Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι επιστολές της κουνιάδας δίνουν πληροφορίες για τη ζωή και την κληρονομιά του Καρόλου Ντίκενς

Οι επιστολές της κουνιάδας δίνουν πληροφορίες για τη ζωή και την κληρονομιά του Καρόλου Ντίκενς

Τμήματα μιας εκτεταμένης συλλογής επιστολών της συγγενούς και οικονόμου του Ντίκενς, Τζορτζίνα Χόγκαρθ, αποκαλύπτουν τον ρόλο της στη δημιουργία ενός λογοτεχνικού γίγαντα.

Μια συλλογή επιστολών μιας από τις πιο πολύτιμες έμπιστες του Κάρολου Ντίκενς θα εκτεθεί για πρώτη φορά στο Λονδίνο αυτή την εβδομάδα με αφορμή τα 212 χρόνια από τη γέννηση του λογοτεχνικού γίγαντα.

Οι επιστολές γράφτηκαν από την κουνιάδα του Ντίκενς, που έγινε οικονόμος και εκτελεστής του έργου του, την Τζορτζίνα Χόγκαρθ, η οποία συνέβαλε καθοριστικά στη διατήρηση της κληρονομιάς του συγγραφέα μετά το θάνατό του το 1870.

Η αλληλογραφία που αποκτήθηκε από το Μουσείο του Τσαρλς Ντίκενς προσφέρει μια διαφωτιστική εικόνα μιας γυναίκας που «είχε τεράστιο αντίκτυπο τόσο στη ζωή του Ντίκενς όσο και μετά από αυτήν», δήλωσε η Έμμα Χάρπερ, επιμελήτρια του μουσείου.

Συζητά την «αβάσταχτη» θλίψη της Χόγκαρθ μετά τον θάνατο του Ντίκενς καθώς και τον μεγάλο θαυμασμό της για τον άνδρα

Ένα γράμμα από τη συλλογή / Photo: Charles Dickens museum

Ο ρόλος της Τζορτζίνα Χόγκαρθ

Η εκτεταμένη αλληλογραφία – ένα μικρό μέρος της οποίας θα εκτεθεί στο κοινό – γράφτηκε από την Χόγκαρθ στον δημοσιογράφο Κάρολο Κεντ μεταξύ 1867 και 1898. Συζητά την «αβάσταχτη» θλίψη της Χόγκαρθ μετά τον θάνατο του Ντίκενς καθώς και τον μεγάλο θαυμασμό της για τον άνδρα.

«Ελπίζουμε ότι οι επιστολές παρέχουν κάποια εικόνα της προσωπικής ζωής του Ντίκενς και του ρόλου της Χόγκαρθ σε αυτήν», δήλωσε η Έμμα Χάρπερ, η οποία βρίσκεται στη διαδικασία αποκρυπτογράφησης της συλλογής των 120 επιστολών με ρυθμό περίπου έξι επιστολές την ημέρα. «Είναι επίσης απλά υπέροχο να έχουμε τα ίδια τα λόγια της Τζορτζίνας, επειδή οι γυναίκες, εκείνη τη χρονική στιγμή, δεν καταγράφονταν τόσο καλά».

Η Χόγκαρθ έζησε με τον Ντίκενς για 28 χρόνια και έγινε μάρτυρας ορισμένων από τα σημαντικότερα γεγονότα της ιδιωτικής του ζωής

Photo: Wikimedia Commons

Η περιφρονημένη Καθρίν

Η Χόγκαρθ έζησε με τον Ντίκενς για 28 χρόνια και έγινε μάρτυρας ορισμένων από τα σημαντικότερα γεγονότα της ιδιωτικής του ζωής – συγκεκριμένα, του χωρισμού του από την αδελφή της Καθρίν, την οποία εγκατέλειψε για την 18χρονη ηθοποιό Έλεν Τέρναρ το 1858.

Μαζί με τον βιογράφο Τζον Φόρστερ, ήταν εκτελεστής της διαθήκης του Ντίκενς και υπεύθυνη για τη διανομή της περιουσίας του. Επίσης, συν-εξέδωσε τρεις τόμους επιστολών με την κόρη του συγγραφέα Μάιρη «Mamie» Ντίκενς, την οποία είχε συμμετάσχει στην ανατροφή της, μαζί με τα άλλα εννέα παιδιά του Ντίκενς.

«Για εμάς το βασικό είναι να μάθουμε περισσότερα για τη ζωή της Τζορτζίνας και τη σχέση της με τον Ντίκενς, εξερευνώντας τη φιλία τους και τον ρόλο της γυναίκας στο σπίτι αυτού του πολύ διάσημου συγγραφέα», πρόσθεσε η Χάρπερ. «Οι επιστολές θα προσθέσουν πολλά στην έρευνα για την ίδια».

Η Τζορτζίνα εξέφρασε ότι η ζωή χωρίς τον σύντροφό της ήταν «πολύ δύσκολη για να την αντέξει» και ότι επιθυμούσε να πεθάνει

Η Τζορτζίνα με την κόρη του Ντίκενς, Μαίρη / Photo: Wikimedia Commons

Η ζωή της μετά τον Ντίκενς

Γράφοντας στον Κεντ, στα γενέθλια του Ντίκενς, στις 7 Φεβρουαρίου 1871 – τα πρώτα μετά τον θάνατό του – η Τζορτζίνα εξέφρασε ότι η ζωή χωρίς τον σύντροφό της ήταν «πολύ δύσκολη για να την αντέξει» και ότι επιθυμούσε να πεθάνει. Προειδοποίησε: «Ξέρω ότι είναι ευτυχισμένος και ευλογημένος και πράγματι δεν νομίζω ότι θα τον ανακαλούσα σε αυτόν τον σκοτεινό κόσμο αν μπορούσα».

Μια μικρή επιλογή των επιστολών θα εκτίθεται στο γραφείο του πρώην σπιτιού του Ντίκενς στην οδό Doughty Street 48-49 στο Λονδίνο. Οι επιστολές βρίσκονταν σε ιδιωτική συλλογή από το 1999 και αγοράστηκαν σε δημοπρασία από το μουσείο έναντι 6.048 λιρών τον Δεκέμβριο, με την υποστήριξη του Arts Council England/V&A Purchase Grant Fund.

Η τρέχουσα έκθεση του μουσείου επικεντρώνεται σε μια άλλη από τις σημαντικότερες σχέσεις του Ντίκενς – τη μακροχρόνια φιλία του με τον μυθιστοριογράφο Γουίλκι Κόλινς.

*Με στοιχεία από theguardian.com

Sports in

Λύγισαν τους Κλίπερς και πήραν προβάδισμα οι Μάβερικς (vid)

Σε ένα παιχνίδι πραγματική μάχη, καθώς είχε πέντε τεχνικές ποινές και δύο αποβολές, οι Μαβς επιβλήθηκαν των Κλίπερς και έκαναν το 2-1 στη σειρά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024