον Λευκό Οίκο, δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος στους Times of Israel.

Ο αξιωματούχος δεν διευκρινίζει τι είναι αυτό που προκαλεί τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση, αλλά λέει ότι το αλεύρι που είναι ικανό να θρέψει 1,5 εκατομμύριο κατοίκους της Γάζας για πέντε μήνες θα πρέπει να παραδοθεί τις επόμενες ημέρες.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ αναφέρεται στο φορτίο αλεύρου όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τους Ισραηλινούς υπουργούς που εμποδίζουν τη βοήθεια να φτάσει στη Γάζα.

«Έχετε δει υπουργούς της ισραηλινής κυβέρνησης να εμποδίζουν την απελευθέρωση του αλεύρου από το λιμάνι του Ασντόντ, έχετε δει υπουργούς της ισραηλινής κυβέρνησης να υποστηρίζουν διαδηλώσεις που εμπόδισαν τη βοήθεια να φτάσει στο Κερέμ Σαλόμ», λέει, αναφερόμενος στα ακροδεξιά μέλη του υπουργικού συμβουλίου Μπεζαλέλ Σμότριχ και Ιταμάρ Μπεν Γκβίρ αντίστοιχα.

«Όλα αυτά τα πράγματα είναι εμπόδια που προέρχονται από υπουργούς εντός της ισραηλινής κυβέρνησης, τα οποία έχουμε καλέσει, τα οποία έχουμε πει ότι είναι απαράδεκτα και τα οποία έχουμε πει ότι πρέπει να σταματήσουν». Παρόλα αυτά η Αμερική δεν προτίθεται να κάνει κάτι για αυτές τις συμπεριφορές.

01:35 Στο Λονδίνο μεταβαίνει ο Μπένι Γκαντζ για συνομιλίες με τον Ντέιβιντ Κάμερον

Ο υπουργός πολεμικού υπουργικού συμβουλίου  Μπένι Γκαντζ ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον και κατευθύνεται προς το Λονδίνο, όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον πριν επιστρέψει στο Ισραήλ το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με το γραφείο του.

Νωρίτερα σήμερα στην Ουάσινγκτον, ο Γκαντζ συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν, τον ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ και τον ηγέτη της μειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Χάκεμ Τζέφρις. Ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

01:10 Η κατάπαυση του πυρός που προωθούν οι ΗΠΑ και τι περιλαμβάνει

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν και ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, «υπογράμμισαν ότι η απελευθέρωση των ασθενών, των τραυματιών, των ηλικιωμένων και των γυναικών ομήρων θα είχε ως αποτέλεσμα την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα για περίοδο τουλάχιστον έξι εβδομάδων», σύμφωνα με το κείμενο του Λευκού Οίκου για τη συνάντησή τους νωρίτερα σήμερα.

«Αυτή η πρώτη φάση της κατάπαυσης του πυρός θα επέτρεπε επίσης ένα κύμα ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον λαό της Γάζας και θα παρείχε χρόνο και χώρο για να εξασφαλιστούν πιο μόνιμες ρυθμίσεις και διαρκής ηρεμία», προσθέτει το κείμενο.

00:43 Η υπηρεσία τροφίμων του ΟΗΕ αναφέρει ότι η αποστολή βοήθειας στη βόρεια Γάζα ήταν «σε μεγάλο βαθμό ανεπιτυχής»

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, η υπηρεσία τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ότι ήταν «σε μεγάλο βαθμό ανεπιτυχής» η προσπάθειά του την Τρίτη να συνεχίσει τις παραδόσεις βοήθειας στη βόρεια Γάζα. Ο οργανισμός διέκοψε τις παραδόσεις στις 20 Φεβρουαρίου λόγω των επισφαλών συνθηκών ασφαλείας, με τις αυτοκινητοπομπές του να είναι εκτεθειμένες σε επιθέσεις από πεινασμένους όχλους.

Σε ανακοίνωσή του, ο οργανισμός με έδρα τη Ρώμη ανέφερε ότι απέστειλε μια αυτοκινητοπομπή με 14 φορτηγά με τρόφιμα στη βόρεια Γάζα, η οποία όμως απορρίφθηκε από τον ισραηλινό στρατό μετά από τρίωρη αναμονή στο σημείο ελέγχου Wadi Gaza.Τα φορτηγά επαναδρομολογήθηκαν και αργότερα σταμάτησαν από ένα μεγάλο πλήθος απελπισμένων ανθρώπων που λεηλάτησαν τα τρόφιμα, παίρνοντας περίπου 200 τόνους, ανέφερε το WFP.

«Αν και η σημερινή αυτοκινητοπομπή δεν κατάφερε να φτάσει στο βορρά για να παράσχει τρόφιμα στους ανθρώπους που λιμοκτονούν, το WFP συνεχίζει να διερευνά κάθε δυνατό μέσο για να το κάνει», δήλωσε ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του WFP Καρλ Σκάου.

00:23 Η Χεζμπολάχ λέει ότι δεν ενδιαφέρεται για πόλεμο αλλά θέλει να αποτρέψει το Ισραήλ

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ, Σεΐχης Ναΐμ Κασέμ, δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ βρίσκεται σε αμυντική θέση έναντι του Ισραήλ, προσθέτοντας ότι η οργάνωση δεν ενδιαφέρεται για πόλεμο αλλά έχει συμφέρον να αποτρέψει το Ισραήλ.

«Είμαστε εναντίον του να σύρουμε τον Λίβανο σε πόλεμο», δήλωσε ο Κασέμ στο λιβανέζικο δίκτυο LBCI, «αλλά υπάρχει ένας επικίνδυνος ισραηλινός εχθρός και ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεκινήσει πόλεμο εναντίον του Λιβάνου χωρίς δικαιολογίες ή δικαιολογίες. Αν δεν βάλουμε ένα τέλος σε αυτό νωρίς, το Ισραήλ θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για τον Λίβανο και το συμφέρον μας είναι να παραμείνουν οι Ισραηλινοί αποτρεπτικοί».

Ο Κασέμ είπε επίσης ότι «από την προηγούμενη εμπειρία μας στη Συρία, σταματήσαμε το ISIS με μια προληπτική άμυνα και αυτό κάνουμε σήμερα εναντίον του Ισραήλ».

00:01 Το Ισραήλ αρνείται την είσοδο βρετανικών ειδών αρωγής στη Γάζα: .

Η Rosena Allin-Khanm, μέλος του βρετανικού κοινοβουλίου των Εργατικών, αναφέρει σε ανάρτησή της στο Χ ότι οι ισραηλινές αρχές αρνήθηκαν την είσοδο βρετανικού φορτίου με φίλτρα νερού και ηλιακά φώτα στη Γάζα.

Τον Οκτώβριο, το Ηνωμένο Βασίλειο είχε δηλώσει ότι παρέδωσε βασικές προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων 76.800 πακέτων φροντίδας τραυμάτων, 1.350 φίλτρων νερού και 2.560 ηλιακών φώτων «για την αντιμετώπιση της εξελισσόμενης ανθρωπιστικής κρίσης» στη Λωρίδα της Γάζας.

23:36 Financial Times: Οι ανεπαρκείς πληροφορίες σχετικά με το οπλοστάσιο των Χούθι, τροχοπέδη για την επιχείρηση των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα

Η προσπάθεια του αμερικανικού στρατού να σταματήσει τις επιθέσεις με έδρα την Υεμένη κατά της ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα παρεμποδίζεται από ανεπαρκείς πληροφορίες σχετικά με το οπλοστάσιο και τις πλήρεις δυνατότητες των μαχητών Χούτι, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.
Ενώ το Πεντάγωνο είναι βέβαιον ότι οι εβδομάδες πυραυλικών επιδρομών κατέστρεψαν μεγάλο μέρος του οπλισμού και ανάγκασαν τους Χούθι σε τακτικές προσαρμογές, η έκταση της ζημίας είναι ασαφής επειδή οι ΗΠΑ δεν είχαν λεπτομερή εκτίμηση των δυνατοτήτων της ομάδας πριν ξεκινήσουν την εκστρατεία βομβαρδισμού, δήλωσαν νυν και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ.
Ορισμένες από αυτές τις ανησυχίες έχουν εκφραστεί δημοσίως τις τελευταίες ημέρες. Ο Dan Shapiro, ο κορυφαίος αξιωματούχος του Πενταγώνου για τη Μέση Ανατολή, δήλωσε σε ακρόαση στο Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα ότι ενώ ο αμερικανικός στρατός είχε «καλή αίσθηση» του τι είχε καταστρέψει, δεν γνώριζε «πλήρως τον παρονομαστή» – δηλαδή την αρχική σύνθεση του οπλοστασίου των Χούθι πριν από την έναρξη της αμερικανικής στρατιωτικής εκστρατείας τον Ιανουάριο.
Η σημερινή επίθεση εναντίον πλοίου του εμπορικού ναυτικού και δύο πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ, υπογραμμίζει την εύστοχη επιχειρηματολογία του άρθρου.

