Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Σήμερα η συνάντηση υπ. Εξωτερικών ΕΕ-Ισραήλ-Παλαιστινιακής Αρχής για την ειρήνη

Live: Σήμερα η συνάντηση υπ. Εξωτερικών ΕΕ-Ισραήλ-Παλαιστινιακής Αρχής για την ειρήνη

Δείτε τις εξελίξεις στο in - Επίθεση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη – Συνάντηση υπ. Εξωτερικών ΕΕ, Ισραήλ, Παλαιστίνης και Αραβικών κρατών. Ξεχωριστά οι δύο υπουργοί των αντιμαχόμενων μερών.

Όλο και πιο κοντά ο κίνδυνος γενικότερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, με την άρνηση Νετανιάχου στην προοπτική παλαιστινιακού κράτους να ρίχνει λάδι στη φωτιά.

Ναρκοπέδιο χαρακτήρισε την περιοχή ο ΓΓ του ΟΗΕ, καταδικάζοντας το Ισραήλ για τις «σπαρακτικές δολοφονίες αμάχων».

Το Ιράν απειλεί με αντίποινα το Ισραήλ κατηγορώντας το ότι εξαπέλυσε  αεροπορική επιδρομή στην πρωτεύουσα της Συρίας, τη Δαμασκό, από την οποία σκοτώθηκαν 5 Ιρανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται να κλιμακώσει τον πόλεμο στον Λίβανο στο τέλος του μήνα.

Την ίδια ώρα, αμερικανικό προσωπικό υπέστη ελαφρούς τραυματισμούς μετά την εκτόξευση πυραύλων και ρουκετών από μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν με στόχο την αεροπορική βάση Άιν Αλ-Άσαντ στο δυτικό Ιράκ.

Οι σκληρές μάχες συνεχίζονται στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ το Ισραήλ εξαπέλυσε κι άλλες επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Τουλάχιστον 25.105 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 62.681 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

Δείτε live

Δείτε τις εξελίξεις στο in

05:45 Ανάγκασαν Παλαιστίνιο να κατεδαφίσει το σπίτι του

Ο ισραηλινός δήμος της Δυτικής Ιερουσαλήμ ανάγκασε έναν παλαιστίνιο κάτοικο της συνοικίας Az-Za’ayyem, στην Ιερουσαλήμ, να κατεδαφίσει το σπίτι του.

Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, Dirar Darwish, είπε ότι ο ισραηλινός δήμος του έδωσε προθεσμία 24 ωρών για να κατεδαφίσει το σπίτι του 100 τετραγωνικών μέτρων, μια κατοικία για πέντε άτομα, διαφορετικά θα το κατεδάφιζε ο δήμος και θα τον υποχρέωνε να πληρώσει τα υπέρογκα έξοδα, μεταδίδει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

05:15 «Το Ισραήλ πρέπει να λογοδοτήσει γι’ αυτό που κάνει»

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Μίχελ Μάρτιν έκρινε ότι το Ισραήλ «πρέπει να λογοδοτήσει» για τους θανάτους αμάχων στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 25.000, με τα θύματα στη μεγάλη πλειονότητά τους να είναι γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στον παλαιστινιακό θύλακο.

«Το Ισραήλ πρέπει να λογοδοτήσει γι’ αυτό που κάνει», δήλωσε ο κ. Μάρτιν στην ιρλανδική δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση RTÉ. «Καταδικάζω τον συνεχιζόμενο βομβαρδισμό της Γάζας. Είναι σοκαριστικός. Είναι φρικιαστικός. Δεν μπορεί επ’ ουδενί να δικαιολογηθεί» (περισσότερα εδώ).

04:45 Στο Ισραήλ ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας

Ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, Σεμπαστιάν Λεκορνί θα συναντηθεί σήμερα Δευτέρα στο Ισραήλ με οικογένειες ομήρων και θα έχει συνομιλίες με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον υπουργό Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και πολλά μέρη του πολεμικού συμβουλίου, με τα οποία θα συζητήσει την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και τον κίνδυνο κλιμάκωσης του πολέμου.

Οι επαφές του Λεκορνί θα επικεντρωθούν στην κατάσταση στη Γάζα, τις προσπάθειες για την απελευθέρωση των γάλλων ομήρων και τον εντοπισμό των αγνοουμένων, την προστασία του άμαχου πληθυσμού και την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχει η Γαλλία.

Θα συζητηθούν επίσης οι προσπάθειες για την αποτροπή μιας επέκτασης του πολέμου, ιδίως στον Λίβανο και την Ερυθρά Θάλασσα.

04:26 Πακιστανός πρώην ανώτερος διπλωμάτης κατηγορεί τις ΗΠΑ για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ιράν

Σε συνέντευξή του στο ιρανικό πρακτορείο Mehr, πρώην ανώτερος Πακιστανός διπλωμάτης, κατηγόρησε τις ΗΠΑ για σχέσεις με την πακιστανική τρομοκρατική οργάνωση που χτύπησε το Ιράν.

Συγκεκριμένα ο Σασμάντ Αχμάντ Χαν δήλωσε: «Οι τρομοκρατικές ομάδες που δρουν στο Ιράν τελούν υπό την προστασία ξένων δυνάμεων. Και οι δύο χώρες γνωρίζουν πολύ καλά ποια ομάδα τελεί υπό την αιγίδα ποιας ξένης δύναμης. Η Jaish al-Adl τελεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει αρκετές επιχειρήσεις στο Ιράν. Οι ΗΠΑ στοχοποιούν το Ιράν λόγω της υποστήριξης του Ιράν στην Παλαιστίνη και χρησιμοποιώντας τους πληρεξουσίους του, όπως η Jaish al-Adl», πρόσθεσε.

«Όταν οι Ταλιμπάν προσπαθούσαν να ελέγξουν την περιοχή, παρόμοια περιστατικά συνέβαιναν καθημερινά. Ακόμη και όταν ένα μέλος του IRGC έπεσε μάρτυρας στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν κατηγορήθηκε, αλλά αυτό επιλύθηκε μέσω διαλόγου. Το Ιράν θα έπρεπε να είχε επιλύσει την κρίση μέσω διπλωματικών σχέσεων όταν επιτέθηκε στην ομάδα, δήλωσε».

Να αναφερθεί πως μετά την μεταξύ τους συνομιλία οι υπουργοί Εξωτερικών Ιράν και Πακιστάν προέβησαν σε εκ διαμέτρου αντίθετες δηλώσεις. Εν τέλει το Πακιστάν προέβη σε αντίποινα για την επίθεση στο έδαφός του από το Ιράν. Στις εκατέρωθεν επιθέσεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον 6 παιδιά.

03:55 Ο πρέσβης του Ιράν στην Μόσχα, συναντήθηκε με αξιωματούχο της Χαμάς

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Κυριακής, ο Καζέμ Τζαλάλι πρέσβης του Ιράν και ο Μούσα Αμπου Μαρζούκ συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή της Δυτικής Ασίας.

Ο αξιωματούχος της Χαμάς ενημέρωσε τον Ιρανό πρέσβη για τις σιωνιστικές θηριωδίες στη Γάζα και «τη θαρραλέα αντίσταση των παλαιστινιακών δυνάμεων», η οποία, όπως είπε, «έχει προκαλέσει βαριές απώλειες και ζημιές στον σιωνιστικό εχθρό».

Ο Τζαλάλι, από την πλευρά του, εκτίμησε «την αντίσταση των κατοίκων της Γάζας απέναντι στις σιωνιστικές βαρβαρότητες» και επανέλαβε την υποστήριξη του Ιράν προς το παλαιστινιακό έθνος και το κίνημα αντίστασης.

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη η διεθνής κοινότητα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να προσπαθήσουν να βάλουν τέλος στα εγκλήματα που διαπράττονται κατά του λαού της Γάζας.

03:30 Η Ρωσία εντείνει τις περιπολίες στα σύνορα Συρίας-Ισραήλ

Όπως αναφέρει το Ισραηλινό YNET, το οποίο έχει κορυφαία ενημέρωση από τον ισραηλινό στρατό, ηΡωσία ενισχύει την παρουσία της κατά μήκος των συριακών συνόρων.
Μετά την καταδίκη από τη Μόσχα των ισραηλινών ενεργειών κατά ιρανικών θέσεων στη Συρία εν μέσω του πολέμου στη Γάζα, οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις ξεκινούν περιπολίες κατά μήκος των βόρειων συνόρων.

Την περασμένη εβδομάδα, ένα ρωσικό ελικόπτερο που πετούσε κοντά στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός στο συριακό έδαφος εθεάθη από τα Υψίπεδα του Γκολάν. Το ρωσικό ελικόπτερο πέταξε κατά μήκος της γραμμής για αρκετά λεπτά και στη συνέχεια γύρισε πίσω προς τα ανατολικά, βαθιά μέσα στη Συρία. Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ παρακολούθησε το ελικόπτερο, παρέχοντας ειδοποιήσεις στις δυνάμεις του ισραηλινού στρατού και στις συστοιχίες αεράμυνας  στην περιοχή. Ωστόσο, δεδομένου ότι το ελικόπτερο δεν διέσχισε τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός σε ισραηλινό έδαφος κοντά στα Υψώματα του Γκολάν, δεν χρειάστηκε περαιτέρω δράση.

03:08 Οι ΗΠΑ τερμάτισαν την έρευνα διάσωσης για τους Navy SEALs που χάθηκαν σε επιδρομή σε ιρανικό πλοίο

Οι 10ήμερες έρευνες για τη διάσωση δύο βατραχανθρώπων του Πολεμικού Ναυτικού που χάθηκαν στην Αραβική Θάλασσα κατά τη διάρκεια αποστολής τους να επιβιβαστούν σε πλοίο και να κατασχέσουν όπλα ιρανικής κατασκευής τερματίστηκαν και οι ναύτες θεωρούνται πλέον νεκροί, ανακοίνωσε την Κυριακή ο αμερικανικός στρατός.

