Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Η Κύπρος μετατράπηκε σε βάση εφοδιασμού όπλων για το Ισραήλ

Τουρκία: Η Κύπρος μετατράπηκε σε βάση εφοδιασμού όπλων για το Ισραήλ

Ο Χακάν Φιντάν τόνισε ότι ο αποκλεισμός γύρω από τη Γάζα πρέπει να σπάσει, και ενέπλεξε, χωρίς να την κατονομάσει, και την Κύπρο στον πόλεμο, λέγοντας ότι εφοδιάζει με όπλα το Ισραήλ.

Για πρώτη φορά η Κύπρος κατηγορείται από τα επίσημα χείλη της Τουρκίας ότι έχει μετατραπεί σε βάση ανεφοδιασμού όπλων και πυρομαχικών του Ισραήλ.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Leonardo Fernandez Viloria), στην ομιλία του στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, στη Σαουδική Αραβία, τόνισε ότι ο αποκλεισμός γύρω από τη Γάζα πρέπει να σπάσει, και ενέπλεξε, χωρίς να την κατονομάσει, και την Κύπρο στον πόλεμο, λέγοντας ότι εφοδιάζει με όπλα το Ισραήλ.

Θα πρέπει να προσέχουμε «τους λύκους που φορούν προβιά αρνιού»

Ο Φιντάν είπε ότι πρέπει ν’ αυξήσουν την πίεση στο Ισραήλ, ενεργώντας συλλογικά και ενωμένα σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, χρησιμοποιώντας όλες τις κατάλληλες μεθόδους, και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να προσέχουν «τους λύκους που φορούν προβιά αρνιού».

«Σήμερα, ένα νησί στη μέση της Μεσογείου, ακριβώς απέναντι από τη Γάζα, έχει γίνει βάση ανεφοδιασμού όπλων και πυρομαχικών για το Ισραήλ. Το νησί αυτό εξακολουθεί να εξυπηρετεί αυτόν τον σκοπό υπό το πρόσχημα ότι λειτουργεί ως ανθρωπιστικό κέντρο για τους κατοίκους της Γάζας.

»Πρέπει να προσέχουμε τέτοιες χώρες. Πρέπει επίσης να παρακολουθούμε αν εφαρμόζεται η απόφασή μας να μην γίνονται πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ».

Να σπάσει η πολιορκία

Υπενθυμίζοντας την απόφαση που ελήφθη στη Σύνοδο Κορυφής του Ριάντ στις 12 Νοεμβρίου 2023, ο Φιντάν δήλωσε:

«Η πολιορκία της Γάζας πρέπει να σπάσει, αυτό πρέπει να γίνει τώρα. Ολοι γνωρίζουμε ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί την ανθρωπιστική βοήθεια ως όπλο στον πόλεμο».

Τονίζοντας ότι περισσότεροι από 400.000 Παλαιστίνιοι βρίσκονται σήμερα στα πρόθυρα της πείνας, ο Φιντάν δήλωσε: «Η κοινωνία των πολιτών και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να μπορούν να εισέλθουν στη Γάζα με δική τους ευθύνη. Δεν πρέπει ν’ αφήσουμε τον λαό της Γάζας στο έλεος του Ισραήλ ή στην εύνοια των ηγεμονικών δυνάμεων».

Ο μουσουλμανικός κόσμος θα πρέπει ν’ αναπτύξει, είπε, ένα σχέδιο βασισμένο σε 3 τομείς για να καταπολεμήσει τον αποκλεισμό στη Γάζα, και τόνισε ότι θα πρέπει να εμποδίσουν οι άνθρωποι να πεθαίνουν από την πείνα, σπάζοντας την πολιορκία του Ισραήλ.

Προσδοκία ακόμη και για μονομερή δράση της Τουρκίας

Ο Φιντάν δήλωσε ότι το Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας ήταν σαν ένα «παγκόσμιο βαρόμετρο της κοινής γνώμης» για το πού βρίσκονται τα πράγματα στη Γάζα.

«Υπάρχει μια μεγάλη προσδοκία από εμάς να αναλάβουμε άμεση δράση (για τη Γάζα), ακόμη και αν πρόκειται για μονομερή δράση», δήλωσε ο τούρκος υπουργός.

Κατά των περιορισμών στο Ραμαζάνι

Ανέφερε, επίσης, ότι πλησιάζει το Ραμαζάνι κι οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Οχθη, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας και της ανατολικής Ιερουσαλήμ, όπως και οι άλλοι μουσουλμάνοι, έχουν το δικαίωμα να περάσουν αυτόν τον ιερό μήνα μ’ έντιμο τρόπο.

«Πρέπει να σταθούμε σταθεροί σαν βράχος ενάντια σε οποιουσδήποτε περιορισμούς μπορεί να επιβάλει το Ισραήλ. Η αποφασιστικότητά μας και οι δραστηριότητές μας θα εκτονώσουν πιθανές εκτεταμένες εντάσεις κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού» επισήμανε.

Σημειώνοντας ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν υπομείνει πολλά δεινά και έχουν κάνει πολλές θυσίες, ο Φιντάν πρόσθεσε: «Θα κριθούμε όχι μόνο από το δίκαιο αλλά και από την ιστορία».

Πηγή: sigmalive.com

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024