Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η πνευματική άσκηση κάνει καλό στην υγεία του σκύλου

Η πνευματική άσκηση κάνει καλό στην υγεία του σκύλου

Ίσως, να μη γνωρίζετε ότι η πνευματική άσκηση του σκύλου σας είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική. Ιδέες για να του εξασκήσετε το μυαλό

Ακονίστε το μυαλό του σκύλου σας και κάντε τον ευτυχισμένο. Η πνευματική άσκηση κρατά τον σκύλο σας ήρεμο και συμβάλλει στην ψυχική του υγεία.

Πνευματική εκτόνωση

«Τα σκυλιά, όπως και οι άνθρωποι, χρειάζονται να δουλεύουν το μυαλό τους, δηλαδή να εκτονώνονται πνευματικά και ψυχικά για να υποστηρίξουν τη συνολική τους υγεία.
Η πνευματική άσκηση στους σκύλους, συνήθως, παραμελείται, καθώς πιστεύεται πως η σωματική άσκηση έχει προτεραιότητα.
Ακριβώς όπως οι μύες του σκύλου σας αδυνατίζουν και ατροφούν χωρίς αρκετή άσκηση, έτσι και ο εγκέφαλος του χρειάζεται καθημερινή διέγερση, για να αποφύγει την πρόωρη γήρανση.

Η ψυχική υγεία επηρεάζει τη σωματική υγεία στους σκύλους, όπως και στους ανθρώπους

Το μυαλό του σκύλου σας μπορείτε να το ακονίσετε με τη βασική εκπαίδευση συμπεριφορών και τα διαδραστικά παιχνίδια

Οι σκύλοι όλων των φυλών, όλων των ηλικιών και όλων των ενεργειακών επιπέδων -αν και σε διαφορετικό βαθμό-, χρειάζονται πνευματική εκτόνωση για την ευημερία τους», τονίζει η κυρία Χριστιάννα Ξένου, εκπαιδεύτρια και σύμβουλος συμπεριφοράς σκύλων – ενεργειακή θεραπεύτρια ζώων και ανθρώπων.

Ενημερώνει ότι οι ειδικοί, παγκοσμίως, συμφωνούν ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της ελλιπούς διέγερσης διαφορετικών αισθητηριακών υποδοχών και αρκετών ψυχικών ασθενειών στους σκύλους, όπως η κατάθλιψη ή το σοβαρό άγχος.

Είναι αποδεδειγμένο ότι τα σκυλιά που δεν είναι επαρκώς διανοητικά διεγερμένα, είναι πιο επιρρεπή σε γνωστικές δυσλειτουργίες, καθώς μεγαλώνουν.

Ζωτικής σημασίας είναι για τους σκύλους η πνευματική διέγερση, και η κα Ξένου εξηγεί τους λόγους.

Η πνευματική εκτόνωση βοηθάει τα σκυλιά να παραμένουν ήρεμα και ευτυχισμένα
Αν τα σκυλιά βαριούνται, θα ανακαλύψουν διάφορους τρόπους για να κατευνάσουν την ανία τους και να διασκεδάσουν. Η έλλειψη πνευματικής διέγερσης θα μπορούσε να οδηγήσει τον σκύλο να εκδηλώσει συμπεριφορές, που, τις περισσότερες φορές, είναι ενοχλητικές για τον άνθρωπο. Για παράδειγμα, υπερβολικό γάβγισμα, μάσημα παπουτσιών, ξύσιμο επίπλων ή/και σκάψιμο αυτών των όμορφων λουλουδιών, που μόλις φυτέψατε στην αυλή σας.

Η πνευματική εκτόνωση φαίνεται ότι μειώνει την επιθετικότητα, την υπερκινητικότητα και το στρες στους σκύλους.

Υγεία

Η ψυχική υγεία επηρεάζει τη σωματική υγεία στους σκύλους, όπως και στους ανθρώπους. Η διέγερση του μυαλού του αποτρέπει την πρόωρη γήρανση. Η πνευματική διέγερση κρατά τα ηλικιωμένα σκυλιά πιο νέα, καθώς καταπολεμά τα συμπτώματα της άνοιας, του άγχους και της κατάθλιψης.

