Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πόσους ήχους μπορεί να βγάλει μια γάτα – Δέκα ιδιαιτερότητες που την κάνουν ξεχωριστή

Πόσους ήχους μπορεί να βγάλει μια γάτα – Δέκα ιδιαιτερότητες που την κάνουν ξεχωριστή

Μάθετε δέκα ιδιαιτερότητες του αγαπημένου σας αιλουροειδούς: της γάτας σας

Η γάτα είναι ένα μοναδικό πλάσμα. Ένα ζώο με ιδιαιτερότητες. Όποιος ζήσει μαζί της, θα αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς.

«Η γάτα είναι ίσως το δημοφιλέστερο κατοικίδιο, παράλληλα και το πιο παρεξηγημένο. Ωστόσο, είτε κάποιος είναι λάτρης των γατών, είτε όχι, κανείς δεν γίνεται να αμφισβητήσει το πόσο ιδιαίτερα ζώα είναι», αναφέρει η πρώην πιστοποιημένη εκτροφέας γατών Βεγγάλης και Burmese, Εύα Καψάλη.

Οι γάτες μπορούν να βγάλουν 100 και παραπάνω διαφορετικούς ήχους, ενώ οι σκύλοι, μετά βίας 10.

Το νιαούρισμα τους θεωρείται ο κύριος τρόπος, με τον οποίο προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί μας

Η κα Καψάλη, αποκαλύπτει 30 ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γάτας, που την κάνουν να ξεχωρίζει.

1. Βλέπει σε χαμηλό φωτισμό

«Η γάτα, σε σύγκριση με τον άνθρωπο, βλέπει πολύ καλύτερα σε συνθήκες αμυδρού φωτισμού, λόγω των ραβδίων στον αμφιβληστροειδή της, που είναι ευαίσθητοι στον χαμηλό φως. Επίσης, η γάτα έχει ένα ελαφρώς πιο διευρυμένο οπτικό πεδίο, της τάξεως των 200 μοιρών, συγκριτικά με εκείνο των ανθρώπων, που είναι 180 μοίρες. Δεδομένου, λοιπόν, ότι έχει καλύτερη περιφερειακή όραση, δύναται να διακρίνει πιο εύκολα το θήραμά της. Γεγονός, που είναι άκρως σημαντικό για την επιβίωσή της – στην περίπτωση που δεν αναφερόμαστε σε οικόσιτη γάτα», διευκρινίζει η κα Καψάλη.

2. Έχει πολύ καλή ακοή

Η γάτα διακρίνεται, σύμφωνα με την κα Καψάλη, για την υψηλή αίσθηση της ακοής της. Η ακοή της δεν είναι μόνον καλύτερη από εκείνη των ανθρώπων, αλλά και από των σκύλων. Μπορεί να ακούσει μέχρι και 64ΚΗz, ενώ ο μέσος άνθρωπος μέχρι 20ΚΗz. Και ο σκύλος, μέχρι 45KHz. «Επίσης, τα αυτιά της αποτελούνται από 32 πολύ μικρούς μύες, ενώ το ανθρώπινο αυτί έχει μόλις 9 μύες. Αυτοί οι μύες βοηθούν τα αυτιά της γάτας να περιστρέφονται έως και 180 μοίρες, ανεξάρτητα το ένα από το άλλο. Έτσι, είναι ικανή να εντοπίζει πολύ ευκολότερα την πηγή ενός ήχου», αναφέρει η κα Καψάλη.

3.Τα μωρά γατάκια γεννιούνται τυφλά και κουφά

Οι δυο αυτές αισθήσεις τους, σύμφωνα με την κα Καψάλη, αρχίζουν να αναπτύσσονται περίπου μετά τις πρώτες 15 ημέρες ζωής τους. Επίσης, όταν ανοίξουν τα μάτια τους και παρατηρήσουμε το χρώμα, θα διαπιστώσουμε ότι είναι μπλε. Αυτό το μπλε παραμένει για τις πρώτες 5-6 εβδομάδες ζωής τους. Γιατί τότε ξεκινά να παράγεται η μελανίνη, η οποία θα καθορίσει το τελικό τους χρώμα.

4. Τα μουστάκια της γάτας

Σύμφωνα με την κα Καψάλη, η γάτα έχει περίπου 24 μουστάκια. Για την ακρίβεια, 12 σε κάθε μάγουλο. Τα μουστάκια της είναι άκρως απαραίτητα, καθότι τα χρησιμοποιεί για να προσανατολίζεται. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι λειτουργούν σαν αισθητήρες ραντάρ.
Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, δεν πρέπει ποτέ να της τα κόβουμε.