23:20 Πάνω από 600 εργαζόμενοι της Google προτρέπουν την εταιρεία να κόψει τους δεσμούς της με το ισραηλινό τεχνολογικό συνέδριο

Το WIRED εξέτασε μια επιστολή που δείχνει εκατοντάδες εργαζόμενους της Google να απαιτούν από την εταιρεία να σταματήσει τη χορηγία της στο Mind the Tech, ένα συνέδριο στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα που προωθεί ισραηλινές εταιρείες τεχνολογίας.

Η Zelda Montes, μηχανικός λογισμικού στο YouTube, η οποία συμμετείχε σε διαμαρτυρία τη Δευτέρα έξω από το συνέδριο, δήλωσε στο WIRED ότι η αλληλεγγύη των εργαζομένων είναι ιδιαίτερα σημαντική στο πλαίσιο των «ισραηλινών τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούνται στην παρακολούθηση και τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού». Η κυρία Montes αναφέρεται στο «Ευαγγέλιο», μια εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης που επιλέγει χιλιάδες στόχους. 

23:05 Οι Χούθι εξέδωσαν ανακοίνωση για την επίθεση κατά δύο αμερικανικών πλοίων

Το βασικό κομμάτι της ανακοίνωσης είναι το εξής: «Οι ναυτικές δυνάμεις, οι πυραυλικές δυνάμεις και οι αεροπορικές δυνάμεις των ενόπλων δυνάμεων της Υεμένης, πραγματοποίησαν μια ποιοτική στρατιωτική επιχείρηση στην οποία στόχευσαν δύο αμερικανικά πολεμικά αντιτορπιλικά στην Ερυθρά Θάλασσα. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με μια σειρά από ναυτικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης δεν θα διστάσουν να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους εναντίον όλων των εχθρικών στόχων, ανταποκρινόμενες στις εκκλήσεις του ελεύθερου λαού του μεγάλου λαού μας και του ισλαμικού μας έθνους να παράσχουν υποστήριξη και βοήθεια στον παλαιστινιακό λαό, ο οποίος μέχρι αυτή τη στιγμή υφίσταται επίθεση και πολιορκία».

Σημείο-κλειδί πως δεν γίνεται αναφορά για ευθύ χτύπημα ή «direct hit». Από αυτό συμπεραίνεται πως κατά πάσα πιθανότητα η επίθεση αποκρούστηκε.

22:41 Οι γονείς ενός 9χρονου παιδιού με εγκεφαλική παράλυση, εδώ και 5 μήνες το έβλεπαν να «σβήνει»

Οι γονείς του 9χρονου Γιαζάν αλ Καφάρνα αποκάλυψαν ότι ο γιος τους έχασε δυστυχώς τη ζωή του εξαιτίας της έλλειψης σωστής διατροφής, η οποία ήταν συνέπεια των συνεχιζόμενων καταστροφικών βομβαρδισμών του Ισραήλ στη Γάζα. Disclaimer: Σε κάθε περίπτωση, ακολουθούν πολύ σκληρές εικόνες, οπότε εφόσον όλο αυτό σας καταβάλει ήδη, καλό είναι να αποχωρήσετε από το παρόν άρθρο.

Είναι ένα από τα παιδιά που πέθαναν στη Γάζα από την πείνα και την έλλειψη σωστής διατροφής. Οι τοπικές ειδήσεις αναφέρουν ότι ο Γιαζάν πέθανε από την πείνα στο νοσοκομείο al-Najjar στη Ράφα τη Δευτέρα. Έχει αναφερθεί ότι συνολικά 16 παιδιά έχουν χάσει με τραγικό τρόπο τη ζωή τους εξαιτίας της ανεπαρκούς πρόσληψης τροφής από τον Οκτώβριο.

Ο Γιαζάν έπασχε από εγκεφαλική παράλυση, η οποία ήταν υπό έλεγχο όλη του την ζωή. Εκτός από τους μήνες του πολέμου και τον αποκλεισμό της Γάζας, όπου ο Γιαζάν δεν είχε την δυνατότητα να βρει την ειδική τροφή που χρειάζονταν, ενώ τις τελευταίες του μέρες, οι γονείς τους μπορούσαν μόνο να βρούν μικρά κομμάτια ψωμί ή σκέτη ζάχαρη για να τον ταΐσουν.

Περισσότερα εδώ.

22:16 Οι συνομιλίες για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ θα αρχίσουν το Ραμαζάνι, λέει ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου

Οι έμμεσες συνομιλίες (σ.σ. μέσω διαπραγματευτών) για τον τερματισμό των εχθροπραξιών με το Ισραήλ θα ξεκινήσουν κατά τη διάρκεια του μουσουλμανικού ιερού μήνα του Ραμαζανιού, που αρχίζει την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε την Τρίτη ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι.

Ο Μικάτι δήλωσε στον τοπικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα Al Jadeed ότι Λιβανέζοι αξιωματούχοι μελετούν μια προφορική πρόταση που πρότεινε ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Άμος Χοχστάιν, ο οποίος βρέθηκε στη Βηρυτό τη Δευτέρα για να προωθήσει μια διπλωματική λύση στις ανταλλαγές πυρών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ.

22:08 Τα εμπόδια για να οδηγηθούμε σε κατάπαυση του πυρός «δεν είναι ανυπέρβλητα», λένε οι ΗΠΑ

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι, κατά την άποψη της Ουάσινγκτον, είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς που θα προβλέπει παύση των μαχών στη Λωρίδα της Γάζας και ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Ο Μίλερ έδωσε επίσης ορισμένες λεπτομέρειες για τη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με τον υπουργό πολέμου του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ταξίδι στις ΗΠΑ για να συναντηθεί με Αμερικανούς ηγέτες.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν την ανάγκη να δράσουν επειγόντως για να καταστεί δυνατή η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για την επίτευξη της προαναφερθείσας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, συγκεκριμένα μιας συμφωνίας που θα διαρκεί έξι εβδομάδες. Αναμένονται οι αντιδράσεις Νετανιάχου άμα την επιστροφή του Μπένυ Γκαντζ στο Ισραήλ.

22:00 Αντίστοιχος αριθμός πιστών θα επιτραπεί στο Τέμενος του Αλ Άκσα όπως και στα προηγούμενα Ραμαζάνια

Η απόφαση συμφωνήθηκε από κορυφαίους ισραηλινούς αξιωματούχους ασφαλείας κατά τη διάρκεια συνάντησης για τις προετοιμασίες ενόψει του ιερού μήνα των μουσουλμάνων, αλλά δεν δόθηκε συγκεκριμένος αριθμός.

«Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του Ραμαζανιού, ένας παρόμοιος αριθμός πιστών θα επιτραπεί στο Όρος του Ναού  όπως και τα προηγούμενα χρόνια», ανέφερε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Νετανιάχου, χρησιμοποιώντας την εβραϊκή ονομασία του χώρου.

«Κάθε εβδομάδα θα διεξάγεται αξιολόγηση της ασφάλειας και θα λαμβάνεται ανάλογη απόφαση».

21:40 Κοριτσάκι διασώθηκε από το κατεστραμμένο σπίτι στην Χαν Γιούνις από την Ερυθρά Ημισέληνο – Ήταν 40 ώρες εγκλωβισμένο

Η Χάλα Χαμάντα ήταν εγκλωβισμένη κάτω από τα ερείπια για περισσότερες από 40 ώρες αφότου οι ισραηλινές δυνάμεις χτύπησαν το σπίτι της οικογένειάς της, ανέφερε η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος σε ανάρτησή της στο Χ.

Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο «όλων των μελών της οικογένειάς της», πρόσθεσε η ομάδα.

21:30 Ειλημμένη απόφαση η αντικατάσταση του Νετανιάχου – Οι ΗΠΑ μιλούν με τον Γκαντζ προσπαθώντας να διασπάσουν το πολεμικό συμβούλιο

Ο Μπλίνκεν και ο Γκαντζ συζήτησαν για την παράδοση της βοήθειας, την εκεχειρία 6 εβδομάδων σε συνάντηση, λέει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συζήτησε με το μέλος του ισραηλινού πολεμικού υπουργικού συμβουλίου Μπένι Γκαντζ σε συνάντηση που είχε την Τρίτη την ανάγκη να δράσουν επειγόντως για να καταστεί δυνατή η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Οι δύο τους συζήτησαν επίσης τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα για έξι εβδομάδες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, δήλωσε ο Μίλερ.