Κατά την επιδρομή, κατέσχεσαν μια σειρά από όπλα, συμπεριλαμβανομένων εξαρτημάτων πυραύλων κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων, όπως συσκευές προώθησης και καθοδήγησης και κεφαλές, καθώς και εξαρτήματα αεράμυνας, ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση

Οι αδιάβροχες κάμερες των συναδέλφων τους που πιθανόν να έδειχναν πως συνέβη το δυστύχημα, δεν έχουν δοθεί στην δημοσιότητα

Σε ανακοίνωσή της, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ ανέφερε ότι η έρευνα έχει πλέον μετατραπεί σε προσπάθεια ανάκτησης. Τα ονόματα των βατραχανθρώπων δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα καθώς συνεχίζονται οι ειδοποιήσεις των οικογενειών.

02:50 Το Ισραηλινό κρατικό ειδησεογραφικό Κανάλι 13 προβάλλει βίντεο με την απαγωγή του Ισραηλινού ομήρου Γιοτάμ Χάιμ

Ένα βίντεο προβλήθηκε το βράδυ της Κυριακής στο ισραηλινό ειδησεογραφικό κανάλι 13 που δείχνει την απαγωγή του Yotam Haim, ο οποίος απήχθη από το σπίτι του στην Kfar Azza στις 7 Οκτωβρίου και μεταφέρθηκε στη Γάζα, και στη συνέχεια πυροβολήθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις μαζί με τους ισραηλινούς ομήρους Samer al-Talalka και Alon Shamriz.

Οι γνώστες της Ισραηλινής μέταλ σκηνής τον περιέγραψαν ως έναν από τους καλύτερους ντράμερ της χώρας του.

Το βίντεο, το οποίο ανακτήθηκε από κάμερα ασφαλείας, δείχνει τέσσερις τρομοκράτες να παίρνουν τον Haim μέσα από τα χωράφια του κιμπούτς και να τον αναγκάζουν να μπει σε ένα όχημα.

02:30 Επιβεβαιώνεται ο βομβαρδισμός της Υεμένης από πηγές στην Σαουδική Αραβία

Οι βομβαρδισμοί πυροβολικού της Σαουδικής Αραβίας έπληξαν τη συνοικία Μπακίμ, στο βορειοδυτικό άκρο της Πολιτείας της Σαάντα, μιας περιοχής στα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία που ελέγχεται από τους αντάρτες Χούθι, στη βόρεια Υεμένη. Αυτό μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός «Al Masirah» και αναμεταδίδει .

Οι Χούθι είναι μια ένοπλη ομάδα που ανήκει σε μια παραλλαγή του σιιτικού Ισλάμ, τον Ζαϊδισμό, διαδεδομένη στην Υεμένη, και το όνομά τους προέρχεται από τον ιδρυτή τους, τον Χουσεΐν αλ Χούθι. Επίσημα γνωστή ως Ansar Allah (Οι Παρτιζάνοι του Θεού), η ομάδα σχηματίστηκε τη δεκαετία του ’90 για να καταπολεμήσει αυτό που θεωρούσαν διαφθορά από τον τότε πρόεδρο, Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ. Ο πρώην ραΐτης Σάλεχ, με την υποστήριξη του στρατού της Σαουδικής Αραβίας είχε προσπαθήσει να εξοντώσει τους αντάρτες Χούθι το 2003, οι οποίοι ενεπλάκησαν σε εμφύλιο πόλεμο που ξεκίνησε το 2014 με την κυβέρνηση της Υεμένης που εδρεύει στο Άντεν. Ο εμφύλιος βρίσκεται σε παύση καθώς δεν έχει υπογραφεί επίσημη συνθήκη ειρήνης.

Οι Χούθι ανήκουν στον λεγόμενο Άξονα της Ισλαμικής Αντίστασης και εμπνέονται από τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ, η οποία, σύμφωνα με αναλυτές, τους παρέχει στρατιωτική τεχνογνωσία. Παράλληλα, η Σαουδική Αραβία κατηγορεί το Ιράν ότι προμηθεύει πυραύλους κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούν οι Χούθι για να πλήττουν από το 2019 πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας. Κάτι που αποτελεί τον λόγο που η Σαουδική Αραβία έβαλε τέλος στην επιθετική της πολιτική στην Υεμένη την οποία βομβάρδιζε και με ελληνικά όπλα σε καθημερινή βάση. Γεγονός που είχε οδηγήσει χιλιάδες άτομα σε θάνατο από πείνα.

02:10 Επιμένουν οι Χούθι: Δεν χτυπάμε την παγκόσμια ναυσιπλοϊα, αλλά πλοία που κατευθύνονται προς το Ισραήλ

Ο Μοχάμεντ Αμπντούλ Σαλάμ, εκπρόσωπος Τύπου της Ανσάρ Αλλάχ, προειδοποίησε τις περιφερειακές χώρες σχετικά με τους ψευδείς ισχυρισμούς που διαδίδει η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατά των ενεργειών της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Στοχοποιούμε ισραηλινά πλοία ή πλοία που κατευθύνονται σε λιμάνια στην κατεχόμενη Παλαιστίνη για να υποστηρίξουμε το παλαιστινιακό έθνος και για να ασκήσουμε πίεση στο σιωνιστικό καθεστώς του απαρτχάιντ να σταματήσει τις επιθέσεις του στη Γάζα», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου στην επίσημη σελίδα του τηλεγραφήματός του.

Υπογράμμισε ότι «η Αμερική θα πρέπει επίσης να σταματήσει να τρέχει μακριά από την ευθύνη της για τον τερματισμό του γενοκτονικού πολέμου του Ισραήλ κατά της Γάζας».

«Ξεκαθαρίζουμε για άλλη μια φορά ότι η Υεμένη εμμένει στην αρχή της αυτοάμυνας, δεν θα επιτρέψει ποτέ την παραβίαση της κυριαρχίας της χώρας μας και δεν θα κλείσει ποτέ τα μάτια σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Υεμένης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ανσαρουλάχ αναφερόμενος σε μια σειρά αεροπορικών επιθέσεων που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία εναντίον της Υεμένης με πρόσχημα τις ενέργειες της αραβικής χώρας στην Ερυθρά Θάλασσα.

01:50 Σήμερα το συμβούλιο υπ. Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τους ομολόγους τους από Παλαιστινιακή Αρχή, Ισραήλ

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ισραήλ και της Παλαιστίνης θα συναντηθούν με τους ομολόγους τους της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  σήμερα Δευτέρα, καθώς η ΕΕ εξετάζει πιθανά βήματα προς μια συνολική ειρήνη μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ ο πόλεμος στη Γάζα μαίνεται.

Ο Ισραηλινός Ισραέλ Κατζ και ο Παλαιστίνιος Ριγιάντ αλ-Μαλίκι θα συμμετάσχουν χωριστά σε μια τακτική συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η οποία είναι αφιερωμένη κυρίως στη Μέση Ανατολή, αλλά και στον απολογισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρει το Reuters.

Δεν αναμένεται οι υπουργοί εξωτερικών Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής να έχουν συζητήσεις μεταξύ τους.

Θα συμμετάσχουν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας και ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών.

01:30 Επίθεση με drones σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στο πετρελαϊκό πεδίο al-Omar της Συρίας και στην περιοχή al-Shaddadi

Ομάδες της ιρακινής Αντίστασης έχουν πραγματοποιήσει παρόμοιες επιθέσεις εναντίον θέσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ και στη γειτονική Συρία από τότε που το ισραηλινό καθεστώς άρχισε τον πόλεμο κατά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Mehr του Ιράν, οι ομάδες λένε ότι οι επιθέσεις τους είναι αντίποινα για την υποστήριξη της Αμερικής στα εγκλήματα του ισραηλινού καθεστώτος κατά των ανθρώπων στη Γάζα.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο «μετά τον θάνατο των διοικητών της Αντίστασης που ηγήθηκαν του αντιτρομοκρατικού αγώνα στο Ιράκ και τη Συρία, το ιρακινό κοινοβούλιο ενέκρινε ένα νομοσχέδιο που ζητούσε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα, ένα αίτημα που τα αμερικανικά στρατεύματα δεν έχουν ακόμη ικανοποιήσει». Αυτή είναι και η πρώτη φορά που υπάρχει επιβεβαίωση πως οι στόχοι των Ισραηλινών και των Αμερικανών σε Ιράκ και Συρία, άνηκαν στον ηγετικό πυρήνα του «Άξονα της Αντίστασης».

01:05 Ανώτερος διοικητής της Χεζμπολάχ γλίτωσε σαν από θαύμα σε ισραηλινή επιδρομή

Η ισραηλινή επίθεση στο λιβανέζικο χωριό Κάφρα είχε νωρίτερα ως στόχο έναν υψηλόβαθμο διοικητή της Χεζμπολάχ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Η αεροπορική επίθεση, η οποία έπληξε ένα αυτοκίνητο κοντά σε σημείο ελέγχου του λιβανέζικου στρατού, «σκότωσε ένα μέλος της ομάδας προστασίας της Χεζμπολάχ», δήλωσε στο AFP αξιωματούχος των λιβανέζικων υπηρεσιών ασφαλείας, προσθέτοντας ότι ο ανώτερος διοικητής που προστάτευε «διέφυγε του θανάτου».

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι ένας μαχητής της σκοτώθηκε σήμερα, γεγονός που τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης συνέδεσαν με το περιστατικό στην Κάφρα. Το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου μετέδωσε αργότερα ότι μια πολίτης γυναίκα υπέκυψε στα τραύματά της από την ισραηλινή επίθεση, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε δύο.

00:45 Ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε εργαζόμενους και ασθενείς στο νοσοκομείο Αλ-Αμάλ στο Χαν Γιουνίς

Η ομάδα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης της Εταιρείας Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης (PRCS) επισκέφθηκε παραϊατρικούς και το προσωπικό της μονάδας εργοθεραπείας στο νοσοκομείο al-Amal στο Khan Younis, στη νότια Γάζα.

Βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο έδειχνε μέλη του προσωπικού της PRCS να παίζουν μουσική και να τραγουδούν σε μια προσπάθεια να ανακουφίσουν τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης εν μέσω των επιθέσεων του Ισραήλ σε όλη τη λωρίδα, οι οποίες έχουν τραυματίσει σχεδόν 63.000 Παλαιστίνιους από τις 7 Οκτωβρίου.

