Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σπύρος Ευαγγελάτος: Πηγή ευδαιμονίας και πνευματικής ανάτασης

Σπύρος Ευαγγελάτος: Πηγή ευδαιμονίας και πνευματικής ανάτασης

Ο μεγάλος στοχαστής και καλλιτέχνης

Οι συνεργασίες μου με τον Σπύρο Ευαγγελάτο υπήρξαν για μένα πηγή ευδαιμονίας και πνευματικής ανάτασης. Γιατί, για να πραγματοποιηθούν, έπρεπε κάθε φορά να διασχίσουμε μαζί το μυστικό δάσος του Λόγου κάποιου από τους θεϊκούς Ποιητές της αρχαίας ελληνικής Τραγωδίας. Του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη. Ένα δάσος στο οποίο έπρεπε να ανακαλύψουμε τα κρυφά μονοπάτια-νοήματα ανάμεσα στις οργιώδεις βλαστήσεις απόκρυφων Ιδεών και μυστικών Νοημάτων, για να φτάσουμε στο ξέφωτο της Αποκάλυψης, που είναι προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι ερμηνευτές στο έργο τους.


Αυτή η πορεία ανάμεσα στις μυθικές βλαστήσεις του Λόγου ονομάζεται «μύηση». Στη διαδικασία αυτή της Μύησης ο Ευαγγελάτος ήταν ο Οδηγός, και ο Συνθέτης, καθώς προχωρούσε μαζί του στα άδυτα της Σκέψης των Ποιητών, γέμιζε την ψυχή και τον νου του με φως.


Πώς να μην έχω λοιπόν ευγνωμοσύνη γι’ αυτόν τον Οδηγό, τον Σπύρο Ευαγγελάτο, για τον μεγάλο πνευματικό πλούτο που τόσο απλόχερα μου χάρισε; Έναν πλούτο που με απελευθέρωσε ως συνθέτη, με γέμισε με τόλμη και με οδήγησε σε καινούρια μουσικά μονοπάτια, νέους μουσικούς δρόμους, που κατέληγαν σε μουσικά έργα όλο και πιο κοντά κάθε φορά στην ουσία της Τραγωδίας.


Ένα από αυτά, οι Ευμενίδες, με νέα ενορχήστρωση, έγινε η Τέταρτη Συμφωνία μου, που τη θεωρώ κατάκτηση στην προσπάθειά μου να δημιουργήσω ένα τραγικό συμφωνικό έργο υπό την σκιά του Αισχύλου.


Τι άλλο μπορώ να πω γι’ αυτόν τον μεγάλο Στοχαστή και Καλλιτέχνη εκτός από ένα ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για όσα μου έδωσε;

Μίκης Θεοδωράκης

Αθήνα, 5.1.2015

Ο κορυφαίος θεατρικός σκηνοθέτης, πανεπιστημιακός δάσκαλος και ακαδημαϊκός (διετέλεσε πρόεδρος του κορυφαίου πνευματικού ιδρύματος της χώρας το 2013) Σπύρος Ευαγγελάτος γεννήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 1940 και απεβίωσε στις 24 Ιανουαρίου 2017.

Διακρίθηκε για την πολυσχιδή δράση του, την πολύχρονη προσφορά του στις θεατρικές σπουδές, τη δημιουργική παρουσία του στη θεατρική σκηνή.

*Το ανωτέρω κείμενο του Μίκη Θεοδωράκη και όλες οι φωτογραφίες του παρόντος άρθρου προέρχονται από την εξαίρετη συλλογική έκδοση του ΜΙΕΤ (Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης) «Σπύρος Α. Ευαγγελάτος» (2023, επιστημονική επιμέλεια: Παναγιώτης Μιχαλόπουλος – Χριστιάννα Μαντζουράνη, καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιώργος Πάτσας).

Sports in

Ξεκάθαρο μήνυμα του Μεντιλίμπαρ στους παίκτες: «Δεν θέλω ούτε λέξη για τελικό»

Ο προπονητής του Ολυμπιακού μίλησε στους παίκτες του, θέλοντας να βάλει τέλος στους πανηγυρισμούς, ενόψει της δύσκολης ρεβάνς με την Βίλα στο Καραϊσκάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024