Όταν βρίσκουμε τρόπους για να δουλέψει ο σκύλος μας το μυαλό του, προκειμένου να βρει λύση σε ένα «πρόβλημα», όπως το πώς να ανοίξει αυτό το κουτάκι που κρύβεται η λιχουδιά μέσα, τον βοηθάμε να εκκρίνει ορμόνες χαράς, ηρεμίας και ευεξίας.

Επίσης, η πνευματική διέγερση είναι πολύ ωφέλιμη στην ανάπτυξη των κουταβιών, καθώς τα βοηθάει να αναπτύξουν την οξυδέρκεια τους, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση. Παράλληλα, μαθαίνουν πώς να εκτονώνουν σωστά την ενέργεια τους και τα βοηθάει να ενταχθούν στο αστικό περιβάλλον και στον ανθρώπινο κόσμο, έτσι ώστε να ζουν χαρούμενα.

Πώς μπορείτε να καλύψετε τις πνευματικές ανάγκες του σκύλου

Σύμφωνα με την κα. Ξένου, το μυαλό του σκύλου σας μπορείτε να το ακονίσετε με δραστηριότητες όπως είναι η βασική εκπαίδευση συμπεριφορών και τα διαδραστικά παιχνίδια (puzzles, slow feeders μπολ).

Επίσης, η εκμάθηση των tricks και η κοινωνικοποίηση, είναι εξαιρετικοί τρόποι για να απασχολήσετε το μυαλό του σκύλου σας.

Η πνευματική εκτόνωση φαίνεται ότι μειώνει την επιθετικότητα, την υπερκινητικότητα και το στρες στους σκύλους

Μπορείτε να διδάξετε στον σκύλο σας νέες συμπεριφορές. Η εκμάθηση βασικών συμπεριφορών τον βοηθάει πολύ να αναπτύξει αυτοπεποίθηση και ενδυναμώνει τη σχέση και τον δεσμό σας.
Επιπλέον, μπορείτε να δημιουργήσετε μια διαδρομή από εμπόδια. Για παράδειγμα, με κούτες, με ένα μικρό τραπεζάκι, και να καθοδηγήσετε τον σκύλο σας να τα πηδήσει ή να περάσει ανάμεσα τους.

Εξαιρετική ιδέα είναι να κρύψετε στο σπίτι λιχουδιές και να τον αφήσετε να τις ψάξει. Με την τεχνική αυτή, εκτονώνει μεγάλες ποσότητες ενέργειας.

Μπορείτε, επίσης, να βάλετε το ημερήσιο γεύμα του σε κάποιο παιχνίδι puzzle ή kong ή lickit mat. Ή να πάρετε μια κουβέρτα, να την απλώσετε στο πάτωμα, να τη γεμίσετε με το φαγητό του, και έπειτα να την τσαλακώσετε, έτσι ώστε να δημιουργήσετε εσοχές και να το κρύψετε.

Αφήστε τον έπειτα να ψάξει για το φαγητό που είναι κρυμμένο.

Μπορείτε να δείτε και το σχετικό βίντεο

https://www.instagram.com/reel/Cp0ImkxIzfi/?utm_source=ig_web_copy_link&igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Τέλος, η κα Ξένου επισημαίνει: «Και να θυμάστε, οι δραστηριότητες πνευματικής διέγερσης, όχι μόνο βοηθούν τον σκύλο σας να παραμείνει υγιής, αλλά και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε τον δεσμό μεταξύ σας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε τον σκύλο σας να διεγείρει το μυαλό του. Γίνετε δημιουργικοί!».

Η κυρία Χριστιάννα Ξένου, εκπαιδεύτρια και σύμβουλος συμπεριφοράς σκύλων – ενεργειακή θεραπεύτρια ζώων και ανθρώπων

● Η κυρία Χριστιάννα Ξένου είναι απόφοιτος της Σχολής Stardogs και ασχολείται με την εκπαίδευση σκύλων και την επίλυση συμπεριφορών από το 2011.

Έχει σπουδάσει Αρωματοθεραπεία και ασχολείται με τα ανθοϊάματα από το 2017 (για ανθρώπους και ζώα)

Είναι η δημιουργός της Εναλλακτικής Εκπαίδευσης Σκύλων, όπου επίσης εκπαιδεύει και εκπαιδεύεται στην έρευνα και διάσωση με σκύλο.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024