21:14 Χαμάς: Καμία ανταλλαγή αιχμαλώτων πριν από την κατάπαυση του πυρός

Ο Οσάμα Χαμντάν, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στη Βηρυτό και, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι:

  • Δεν θα υπάρξει ανταλλαγή αιχμαλώτων μέχρι την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Εάν δεν τηρηθούν οι όροι, το θέμα των κρατουμένων δεν τίθεται στο τραπέζι… Το Ισραήλ είναι αυτό που εμποδίζει την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
  • Καλούμε τον επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, να απολύσει τον υπάλληλο του ΟΗΕ που υπέβαλε ψευδή αναφορά για σεξουαλική βία, που διαπράχθηκε στις 7 Οκτωβρίου.
  • Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν ασκεί καμία πίεση στην κατοχή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Είναι πολιτική φάρσα για την Αμερική να υποστηρίζει την προσπάθεια του Ισραήλ να σταματήσει τις μάχες για λίγες μόνο εβδομάδες και μετά να τις ξαναρχίσει.
  • Η από αέρος ρίψη βοήθειας καλύπτει μόνο ένα μικρό μέρος των αναγκών του πληθυσμού. Λέμε στην Ουάσιγκτον ότι το πιο σημαντικό πράγμα, αντί για τη ρίψη βοήθειας, είναι να σταματήσει η προμήθεια όπλων στο Ισραήλ.
  • Οι αραβικές και μουσουλμανικές χώρες πρέπει να αναλάβουν σοβαρή δράση για να σταματήσει η γενοκτονία στη Γάζα.

20:47 Το Ισραήλ περιορίζει δραστικά τις μετακινήσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Η ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων B’Tselem αναφέρει ότι από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, οι ισραηλινές αρχές έχουν διαταράξει τις ζωές δύο εκατομμυρίων Παλαιστινίων, αυστηροποιώντας τους υφιστάμενους περιορισμούς μετακίνησης.

Αυτό το έχουν πραγματοποιήσει χρησιμοποιώντας «το δίκτυο των σημείων ελέγχου για να αυστηροποιήσουν την εποπτεία, δημιουργώντας δεκάδες νέα σημεία ελέγχου, αποκλείοντας την πρόσβαση από δεκάδες χωριά σε κεντρικούς δρόμους και ανακαλώντας όλες τις άδειες εισόδου των Παλαιστινίων στο Ισραήλ για εργασία ή άλλους λόγους», αναφέρει η B’Tselem.

Και προσθέτει: «Αυτοί οι περιορισμοί δεν επιτρέπουν στους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη να διατηρήσουν μια λογική ρουτίνα και διαταράσσουν κάθε τομέα της ζωής. Προκαλούν μεγάλες οικονομικές απώλειες, περιορίζουν την πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και σπουδές και βλάπτουν την οικογενειακή ζωή και τις κοινωνικές δραστηριότητες».

19: 58 UNRWA: 17.000 παιδιά έχουν μείνει ορφανά στη Γάζα

Ένα στα έξι παιδιά κάτω των δύο ετών είναι «ακραία υποσιτισμένο» στη βόρεια Γάζα, αναφέρει η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες σε ανάρτησή της στο Χ.

«Αυτοί οι φρικτοί θάνατοι μπορούν να αποφευχθούν πλήρως», προσθέτει.

Χθες, ο επικεφαλής της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρινί, ενημέρωσε τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Γάζα και περιέγραψε μια ζοφερή εικόνα των συνθηκών, καθώς και των πιέσεων που ασκούνται στην υπηρεσία του.

«Η UNRWA αντιμετωπίζει μια σκόπιμη και συντονισμένη εκστρατεία για την υπονόμευση των επιχειρήσεών της και, τελικά, τον τερματισμό τους», ισχυρίστηκε ο Λαζαρινί.

19:16 Ισραηλινά αεροσκάφη πλήττουν τον νότιο Λίβανο

Ισραηλινή επιδρομή στον νότιο Λίβανο είχε στόχο την περιοχή της πόλης Κάφρα, αναφέρει το Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.

Το βίντεο, που επαληθεύτηκε από το Al Jazeera, δείχνει τα επακόλουθα της επίθεσης. Ο λογαριασμός που δημοσίευσε το βίντεο αναφέρει ότι μια δεξαμενή με καύσιμα ντίζελ αναφλέχθηκε, με αποτέλεσμα να τυλιχτεί στις φλόγες.

Η Χεζμπολάχ και οι ισραηλινές δυνάμεις ανταλλάσσουν σχεδόν καθημερινά πυρά κατά μήκος των συνόρων από την επομένη της έναρξης του πολέμου στη Γάζα, στις 8 Οκτωβρίου.

18:27 OCHA: «Πλημμυρίστε» τη Γάζα με βοήθεια

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) κρούει καμπανάκι για τους θανάτους παιδιών στη Γάζα λόγω πείνας και καλεί τη διεθνή κοινότητα να «πλημμυρίσει» τη Λωρίδα με βοήθεια.

«Αν όχι τώρα, πότε είναι η ώρα να κάμψουμε τις αντιστάσεις, να σπάσουμε το γυαλί, να πλημμυρίσουμε τη Γάζα με τη βοήθεια που χρειάζεται;» ρώτησε ο Jens Laerke, εκπρόσωπος του OCHA, τους δημοσιογράφους στη Γενεύη.

Ο οργανισμός είχε δηλώσει προηγουμένως ότι ο λιμός είναι «σχεδόν αναπόφευκτος» στην περιοχή.

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανέφερε ότι 15 παιδιά πέθαναν από την πείνα στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, το μοναδικό παιδιατρικό νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα, ενώ ένα ακόμη παιδί πέθανε από υποσιτισμό στο νοσοκομείο Γιούσεφ Αμπού αλ-Ναζάρ στη Ράφα.

17:59 Μπλίνκεν: Απαράδεκτη η κατάσταση στη Γάζα

«Το Ισραήλ πρέπει να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο και κάθε μέθοδο για να μεταφέρει βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας κατά την έναρξη του 6ου Στρατηγικού Διαλόγου Κατάρ-ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον.

«Οι ΗΠΑ θα πιέζουν κάθε μέρα για την παράδοση περισσότερης βοήθειας στον πληθυσμό (της Γάζας)», συμπλήρωσε.

Επίσης, καταδίκασε τις συνεχιζόμενες επιθέσεις των Χούθι στην Υεμένη κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, αναφέροντας τις επιπτώσεις για το περιβάλλον και την επισιτιστική ασφάλεια στην περιοχή.

17:14 Εβραϊκή-παλαιστινιακή ομάδα οργανώνει βοήθεια για τη Γάζα

Η Εβραϊκή-παλαιστινιακή ομάδα «Standing Together» οργανώνει αυτοκινητοπομπή από το Τελ Αβίβ, τη Γιάφα και τη Χάιφα προς το συνοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ για να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: «Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν επιτρέπει να φτάσει επαρκής βασική ανθρωπιστική βοήθεια στους εκατομμύρια πεινασμένους ανθρώπους στη Γάζα, και όταν εισέρχεται λίγη βοήθεια, τάγματα εποίκων την εμποδίζουν. Δεν μένουμε άλλο με σταυρωμένα τα χέρια. Την ερχόμενη Πέμπτη, κινητοποιούμαστε όλοι για να απαιτήσουμε τον τερματισμό της πείνας στη Γάζα».

16:33 Συνεχίζονται οι ανταλλαγές πυρών στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου

Σειρήνες προειδοποίησης για εισερχόμενους πυραύλους ήχησαν στη Μανάρα, στο βόρειο Ισραήλ. Σύμφωνα με τους Times of Israel, είναι το πέμπτο τέτοιο περιστατικό τις τελευταίες τρεις ώρες.

Ανταποκριτές του Al Jazeera αναφέρουν ότι το Ισραήλ βομβάρδισε περιοχή κοντά στο χωριό Wazzani, στο νότιο Λίβανο.

Επίσης:

  • Οι κάτοικοι των Khiam και Aita al-Shaab ανέφεραν βομβαρδισμούς στα περίχωρα των πόλεών τους, ανέφεραν λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης.
  • Ο ισραηλινός στρατός έβαλε στο στόχαστρο την περιοχή γύρω από τον δρόμο μεταξύ Burj al-Muluk και Khaim, στο νότιο Λίβανο.
  • Ένας πύραυλος εξερράγη στον αέρα πάνω από τη νότια πόλη του Λιβάνου Aita al-Shaab.
  • Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση εναντίον ισραηλινής στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής στην περιοχή Birket Riche.
  • Σειρήνες ήχησαν στο Snir, μια ισραηλινή πόλη κοντά στα σύνορα με το Λίβανο.

15:55 Ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν δύο Παλαιστίνιους στη Ναμπλούς

15:36 Σπίτι στο βόρειο Ισραήλ χτυπήθηκε από πύραυλο

Ο δήμος Kiryat Shmona ανέφερε ότι μια κατοικία επλήγη από ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο. Η έκθεση ανέφερε ότι η οικογένεια που διαμένει εκεί απομακρύνθηκε στην Ιερουσαλήμ και δεν υπήρξαν θύματα.

