Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τόνι Εστανγκέ: ο «κος Παρίσι 2024» προκαλεί «τρικυμία» στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Τόνι Εστανγκέ: ο «κος Παρίσι 2024» προκαλεί «τρικυμία» στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Λιγότερο από έξι μήνες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, η Οργανωτική Επιτροπή και ο πρόεδρος της στη δίνη ερευνών

«Ο Τόνι Εστανγκέ» αναφέρει στον ιστότοπό της η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, «είναι ο μοναδικός Γάλλος αθλητής κανόε-καγιάκ σλάλομ που έχει κερδίσει τρία χρυσά μετάλλια σε τρεις διαφορετικούς Ολυμπιακούς Αγώνες: στο Σίδνεϊ το 2000, στην Αθήνα το 2004 και στο Λονδίνο το 2012».

Είναι επίσης τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής και τρις  πρωταθλητής Ευρώπης στο κανόε σλάλομ, ο σημαιοφόρος της γαλλικής αποστολής στους Αγώνες του Πεκίνου το 2008, μέλος της ΔΟΕ από το 2013.

Συμπροήδρευσε στην Επιτροπή Διεκδίκησης των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024. Εκστρατεία που -όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα paris2024.org– «εξασφάλισε στη Γαλλία τους Αγώνες, αφού οι υποψηφιότητες της χώρας είχαν απορριφθεί πέντε φορές».

Πλέον, ως πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των φετινών  Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, «έχει στόχο να φέρει κοντά όλες τις κοινότητες και τους οργανισμούς που θέλουν να συμμετάσχουν στην Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή περιπέτεια», προσθέτει, «να αναδείξουν τη Γαλλία σε όλο το μεγαλείο της και να προσφέρουν ένα νέο μοντέλο για πιο θεαματικούς, πιο υπεύθυνους και πιο ανοιχτούς Αγώνες».

«’Eτερη μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων» τον χαρακτήρισε προ έτους η εφημερίδα Le Monde.

«Το φιλικό του χαμόγελο κρύβει έναν χαρισματικό ηγέτη με εμμονή στον έλεγχο, ο οποίος έχει μάθει να πλοηγείται σε έναν πολιτικό κόσμο που δεν εμπιστεύεται», ανέφερε, σκιαγραφώντας το προφίλ του.

Κάτοχος μεταπτυχιακού από τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων ESSEC -την οποία ίδρυσαν το 1907 οι Ιησουίτες- «παρουσίασε το σχέδιό του σαν να έπρεπε να πείσει τον Πάπα να ασπαστεί τον Βουδισμό»…

Όμως ένα χρόνο μετά και μόλις πεντέμισι μήνες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, ο Εστανγκέ και άλλα τέσσερα ανώτερα στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής βρίσκονται στο επίκεντρο ερευνών…

Ολυμπιακές «σκιές»

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «Παρίσι 2024» βρίσκεται στο επίκεντρο προκαταρκτικής έρευνας της γαλλικής Οικονομικής Εισαγγελίας για την αμοιβή του.

Σύμφωνα με στοιχεία που είχε δημοσιοποιήσει το 2018 -εν μέσω οργίου φημών- η Οργανωτική Επιτροπή, ο πρόεδρός της λάμβανε ετησίως 270.000 ευρώ, προ φόρων και μπόνους, τα οποία μπορεί να φτάσουν έως και το 20%, βάσει κριτηρίων απόδοσης.

«Το ποσό της αμοιβής δεν έχει αλλάξει από τότε», δήλωσε ο Mickaël Aloiso, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής, Μικαέλ Αλοϊζιό.

Όμως, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου AFP, στο επίκεντρο της έρευνας δεν είναι τόσο το ύψος της αμοιβής του Εστανγκέ, όσο κυρίως ο τρόπος και οι όροι πληρωμής.

Όπως αποκάλυψε τον περασμένο Οκτώβριο η εφημερίδα Le Canard Enchaine, ο Εστανγκέ χρεώνει την Οργανωτική Επιτροπή μέσω δικής του εταιρείας, αντί να λαμβάνει μισθό.

Στον γαλλικό Τύπο γράφεται ότι ήταν ένας ελιγμός για να αποφευχθεί το ανώτατο όριο αποδοχών σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, βάσει του νόμου 1901, στις διατάξεις του οποίου υπόκειται η Οργανωτική Επιτροπή.