00:20 Ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή μεταβαίνει στην Αίγυπτο και το Κατάρ για συνομιλίες σχετικά με τους ομήρους

Ο έμπιστος απεσταλμένος του Τζο Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή, Μπρετ ΜακΓκουρκ, θα ταξιδέψει αυτή την εβδομάδα στην Αίγυπτο και το Κατάρ για συνομιλίες με τους ομολόγους του σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα και τις προσπάθειες για την απελευθέρωση των υπόλοιπων 136 ομήρων, δηλώνει Αμερικανός αξιωματούχος στους Times of Israel.

Η Wall Street Journal ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και το Κατάρ πιέζουν το Ισραήλ και τη Χαμάς να αποδεχθούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα τερματίσει τον πόλεμο, θα προβλέπει την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και τελικά θα οδηγήσει σε πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με τους γείτονές του και σε συνομιλίες για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ωστόσο σήμερα δημοσίως ότι δεν επίκειται συμφωνία για τους ομήρους.

00:03 Che Diaz: «Απολύεται» από το Sex and the City; – «Η βιομηχανία μας είναι τόσο διπρόσωπη»

«Ενώ μοιράζουν βραβεία φτιάχνουν μαύρες λίστες με ηθοποιούς και εργαζόμενους που δημοσιεύουν οτιδήποτε για την υποστήριξη των Παλαιστινίων στη Γάζα, για να βεβαιωθούν ότι δεν θα ξαναδουλέψουν».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

23:53 Οι γυναίκες του Ισραήλ πήραν τα όπλα τους – Πολεμούν στην πρώτη γραμμή στη Γάζα

Όταν η λοχαγός Αμίτ Μπούσι μπορέσει να ξεκλέψει λίγο χρόνο για να κοιμηθεί, το κάνει φορώντας τις μπότες της σε μια πρόχειρη στρατιωτική κατασκήνωση σε έναν αυτοσχέδιο στρατιωτικό σταθμό του Ισραήλ στη βόρεια Γάζα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

23:44 Τρεις τραυματίες από ξυλοδαρμό από Ισραηλινούς στρατιώτες στη Δυτική Όχθη

Σύμφωνα με το Quds News Network, τρία άτομα ξυλοκοπήθηκαν από Ισραηλινούς στρατιώτες και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Ιμπν Σινά στην Τζενίν στη Δυτική Όχθη.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

23:34 Αξιωματούχος των Χούθι τονίζει ότι οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα γίνονται για να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα

Ο Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ είπε ότι η οργάνωση της Υεμένης στοχεύει πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ για να πιέσει έτσι να τερματίσει την «εγκληματική και φασιστική επίθεσή του» κατά της Λωρίδας της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος των Χούθι κατηγόρησε την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, η οποία πιέζει να διαχωριστούν οι επιθέσεις από τον πόλεμο στη Γάζα, ότι προσπαθεί να «παραπλανήσει» κατάφωρα τον κόσμο.

«Η ίδια η Αμερική πρέπει να σταματήσει να δραπετεύει από την ευθύνη δημιουργώντας κρίσεις που κανείς δεν χρειάζεται και να τερματίσει την επίθεση κατά της Γάζας», έγραψε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Αμπντουλσαλάμ πρόσθεσε ότι η Υεμένη θα υπερασπιστεί τον εαυτό της έναντι των παραβιάσεων της κυριαρχίας της, αναφερόμενος στις επιθέσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον των Χούθι.

23:25 Αμερικανική Μουσουλμανική οργάνωση προτρέπει να γίνει έρευνα για κλοπή αρχαίων αντικειμένων από το Ισραήλ

Το Συμβούλιο Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων (CAIR) λέει ότι ο ΟΗΕ θα πρέπει να διερευνήσει τις αναφορές ότι τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν λεηλατήσει αρχαιολογικά αντικείμενα στη Γάζα.

«Η συνεχιζόμενη γενοκτονία από την ακροδεξιά ισραηλινή κυβέρνηση στη Γάζα έχει ως στόχο όλες τις πτυχές του παλαιστινιακού πολιτισμού και της παλαιστινιακής κληρονομιάς», δήλωσε ο διευθυντής του CAIR, Νιχάντ Αουάντ σε δήλωσή του.

«Καλούμε τα Ηνωμένα Έθνη να ερευνήσουν αυτό το τελευταίο έγκλημα πολέμου της πολιτιστικής κλοπής και την κυβέρνηση Μπάιντεν να ανοίξει τα μάτια της για τη ζημιά που προκαλεί η τυφλή υποστήριξή της σε αυτή τη γενοκτονία και την εθνοκάθαρση στην ανθρωπιά, τις βασικές αξίες και τα συμφέροντα του έθνους μας παγκοσμίως».

23:15 «Φτάνει πια»: Βρετανός βουλευτής ζητά τον τερματισμό των πωλήσεων όπλων στο Ισραήλ

Ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος στη Βρετανία, Ρίτσαρντ Μπάργκον ζητά τον τερματισμό των πωλήσεων όπλων στο Ισραήλ.

Ο ίδιος κάλεσε επίσης την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να πιέσει για την έκδοση ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάπαυση του πυρός.

«25.000 νεκροί στη Γάζα. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι είναι εναντίον οποιασδήποτε λύσης δύο κρατών», έγραψε ο Μπάργκον σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«»Ωστόσο, το μόνο που λαμβάνουμε από την κυβέρνησή μας είναι κενά λόγια. Φτάνει πια», τόνισε.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

22:56 Al Jazeera: Νεκρό παιδί μετά από ισραηλινή επίθεση στη Χαν Γιουνίς

Σε ανταπόκρισή του από τη δυτική Χαν Γιουνίς, το Al Jazeera σημειώνει ότι τουλάχιστον ένα παιδί σκοτώθηκε από τις κυριακάτικες ισραηλινές επιθέσεις στην περιοχή.

22:47 Τραυματισμένα παιδιά φτάνουν στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς

Ορισμένοι από τους τραυματίες των τελευταίων ισραηλινών επιθέσεων στη Χαν Γιουνίς έφτασαν στο νοσοκομείο Νάσερ της πόλης.

Οι γιατροί δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τη συνεχή εισροή τραυματιών.

Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και παιδιά.

Δείτε σχετικό βίντεο:

22:37 Η ισραηλινή εταιρεία έξυπνης ενέργειας SolarEdge ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το 16% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της

Η ισραηλινή εταιρεία τεχνολογίας έξυπνης ενέργειας SolarEdge Technologies, Inc. ανακοινώνει ότι σχεδιάζει να μειώσει το 16% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της, για να μειώσει το λειτουργικό κόστος, λόγω της υποτονικής ζήτησης για τους ηλιακούς αντιστροφείς της.

22:28 Υπό εσωτερική και αμερικανική πίεση ο Νετανιάχου

Η Τερέζα Μπο, ανταποκρίτρια του Al Jazeera στο Τελ Αβίβ γράφει για το αραβικό Μέσο: «Ο Νετανιάχου δέχεται πολλές πιέσεις τον τελευταίο καιρό, ιδίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τον πιέζουν να αναγνωρίσει ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος.

Δέχεται επίσης πολλές πιέσεις στο εσωτερικό του Ισραήλ από ακροδεξιούς υπουργούς που θέτουν κατά κάποιο τρόπο όλη αυτή τη σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι σε κίνδυνο, αλλά υπό μεγάλη πίεση.

Για παράδειγμα, ο υπουργός (σ.σ. Εθνικής Ασφάλειας) Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ έχει πει ότι η Γάζα πρέπει να καταληφθεί και ότι οι ισραηλινοί οικισμοί πρέπει να είναι και πάλι εκεί. Και από την άλλη πλευρά, βλέπουμε τον Νετανιάχου να καθησυχάζει τη διεθνή κοινότητα ότι δεν είναι αυτό που σκοπεύει να κάνει μετά τον πόλεμο.

Ακούμε επίσης τον Νετανιάχου να λέει ότι δεν θα δεχτεί ένα παλαιστινιακό κράτος».

22:18 Ισραηλινές επιδρομές στην περιοχή Μπατν αλ-Σαμίν στη νότια Χαν Γιουνίς

Μεγάλες εκρήξεις διακρίνονται στο βάθος σε πλάνα που κατέγραψε ο δημοσιογράφος, Αμρ Ταμπάς, στη Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας.

Το υλικό έχει επαληθευτεί από τη μονάδα ελέγχου γεγονότων Sanad του Al Jazeera.

Η Χαν Γιουνίς έχει βρεθεί στο επίκεντρο των πρόσφατων ισραηλινών επιθέσεων, παρά τον μεγάλο αριθμό Παλαιστινίων που έχουν καταφύγει στην περιοχή από τη βόρεια Γάζα.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

22:09 Συνάντηση Παλαιστίνιου ΥΠΕΞ με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ρωσικού ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης Ριγιάντ αλ Μαλίκι συναντήθηκε με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ρωσικού ΥΠΕΞ για να συζητήσουν τα «επείγοντα και απαραίτητα βήματα για την επίτευξη άμεσης κατάπαυσης του πυρός», ανακοίνωσε την Κυριακή το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Η σχετική ανάρτηση:

21:59 Οικογένειες των ομήρων έστησαν σκηνές μπροστά από το σπίτι του Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ

Οι οικογένειες των απαχθέντων από τη Χαμάς έστησαν σκηνές μπροστά από το σπίτι του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην οδό Γάζας στην Ιερουσαλήμ.

Πηγή φωτογραφίας: Times of Israel

Αρχικά οι σκηνές τοποθετήθηκαν στον δρόμο, ο οποίος ήταν αποκλεισμένος για την κυκλοφορία των οχημάτων  και τελικά μεταφέρθηκαν στο πεζοδρόμιο. «Αγαπάμε τα παιδιά μας περισσότερο από ό,τι μισούμε τη Χαμάς», γράφει ένα πλακάτ που έχει τοποθετηθεί στο σημείο.

