Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ενσυναίσθηση: Βασική για μια αρμονική συμβίωση με τον σκύλο σας

Ενσυναίσθηση: Βασική για μια αρμονική συμβίωση με τον σκύλο σας

Η ενσυναίσθηση, «κλειδί» για μια βαθύτερη σχέση με τον σκύλο σας. Δηλαδή;

Η ενσυναίσθηση είναι μια βαθιά επικοινωνία. Μία ικανότητα να κατανοούμε, να νιώθουμε, να αντιλαμβανόμαστε τα κίνητρα συμπεριφορών και τις επιθυμίες ενός ζωντανού πλάσματος. Όπως είναι και ο σκύλος. Να «γινόμαστε ένα».

«Η ενσυναίσθηση είναι ένα βασικό «εργαλείο», που πρέπει να έχουμε καλλιεργήσει, ώστε να έχουμε μια καλή σχέση με οποιοδήποτε ζωντανό πλάσμα συσχετιζόμαστε.

Το σκυλί, στην προκειμένη περίπτωση, είναι ένα ζώο με συναισθήματα και ανάγκες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει ανά πάσα ώρα και στιγμή να είμαστε σε θέση να αποκωδικοποιήσουμε τα σήματα που μάς δίνει, είτε με τις πράξεις του, είτε με τη «γλώσσα του σώματος». Ή, ακόμη, με το γάβγισμα ή το κλάμα του», διευκρινίζει ο επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς, Γιώργος Κυριακού.

H σχολαστική παρατήρηση του σκυλιού κατά την καθημερινότητα, και ο χρόνος που περνάμε μαζί του, θα βοηθήσουν στην κατανόηση των συναισθημάτων του

Πρέπει να λαμβάνουμε πάντα υπ’ όψιν την ιδιοσυγκρασία του σκύλου, την ηλικία, τις συνθήκες διαβίωσης, την κατάσταση στην οποία βρίσκεται

Η σωστή αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων, όπως επισημαίνει, μπορεί να βοηθήσει, και να μας φέρει σε μια κατάσταση ενσυναίσθησης. Να είμαστε σε θέση, δηλαδή, να καταλάβουμε την ψυχολογική κατάσταση του σκύλου και τις ανάγκες του, τη δεδομένη στιγμή.

Πώς μπορούμε να φτάσουμε στο σημείο να αποκωδικοποιούμε σωστά τα σήματα του σκύλου

«Μια καλή αρχή είναι, να μελετήσουμε τα σήματα ηρεμίας, τα οποία μάς εξηγούν πώς επικοινωνούν τα σκυλιά μεταξύ τους, αλλά και με εμάς μέσω της «γλώσσας του σώματος».

Φυσικά, η σχολαστική παρατήρηση του σκυλιού κατά την καθημερινότητα, και ο χρόνος που περνάμε μαζί του, σίγουρα θα βοηθήσουν στην κατανόηση των συναισθημάτων του», τονίζει ο κ. Κυριακού.

Επίσης, είναι σημαντικό, όπως επισημαίνει, να του έχουμε εξασφαλίσει τροφή και στέγη, να του παρέχουμε συντροφιά, εξάσκηση, κοινωνικοποίηση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πνευματική άσκηση. Η πνευματική άσκηση επιτυγχάνεται με διάφορες ασκήσεις, μέσω της εκπαίδευσης ή ειδικών παιχνιδιών, που υπάρχουν στο εμπόριο.

Τι πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας

«Πρέπει να λαμβάνουμε πάντα υπ’ όψιν την ιδιοσυγκρασία του σκύλου, την ηλικία, τις συνθήκες διαβίωσης, την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Για παράδειγμα, ένα θηλυκό σκυλί που παρουσιάζει το σύνδρομο της ψευδοκύησης, χρειάζεται κατανόηση, καθώς αλλάζει η συμπεριφορά του», εξηγεί ο εκπαιδευτής.

Ένα σκυλί, όπως λέει, μπορεί να είναι νευρικό επειδή δεν τρέφεται σωστά ή, απλώς, δεν έχουμε φροντίσει για την επαρκή εκτόνωσή του.

Πολλές φορές, παρατηρούμε αλλαγή στη συμπεριφορά του, επειδή, απλά, έχουμε αλλάξει τη ρουτίνα του.

«Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις εκπαιδευτών και κηδεμόνων, που πιέζουν τα σκυλιά, τα φτάνουν στα όρια τους και δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τους όλες αυτές τις παραμέτρους.

Οφείλουμε να είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε πότε το σκυλί μας βαριέται ή κουράζεται από την εκπαίδευση, ή να καταλαβαίνουμε οτιδήποτε άλλο τού συμβαίνει. Και να του δώσουμε τον χρόνου που χρειάζεται», αναφέρει ο κ. Κυριακού.

Συμβουλή

Τέλος, επισημαίνει: «Γενικότερα, πριν χαρακτηρίσουμε ένα σκυλί ως κυριαρχικό, ζωηρό, ιδιόρρυθμο, ή χαζό, καλό είναι, να μπούμε σε μια διαδικασία ενσυναίσθησης. Έτσι, ώστε να βρούμε την αίτια του προβλήματος, κι όχι να επικεντρωνόμαστε στο σύμπτωμα. Μόνο τότε θα βρεθεί μια λύση, η οποία θα κάνει τη συμβίωση με το σκυλί μας ευκολότερη και πιο ουσιαστική».

O επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς, Γιώργος Κυριακού

* Ο κ. Γιώργος Κυριακού έχει παρακολουθήσει το πρόγραμμα Θετικής Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών Σκύλων της κας Άννας Παπάζογλου.

Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων και έχει συνεργαστεί με εκτροφείς και καταφύγια σκύλων.
Δουλεύει ως επαγγελματίας σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς τα τελευταία 11 χρόνια.

Είναι ιδρυτής της Σχολής Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών Σκύλων, Γιώργος Κυριακού functional dog training.

Και, όπως λέει: «Η αγάπη μου για τα σκυλιά και η λαχτάρα μου για γνώση της ψυχολογίας τους με οδήγησε στα 36 μου χρόνια να παρακολουθήσω το πρόγραμμα θετικής εκπαίδευσης εκπαιδευτών σκύλων της Άννας Παπάζογλου».

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024