Μέλη της το διαψεύδουν, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι ο Εστανγκέ έχει καθεστώς αυτοαπασχολούμενου.

Αποδίδουν το γεγονός ότι δεν είναι υπάλληλος της Οργανωτικής Επιτροπής στην ανώτερη θέση που κατέχει.

«Θέλαμε να τον προσλάβουμε όταν συστάθηκε η Οργανωτική Επιτροπή», δήλωσε ο Μικαέλ Αλοϊζιό, «όμως κατόπιν αίτησης στην Urssaf [Ένωση για την είσπραξη των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και των οικογενειακών επιδομάτων] κατέστη σαφές ότι αυτό δεν ήταν δυνατό».

Η δε αμοιβή του Εστανγκέ, ανέφερε η Οργανωτική Επιτροπή, «αποφασίστηκε και επικυρώθηκε από το πρώτο διοικητικό συμβούλιο στις 2 Μαρτίου 2018, το οποίο αποφάνθηκε ερήμην του, κατά τρόπο κυρίαρχο και ανεξάρτητο».

«Το πακέτο και οι ρυθμίσεις εγκρίθηκαν από το ΔΣ και το υπουργείο Οικονομίας», πρόσθεσε εκπρόσωπός της.

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «δεν αποφασίζει για την αμοιβή του ή το πλαίσιο της», σχολίασε ο Εστανγκέ, μετά τις πληροφορίες για την έρευνα.

Όμως δεν είναι η μόνη…

Ντόμινο ερευνών

Οι αμοιβές και οι συμβάσεις της Οργανωτικής Επιτροπής «Παρίσι 2024» μπήκε στο «κάδρο» σχεδόν αμέσως μετά την ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι από τη ΔΟΕ, τον Σεπτέμβριο του 2017.

Η περίπτωση της εταιρείας του Τόνι Εστανγκέ είχε επισημανθεί από τις αρχές του 2021 ως «ασυνήθιστη ρύθμιση» σε έκθεση της γαλλικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς (AFA).

Είχε συντάξει τότε δύο εκθέσεις για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, υπογραμμίζοντας «κινδύνους παραβίασης της ακεραιότητας» και «συγκρούσεις συμφερόντων».

Μέχρι σήμερα, η Οργανωτική Επιτροπή έχει αποτελέσει αντικείμενο τουλάχιστον τριών ξεχωριστών ερευνών για πιθανή κατάχρηση δημόσιων πόρων και ευνοιοκρατία κατά την ανάθεση συμβάσεων.

Έχουν γίνει έφοδοι της Οικονομικής Εισαγγελίας στα κεντρικά γραφεία του «Παρίσι 2024», στο Σεν Ντενί. Και όχι μόνο…

Στο πλαίσιο προκαταρκτικών ερευνών, έγιναν επίσης έφοδοι στα γραφεία του Solideo, του δημόσιου φορέα που είναι υπεύθυνος για την παράδοση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών υποδομών, νέων και ανακαινισμένων.

Στις κατοικίες δύο ανώτερων στελεχών της Οργανωτικής Επιτροπής.

Σε γραφεία πολλών εταιρειών και συμβούλων, που συνδέονται με τη διοργάνωση των Αγώνων.

Στο μικροσκόπιο έχουν μπει εταιρείες αθλητικού μάνατζμεντ και διοργάνωσης εκδηλώσεων, που είχαν συσταθεί από υψηλόβαθμα στελέχη των Αγώνων, προτού αυτά αρχίσουν να εργάζονται για την Οργανωτική Επιτροπή «Παρίσι 2024».

Περίπου 20 συμβάσεις αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ βρίσκονται υπό έρευνα, σύμφωνα με δικαστική πηγή που επικαλείται το AFP.

Γαλλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκονται, εκτός από τον Εστανγκέ, άλλα τέσσερα ηγετικά στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των Αγώνων έχει εν τω μεταξύ εκτοξευθεί στα 8,8 δισεκατομμύρια ευρώ, από 6,6 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική εκτίμηση το 2017.

Καθώς δε το ένα τρίτο του θα καλυφθεί από τις πωλήσεις εισιτηρίων, οι τιμές για τις καλύτερες θέσεις στα πιο δημοφιλή αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων είναι στα ύψη.

Για τους τελικούς του στίβου φτάνουν μέχρι και τα 980 ευρώ.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024