Οικογένειες των ομήρων διαδήλωσαν έξω από το σπίτι του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

21:50 CNN: Τουλάχιστον 16 κοιμητήρια στη Γάζα έχουν βεβηλωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις, όπως αποκαλύπτουν δορυφορικές εικόνες και βίντεο

Ο ισραηλινός στρατός έχει βεβηλώσει τουλάχιστον 16 νεκροταφεία κατά τη διάρκεια της χερσαίας επίθεσής του στη Γάζα, σύμφωνα με έρευνα του CNN, αφήνοντας ταφόπλακες κατεστραμμένες, χώμα ανακατεμένο και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πτώματα ξεθαμμένα.

Στη Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα, όπου οι μάχες κλιμακώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, οι ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν ένα νεκροταφείο, αφαιρώντας πτώματα. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δήλωσαν στο CNN ότι αυτό ήταν μέρος της έρευνας για τα λείψανα των ομήρων που είχαν συλληφθεί από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου 2023.

Το CNN εξέτασε δορυφορικές εικόνες και υλικό από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν την καταστροφή νεκροταφείων – και το είδε από πρώτο χέρι ενώ ταξίδευε με τις IDF σε αυτοκινητοπομπή. Όλα μαζί, τα στοιχεία αποκαλύπτουν μια συστηματική πρακτική.

Η εσκεμμένη καταστροφή θρησκευτικών χώρων, όπως τα νεκροταφεία, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, εκτός από συγκεριμένες περιστάσεις που σχετίζονται με το γεγονός ότι ο εν λόγω χώρος γίνεται στρατιωτικός στόχος, και νομικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν στο CNN ότι οι πράξεις του Ισραήλ θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου.

Εκπρόσωπος των IDF δεν μπορούσε να δώσει εξηγήσεις για την καταστροφή των 16 νεκροταφείων για τα οποία το CNN έδωσε συντεταγμένες, αλλά δήλωσε ότι ο στρατός μερικές φορές δεν έχει «άλλη επιλογή» από το να στοχεύει νεκροταφεία που ισχυρίζεται ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί για στρατιωτικούς σκοπούς.

21:40 Ισραηλινά μαχητικά πάνω από τη νότια Βηρυτό

Το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου αναφέρει την έντονη παρουσία ισραηλινών αεροσκαφών πάνω από το Όρος του Λιβάνου και την Νταχιγιέ, το νότιο προάστιο της Βηρυτού όπου πιστεύεται ότι εδρεύει η ηγεσία της Χεζμπολάχ.

Μια ισραηλινή επίθεση επέφερε τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Σάλεχ αλ Αρούρι στην Νταχιγιέ στις αρχές Ιανουαρίου.

21:26 Γκάλαντ προς οικογένειες ομήρων: «Το να φτάσουμε στα πιο ευαίσθητα σημεία για τη Χαμάς μας ωθεί στην επίτευξη των δύο κύριων στόχων του πολέμου»

Το γραφείο του υπουργού Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ ανακοίνωσε ότι συναντήθηκε με τις οικογένειες των ομήρων το βράδυ της Κυριακής στο γραφείο του στο Τελ Αβίβ και τους παρείχε τις τελευταίες πληροφορίες σχετικά με τις επιχειρησιακές, κατασκοπευτικές και πολιτικές προσπάθειες που καταβάλλονται για την επιστροφή των αγαπημένων τους προσώπων στο Ισραήλ.

Ο υπουργός είπε ακόμη στις οικογένειες των ομήρων ότι η στρατιωτική επιχείρηση σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας και ειδικότερα στην περιοχή Χαν Γιουνίς προχωράει.

«Υπάρχουν αρχικές ενδείξεις ότι η εύρεση των πιο ευαίσθητων σημείων της Χαμάς μας προωθεί στην επίτευξη των δύο πρωταρχικών στόχων του πολέμου», τόνισε.

21:17 Ο Νετανιάχου απέρριψε «κατηγορηματικά» τις προϋποθέσεις που έθεσε η Χαμάς για τον τερματισμό του πολέμου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε «κατηγορηματικά» τις προϋποθέσεις που έθεσε η Χαμάς για τον τερματισμό του πολέμου και την απελευθέρωση των ομήρων, μετά τη δημοσιοποίηση μιας έκθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

«Σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των ομήρων μας, η Χαμάς ζητά τον τερματισμό του πολέμου, την αποχώρηση των δυνάμεών μας από τη Γάζα, την απελευθέρωση όλων των δολοφόνων και των βιαστών. Και να παραμείνει η Χαμάς άθικτη» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Απορρίπτω κατηγορηματικά τους όρους της συνθηκολόγησης των τεράτων της Χαμάς», πρόσθεσε.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στα τέλη Νοεμβρίου με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου, επέτρεψε την απελευθέρωση περίπου 100 από τους 240 ομήρους που κρατούσε η Χαμάς στη Γάζα. Αφού έληξε η περίοδος κατάπαυσης του πυρός ο Νετανιάχου δέχεται εντεινόμενες πιέσεις να διασφαλίσει την απελευθέρωση των υπόλοιπων 136 ομήρων.

Στη σημερινή ανακοίνωσή του ο Νετανιάχου υιοθετεί πιο σκληρή γραμμή, σε σχέση με το παρελθόν, για το ζήτημα του παλαιστινιακού κράτους.

«Δεν θα κάνω συμβιβασμούς όσον αφορά τον πλήρη ισραηλινό έλεγχο στον τομέα της ασφάλειας για όλα τα εδάφη δυτικά του ποταμού Ιορδάνη», είπε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε την Παρασκευή ότι μίλησε με τον Νετανιάχου για πιθανές λύσεις για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να είναι αποστρατιωτικοποιημένο. Το Σάββατο ο Νετανιάχου φάνηκε ότι απορρίπτει τις προτάσεις του Μπάιντεν και στη σημερινή ανακοίνωσή του επανέλαβε ότι θα επιμείνει να έχει το Ισραήλ «τον έλεγχο της ασφάλειας σε όλα τα εδάφη δυτικά του Ιορδάνη».

Είπε ότι αντιμετώπισε «διεθνείς και εσωτερικές πιέσεις» για να αλλάξει στάση αλλά «η επιμονή του ήταν αυτή που εμπόδισε επί χρόνια την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους το οποίο θα συνιστούσε υπαρξιακό κίνδυνο για το Ισραήλ».

21:07 Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα νέο βίντεο από τη σήραγγα όπου φαίνεται να κρατούνταν όμηροι στη Χαν Γιουνίς

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα νέα πλάνα από τη σήραγγα όπου φαίνεται να κρατούνταν όμηροι στη Χαν Γιουνίς.

Δείτε το βίντεο:

20:57 Μητέρα δολοφονημένης ομήρου: «Κάντε δύσκολες παραχωρήσεις για την επιστροφή των απαχθέντων»

Η Όριν Γκαντζ, η μητέρα της Άντεν Ζακάρια, η οποία απήχθη από το φεστιβάλ Supernova και δολοφονήθηκε από τη Χαμάς, απευθύνθηκε στο υπουργικό συμβούλιο σε μια δήλωση έξω από το σπίτι του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ: «Στις 7 Οκτωβρίου η κόρη μου απήχθη και στις 12 Δεκεμβρίου έλαβα ένα πτώμα, δεν θέλω να συμβεί αυτό και στις άλλες οικογένειες. Πολεμικό συμβούλιο, κύριε πρωθυπουργέ, σας εμπιστευόμαστε, είστε οι μόνοι που μπορείτε να τους φέρετε πίσω. Κάντε τα πάντα, ακόμη και δύσκολες παραχωρήσεις, μέχρι να επιστρέψουν όλοι οι απαχθέντες».

Η Άντεν Ζακάρια.

20:48 Για πρώτη φορά μέτρα κατά του Ισραήλ στο «τραπέζι» των 27 – Τι ζητά η ΕΕ από τον Νετανιάχου

Να εξετάσουν την επιβολή μέτρων σε βάρος του Ισραήλ σε περίπτωση που η κυβέρνηση Νετανιάχου εξακολουθήσει να απορρίπτει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους καλεί τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών – μελών της η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

20:39 Η Ισλαμική Τζιχάντ υποστηρίζει ότι σκότωσε δύο Ισραηλινούς στρατιώτες στην κεντρική Γάζα

Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς, η στρατιωτική πτέρυγα της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, δήλωσε ότι δύο Ισραηλινοί στρατιώτες έγιναν στόχος ελεύθερων σκοπευτών και σκοτώθηκαν αμέσως κοντά στην περιοχή του προσφυγικού καταυλισμού Μπουρέιτζ στην κεντρική Γάζα.

20:29 Παγκόσμια Τράπεζα: Το 45% των κατοικιών στη Γάζα κατέστη ακατάλληλο για διαβίωση από τα πλήγματα των IDF

Περίπου το 45% των οικιστικών κτιρίων στη Λωρίδα της Γάζας έχουν καταστραφεί και έχουν καταστεί μη κατοικήσιμα από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που βασίζεται σε δορυφορικές εικόνες.

20:20 Ο πρωθυπουργός της Σκωτίας ζητά να καταδικαστεί η άρνηση Νετανιάχου για την ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους

Ο πρωθυπουργός της Σκωτίας, Χούμζα Γιούσαφ ζητά να καταδικαστεί η άρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου για την ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους.

