Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
12 τρόποι που η γάτα σας εκδηλώνει την αγάπη της

12 τρόποι που η γάτα σας εκδηλώνει την αγάπη της

Η γάτα έχει και αυτή τους τρόπους της, για να δείξει στον άνθρωπό της την αγάπη της. Πώς «λέει», λοιπόν, «σ΄αγαπώ» μια ψιψίνα;

Όταν μια γάτα εμπιστευτεί και νιώσει ασφάλεια με τον άνθρωπό της, δεν περνάει λεπτό που να μην του δείχνει πόσο νοιάζεται για εκείνον. Και δεν σταματά να του «λέει» «σ΄αγαπώ» κάθε φορά που είναι μαζί του.

«Οι γάτες, παρότι θεωρούνται ανεξάρτητα ζώα, αναπτύξουν ισχυρούς και ασφαλείς δεσμούς με τους ανθρώπους τους. Και επιδιώκουν με διάφορους τρόπους να εκδηλώσουν τα συναισθήματα αγάπης που νιώθουν για τον άνθρωπό τους», αναφέρει η πρώην πιστοποιημένη εκτροφέας γατών Βεγγάλης και Burmese, Εύα Καψάλη.

Ας δούμε, λοιπόν, με τις γνώσεις της κας Καψάλη 12 τρόπους με τους οποίους η γάτα δείχνει την αγάπη της στον άνθρωπό της.

1. Μάς γλείφει

Όταν μας γλείφει, ουσιαστικά μας περιποιείται. Όπως η μαμά γάτα περιποιείται τα γατάκια της. Μα πόσο όμορφος τρόπος να εκδηλώσει την αγάπη της…

2. Κοιμάται μαζί μας

Μια γάτα που νιώθει οικεία στον χώρο της και με τους ανθρώπους της, θα προτιμήσει να κοιμηθεί μαζί με τον γατογονιό της. Γιατί νιώθει ασφάλεια και θαλπωρή. Θα έρθει να κουρνιάσει δίπλα μας, ή ακόμη και πάνω μας. Με αυτήν την πράξη της θεωρεί δεδομένο ότι εκδηλώνει την αγάπη της και την αφοσίωσή της προς εμάς.

Η γάτα έχει πολλούς τρόπους να μάς πει «σ´αγαπώ», και μπορεί να τους επικοινωνήσει ποικιλοτρόπως

Η γάτα κοιμάται μαζί μας γιατί νοιώθει ασφάλεια και θαλπωρή

3. Μάς «ζυμώνει»

Τα μωρά γατάκια «ζυμώνουν» τη μαμά τους, καθώς θηλάζουν, προκειμένου να ρουφούν πιο αποτελεσματικά το γάλα τους. Αυτά τα αισθήματα στοργής, οικειότητας και ηρεμίας, τα εκφράζουν και σε εμάς. Έτσι, πολλές φορές μέσα στην ημέρα, η γάτα μας μπορεί να έρθει και να μας «ζυμώσει», ή, αλλιώς, να κάνει πατουσάκια πάνω μας. Και, παράλληλα, γουργουρίζει από ευχαρίστηση.

4. Ανοιγοκλείσιμο των ματιών, ή, αλλιώς, το φιλί της γάτας

Όταν δούμε τη γατούλα μας να ανοιγοκλείνει αργά τα μάτια της, ενώ έχουμε άμεση οπτική επαφή μαζί της, πρέπει να ξέρουμε ότι είναι ένας από τους τρόπους της για να μας πει «σ´αγαπώ». Κάντε και εσείς το ίδιο. Είμαι σίγουρη πως θα χαρεί πολύ!

5. Ξαπλώνει ανάσκελα

Η κοιλιά της γάτας είναι από τα πιο ευαίσθητα σημεία της. Όταν, λοιπόν, ξαπλώνει ανάσκελα, μάς δείχνει ότι μάς εμπιστεύεται, νιώθει ασφαλής και ότι μάς αγαπάει.

Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, θα χαρεί να τη χαϊδέψουμε, ενώ είναι γυρισμένη ανάσκελα. Πόσο σπουδαίο είναι, που εκθέτει σε εμάς το πιο ευάλωτο σημείο της…

6. Τρίβεται στο κεφάλι και στα πόδια μας

Με αυτόν τον τρόπο μάς μεταφέρει -κατά κάποιο τρόπο- το άρωμά της. Απελευθερώνει, δηλαδή, πάνω μας φερομόνες και, κατ´επέκταση, μας διεκδικεί. Μάς θέλει αποκλειστικά δικούς της. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνει, όχι μόνο να μάς επικοινωνήσει ότι μας αγαπάει, αλλά και να αποτρέψει άλλες γάτες να μάς προσεγγίσουν, δεδομένου ότι η δική της μυρωδιά είναι διάχυτη πάνω μας!