Το σπίτι που χτυπήθηκε από πύραυλο, Πηγή: Haaretz

15:25 Βίντεο της Ερυθράς Ημισελήνου μετά τον βομβαρδισμό στον προσφυγικό καταυλισμό στη Νουσεϊράτ

Η Ερυθρά Ημισέληνος της Παλαιστίνης (PRCS) παρέχει τις πρώτες βοήθειες στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο X δείχνει το προσωπικό της να διασώζει ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια ενός κτιρίου που κατέρρευσε.

Οι ανταποκριτές του Al Jazeera λένε ότι οι ισραηλινές επιδρομές στην περιοχή προκάλεσαν πολλά θύματα.

15:15 Ιταλία: Πρέπει να επιτευχθεί κατάπαυση πυρός στη Γάζα το «συντομότερο δυνατό»

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε εκ νέου μια «βιώσιμη κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα, επισημαίνοντας την πρόσφατη «σφαγή» των αιτούντων βοήθεια στη Γάζα ως αιτία για επείγουσα δράση.

«Η Ιταλία ζητά μια εκτεταμένη και διαρκή παύση των εχθροπραξιών, που θα οδηγήσει σε μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός, όπως προβλέπεται επίσης από τα ψηφίσματα 2712 και 2720 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι ενώπιον του ιταλικού κοινοβουλίου. «Η σφαγή αθώων που αναζητούν τρόφιμα δίνει εντολή να ενταθούν οι προσπάθειες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός το συντομότερο δυνατό».

«Ζητήσαμε από το Ισραήλ να εξακριβώσει αυστηρά τα γεγονότα και τις ευθύνες», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

15:03 Νέες απειλές του Ισραήλ προς τον Λίβανο

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant δήλωσε στον ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο Amos Hochstein ότι η χώρα του είναι «δεσμευμένη στις πολιτικές προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας» με τον Λίβανο, σύμφωνα με δηλώσεις που μετέδωσε το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

Ο Hochstein, σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Biden, επισκέπτεται το Ισραήλ για να έχει συνομιλίες με ανώτερους πολιτικούς.

«Η επιθετικότητα της Χεζμπολάχ μας φέρνει πιο κοντά σε ένα σημείο απόφασης σχετικά με τη στρατιωτική δράση στο Λίβανο», δήλωσε ο Γκάλαντ.

Το Ισραήλ και η ομάδα Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανταλλάσσουν συχνά πυρά από την αρχή του πολέμου στη Γάζα.

Η Χεζμπολάχ, σύμμαχος της Χαμάς, λέει ότι στοχεύει τις ισραηλινές δυνάμεις στο βορρά για να υποστηρίξει την παλαιστινιακή ομάδα.

14:52 ΗΠΑ και Ιορδανία πραγματοποιούν νέες εναέριες ρίψεις βοήθειας στη Γάζα

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη συνδυασμένη εναέρια ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας στη βόρεια Γάζα σε συνεργασία με την Ιορδανία.

«Τα αμερικανικά αεροσκάφη C-130 έριξαν πάνω από 36.800 αμερικανικά και ιορδανικά ισοδύναμα γεύματα στη βόρεια Γάζα, μια περιοχή μεγάλης ανάγκης, επιτρέποντας την πρόσβαση των πολιτών στην κρίσιμη βοήθεια», ανέφερε η ανακοίνωση.

«Συνεχίζουμε το σχεδιασμό για επόμενες αποστολές παράδοσης βοήθειας», έγραψε η Κεντρική Διοίκηση.

14:38 NBC News: Το Ισραήλ σχεδιάζει να ανοίξει πέρασμα στη βόρεια Γάζα

Ο στρατός του Ισραήλ καταρτίζει σχέδια για να ανοίξει ένα νέο πέρασμα για την απευθείας παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη βόρεια Γάζα, δήλωσαν δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι στο NBC News.

Το πέρασμα αναμένεται να γίνει στην περιοχή γύρω από το Κιμπούτς Μπε’ερί στο νότιο Ισραήλ, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, αν και οι δύο τόνισαν ότι τα σχέδια δεν έχουν οριστικοποιηθεί και μπορεί ακόμη να αλλάξουν.

Το σχέδιο έρχεται μετά τις έντονες πιέσεις των ΗΠΑ προς το Ισραήλ να διοχετεύσει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα, εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων λιμού στο βόρειο μισό της λωρίδας.

14:27 Πέντε Ταϊλανδοί τραυματίστηκαν στην πυραυλική επίθεση της Δευτέρας από τον Λίβανο

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊλάνδης επιβεβαίωσε ότι πέντε πολίτες του τραυματίστηκαν από αντιαρματικό πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο τη Δευτέρα.

Τρεις από αυτούς τραυματίστηκαν σοβαρά και νοσηλεύονται στο Ιατρικό Κέντρο Ράμπαμ στη Χάιφα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο αριθμός αναθεωρήθηκε προς τα κάτω από τους επτά τραυματίες, αφού η πρεσβεία της Ταϊλάνδης στο Τελ Αβίβ επιβεβαίωσε ότι οι δύο δεν ήταν Ταϊλανδοί, ανέφερε το υπουργείο.

Δημοσιεύματα ανέφεραν νωρίτερα ότι ένας από τους τραυματίες ήταν Ινδός πολίτης.

Το Ισραήλ και η ομάδα Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανταλλάσσουν τακτικά πυρά από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον Οκτώβριο.

Η Χεζμπολάχ, σύμμαχος της Χαμάς, λέει ότι προσπαθεί να καθηλώσει τις ισραηλινές δυνάμεις στο βορρά για να βοηθήσει την παλαιστινιακή ομάδα.

14:12 Μεταγωγικό στρατιωτικό αεροπλάνο με ανθρωπιστική βοήθεια αποστέλλει το Βέλγιο στη Γάζα

Η βοήθεια επιθεωρείται πρώτα στην Ιορδανία και θα μεταφερθεί στη Γάζα το νωρίτερο την Τετάρτη, εν αναμονή της έγκρισης των ισραηλινών αξιωματούχων, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας του Βελγίου.

Η υπουργός Άμυνας του Βελγίου Λουντιβίν Ντεντόντερ περιέγραψε την προσπάθεια ως μέρος ενός «ανθρωπιστικού συνασπισμού για την Παλαιστίνη» με έδρα την Ιορδανία.

Ωστόσο, οι ομάδες βοήθειας στη Γάζα έχουν προειδοποιήσει ότι ο πληθυσμός υποφέρει από καταστροφική πείνα και ότι οι ρίψεις από αέρος είναι ένας αναποτελεσματικός τρόπος για την εισαγωγή προμηθειών που δεν θα πρέπει να θεωρείται ως αντικατάσταση των μεταφορών μέσω των χερσαίων διαβάσεων.

13:57 Αίγυπτος: Δεν ισχύουν οι αναφορές για μη σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες

Σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές στο Sky News δεν ισχύουν οι αναφορές ότι οι συνομιλίες έληξαν χωρίς να σημειωθεί κάποια πρόοδος. Όπως αναφέρουν οι πηγές υπάρχουν μεν δυσκολίες αλλά η διαδικασία έχει στοιχειωδώς προχωρήσει.

13:52 Το Ισραήλ ξερίζωσε 400 δενδρύλλια ελιάς σε παλαιστινιακό χωριό κοντά στη Βηθλεέμ

Οι ισραηλινές δυνάμεις διέλυσαν με μπουλντόζες γεωργικά χωράφια και ξερίζωσαν 400 δενδρύλλια ελιάς στο χωριό Wadi Fukin, δυτικά της Βηθλεέμ.

Ο Ibrahim al-Haroub, επικεφαλής του συμβουλίου του χωριού Wadi Fukin, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Wafa ότι οι κατοχικές δυνάμεις εισέβαλαν στην περιοχή Abu Siaj του χωριού κοντά στον ισραηλινό οικισμό Tzur Hadassah – ο οποίος είναι παράνομα χτισμένος – και επίσης διέλυσαν με μπουλντόζες περίπου 10 στρέμματα γης.

Οι ισραηλινές επιθέσεις σε παλαιστινιακή γη κλιμακώθηκαν μετά την 7η Οκτωβρίου, με εποίκους και στρατιώτες να προβαίνουν σε πράξεις βανδαλισμού, μπουλντόζες και ξερίζωμα δέντρων.