«Οι επικίνδυνες απόψεις του Νετανιάχου, που αρνείται την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση, δεν είναι απλώς ‘απογοητευτικές’, αλλά πρέπει να καταδικαστούν με τον πιο έντονο τρόπο. Για όσους θέλουν να δουν την ειρήνη στην περιοχή, πρέπει να δούμε ουσιαστική πρόοδο σε μια λύση δύο κρατών», τονίζει.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

20:10 Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν «εξαιρετικά σοβαρά» την επίθεση σε δυνάμεις τους στο Ιράκ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν «εξαιρετικά σοβαρά» την επίθεση των μαχητών που υποστηρίζονται από το Ιράν σε βάση που φιλοξενεί δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αναφέρει ο Λευκός Οίκος.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

20:01 Διαδήλωση στις Βρυξέλλες για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

Σχεδόν 9.000 άνθρωποι συμμετείχαν σήμερα στις Βρυξέλλες σε μια διαδήλωση με αίτημα τον τερματισμό των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Γάζα, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ πρόκειται να συναντηθούν αύριο Δευτέρα, ξεχωριστά, με τους ομολόγους τους του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής, Ισραέλ Κατζ και Ριγιάντ αλ Μαλίκι, με αντικείμενο συζήτησης τρόπους για τον τερματισμό της βίας στη Γάζα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

19:51 «Δεν υπάρχει στρατόπεδο ειρήνης» στο Ισραήλ

Ο ανώτερος πολιτικός αναλυτής του Al Jazeera, Μαρουάν Μπισάρα σημειώνει ότι αν διεξάγονταν εκλογές στο Ισραήλ, ένας στρατηγός όπως ο Μπένι Γκαντζ και ο Γκάντι Έισενκοτ πιθανότατα θα αντικαθιστούσε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Αυτή είναι η εναλλακτική λύση στον Νετανιάχου – είτε φασίστες και φανατικοί στα δεξιά του είτε πολεμοκάπηλοι στα αριστερά του είτε οποιοσδήποτε στο κόμμα του Λικούντ που πιθανώς είναι εξίσου σκληροπυρηνικός με αυτόν», δήλωσε ο Μπισάρα.

«Αυτό είναι το πρόβλημα στο Ισραήλ σήμερα – μετά από 75 χρόνια κατοχής, απαλλοτρίωσης, πολιορκίας και ούτω καθεξής, έχει γίνει τόσο ακραίο που δεν υπάρχει στρατόπεδο ειρήνης», τόνισε.

19:42 Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος παρέλαβε 80 φορτηγά με βοήθεια από την αιγυπτιακή ομόλογό της

Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, η οργάνωση παρέλαβε 80 φορτηγά με βοήθεια από την αιγυπτιακή ομόλογό της από το πέρασμα στη Ράφα.

Η σχετική ανάρτηση:

19:32 Αυτός είναι ο Σάι Λέβινσον που θεωρούνταν όμηρος και η σορός του κρατείται στη Γάζα, σύμφωνα με τις IDF

Οι IDF ανακοίνωσαν, όπως προαναφέρθηκε, ότι ο Σάι Λέβινσον που θεωρούνταν όμηρος, σκοτώθηκε στις 7 Οκτωβρίου και η σορός του κρατείται στη Γάζα.

Ο Σέι Λέβινσον.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

19:22 Γκάλαντ: «Οι χερσαίες επιχειρήσεις στη Χαν Γιουνίς θα επεκταθούν»

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε ότι οι χερσαίες επιχειρήσεις των IDF στη Χαν Γιουνίς θα επεκταθούν μετά που πέταξε για επιθεώρηση πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Τα σύννεφα καπνού από τα τανκς, το πυροβολικό και τα αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας, θα συνεχίσουν να καλύπτουν τον ουρανό της Λωρίδας της Γάζας, μέχρι να πετύχουμε τους στόχους μας, με κυριότερο από αυτούς, την ήττα της Χαμάς και την επιστροφή των ομήρων στα σπίτια τους», δήλωσε ο Γκάλαντ.

19:13 Στις Βρυξέλλες ο Γεραπετρίτης για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, προκειμένου να συμμετάσχει αύριο, Δευτέρα 22 Ιανουαρίου, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, κύριο αντικείμενο του Συμβουλίου θα είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

19:03 Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε ρουκέτες σε πόλη του βόρειου Ισραήλ

Η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ δήλωσε ότι η επίθεση που έπληξε ένα σπίτι στην Αβιβίμ στο βόρειο Ισραήλ ήταν απάντηση σε προηγούμενη ισραηλινή επιδρομή στη λιβανέζικη πόλη Κάφρα.

Το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου είχε μεταδώσει ότι η ισραηλινή επίθεση σκότωσε ένα άτομο και τραυμάτισε άλλο ένα, ωστόσο άλλα λιβανέζικα ΜΜΕ ανέφεραν ότι η επιδρομή στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον δύο άτομα.

18:54 Στη Νορβηγία θα στέλνονται φορολογικά έσοδα που προορίζονταν για τη Γάζα

Διαβάστε περισσότερα για ό,τι συμβαίνει με τα φορολογικά έσοδα που προορίζονται για τη Γάζα, τις κινήσεις του Ισραήλ και την αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής εδώ

18:44 IDF: Ισραηλινός στρατιώτης που θεωρούνταν όμηρος, σκοτώθηκε στις 7 Οκτωβρίου, η σορός του βρίσκεται στη Γάζα

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι ο επιλοχίας Σάι Λέβινσον, ο οποίος αρχικά θεωρήθηκε ότι είχε συλληφθεί ως όμηρος, σκοτώθηκε στις 7 Οκτωβρίου και η σορός του κρατείται στη Γάζα.

Ο Λέβινσον, 19 ετών, από το Γκιβάτ Αβνί, υπηρετούσε στο 77ο Τάγμα της 7ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας.

18:35 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα έχει ξεπεράσει τις 25.000 ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στον πολιορκημένο θύλακα
  • Οι συγκρούσεις μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και Παλαιστίνιων μαχητών εντείνονται στη Χαν Γιουνίς, με τις μάχες να πλησιάζουν το νοσοκομείο Νάσερ της πόλης
  • Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες λέει ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα σκορπάει μαζική καταστροφή και σκοτώνει αμάχους
  • Δύο κύματα επιθέσεων ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν οι IDF στον Λίβανο, νεκροί δύο μαχητές της Χεζμπολάχ
  • Ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών δηλώνει ότι αξιολογεί τις ζημιές μετά από επίθεση με ρουκέτα εναντίον βάσης που φιλοξενεί αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ
  • Αναφορές για επίθεση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, αυξάνονται οι φόβοι για περιφερειακή κλιμάκωση του πολέμου

18:25 Βρέφος διασώθηκε μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό – Η μητέρα του σκοτώθηκε

Βρέφος διασώθηκε αν και η μητέρα του που το κυοφορούσε σκοτώθηκε στο σπίτι της κατά τη διάρκεια ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα χθες το βράδυ.

Δείτε σχετικό βίντεο:

18:13 Αναφορές για επίθεση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη

Το πρακτορείο ειδήσεων SABA στην Υεμένη κάνει λόγο για επίθεση της Σαουδικής Αραβίας με χτυπήματα πυροβολικού στη βόρεια Υεμένη, στην περιφέρεια Μπακίμ, παρά το γεγονός ότι όλα τα μέρη που εμπλέκονται στον πόλεμο δεσμεύτηκαν για ειρηνευτικές προσπάθειες υπό την ηγεσία του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο.

Δείτε σχετική ανάρτηση από το Al Mayadeen:

18:03 Η Χαμάς απέτισε τιμές στον μαχητή της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκε

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, αποχαιρετούν τον Αλί Χουντρούτζ, ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση εναντίον της Χεζμπολάχ κοντά στην παραλιακή πόλη της Τύρου το Σάββατο.

Η Χεζμπολάχ δεν αποκαλύπτει τον ακριβή βαθμό ή τον ρόλο των μαχητών της, αλλά η ανακοίνωση των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ για τη «συμβολή του στην υποστήριξη της παλαιστινιακής αντίστασης στη Λωρίδα της Γάζας».

Η παλαιστινιακή οργάνωση χαρακτήρισε τον θάνατο του Χουντρούτζ ως «δειλή δολοφονία».

17:54 Σαουδάραβας πρωθυπουργός: «Ο μόνος δρόμος για την εξομάλυνση με το Ισραήλ είναι η περιφερειακή σταθερότητα και η επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος»

Ο Σαουδάραβας πρωθυπουργός πρίγκιπας Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ σε συνέντευξή του στο CNN δήλωσε ότι: «Ο μόνος δρόμος για την εξομάλυνση με το Ισραήλ είναι η περιφερειακή σταθερότητα και η επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος».

17:44 Η «Ισλαμική Αντίσταση» από το Ιράκ υποστηρίζει ότι έπληξε ισραηλινούς στόχους στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν

Η «Ισλαμική Αντίσταση» στο Ιράκ ανέφερε σε ανακοίνωσή της στο κανάλι Telegram ότι πραγματοποίησε επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ισραηλινούς στόχους στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν

Η οργάνωση – ομπρέλα από φιλοϊρανικές οργανώσεις ανέφερε ότι το χτύπημα σε ισραηλινούς στρατιωτικούς στόχους έγινε το Σάββατο «σε συνέχεια της προσέγγισής μας για αντίσταση στην κατοχή, για υποστήριξη του λαού μας στη Γάζα».

17:35 Οι IDF ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν «δύο κύματα επιθέσεων» κατά στόχων της Χεζμπολάχ

«Δύο κύματα επιθέσεων» κατά στόχων της Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε ο ισραηλινός στρατός στον νότιο Λίβανο.

Οι θέσεις που χτυπήθηκαν από τα μαχητικά αεροσκάφη στη Μαρκάμπα περιλαμβάνουν ένα στρατιωτικό κτίριο, παρατηρητήρια, θέσεις εκτόξευσης πυραύλων και άλλες υποδομές που ανήκουν στη Χεζμπολάχ, λένε οι IDF.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

Διαβάστε περισσότερα για τις νέες επιθέσεις του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ εδώ

17:25 Ισραηλινός υποστρατηγός: «Η ισραηλινή κοινή γνώμη πρέπει να γνωρίζει ότι ο πόλεμος με τη Χεζμπολάχ θα είναι δύσκολος»

Ο ισραηλινός έφεδρος υποστράτηγος Εγιάλ Μπεν-Ρέουβεν μίλησε στην ισραηλινή εφημερίδα Maariv για το ενδεχόμενο έναρξης πολέμου κατά της λιβανέζικης ένοπλης ομάδας Χεζμπολάχ.

Ο ίδιος είπε ότι η πολιτική ηγεσία του Ισραήλ θα πρέπει να πει στην κοινή γνώμη ότι η Χεζμπολάχ είναι ισχυρότερη από τη Χαμάς και ότι ένας πόλεμος μαζί της θα ήταν «δύσκολος».

