Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βόλτα: Ο σκύλος ξέφυγε από το λουρί του. Πώς πρέπει να αντιδράσετε - Οι λάθος χειρισμοί

Βόλτα: Ο σκύλος ξέφυγε από το λουρί του. Πώς πρέπει να αντιδράσετε – Οι λάθος χειρισμοί

Και ενώ περπατάτε παρέα με τον σκύλος σας, ξαφνικά με μία κίνηση αφαιρεί το λουρί του. Αρχίζει να τρέχει. Και τώρα; Τι κάνετε;

Παίρνετε βαθιές ανάσες και διατηρείτε την ψυχραιμία σας. Γιατί οι λανθασμένοι χειρισμοί, θα δυσκολέψουν τη κατάσταση.

Η σύμβουλος συμπεριφοράς και εκπαιδεύτρια σκύλων, Αλεξάνδρα Ιατρού, μάς λέει πώς πρέπει να αντιδράσουμε εάν ο σκύλος ξεφύγει από το λουρί του, ή μάς φύγει από το χέρι. Επίσης, κάποιους τρόπους για να αποφύγουμε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση.

«Ο μεγαλύτερος εφιάλτης κάθε κηδεμόνα σκύλου, είναι να τον χάσει στη διάρκεια της βόλτας. Αρκετοί σκύλοι χάνονται κάθε χρόνο. Κι αυτό γιατί ο εξοπλισμός της βόλτας είναι ακατάλληλος – σαμάρι που δεν εφαρμόζει σωστά, οδηγός βόλτας κακής ποιότητας που κόβεται, χαλαρό κολάρο.

Οι σκύλοι χάνονται, γιατί τρομάζουν από κάποιο εξωτερικό ερέθισμα. Και, προκειμένου να φύγουν μακριά, τραβούν το λουρί τους απότομα, ο κηδεμόνας χάνει τον έλεγχο και του φεύγει από τα χέρια.»

Ο σκύλος έφυγε! Και τώρα τι κάνουμε;

Τσεκάρουμε πάντα το κολάρο του σκύλου μας και το σαμάρι, πριν από κάθε μας έξοδο

1) Δεν τρέχουμε προς τον σκύλο. Δεν τον κυνηγάμε

Οι περισσότεροι κηδεμόνες σκύλων, ενστικτωδώς, ξεκινούν να τρέχουν πίσω από τον σκύλο τους για τον πιάσουν.

Ας μη γελιόμαστε. Οι σκύλοι είναι γεννημένοι δρομείς. Όσο γρήγορα κι αν τρέξουμε, δεν θα καταφέρουμε να τους φτάσουμε.

Επιπλέον, αυτή η αντίδραση μόνο αντίθετα αποτελέσματα μπορεί να φέρει. Γιατί ο σκύλος θα αρχίσει να απομακρύνεται με γρηγορότερους ρυθμούς. Κι αυτό γιατί, είτε μάς φοβάται, είτε θεωρεί ότι είναι παιχνίδι και τον κυνηγάμε.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να περπατάμε γρήγορα προς μέρος του, έτσι ώστε να μη χάσουμε την οπτική επαφή.

Προσοχή, όμως! Δεν πηγαίνουμε προς το μέρος του με ένταση, αλλά περπατάμε σχηματίζοντας ζιγκ ζαγκ, έτσι ώστε να μη νιώσει απειλή.

2) Αποφύγετε να εκδηλώσετε συναισθήματα θυμού – άγχους

Είναι απολύτως κατανοητό ότι εκείνη τη στιγμή σας κυριεύει ο πανικός και νιώθετε ότι έχετε χάσει τη γη κάτω από τα πόδια σας.

Αν θέλετε να επιστρέψει όσο πιο γρήγορα γίνεται ο σκύλος σας, θα πρέπει να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας.

Μη φωνάξετε στον σκύλο επιθετικά και άγρια, έχοντας την ελπίδα ότι θα ακούσει και θα επιστρέψει.

Το πιθανότερο είναι να τρομάξει ακόμα πιο πολύ, και να απομακρυνθεί περισσότερο.

Μια λύση είναι να χρωματίσετε τη φωνή σας με ενθουσιασμό και χαρά, με έντονους ήχους, και να χτυπάτε τις παλάμες σας στα πόδια.

Μόλις γυρίσει και σας κοιτάξει ο σκύλος, αρχίστε να πετάτε λιχουδιές μπροστά σας και τρέξτε προς την αντίθετη κατεύθυνση, επαναλαμβάνοντας αυτή τη διαδικασία.

Εκπαιδεύουμε τον σκύλο μας να έρχεται κοντά μας, και πάντα τον επιβραβεύουμε όταν γυρνάει

3) Δεν πετάμε αντικείμενα στον σκύλο για να τον σταματήσουμε

Σίγουρα ο σκύλος θα μας δώσει σημασία γιατί τον τρομάζουμε περισσότερο, όμως την επιστροφή του την κάνουμε ακόμα πιο δύσκολη.