13:42 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Από ισραηλινή αεροπορική επίθεση σε σπίτι στη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα σκοτώθηκαν τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι και τραυματίστηκαν αρκετοί ακόμη, μετέδωσε το Wafa.
  • Ο Μπένι Γκαντζ βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για μια ακόμη ημέρα συναντήσεων με Αμερικανούς αξιωματούχους. Είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών Μπλίνκεν, καθώς και με μέλη του Κογκρέσου, μεταδίδει ο Willem Marx του Al Jazeera.
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν έναν ακόμη γύρο επιδρομών σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μεταξύ άλλων κοντά στην Τζενίν, την Καλκίλια, την Τουλκαρέμ, την Κομπάρ, τη Ραμάλα και τη Ναμπλούς, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.
  • Κατά τη διάρκεια των επιδρομών, οι δυνάμεις προχώρησαν σε πολυάριθμες συλλήψεις, κατεδάφισαν το σπίτι ενός Παλαιστίνιου κρατούμενου κοντά στην Τζενίν και πυροβόλησαν και τραυμάτισαν έναν Παλαιστίνιο στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα.
  • Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ κατηγόρησε τον επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, λέγοντας ότι «έφερε τον οργανισμό στο χαμηλότερο επίπεδο».

13:33 Ερυθρά Ημισέληνος: Εκατοντάδες παραβιάσεις κατά εργαζομένων της οργάνωσης στη Δ. Όχθη

Η Ερυθρά Ημισέληνος της Παλαιστίνης αναφέρει ότι από τις 7 Οκτωβρίου, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις έχουν διαπράξει 427 παραβιάσεις κατά των ιατρικών αποστολών της που δραστηριοποιούνται στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το Ισραήλ ως κατοχική δύναμη πρέπει να διευκολύνει την ανθρωπιστική αποστολή των ιατρικών ομάδων, αναφέρει η οργάνωση σε ανάρτησή της στο Χ.

13:22 NBC News: Ο Λευκός Οίκος παρενέβη στο αρχικό σχέδιο ομιλίας της Καμάλα Χάρις – Λείανε εκφράσεις κριτικής στο Ισραήλ

Η ομιλία της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις την Κυριακή στον Λευκό Οίκο για την ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων, ήταν πιο σκληρή για το Ισραήλ στο αρχικό προσχέδιο, σύμφωνα με δημοσίευμα του NBC news.

Στο ρεπορτάζ, το NBC επικαλείται τρεις εν ενεργεία Αμερικανούς αξιωματούχους και έναν πρώην Αμερικανό αξιωματούχο, οι οποίοι λένε ότι στο αρχικό προσχέδιο, η Χάρις «κάλεσε συγκεκριμένα το Ισραήλ πιο άμεσα για την ανάγκη να επιτραπεί άμεσα η είσοδος πρόσθετων φορτηγών με βοήθεια», με έντονη, αλλά όχι αμφιλεγόμενη, γλώσσα.

Οι πηγές ανέφεραν επίσης ότι οι αλλαγές που έγιναν από τον Λευκό Οίκο αφορούσαν «ζητήματα τόνου και όχι αλλαγές στην πολιτική».

13:14 Οι IDF δηλώνουν ότι συνέλαβαν «τρομοκράτη» που σχεδίαζε να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση στο άμεσο μέλλον

Οι IDF, η Shin Bet και η Αστυνομία Ελέγχου Συνόρων ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν έναν «τρομοκράτη» στο χωριό Μπαλάτα της Δυτικής Όχθης, ο οποίος, σύμφωνα με τους ίδιους, σχεδίαζε να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση στο άμεσο μέλλον. Οι δυνάμεις ασφαλείας δήλωσαν ότι ο συλληφθείς, Mahmed Tanji, είναι ένας από τους κύριους ακτιβιστές της «τρομοκρατίας» στην Μπαλάτα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 21 Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη ενώ κατέστρεψαν σπίτια οικογενειών κρατουμένων. Οι επιδρομές του Ισραήλ στη Δ. Όχθη έχουν κλιμακωθεί μετά τις 7 Οκτώβρη.

13:04 Χαμάς: Ψευδείς οι κατηγορίες αξιωματούχου του ΟΗΕ για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση

Η Χαμάς απέρριψε κατηγορηματικά την έκθεση που εξέδωσε η αξιωματούχος του ΟΗΕ Πραμίλα Πάτεν σχετικά με τον ισχυρισμό ότι Παλαιστίνιοι μαχητές της αντίστασης διέπραξαν περιστατικά «βιασμού και σεξουαλικής βίας» στις 7 Οκτωβρίου.

Σε ανακοίνωσή της, η Χαμάς δήλωσε ότι η έκθεση Patten ήρθε μετά από «αποτυχημένες σιωνιστικές προσπάθειες» να αποδειχθεί αυτή η ψευδής κατηγορία, η οποία «επιβεβαιώθηκε ότι είναι αβάσιμη».

«Παρά τον ισχυρισμό της Patten και τις ψευδείς κατηγορίες της εναντίον των Παλαιστίνιων μαχητών της αντίστασης, η έκθεσή της δεν τεκμηρίωσε καμία μαρτυρία από τα αποκαλούμενα από την ίδια θύματα αυτών των περιπτώσεων, αλλά αντίθετα βάσισε την έκθεσή της σε ισραηλινά ιδρύματα, στρατιώτες και μάρτυρες που επιλέχθηκαν από τις κατοχικές αρχές», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Χαμάς συνέχισε λέγοντας ότι η έκθεση χρησίμευσε για να «δαιμονοποιήσει» την παλαιστινιακή αντίσταση και να καλύψει την έκθεση άλλων εισηγητών των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την ύπαρξη αδιάσειστων αποδείξεων για φρικτές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος παλαιστινιακών γυναικών και κοριτσιών από το Ισραήλ.

13:01 Κατευθύνεται στο Τζιμπουτί το πλοίο που χτυπήθηκε από τους Χούθι

Το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων MSC Sky II συνεχίζει το ταξίδι του προς το Τζιμπουτί για περαιτέρω αξιολόγηση, αφού χτυπήθηκε από πύραυλο τη Δευτέρα κοντά στο Άντεν της Υεμένης, ανακοίνωσε η ελβετική διαχειρίστρια εταιρεία MSC.

«Ο πύραυλος προκάλεσε μια μικρή πυρκαγιά που έχει σβήσει, ενώ δεν τραυματίστηκε κανείς από το πλήρωμα. Αυτή τη στιγμή συνεχίζει το ταξίδι του προς το Τζιμπουτί και θα φτάσει σήμερα για περαιτέρω αξιολόγηση», ανέφερε η MSC σε ανακοίνωσή της.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) ανέφερε νωρίτερα ότι το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με σημαία Λιβερίας, ελβετικής ιδιοκτησίας, δεν ζήτησε βοήθεια και συνέχισε την πορεία του.

Στρατιωτικός εκπρόσωπος των  Χούθι δήλωσε τη Δευτέρα ότι η ομάδα στόχευσε το πλοίο με «έναν αριθμό κατάλληλων ναυτικών πυραύλων». Οι Χούθι στοχεύουν τις θαλάσσιες διαδρομές της Ερυθράς Θάλασσας για να υποστηρίξουν τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

12:45 Τουρκία: «Θα τους πιάσουμε όλους» – Τι είπε για τις νέες συλλήψεις ατόμων που δούλευαν για τη Μοσάντ

Οι τουρκικές αρχές επιβεβαίωσαν προηγούμενες αναφορές ότι η αστυνομία συνέλαβε επτά άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός ιδιωτικού ντετέκτιβ, επειδή φέρονται να πωλούσαν πληροφορίες στη Μοσάντ του Ισραήλ.

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Αλί Γερλίκιαγια επαίνεσε την αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών για τις συλλήψεις και υποσχέθηκε να πατάξει περαιτέρω τους πιθανούς πράκτορες ξένων μυστικών υπηρεσιών.

«Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να διεξάγονται κατασκοπευτικές δραστηριότητες εντός των συνόρων της χώρας μας. Θα τους πιάσουμε έναν προς έναν και θα τους οδηγήσουμε στη δικαιοσύνη», δήλωσε ο Yerlikaya.

Οι συλλήψεις έρχονται εν μέσω εντάσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας λόγω του πολέμου στη Γάζα.

12:32 Για «ακραίο υποσιτισμό» προειδοποιεί ο ΠΟΥ

«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ακραία στη βόρεια Γάζα», δήλωσε ο Richard Peeperkorn, εκπρόσωπος του ΠΟΥ για τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.

Είπε ότι ένα στα έξι παιδιά ηλικίας κάτω των δύο ετών υποσιτίζεται ακραία στη βόρεια Γάζα.

«Αυτό ήταν τον Ιανουάριο. Έτσι, η κατάσταση είναι πιθανό να είναι χειρότερη σήμερα», πρόσθεσε ο Peeperkorn.