17:10 Γαλλικό πολεμικό πλοίο περιθάλπει περίπου 1.000 τραυματισμένους κατοίκους της Γάζας στις αιγυπτιακές ακτές

Περίπου 1.000 άνθρωποι από τη Γάζα έχουν νοσηλευτεί σε γαλλικό νοσοκομείο εκστρατείας επί πλοίου στα ανοικτά των ακτών της Αιγύπτου, δήλωσε ο καπετάνιος του, την ώρα που οι υποδομές υγείας στον κατεστραμμένο από τον πόλεμο θύλακα καταρρέουν.

Το Dixmude, ένα γαλλικό ελικοπτεροφόρο, έχει αγκυροβολήσει στο αιγυπτιακό λιμάνι Ελ-Αρίς, 50 χιλιόμετρα δυτικά της Λωρίδας της Γάζας, από τον Νοέμβριο. Το πλοίο είναι εξοπλισμένο με θαλάμους, χειρουργικές αίθουσες και 70 άτομα ιατρικό προσωπικό.

Σχεδόν 120 τραυματίες έχουν νοσηλευτεί στο πλοίο, ενώ εκατοντάδες άλλοι έχουν εξεταστεί τόσο για τραύματα, όχι και για ψυχολογικά ζητήματα, δήλωσε ο πλοίαρχος Αλεξάντρ Μπονσέ, κάνοντας λόγο για μια «άνευ προηγουμένου αποστολή».

16:58 Η κατάσταση στη Χαν Γιουνίς γίνεται χειρότερη ημέρα με την ημέρα

Σύμφωνα με τον Ταρίκ Αμπού Αζούμ, ανταποκριτή του Al Jazeera: «Η Χαν Γιουνίς είναι μια από τις κύριες περιοχές όπου επιχειρεί ο ισραηλινός στρατός.

Το Ισραήλ δήλωσε ότι κινητοποιεί περισσότερα στρατεύματα για να καταστρέψει και να διαλύσει τη στρατιωτική υποδομή των Παλαιστινίων μαχητών εκεί.

Ξεκίνησαν τις στρατιωτικές επιθέσεις από τα περίχωρα της πόλης.

Αυτή τη στιγμή πιέζουν βαθύτερα στις κύριες κεντρικές γειτονιές, χρησιμοποιώντας διαφορετικές στρατιωτικές τακτικές. Ανατινάζοντας κτίρια κατοικιών, αναγκάζοντας τους ανθρώπους να φύγουν προς τη Ράφα. Πραγματοποιούν επιθέσεις στην περιοχή των νοσοκομείων εκεί.

Επίσης, την τελευταία ώρα, βλέπουμε καπνό στον ορίζοντα της Χαν Γιουνίς, καθώς ένα εργοστάσιο πλαστικών έγινε στόχος του ισραηλινού στρατού».

16:49 «Τα στρατεύματα εντόπισαν και κατέστρεψαν εργοστάσιο όπλων, εκτοξευτή πυραύλων στην κεντρική Γάζα», λένε οι IDF

Οι έφεδροι της ταξιαρχίας Γιφτάχ που επιχειρούν στον καταυλισμό Μαγκάζι της κεντρικής Γάζας εντόπισαν ένα εργοστάσιο κατασκευής όπλων και έναν κοντινό εκτοξευτή ρουκετών οπλισμένο με βλήματα, αναφέρουν οι IDF σε ανακοίνωσή τους.

Οι IDF λένε ότι τα στρατεύματα πραγματοποίησαν έφοδο σε χώρο της Χαμάς στη Μαγκάζι, όπου εντόπισαν μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πυροβόλων όπλων στην αυλή ενός σπιτιού. Σε κοντινή απόσταση βρέθηκε ένας εκτοξευτής ρουκετών, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Τα μηχανήματα, τα όπλα, οι ρουκέτες και ο εκτοξευτής ρουκετών καταστράφηκαν αργότερα.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, οι IDF λένε ότι μέλη της Χαμάς έριξαν με ένα RPG σε ένα από τα άρματα μάχης της μονάδας. Οι στρατιώτες εντόπισαν την ομάδα που βρισκόταν πίσω από την επίθεση, ανταπέδωσαν τα πυρά και κάλεσαν να γίνει αεροπορική επιδρομή, αναφέρεται.

Κάποιοι από τους μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν, ενώ τουλάχιστον ένας διέφυγε και σκοτώθηκε αργότερα σε ανταλλαγή πυροβολισμών με τα στρατεύματα, αφού εντοπίστηκε από τον λόχο παρατήρησης της ταξιαρχίας Γιφτάχ.

16:39 Χαμάς: «Η επίθεση στις 7 Οκτωβρίου ήταν αναγκαία – Απάντηση στις σκευωρίες κατά του παλαιστινιακού λαού»

Η Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναγράφεται ότι η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου «ήταν ένα αναγκαίο βήμα και μια φυσιολογική απάντηση στις σκευωρίες του Ισραήλ εναντίον του παλαιστινιακού λαού».

Γράφτηκε επίσης ότι στο «χάος» που επικρατούσε εκείνη την ημέρα στην περιοχή του συνοριακού φράχτη, «μπορεί να έγιναν λάθη».

Ωστόσο, η Χαμάς αρνήθηκε ότι οι Ισραηλινοί πολίτες δέχθηκαν επίθεση με δόλο: «Αν αυτό συνέβη, πρόκειται για λάθη που έγιναν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις κατοχικές δυνάμεις».

Η Χαμάς σημειώνει στην ανακοίνωση ότι η επιχείρηση στις 7 Οκτωβρίου έγινε για «την άμεση παύση της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα, τα εγκλήματα και την εθνοκάθαρση που διαπράχθηκαν εναντίον ολόκληρου του πληθυσμού της Γάζας».

Η παλαιστινιακή οργάνωση καλεί επίσης το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως την «επίθεσή» του στη Γάζα και λέει ότι μόνο ο παλαιστινιακός λαός θα αποφασίσει για το μέλλον της περιοχής.

Στιγμιότυπο από την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου του 2023.

16:30 Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας φτάνει απόψε στο Ισραήλ μετά από ταξίδια στην Αίγυπτο και τον Λίβανο

Ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνί θα προσγειωθεί απόψε στο Ισραήλ για να συναντηθεί αύριο Δευτέρα με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, τον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντερμέρ, το μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου Μπένι Γκαντζ και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζάχι Χανέγκμπι.

Σύμφωνα με τη γαλλική πρεσβεία, ο Λεκορνί θα συναντηθεί επίσης με τις οικογένειες των Γάλλων ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Ο Λεκορνί βρέθηκε για τελευταία φορά στο Ισραήλ τον Νοέμβριο, ενώ πρόσφατα επισκέφθηκε την Αίγυπτο και τον Λίβανο.

Οι συναντήσεις, σύμφωνα με τους Γάλλους, θα επικεντρωθούν στον πόλεμο στη Γάζα, στις προσπάθειες απελευθέρωσης των ομήρων, στην ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και στις προσπάθειες της Γαλλίας να αποτρέψει την κλιμάκωση στον Λίβανο και στην Ερυθρά Θάλασσα.

16:21 Μετά την πίεση των ΗΠΑ, οι IDF δηλώνουν ότι ερευνούν την ελεγχόμενη έκρηξη πανεπιστημιούπολης στη Γάζα την περασμένη εβδομάδα

Όπως αναφέρουν οι Times of Israel, oι IDF δηλώνουν ότι διερευνούν τη διαδικασία έγκρισης μιας ελεγχόμενης έκρηξης σε πανεπιστημιούπολη στη Λωρίδα της Γάζας την περασμένη εβδομάδα.

Πλάνα που κοινοποιήθηκαν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν μια τεράστια έκρηξη στο Πανεπιστήμιο Αλ-Ισράα, γεγονός που ώθησε την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν να ζητήσει από το Ισραήλ διευκρινίσεις.

Δείτε σχετικό βίντεο:

16:11 Ο Πέδρο Σάντσεθ εκφράζει τη στήριξή του στους διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης

O πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ εξέφρασε σήμερα τη στήριξή του στους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που συμμετείχαν χθες στις διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης, σε πολλές πόλεις της χώρας.

«Εμείς επίσης, είμαστε μαζί με όλους και όλες», δήλωσε ο Σάντσεθ, κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Γαλικία (βορειοδυτικά), αναφερόμενος στις διαδηλώσεις «σε πολλούς δρόμους και πολλές πόλεις της Ισπανίας (…) για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους και το τέλος του πολέμου στη Μέση Ανατολή».

Οι κινητοποιήσεις, έπειτα από κάλεσμα της πλατφόρμας Δίκτυο Αλληλεγγύης κατά της κατοχής της Παλαιστίνης και με κεντρικό σύνθημα «Να σταματήσουμε τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη», πραγματοποιήθηκαν σε πολλές μεγάλες πόλεις, μεταξύ αυτών στη Μαδρίτη, όπου καταγράφηκε η μεγαλύτερη συμμετοχή, 25.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

«Προφανώς καταδικάζουμε τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς, απαιτούμε την άνευ όρων και επείγουσα απελευθέρωση όλων των ομήρων που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.

«Όμως, με την ίδια αποφασιστικότητα, λέμε στην κυβέρνηση του Νετανιάχου ότι οι αδιάκριτοι βομβαρδισμοί και ο θάνατος αγοριών, κοριτσιών και χιλιάδων ανθρώπων στη Γάζα δεν είναι αποδεκτοί», συμπλήρωσε.

«Ζητάμε την εφαρμογή μιας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός, θέλουμε η ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθει στη Γάζα, θέλουμε να διεξαχθεί ένα διεθνές συνέδριο για την ειρήνη και την αναγνώριση του παλαιστινιακού Κράτους από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας», τόνισε ο Πέδρο Σάντσεθ.

Ο ίδιος εξέφρασε τη στήριξή του στον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, έναν Ισπανό σοσιαλιστή όπως εκείνος, που παρέστη στο συνέδριο της Γαλικίας.

«Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι» που ο Μπορέλ ύψωσε «τη φωνή και τη σημαία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων στη Γάζα και σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή», δήλωσε.

Το βράδυ της Παρασκευής στο Βαγιαδολίδ, ο Μπορέλ είπε ότι «μια λύση δύο Κρατών πρέπει να επιβληθεί από το εξωτερικό για να υπάρξει ειρήνη», κατηγορώντας τον Νετανιάχου ότι «την εμποδίζει».

16:01 «Πολλοί Παλαιστίνιοι εντάχθηκαν στη Χαμάς μετά τον πόλεμο»

Αξιωματούχοι των IDF ανέφεραν στο ισραηλινό κανάλι 12 ότι ο αριθμός των μαχητών της Χαμάς στη Γάζα ήταν μεγαλύτερος από ό,τι περίμεναν.

Ο στρατός φέρεται επίσης να υποστήριξε ότι πολλοί Παλαιστίνιοι στη Γάζα εντάχθηκαν στην ομάδα που κυβερνά τον θύλακα μετά τον πόλεμο.

«Ο αριθμός των ρουκετών και το μήκος των σηράγγων στη Γάζα μας εξέπληξαν, γεγονός που σημαίνει ότι η διάρκεια του πολέμου θα είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι είχαμε σχεδιάσει», ανέφερε το δημοσίευμα, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα.

Είπε επίσης ότι ανώτεροι αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού «παραδέχονται ότι δεν υπάρχει στρατιωτική δυνατότητα απελευθέρωσης όλων των απαχθέντων».

15:50 Νέες καταγγελίες για κακομεταχείριση Παλαιστίνιων κρατουμένων

Ο ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ayman Lubbad είναι μεταξύ των Παλαιστινίων κρατουμένων που καταγγέλλουν κακομεταχείριση σε ισραηλινή κράτηση, όπου έξι έχουν πεθάνει.

Ο ακτιβιστής με έδρα τη Γάζα δεν έχει δει τη σύζυγο και τα τρία παιδιά του για περισσότερο από ένα μήνα, από τότε που τον διέταξαν να γδυθεί μέχρι το εσώρουχό του στο δρόμο έξω από το σπίτι του και στη συνέχεια τον οδήγησαν μαζί με άλλους Παλαιστίνιους άνδρες για μια εβδομάδα κακοποίησης και κράτησης, όπως αναφέρει ο Guardian.

15:42 Συρία: 12 οι νεκροί από το αποδιδόμενο στο Ισραήλ πλήγμα στη Δαμασκό

Δώδεκα άνθρωποι, μεταξύ αυτών πέντε σύμβουλοι των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, σκοτώθηκαν χθες στη Δαμασκό στον αεροπορικό βομβαρδισμό που αποδίδεται στο Ισραήλ, σύμφωνα με έναν νέο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το πλήγμα στοχοθέτησε και κατέστρεψε ένα τετραώροφο κτίριο στη συνοικία Μάζεχ (δυτικά), όπου διεξαγόταν μια «συνάντηση φιλοϊρανών ηγετών», ανέφερε η ΜΚΟ που εδρεύει στη Βρετανία και διαθέτει ένα μεγάλο δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη Συρία.

Σύμφωνα με τους Φρουρούς της Επανάστασης, πέντε «στρατιωτικοί σύμβουλοί» του και «μέλη των συριακών δυνάμεων» σκοτώθηκαν στην επίθεση, που διαπράχθηκε, σύμφωνα με τους ίδιους, με «μαχητικά αεροσκάφη».

Το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ για την επίθεση και υποσχέθηκε να πάρει εκδίκηση για τους νεκρούς του. Το Ισραήλ δεν έχει αντιδράσει σε αυτές τις κατηγορίες.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε από 10 σε 12 μετά την ανάσυρση δύο πτωμάτων από τα συντρίμμια: πρόκειται για πέντε Ιρανούς συμβούλους και επτά φιλοϊρανούς μαχητές, εκ των οποίων τέσσερις Σύροι, δύο Λιβανέζοι και ένας Ιρακινός.

15:31 Ο ισραηλινός στρατός κατεδαφίζει σπίτια στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι κατεδάφισε τα σπίτια των οικογενειών δύο Παλαιστινίων που συμμετείχαν σε επίθεση σε σημείο ελέγχου τον περασμένο Νοέμβριο, όπως μεταδίδει το Αλ Τζαζίρα.

Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο με μια ισραηλινή μπουλντόζα να κατεδαφίζει το σπίτι ενός από τους Παλαιστίνιους μέσα στη νύχτα. Φωτογραφίες το πρωί έδειχναν ένα πλήρως κατεστραμμένο σπίτι στη Χεβρώνα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Οι δύο Παλαιστίνιοι ακινητοποιήθηκαν από Ισραηλινούς στρατιώτες σε σημείο ελέγχου σε ισραηλινό τούνελ και άνοιξαν πυρ, σκοτώνοντας έναν Ισραηλινό στρατιώτη.

Τα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν την Κυριακή εικόνες από τα μέλη της οικογένειας ενός από τους Παλαιστίνιους που στέκονται στα ερείπια του σπιτιού τους, κάνοντας το σήμα της νίκης.

15:20 IDF: 10 στρατιώτες τραυματίστηκαν σε μάχες

Δέκα Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια μάχης την περασμένη ημέρα, τρεις από αυτούς σοβαρά, σύμφωνα με αναφορές των IDF.

15:05 PLO: Οποιεσδήποτε εκπτώσεις από τα οικονομικά δικαιώματά μας απορρίπτονται

Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) είπε σήμερα πως θέλει τα χρήματα ολοκληρωτικά και δεν θα αποδεχθεί όρους που θα αποτρέψουν το ενδεχόμενο να πληρώσει το προσωπικό της, μεταξύ άλλων στη Γάζα, σχολιάζοντας την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ που ενέκρινε σχέδιο ώστε τα φορολογικά έσοδα που προορίζονται για την υπό τον έλεγχο της Χαμάς Λωρίδα της Γάζας να κρατούνται από τη Νορβηγία αντί να μεταφέρονται στην Παλαιστινιακή Αρχή.

«Οποιεσδήποτε εκπτώσεις από τα οικονομικά δικαιώματά μας ή όροι που επιβάλλονται από το Ισραήλ και εμποδίζουν την Παλαιστινιακή Αρχή να πληρώσει τους ανθρώπους μας στη Λωρίδα της Γάζας απορρίπτονται από εμάς», δήλωσε ο Χουσέιν αλ Σέιχ, γενικός γραμματέας της εκτελεστικής επιτροπής της ΟΑΠ, με ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ.

Βάσει των ενδιάμεσων ειρηνευτικών συμφωνιών της δεκαετίας του 1990, το υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ εισπράττει τους φόρους εκ μέρους των Παλαιστινίων και προχωρά σε μηνιαίες καταβολές στην Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ), που ασκεί περιορισμένη εξουσία στην υπό ισραηλινή κατοχή Δυτική Όχθη.

Ωστόσο, καταγράφονται συνεχώς διαφωνίες σχετικά με τη συμφωνία, με το Ισραήλ, μεταξύ άλλων, να ζητά τα έσοδα να μην καταλήγουν στη Χαμάς.

Η Χαμάς πήρε τον έλεγχο της Γάζας από τη στηριζόμενη από τη Δύση Παλαιστινιακή Αρχή το 2007, έπειτα από έναν σύντομης διάρκειας εμφύλιο πόλεμο, και δύο χρόνια αφότου το Ισραήλ απέσυρε τους έποικους και τις στρατιωτικές του δυνάμεις. Παρά την ανάληψη της εξουσίας από τη Χαμάς, πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα κράτησαν τις δουλειές τους και συνέχισαν να πληρώνονται από τα φορολογικά έσοδα.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου σχετικά με τα φορολογικά έσοδα στήριξαν η Νορβηγία και οι ΗΠΑ, οι οποίες θα εγγυηθούν ότι το πλαίσιο τηρείται.

Τα γραφεία του Νετανιάχου επισήμαναν πως τα χρήματα, ή οποιοδήποτε ισοδύναμο, δεν θα μεταφερθούν «σε μία περίπτωση, παρά μόνο με την έγκριση του ισραηλινού υπουργείου Οικονομικών και επίσης όχι μέσω ενός τρίτου μέρους».

Ένας εκπρόσωπος τύπου του υπουργού Οικονομικών του Ισραήλ Μπεζαλέλ Σμότριτς, που ηγείται ενός ακροδεξιού, υπέρ των εποικισμών κόμματος, επιβεβαίωσε πως η Νορβηγία θα κρατά τα έσοδα βάσει της συμφωνίας.

«Ούτε ένα σεκέλ δεν θα πάει στη Γάζα», είπε ο Σμότριτς, ο οποίος αντιτίθετο εδώ και καιρό στη μεταφορά κεφαλαίων στην Παλαιστινιακή Αρχή.

14:50 Ισραηλινοί να σκοτώνουν Ισραηλινούς; – Μια παθογένεια του Ισραηλινού Στρατού

Ενώ το Κίνημα των Αδεσμεύτων (NAM) –που αποτελείται από 120 μέλη- έκανε πρόσφατα έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός, ασκώντας κριτική στο Ισραήλ, ήδη ο Ισραηλινός Στρατός έχει θανατώσει σχεδόν 25.000 Παλαιστινίους, κατ’ εξοχήν αμάχους. Ωστόσο, οι Ισραηλινοί είναι χαρακτηριστικά «απρόσεκτοι» σκοτώνοντας ακόμα και πολλούς… δικούς τους. Γιατί;

Προ ολίγων ημερών, η ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth έκανε μια αποκάλυψη, αναδεικνύοντας μια τουλάχιστον αμφιλεγόμενη ρήτρα στον ισραηλινό κώδικα στρατιωτικής δεοντολογίας.

Κατά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, στην 7η Οκτωβρίου, ο Ισραηλινός Στρατός ενδεχομένως έλαβε την εντολή να εκτελέσει την «περίφημη» οδηγία «Αννίβας» (Hannibal), δηλαδή όλες οι μάχιμες μονάδες είχαν διαταγή να σταματήσουν «πάση θυσία» κάθε προσπάθεια των μαχητών της Χαμάς να επιστρέψουν στη Γάζα με ομήρους.