7. Γουργουρίζει

Το γουργουρητό είναι ένας από τους βασικούς τρόπους επικοινωνίας της γάτας. Οι γάτες γουργουρίζουν, κυρίως, όταν νιώθουν ευτυχισμένες και ασφαλείς. Πέραν του ότι με αυτόν τον τρόπο εκδηλώνουν την αμέριστη αγάπη τους για εμάς, έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι το γουργουρητό της γάτας έχει οφέλη και για τη δική μας σωματική και ψυχική υγεία.

8. Μάς φέρνει «δωράκια»

Τα δωράκια αυτά μπορεί να είναι, είτε κάποιο παιχνίδι, είτε κάποιο έντομο. Ή ακόμη και νεκρά ποντίκια, ή άλλα θηράματα – εάν η γάτα δεν είναι αμιγώς οικόσιτη. Παρότι οι γάτες έχουν εξημερωθεί 10.000 χρόνια πριν, διατηρούν ακόμη το ένστικτο του κυνηγού. Οπότε, φέρνοντάς μας ανάλογα δώρα, πέραν του ότι επιζητούν την επιβράβευση, θέλουν να μοιραστούν μαζί μας το κατόρθωμά τους. Γιατί μάς θεωρούν οικογένειά τους. Είναι και αυτός ένας ανορθόδοξος -τουλάχιστον για εμάς τους ανθρώπους- τρόπος να εκδηλώσουν την αγάπη και να μας δείξουν ότι μας νοιάζονται.

Η κυρία Εύα Καψάλη, πρώην πιστοποιημένη εκτροφέας γατών Βεγγάλης και Burmese

9. Μάς ακολουθεί

Με αυτόν τον τρόπο, ακόμη και εάν μπλέκεται στα πόδια μας ανά διαστήματα, μάς δείχνει ότι θέλει τη συντροφιά μας και επιδιώκει με κάθε πιθανό τρόπο να είναι κοντά μας.

10. Μάς «μιλάει» μέσω της ουράς της

Ένας συνηθισμένος τρόπος να εκφράσει την αγάπη της, είναι να κρατάει όρθια, ή σε σχήμα ερωτηματικού, την ουρά της.

Μας δηλώνει -μέσω της «γλώσσας του σώματος»- ότι έχει φιλική και χαρούμενη διάθεση.

11. Μάς δαγκώνει

Δεν είναι λίγες οι φορές, που η γάτα μας θα επιδιώξει να μάς κάνει ένα ελαφρύ δάγκωμα. Κι όμως, είναι και αυτός ένας παιχνιδιάρικος τρόπος εκδήλωσης της αγάπης της προς εμάς.

12. Μάς περιμένει πίσω από την πόρτα, όταν επιστρέφουμε σπίτι

Είναι πολύ συγκινητικό να λείπεις ώρες από το σπίτι και, επιστρέφοντας, να σε περιμένει πίσω από την πόρτα ο καλύτερός σου φίλος. Και ναι, προφανώς και αυτό είναι εκδήλωση αγάπης και ένας τρόπος να μάς δείξει ότι της λείψαμε.

Εν ολίγοις, η κα Καψάλη, επισημαίνει: «Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι η γάτα μας έχει πολλούς τρόπους να μάς πει «σ´αγαπώ», και μπορεί να τους επικοινωνήσει ποικιλοτρόπως.
Η γάτα είναι παραπάνω από ικανή να δώσει αγάπη. Εάν είμαστε ιδιαίτερα παρατηρητικοί, θα ανακαλύψουμε διάφορους τρόπους μέσα στην ημέρα, με τους οποίους εκφράζει τα συναισθήματά της.
Το μόνο που μένει, είναι να τής ανταποδίδουμε καθημερινά την απεριόριστη και άνευ όρων, αγάπη που εισπράττουμε από εκείνη».

Sports in

Ελ Αραμπί: «Είμαστε γεμάτοι προσδοκίες»

Ο Μαροκινός επιθετικός εκπροσώπησε τους παίκτες του Ολυμπιακού στη συνέντευξη Τύπου για την αναμέτρηση με την Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024