12:15 UNICEF: Τα παιδιά στη Γάζα πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα για αυτόν τον πόλεμο

Ο Σαλίμ Οβάις, περιφερειακός εκπρόσωπος της UNICEF, δήλωσε στο Al Jazeera ότι ο ισραηλινός πόλεμος στη Γάζα επιβάλλει το βαρύτερο τίμημα στα παιδιά που ζουν εκεί.

«Χρειαζόμαστε επείγουσα διεθνή δράση και αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι μια δοκιμασία της ανθρώπινης συνείδησης», είπε.

«Η έλλειψη βοήθειας στον Βορρά επιδεινώνει την κατάσταση της υγείας των παιδιών», πρόσθεσε.

12:00 Έληξαν οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός χωρίς πρόοδο

Οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ της Χαμάς και των μεσολαβητών διακόπηκαν την Τρίτη στο Κάιρο χωρίς να επιτευχθεί κάποια σημαντική πρόοδος, ενώ απομένουν μόλις λίγες ημέρες για να σταματήσουν οι μάχες εγκαίρως για την έναρξη του Ραμαζανιού.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Μπασέμ Ναΐμ δήλωσε στο Reuters ότι η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση παρουσίασε την πρότασή της για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στους διαμεσολαβητές κατά τη διάρκεια δύο ημερών συνομιλιών και περίμενε απάντηση από τους Ισραηλινούς, οι οποίοι έμειναν μακριά από αυτόν τον γύρο.

«Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν θέλει να καταλήξει σε συμφωνία και το μπαλάκι είναι τώρα στο γήπεδο των Αμερικανών» για να τον πιέσουν για μια συμφωνία, ανέφερε ο Ναΐμ.

11:50 Η ινδική πρεσβεία στο Ισραήλ καλεί τους πολίτες της να απομακρυνθούν από τις συνοριακές περιοχές

Η πρεσβεία της Ινδίας στο Ισραήλ δηλώνει ότι συμβουλεύει τους Ινδούς που εργάζονται στις ισραηλινές παραμεθόριες περιοχές να μετακινηθούν σε ασφαλείς περιοχές εντός της χώρας, μετά τον θάνατο ενός Ινδού εργάτη και τον τραυματισμό αρκετών άλλων από επίθεση προερχόμενη από τον Λίβανο στα βόρεια του Ισραήλ.

11:35 Συνάντηση Γκαντζ με Μπλίνκεν

Ο υπουργός του ισραηλινού πολεμικού γραφείου Μπένι Γκαντζ, ο οποίος πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί δημοσίως σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, μετά τη χθεσινή του συνάντηση με την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις.

Ωστόσο, σχεδιάζει επίσης να συναντηθεί με μέλη της αμερικανικής Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, μεταδίδει ο Willem Marx του Al Jazeera.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη με ποιους θα συναντηθεί συγκεκριμένα, αλλά κρίνοντας ότι αυτό θα είναι μέρος μιας προσπάθειας να διασφαλιστεί ότι θα συνεχιστεί η βοήθεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, καθώς και η συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα», δήλωσε ο Marx.

«Η συνάντηση με τα μέλη του Κογκρέσου, μαζί με τους αξιωματούχους της κυβέρνησης, επιτρέπει στον Γκαντζ να προσπαθήσει να αντλήσει συνεχή υποστήριξη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τις ενέργειες του Ισραήλ, τη στιγμή που ακόμη και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε χθες δημόσια άμεση κατάπαυση του πυρός και χρησιμοποίησε πιο σκληρή γλώσσα στη συνάντησή της με τον Γκαντζ από ό,τι έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν με άλλους ισραηλινούς αντιπροσώπους», πρόσθεσε ο Marx.

11:20 Ασαφές αν Ισραηλινοί αξιωματούχοι θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες του Κατάρ

Μέχρι στιγμής, οι Ισραηλινοί δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει αν θα στείλουν αντιπροσωπεία για να συμμετάσχουν στις συνεχιζόμενες συνομιλίες διαμεσολάβησης με τη Χαμάς στο Κάιρο.

Μία από τις προκλήσεις στις συνομιλίες είναι ότι η Χαμάς δεν δημοσιοποιεί τα ονόματα των αιχμαλώτων που βρίσκονται ακόμη στη Γάζα, παρόλο που και οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι η ανταλλαγή αιχμαλώτων θα είναι μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας.

Αξιωματούχοι της Χαμάς που έχουν μιλήσει δημόσια ανέφεραν ότι είναι πολύ δύσκολο γι’ αυτούς να μοιραστούν τα ονόματα των αιχμαλώτων που είναι ακόμα ζωντανοί λόγω των δυσκολιών στις επικοινωνίες μέσα στη Γάζα.

Δεν είναι μόνο ότι οι αξιωματούχοι στο Κατάρ ή στην Κωνσταντινούπολη που εκπροσωπούν την οργάνωση δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τους εταίρους τους μέσα στη Γάζα, αλλά μπορεί να είναι ότι εκείνοι μέσα στη Γάζα δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν με τις διάφορες ομάδες που κρατούν τους αιχμαλώτους.

Στην πραγματικότητα είναι μια φυσική πρόκληση που εμποδίζει τη Χαμάς να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των αιχμαλώτων, λέει η οργάνωση, απορρίπτοντας τις κατηγορίες για αδιαλλαξία.

11:14 Επτά συλλήψεις στην Τουρκία για διαρροή πληροφοριών στη Μοσάντ

Η τουρκική αστυνομία έχει συλλάβει επτά άτομα, μεταξύ των οποίων και έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ, με την κατηγορία της πώλησης πληροφοριών στη Μοσάντ, ανέφερε την Τρίτη το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Το Anadolu επικαλούμενο πηγές ασφαλείας ανέφερε ότι ο ιδιωτικός ντετέκτιβ, πρώην δημόσιος υπάλληλος, ήταν ύποπτος για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με εταιρείες και άτομα της Μέσης Ανατολής στην Τουρκία, την τοποθέτηση συσκευών εντοπισμού και τη συμμετοχή σε παρακολουθήσεις.

Οι πηγές ανέφεραν ότι οι συλλήψεις ήταν μέρος μιας επιχείρησης που διεξήχθη από την εθνική υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας MIT και την αντιτρομοκρατική αστυνομία της Κωνσταντινούπολης.

Η Άγκυρα δεν προέβη σε καμία επίσημη δήλωση σχετικά με την επιχείρηση. Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει ακόμα το δημοσίευμα του Anadolu.

Ο Τούρκος ντετέκτιβ εκπαιδεύτηκε από τη Μοσάντ στη σερβική πρωτεύουσα Βελιγράδι και έλαβε πληρωμές σε κρυπτονόμισμα που δεν εμφανίζονταν στα επίσημα αρχεία, ανέφεραν οι πηγές.

Τουρκικό δικαστήριο διέταξε τον Ιανουάριο τη σύλληψη 15 ατόμων και την απέλαση άλλων οκτώ που θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με τη Μοσάντ και για στοχοποίηση Παλαιστινίων που ζουν στην Τουρκία. Τον Φεβρουάριο, η Τουρκία συνέλαβε επτά άτομα που ήταν ύποπτα για πώληση πληροφοριών στη Μοσάντ.

11:08 Δεκάδες σοροί φτάνουν στα νοσοκομεία στη Γάζα

Περισσότερες από 34 σοροί έφτασαν στο νοσοκομείο Al-Shifa στην πόλη της Γάζας και στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο στη Χαν Γιουνίς τις τελευταίες 24 ώρες, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, εννέα πτώματα έφτασαν στο νοσοκομείο Al-Shifa. Τουλάχιστον άλλα 25 έφτασαν στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο – 17 από αυτά ήταν θύματα του ισραηλινού βομβαρδισμού του σπιτιού της οικογένειας al-Faqawi κατά τη διάρκεια της νύχτας.

11:00 Διεθνή διοίκηση στη Γάζα ζητά ο Γκαντζ

Το γραφείο του προέδρου του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Μπένι Γκαντζ δήλωσε ότι εκτός από τη συνάντησή του με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις, ο Γκαντζ συναντήθηκε με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και άλλους ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης και της Γερουσίας.

Σύμφωνα με το γραφείο του, ο Γκαντζ τόνισε τη σημασία της απομάκρυνσης της απειλής από τη Χαμάς και της εξεύρεσης λύσης για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας. Επίσης, εκ μέρους του Γκαντζ, αναφέρεται ότι «επέμεινε στη σημασία να δράσουμε σήμερα για τη δημιουργία μιας διεθνούς διοίκησης σε συνεργασία με τις χώρες της περιοχής και στο πλαίσιο της προώθησης των διαδικασιών εξομάλυνσης».

10:52 Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα ανέρχεται σε 30.631

Το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας αναφέρει ότι ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις από τις 7 Οκτωβρίου αυξήθηκε σε 30.631, ενώ άλλοι 72.043 έχουν τραυματιστεί.