Με χαρούμενη φωνή τον καλούμε και του πετάμε κάποιο παιχνίδι του, ξύλο ή κουκουνάρι -αναλόγως τι του αρέσει- προς την κατεύθυνση που θέλουμε να τον οδηγήσουμε.

4) Όταν τον προσεγγίσουμε δεν τον επιπλήττουμε ούτε τον φοβίζουμε

Αν ο σκύλος μας έφυγε μακριά και σταμάτησε σε κάποιο σημείο επειδή τον κέρδισε κάποια μυρωδιά στα χόρτα ή συνάντησε κάποιον άλλον σκύλο, τον προσεγγίζουμε με ηρεμία. Προσπαθούμε με ήπιες μαλακές κινήσεις να τον πιάσουμε. Δεν φωνάζουμε, δεν μαλώνουμε.

Είμαστε όσο πιο ουδέτεροι γίνεται, και αν υπάρχει η δυνατότητα, επιβραβεύουμε μόλις τον πλησιάσουμε.

Αν όταν τον πιάσουμε, τού φωνάξουμε, το μόνο που θα καταφέρουμε, άθελά μας, είναι να του μάθουμε ότι η προσέγγισή μας είναι τρομακτική και επικίνδυνη.

Η κυρία Αλεξάνδρα Ιατρού είναι σύμβουλος συμπεριφοράς και εκπαιδεύτρια σκύλων

Όμως, ο καλύτερος και πιο άμεσος τρόπος για να επιστρέψει ο σκύλος μας σε εμάς, είναι η πρόληψη. Η πρόληψη περιλαμβάνει:

• Εκπαιδεύουμε τον σκύλο μας να έρχεται κοντά μας, και πάντα επιβραβεύουμε όταν γυρνάει.

• Αφήνουμε τον σκύλο μας ελεύθερο μόνο σε ασφαλή και περιφραγμένα μέρη.

• Αν θέλουμε να του δώσουμε την αίσθηση της ελευθερίας σε μέρη που δεν είναι περιφραγμένα, χρησιμοποιούμε πάντοτε μακρύ εκπαιδευτικό οδηγό των 5 ή 10 μέτρων. Έτσι, φροντίζουμε για την ασφάλεια του, αλλά και την ασφάλεια των γύρω μας.

• Σωστό εξοπλισμό βόλτας. Τσεκάρουμε πάντα το κολάρο του σκύλου μας και το σαμάρι, πριν από κάθε μας έξοδο. Βεβαιωνόμαστε ότι, σε μια κρίσιμη για τον σκύλο συνθήκη, δεν θα μπορέσει να «δραπετεύσει». Αγοράζουμε οδηγούς βόλτας από εταιρίες που εγγυώνται για την αντοχή και την ασφάλεια τους.

• Βάζουμε στον σκύλο μικροτσίπ. Το μικροτσίπ δεν θα αποτρέψει μια «απόδραση». Όμως, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βρείτε το κατοικίδιο ζώο σας εάν το χάσετε.

Αυτά τα μικροσκοπικά τσιπ μπορούν να διαβαστούν από ειδικούς σαρωτές. Έτσι, οι κτηνίατροι, αλλά και οι εθελοντές των καταφυγίων μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί, εάν βρουν το σκυλί σας.

• Φοράμε στον σκύλο μας ταυτότητα με τα στοιχεία μας. Είναι ο πιο άμεσος τρόπος να επικοινωνήσει κάποιος μαζί μας, σε περίπτωση που βρει τον χαμένο σκύλο.

• Τέλος, αναπτύσσουμε μια καλή σχέση με το κατοικίδιο ζώο μας. Δουλεύουμε, ώστε ο σκύλος μας να μάς εμπιστεύεται και να μας θεωρεί πηγή μόνο καλών πραγμάτων.

Μαθαίνουμε στον σκύλο τι θέλουμε από τον ίδιο και τον επιβραβεύουμε σε κάθε ευκαιρία. Έτσι, χτίζουμε τις συμπεριφορές που επιθυμούμε, και ο σκύλος βρίσκεται κοντά μας, χαρούμενος και ασφαλής.

Εάν είστε σταθερά πηγή πειθαρχίας, περιορισμού και το τέλος της διασκέδασης, τότε ο σκύλος σας είναι πιθανό, να μάθει να σας αποφεύγει.

* Η κυρία Αλεξάνδρα Ιατρού είναι σύμβουλος συμπεριφοράς και εκπαιδεύτρια σκύλων, απόφοιτος της σχολής Cane Sentio και πτυχιούχοςτου Τμήματος Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Έχει εθελοντική ενασχόληση με αδέσποτα ζώα περισσότερο από μια δεκαετία, και εκπαιδεύει με επιστημονικές μεθόδους, βασισμένες πάνω στον συμπεριφορισμό, χρησιμοποιώντας επιβράβευση και σεβασμό προς τον σκύλο. Και, όπως υποστηρίζει: «το πιο σημαντικό, άλλωστε, στην εκπαίδευση είναι να γίνουμε εμείς η αλλαγή που θέλουμε για τον σκύλο μας, και εκείνος θα ακολουθήσει».

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024