5. Πόσες ώρες κοιμούνται οι γάτες

«Οι γάτες κοιμούνται από 12 έως 18 ώρες την ημέρα. Ο ύπνος τους είναι, κυρίως, ημερήσιος. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο ύπνος μιας γάτας μπορεί να φτάσει τις 20 ώρες. Αν, για παράδειγμα, είναι υπερήλικη ή νεογέννητο γατάκι. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι γάτες κοιμούνται τον διπλάσιο χρόνο από ό,τι ο μέσος άνθρωπος. Με τον ύπνο εξοικονομούν την ενέργεια που χρειάζονται. Στη φύση, μια άγρια γάτα χρειάζεται μεγάλο ποσοστό ενέργειας για να κυνηγήσει ένα θήραμα. Και για να την αποκτήσει και να μαζέψει δυνάμεις, ο πολύωρος ύπνος είναι σημαντικός», ενημερώνει η κα Καψάλη.

6. Πόσους ήχους μπορούν να βγάλουν

Οι γάτες μπορούν να βγάλουν 100 και παραπάνω διαφορετικούς ήχους, λέει η κα Καψάλη, ενώ οι σκύλοι, μετά βίας 10. Το νιαούρισμα τους θεωρείται ο κύριος τρόπος, με τον οποίο προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί μας. Όσο πιο κοντά είμαστε με τη γάτα μας, τόσο πιο εύκολα μπορούμε να αντιληφθούμε και να αποκωδικοποιήσουμε τι προσπαθεί να μας πει.

7. Πόσα κόκκαλα έχουν;

«Οι γάτες έχουν συνολικά 245 κόκκαλα. Αυτό σημαίνει ότι έχουν 39 κόκκαλα περισσότερα από τον άνθρωπο, ενώ οι μυς τους φτάνουν τους 500!», αναφέρει η κα Καψάλη.

Επισημαίνει ότι πολλά από τα κόκκαλά τους είναι πανομοιότυπα με αυτά του ανθρώπου. Μάλιστα, το 10% βρίσκονται στην ουρά.

8. Έχουν δυσανεξία στη λακτόζη

«Οι γάτες αγαπούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Δυστυχώς, όμως, η πλειονότητα των γατών μετά τον απογαλακτισμό τους εμφανίζει δυσανεξία στη λακτόζη. Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να τις οδηγήσει σε γαστρεντερικές ενοχλήσεις, όπως διάρροια, εμετό και πόνο στο στομάχι. Εάν θα έπρεπε να επιλέξουμε γαλακτοκομικό προϊόν για τη γάτα μας, το γιαούρτι θα ήταν, ενδεχομένως, η ιδανική επιλογή. Γιατί έχει πολύ λιγότερη λακτόζη συγκριτικά, για παράδειγμα, με το γάλα», διευκρινίζει η κα Καψάλη.
Επισημαίνει ότι τα γαλακτοκομικά δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στη διατροφή μιας γάτας. Αν, όμως, η γάτα μας δεν παρουσιάζει ευαισθησία, μπορούμε να της προσφέρουμε πολύ μικρή ποσότητα.

9. Οι γάτες δεν ιδρώνουν όπως οι άνθρωποι

Μπορεί να μην ιδρώνουν, όπως λέει η κα Καψάλη, αλλά διαθέτουν ιδρωτοποιούς αδένες. Δεν έχουν, όμως, σε όλο τους το σώμα, αλλά κυρίως στα πατουσάκια τους.
«Δείχνουν γενικά ανοχή στην υψηλή θερμοκρασία, καθώς έχουν βρει τρόπους να δροσίζονται, όταν ζεσταίνονται. Για παράδειγμα, γλείφουν το τρίχωμά τους. Σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όμως, θα πρέπει να είμαστε ενήμεροι για τα σημάδια που δείχνουν υπερθερμία. Γεγονός, που μπορεί να αποβεί μοιραίο», τονίζει η κα Καψάλη.

10. Η μύτη της γάτας

Σύμφωνα με την κα Καψάλη, η μύτη κάθε γάτας έχει ένα μοναδικό μοτίβο, όπως ακριβώς συμβαίνει με το δακτυλικό αποτύπωμα του ανθρώπου. Ωστόσο, όπως λέει χαριτολογώντας, μην προσπαθήσατε να της πάρετε αποτύπωμα από τη μύτη της, γιατί πιθανότατα δεν θα τα καταφέρετε!

Η πρώην πιστοποιημένη εκτροφέας γατών Βεγγάλης και Burmese, Εύα Καψάλη

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024