«Η ισραηλινή κατοχή διέπραξε 10 σφαγές εναντίον οικογενειών στη Λωρίδα της Γάζας, αφήνοντας 97 νεκρούς και 123 τραυματίες τις τελευταίες 24 ώρες», ανέφερε το υπουργείο στη σελίδα του στο Telegram.

10:34 Παλαιστίνιος τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα

Ένας 45χρονος Παλαιστίνιος τραυματίστηκε στο πρόσωπο μετά από πυρά των ισραηλινών δυνάμεων με αληθινά πυρομαχικά κατά τη διάρκεια επιδρομής τους στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα, ανατολικά της κατεχόμενης πόλης Ναμπλούς στη Δυτική Όχθη.

Ο Ahmed Jibril, διευθυντής του Κέντρου Ασθενοφόρων και Επειγόντων Περιστατικών της Ερυθράς Ημισελήνου στη Ναμπλούς, δήλωσε ότι ο άνδρας τραυματίστηκε από σφαίρες στο πρόσωπό του και μεταφέρεται σε νοσοκομείο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa, ο ισραηλινός στρατός έστειλε στρατιωτικές ενισχύσεις και μια μπουλντόζα στον προσφυγικό καταυλισμό μετά από συγκρούσεις με Παλαιστίνιους μαχητές της αντίστασης, οι οποίοι πυροδότησαν εκρηκτικό μηχανισμό σε ένα από τα στρατιωτικά οχήματα.

Δύο Παλαιστίνιοι, ο Mohammad Tanji και ο Adel Abu Lail, συνελήφθησαν από τις ισραηλινές δυνάμεις πριν αποχωρήσουν από τον καταυλισμό.

10:27 Αποκαλύψεις: Πόσους ισραηλινούς άμαχους σκότωσε το ίδιο το Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου;

Αν και δεν αμφισβητείται το γεγονός ότι οι επιτιθέμενοι παλαιστίνιοι μαχητές υπό την ηγεσία της Χαμάς ευθύνονταν για πολλούς θανάτους ισραηλινών πολιτών την 7η Οκτωβρίου, στοιχεία από το Ισραήλ αποκαλύπτουν ότι οι στρατιωτικοί του πυροβόλησαν σε πολλές περιπτώσεις και σκότωσαν άμαχους συμπατριώτες τους.

Πρόκειται για ένα κρίσιμο ζήτημα που απαιτεί μεγαλύτερη διαφάνεια καθώς αφορά στα ερωτήματα που προκύπτουν για την πολιτική των IDF, αλλά και στην αφήγηση που με αδιαμφισβήτητο τρόπο πρόβαλε το Ισραήλ για τα γεγονότα εκείνης της ημέρας προκειμένου να δικαιολογήσει τη συνεχιζόμενη επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας.

Πράγματι, η ευθύνη των ισραηλινών δυνάμεων γι’ αυτούς τους θανάτους έχει επανειλημμένα απασχολήσει τον ισραηλινό Τύπο, τα δημοσιεύματα του οποίου συνοδεύονται αιτήματα για τη διεξαγωγή ερευνών προκειμένου να δοθούν πειστικές απαντήσεις.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

10:21 Πυρά του Ισραήλ στον Γκουτέρες  – «Έχει φτάσει τον ΟΗΕ στο χαμηλότερο επίπεδο»

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ κατηγόρησε τον επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, λέγοντας ότι «έφερε τον οργανισμό στο χαμηλότερο επίπεδο».

Τα σχόλιά του έρχονται μετά τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι ο ΟΗΕ προσπαθεί να «σιωπήσει» σχετικά με μια έκθεση για τη σεξουαλική βία που διαπράττει η Χαμάς, έναν ισχυρισμό που αρνήθηκε η παλαιστινιακή οργάνωση.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα ότι κάλεσε εκ νέου τον πρεσβευτή του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, για διαβουλεύσεις σχετικά με την, όπως είπε, «προσπάθεια αποσιώπησης της σοβαρής έκθεσης για τους μαζικούς βιασμούς που διέπραξε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου″.

Ο Katz υποστήριξε στο X ότι ο Guterres «αγνοεί τα τρομερά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν εναντίον Εβραίων και Ισραηλινών και επιδίδεται συνεχώς σε προσπάθειες να δυσφημίσει το Ισραήλ και να πλήξει το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα».

«Θα κάνουμε τα πάντα για να εμποδίσουμε τον ίδιο και τους φίλους του να ξεχάσουν την έκθεση και να αποφύγουν τις απαιτούμενες αποφάσεις».

10:15 Νέες επιθέσεις στη Χαν Γιουνίς

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του πραγματοποίησαν νέες επιχειρήσεις στη συνοικία Χαμάντ στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς στη Γάζα.

Σε ανακοίνωση του στρατού στο Χ αναφέρεται ότι τα στρατεύματά του πραγματοποίησαν έφοδο σε «τρομοκρατικές υποδομές» και βρήκαν όπλα.

Οι στρατιώτες εργάζονται για την εκκένωση των κατοίκων από την περιοχή των μαχών, ενώ συλλαμβάνουν μαχητές, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο στρατός ανέφερε επίσης ότι συνέχισε να διεξάγει επιχειρήσεις στο κέντρο του θύλακα, όπου σκότωσε περίπου 20 μαχητές, χρησιμοποιώντας πυρά ελεύθερων σκοπευτών, βλήματα αρμάτων μάχης και τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη.

Περισσότεροι από 50 στόχοι της Χαμάς φέρονται να δέχθηκαν επιθέσεις από τις αεροπορικές δυνάμεις σε όλη τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων θέσεων εκτόξευσης, οπλοστασίων, φρεατίων τούνελ και άλλων στρατιωτικών δομών.

10:07 Κατέστρεψαν τη μεγαλύτερη σήραγγα που έχει αποκαλυφθεί μέχρι στιγμής στη Γάζα, λένε οι IDF

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι κατέστρεψαν τη μεγαλύτερη σήραγγα που έχουν αποκαλύψει μέχρι στιγμής στη Γάζα, για την κατασκευή της οποίας ήταν υπεύθυνος ο αδελφός του ηγέτη της Χαμάς, Γιεχία Σινουάρ. Η σήραγγα βρίσκεται στη βόρεια Γάζα και βρέθηκε δύο μήνες μετά την έναρξη του πολέμου. Οδηγεί από τον προσφυγικό καταυλισμό Jabalya κοντά στο πέρασμα Erez στα ισραηλινά σύνορα.

Η σήραγγα είχε μήκος τέσσερα χιλιόμετρα (2,5 μίλια), πλάτος τρία χιλιόμετρα (σχεδόν 1,9 μίλια) και βάθος 50 μέτρα (164 πόδια). Ο στρατός παραδέχτηκε ότι η Νότια Διοίκηση και το τμήμα Πληροφοριών δεν γνώριζαν για τη σήραγγα μέχρι που οι δυνάμεις την αποκάλυψαν στο πεδίο της μάχης. Ο στρατός εκτίμησε ότι η σήραγγα σκάφτηκε και κατασκευάστηκε επί χρόνια.

Ο στρατός ανέφερε την Τρίτη ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι δυνάμεις ερεύνησαν και αποσυναρμολόγησαν τη σήραγγα, μέχρι που εντοπίστηκε και καταστράφηκε ολόκληρη η υποδομή της.

10:01 UNRWA: Το Ισραήλ δεν έχει προσκομίσει στοιχεία που να στηρίζουν τους ισχυρισμούς του που συνδέουν 450 υπαλλήλους με τρομοκρατικές ομάδες

Ο επικεφαλής της UNRWA Φιλίπ Λαζαρινί δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου αργά τη Δευτέρα ότι «δεν έχει ενημερωθεί» ούτε έχει λάβει ποτέ αποδείξεις για τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι 450 υπάλληλοι της UNRWA ήταν μέλη μαχητικών ομάδων στη Λωρίδα της Γάζας.

Κάθε χρόνο, είπε, η UNRWA παρέχει στο Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή κατάλογο του προσωπικού της «και ποτέ δεν έλαβα την παραμικρή ανησυχία για το προσωπικό που απασχολούσαμε».

Ο μόνος ισχυρισμός που του κοινοποιήθηκε προφορικά αφορούσε 12 υπαλλήλους της UNRWA που φέρονται να συμμετείχαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, είπε, και φάνηκε τόσο σοβαρός που απολύθηκαν και δύο έρευνες που διέταξε ο ΟΗΕ βρίσκονται σε εξέλιξη.

09:52 NYT: Η Καμάλα Χάρις θέλει ο Λευκός Οίκος να μιλήσει για την ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα

Η Καμάλα Χάρις πίεσε την κυβέρνηση Μπάιντεν να μιλήσει δημόσια για την ανθρωπιστική τραγωδία που συνεχίζεται στη Γάζα, σύμφωνα με δημοσίευμα.

Το δημοσίευμα των New York Times, το οποίο επικαλείται τέσσερις πηγές που γνωρίζουν τη θέση της Χάρις, αναφέρει ότι η ίδια έχει «παροτρύνει δυναμικά την κυβέρνηση να μην προσπεράσει την οργή των Παλαιστινίων Αμερικανών και άλλων στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο Μπάιντεν δεν έχει κάνει αρκετά για να αποτρέψει τους θανάτους δεκάδων χιλιάδων αμάχων στη Γάζα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Χάρις έχει επανειλημμένα πει «στον Μπάιντεν και σε ανώτερους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου ότι η κυβέρνηση πρέπει να δείξει περισσότερη ενσυναίσθηση για τους Παλαιστίνιους πολίτες, μιλώντας δημόσια για τον υψηλό αριθμό των νεκρών στη Γάζα και τη δυσχερή θέση των επιζώντων».

09:38 Ισραηλινές δυνάμεις κατεδαφίζουν το σπίτι οικογένειας Παλαιστίνιου κρατούμενου

Σε μία πράξη εκδίκησης και συλλογικής τιμωρίας οι ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν το σπίτι της οικογένειας του Παλαιστίνιου κρατούμενου Abdullah Massad στην πόλη Kafr Dan, βόρεια της Δυτικής Όχθης, γεμίζοντας τον κάτω όροφο του σπιτιού με χώμα για να το καταστήσουν μη κατοικήσιμο.

Η κατεδάφιση έγινε σε αντίποινα για τη συμμετοχή του μέλους της οικογένειας σε μια επιχείρηση πυροβολισμών τον Αύγουστο του 2023, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο Ισραηλινοί έποικοι.

Κατεστραμμένο το σπίτι της οικογένειας

Οι επιδρομές των ισραηλινών δυνάμεων στη Δυτική Όχθη είναι καθημερινό φαινόμενο

09:25 Ινδοί εργάτες μεταξύ των θυμάτων πυραυλικής επίθεσης στο βόρειο Ισραήλ

Η εφημερίδα Indian Express αναφέρει τον θάνατο ενός Ινδού και τον τραυματισμό πολλών άλλων σε πυραυλική επίθεση εναντίον της κοινότητας Margaliot στο βόρειο Ισραήλ.

Το θύμα, που αναγνωρίστηκε ως ο Nibin Maxwell, 31 ετών, από την πόλη Kaikulangara στο νοτιοδυτικό ινδικό κρατίδιο Kerala, είχε μετακομίσει στο Ισραήλ πριν από δύο μήνες για να εργαστεί σε ένα αγρόκτημα στην περιοχή Margaliot.

Δύο ακόμη άτομα από την Κεράλα, μαζί με τουλάχιστον άλλους πέντε ξένους εργάτες, τραυματίστηκαν από την πυραυλική επίθεση, η οποία αποδόθηκε στην ομάδα Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Το Ισραήλ απάντησε στην επίθεση μέσα σε λίγες ώρες, πραγματοποιώντας αεροπορική επιδρομή στην πόλη Odaisseh του νότιου Λιβάνου από την οποία σκοτώθηκαν τρεις νοσοκόμοι της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με μια δύναμη διάσωσης που συνδέεται με την οργάνωση.

09:15 Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν την αδερφή και τη σύζυγο του μακροβιότερου Παλαιστίνιου κρατούμενου

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν έφοδο στο κατεχόμενο χωριό Kobar της Δυτικής Όχθης και συνέλαβαν αρκετούς Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων την αδελφή και τη σύζυγο του Nael Barghouti, του μακροβιότερου Παλαιστίνιου κρατούμενου σε ισραηλινή φυλακή.

Η Hanan Barghouti και η Iman Nafe’ απελευθερώθηκαν και οι δύο από τη φυλακή στα τέλη Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια της συμφωνίας ανταλλαγής αιχμαλώτων-κρατουμένων μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

Από τις 7 Οκτωβρίου, περισσότεροι από 7.000 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί από το Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη σε καθημερινές στρατιωτικές επιδρομές.

09:05 Σύλληψη αντικυβερνητικού διαδηλωτή στην Ιερουσαλήμ

Ένας ακτιβιστής της οργάνωσης Meshanim Kivun (στα εβραϊκά σημαίνει «αλλαγή κατεύθυνσης») συνελήφθη σε αντικυβερνητική διαμαρτυρία στην είσοδο του Υπουργείου Εθνικής Ασφάλειας στην Ιερουσαλήμ.

Οι ακτιβιστές της οργάνωσης προσπάθησαν να αποκλείσουν την είσοδο του υπουργείου  ζητώντας την άμεση διεξαγωγή εκλογών.

Η οργάνωση ανέφερε ότι «υπό την εποπτεία του Μπεν-Γκβιρ, οι περισσότεροι άμαχοι στο Ισραήλ δολοφονήθηκαν σε πράξεις τρομοκρατίας και εχθρότητας. Είναι επικεφαλής μιας εκστρατείας κατά της «ασυδοσίας», έχει εγκαταλείψει τους ομήρους μαζί με τους υπόλοιπους πολίτες του Ισραήλ και προωθεί μια πολιτική διανομής όπλων, την οποία διεξάγει χωρίς επίβλεψη και σε συντονισμό με επικίνδυνους επαγγελματίες».

08:59 Εισβολή εναέριου αντικειμένου στο Ισραήλ από τη Συρία

Ένα εναέριο αντικείμενο από τη Συρία αναχαιτίστηκε από τις αεροπορικές δυνάμεις του Ισραήλ, αναφέρει ο ισραηλινός στρατός.

Σε ανακοίνωση του στρατού, την οποία επικαλούνται τα εθνικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρεται ότι ένας «ύποπτος εναέριος στόχος», που πιστεύεται ότι ήταν μη επανδρωμένο αεροσκάφος, εισήλθε στον ισραηλινό εναέριο χώρο το πρωί πριν καταστραφεί από μαχητικά αεροσκάφη.

08:44 Μαίνονται μάχες από βορρά προς νότο

Παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν ρουκέτες προς το ισραηλινό έδαφος δύο φορές τη Δευτέρα από την κεντρική Λωρίδα της Γάζας, καθώς μαχητές στα νότια και βόρεια της περιοχής συνέχισαν να μάχονται με τις ισραηλινές δυνάμεις, σύμφωνα με παρατηρητές πολέμου.

Μαχητές της Χαμάς ανέφεραν ότι αιχμαλώτισαν δύο ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς τη Δευτέρα, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις συγκρούστηκαν με παλαιστινιακές ομάδες σε διάφορους τομείς της πόλης, αναφέρουν το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) με έδρα τις ΗΠΑ και το Critical Threats Project (CTP).

Στην πόλη της Γάζας, στο βόρειο τμήμα της επικράτειας, Παλαιστίνιοι μαχητές συνέχισαν να αμύνονται ενάντια σε μια ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση για την εκκαθάριση της περιοχής Ταλ αλ Χάουα από την ένοπλη αντίσταση, αναφέρει η έκθεση.

Οι συγκρούσεις στο Tal al-Hawa έρχονται καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις ολοκλήρωσαν μια επιχείρηση δύο εβδομάδων για την εκκαθάριση της συνοικίας Zeitoun στην πόλη, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι ισραηλινές δυνάμεις δέχθηκαν επίσης επίθεση στην περιοχή Jabalia της πόλης, σύμφωνα με την έκθεση.

08:30 Ο στρατός των ΗΠΑ εξαπέλυσε πλήγματα κατά πυραύλων των Χούθι

Καλημέρα σας. Η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού (CENTCOM) δήλωσε ότι πραγματοποίησε πλήγματα αυτοάμυνας εναντίον δύο αντιπλοϊκών πυραύλων κρουζ των Χούθι στην Υεμένη, οι οποίοι αποτελούσαν «άμεση απειλή για τα εμπορικά πλοία και τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ».

Η CENTCOM ανέφερε επίσης ότι οι Χούθι εκτόξευσαν από την Υεμένη δύο αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον ενός πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με σημαία Λιβερίας, ελβετικής ιδιοκτησίας, στον Κόλπο του Άντεν. Ένας από τους πυραύλους έπληξε το πλοίο, αλλά δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Οι Χούθι εκτόξευσαν επίσης έναν πύραυλο στη νότια Ερυθρά Θάλασσα, ο οποίος όμως προσέκρουσε στο νερό.

Διαβάστε όσα προηγήθηκαν εδώ 

Sports in

Εισιτήριο πρώτης θέσης, στο τρένο της δεύτερης ευκαιρίας

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ το έλεγε από το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη. Και η δικαίωση απλά, άργησε λίγες ημέρες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024