Αυτό σήμαινε ότι ισραηλινά ελικόπτερα έπλητταν αυτοκίνητα που προσπαθούσαν να περάσουν στη Γάζα, δίχως να είναι ακόμα γνωστό πόσοι όμηροι θανατώθηκαν από πυρά συμπατριωτών τους, λόγω της εντολής.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

14:41 Ενεργοποίηση των σειρήνων ρουκετών στη νότια ισραηλινή κοινότητα Σούφα κοντά στα σύνορα με τη Γάζα

14:30 Τουλάχιστον 2 νεκροί από το χτύπημα  drone στον Λίβανο

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν σε χτύπημα που αποδίδεται στο Ισραήλ, με μη επανδρωμένο αεροσκάφος την Κυριακή, στο νότιο Λίβανο δήλωσαν πηγές ασφαλείας στο Reuters.

Από το χτύπημα ένα αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες. Ασθενοφόρα έσπευσαν στο σημείο κοντά σε σημείο ελέγχου του λιβανέζικου στρατού. Αρχικά δεν ήταν σαφής ο στόχος του πλήγματος, αλλά τελικά διευκρινίστηκε πως επρόκειτο για αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν μαχητές της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με το Reuters.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγο αφότου η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για έναν πύραυλο που εκτοξεύτηκε στα βόρεια του Ισραήλ και ο οποίος, σύμφωνα με τις IDF, έπεσε σε ανοιχτή περιοχή.

14:19 Η γαλλική αστυνομία σταμάτησε αυτοκινητοπομπή που έφερε παλαιστινιακές σημαίες σε ένδειξη αλληλεγγύης στη Γάζα

Στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν βίντεο με τις γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας να σταματούν αυτοκινητοπομπή στην οποία τα οχήματα έφεραν παλαιστινιακές σημαίες, πριν τους ζητήσουν να διαλυθούν.

Η πομπή, οργανώθηκε από ακτιβιστές που υποστηρίζουν τον παλαιστινιακό αγώνα.

Ξεκίνησε έξω από την πρωτεύουσα, με στόχο να φτάσει στο κέντρο του Παρισιού, όπου είχε προγραμματιστεί διαδήλωση υπέρ της Γάζας.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από την αστυνομία ή από οποιονδήποτε κλάδο ασφαλείας στη Γαλλία σχετικά με το θέμα.

14:07  Λιβανέζικα ΜΜΕ: Αεροπορική επιδρομή έπληξε αυτοκίνητο στο νότιο Λίβανο

Ένα αυτοκίνητο χτυπήθηκε από επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην Κάφρα του νότιου Λιβάνου, αναφέρουν λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης.

Το χωριό ανήκει στην περιοχή Bint Jbeil, μεγάλα τμήματα της οποίας καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2006 μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

13:57 IDF: Αντιαρματικός πύραυλος που εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο έπεσε σε ανοιχτή περιοχή

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι ένας αντιαρματικός πύραυλος που εκτοξεύτηκε προς την περιοχή Μπιρανίτ στο βόρειο Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, έπεσε σε ανοιχτή περιοχή. Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση του πυραύλου και ο στρατός απάντησε με πυρά πυροβολικού.

13:45 Θερίζει η πείνα στη Γάζα

Οι μάχες συνεχίζονται στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια και σε άλλες περιοχές γύρω από την πόλη της Γάζας στα βόρεια, με Παλαιστίνιους να αναφέρουν ότι η πείνα είναι ο νούμερο ένα εχθρός.

«Παλεύουμε να επιβιώσουμε από τις βόμβες, αλλά ειλικρινά προσπαθούμε να επιβιώσουμε περισσότερο από την πείνα. Το να βρούμε φαγητό για την οικογένεια, για τα παιδιά, έχει γίνει πιο δύσκολη περιπέτεια από το να επιβιώσουμε από τον πόλεμο», λέει ο Amer, 32 ετών, πατέρας τριών παιδιών που ζει στη βόρεια Γάζα.

Έστειλε μήνυμα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters μέσω της κάρτας eSIM, του μοναδικού εργαλείου που διαθέτουν οι κάτοικοι για να συνδεθούν με τον έξω κόσμο λόγω της ένατης ημέρας διακοπής των επικοινωνιών.

Η τιμή του αλεύρου έχει εκτοξευθεί μαζί με άλλα είδη διατροφής που είναι δύσκολο να βρεθούν στην εξαθλιωμένη περιοχή της Γάζας.

«Εν μέσω της πείνας που απειλεί τους κατοίκους της βόρειας Γάζας, οι άνθρωποι άρχισαν να αλέθουν ό,τι είναι διαθέσιμο για να φτιάξουν αλεύρι, ξεκινώντας από το καλαμπόκι και φτάνοντας μέχρι τις ζωικές τροφές», έγραψε στο X ο Anas al-Sharif, Παλαιστίνιος ανεξάρτητος δημοσιογράφος που κάνει ρεπορτάζ από τη βόρεια Γάζα.

13:30 Εικόνες από τη Λωρίδα της Γάζας

Οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, οι οποίοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους λόγω των ισραηλινών επιδρομών, βρίσκουν καταφύγιο σε καταυλισμό  στη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, 21 Ιανουαρίου 2024. REUTERS/Saleh Salem

Παλαιστίνιοι πενθούν για τους νεκρούς σε ισραηλινό χτύπημα στη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, 21 Ιανουαρίου 2024. REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Παλαιστίνιοι επιθεωρούν τα συντρίμμια ενός αυτοκινήτου που δέχτηκε ισραηλινό πλήγμα, στη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, 21 Ιανουαρίου 2024. REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

13:17 Εντείνεται η ανασφάλεια στην διεθνή ναυτιλία εξαιτίας των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα -«Εκτόξευση» ναύλων

Εντείνεται η ανασφάλεια στη διεθνή ναυτιλία από την κλιμακούμενη ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα, μετά τα αμερικανικά πλήγματα στην Υεμένη και τις επιθέσεις κατά της ναυτιλίας από τους Χούθι, με αποτέλεσμα αρκετές εταιρείες να αποφεύγουν πλέον την περιοχή για λόγους ασφαλείας.  Σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης πλοίων του Bloomberg, τις τελευταίες μέρες 114 πλοία -μεταξύ των οποίων πετρελαιοφόρα, μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου και μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων- εξακολουθούν να διαπλέουν την Ερυθρά Θάλασσα. Πριν από έναν μήνα ο αριθμός αυτός ήταν 272 πλοία και έξι μήνες νωρίτερα 252, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

«Πλαφόν» στις επιβαρύνσεις επί των ναύλων πρότεινε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ) για να μετριαστεί το «νέο κύμα» ανατιμήσεων στην αγορά λόγω Σουέζ. Ειδικότερα, το ΕΒΕΠ, ως φορέας που εκπροσωπεί στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο, με επιστολή του στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπουργούς του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, πρότεινε την παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να ληφθούν μέτρα για την αποφυγή υπέρμετρων επιβαρύνσεων σε εμπορεύματα εξαιτίας της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα, που έχει εξακοντίσει τα κόστη διαμετακόμισης προς την Ευρώπη.

Ναυλομεσίτες αναφέρουν ότι ένα εμπορευματοκιβώτιο 40 ποδών ενός containers ship που πραγματοποιεί τον διάπλου της Αφρικής από το λιμάνι της Σαγκάης προς οποιοδήποτε λιμάνι της Μεσογείου μεταξύ αυτών και του λιμανιού του Πειραιά αγγίζει αυτή τη στιγμή τα 6.000 δολ.  Πριν την έναρξη των επιθέσεων των Χούθι  το κοντέινερ αυτό μέσω του διάπλου του Σουέζ ήταν στα 1.500 με 1.800 δολ.

13:06 Γκουτέρες: Ναρκοπέδιο η Μέση Ανατολή – Σπαρακτικές δολοφονίες αμάχων στη Γάζα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατήγγειλε το Ισραήλ για τους «σπαρακτικούς» θανάτους Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα και χαρακτήρισε απαράδεκτη την αντίσταση στην κρατική υπόσταση του παλαιστινιακού λαού.

«Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ έχουν εξαπλώσει μαζική καταστροφή και έχουν σκοτώσει αμάχους σε κλίμακα πρωτοφανή κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως γενικού γραμματέα», δήλωσε ο Γκουτέρες κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής της G77+Κίνα στην πρωτεύουσα της Ουγκάντα, Καμπάλα.

«Αυτό είναι σπαρακτικό και εντελώς απαράδεκτο. Η Μέση Ανατολή είναι ένα ναρκοπέδιο. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε την ανάφλεξη συγκρούσεων σε ολόκληρη την περιοχή»

Ο Γκουτέρες δήλωσε ότι ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση της σύγκρουσης «είναι η αποδοχή του δικαιώματος των Παλαιστινίων στην κρατική υπόσταση και η αποδοχή μιας λύσης δύο κρατών». «Αυτό που έκανε η Χαμάς δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού», πρόσθεσε.

12:50  Συνολικά 6.170 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν από τις 7 Οκτωβρίου στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

6.170 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν από τις 7 Οκτωβρίου στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αναφέρει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, επικαλούμενο την Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων και την Αρχή Υποθέσεων Κρατουμένων και Κρατουμένων.

Οι δύο οργανώσεις εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας και σήμερα το πρωί οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τουλάχιστον 15 άτομα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων πρώην κρατουμένων.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες τοποθεσίες, όπως η Τζενίν, η Ναμπλούς, η Ραμάλα, η Χεβρώνα και η Ιερουσαλήμ.

12:39 Ισραηλινός υπουργός ζητά την κατάληψη της Γάζας από ισραηλινά ή διεθνή στρατεύματα

Ο ισραηλινός υπουργός Διασποράς Amichai Chikli δήλωσε στην εβραϊκή εφημερίδα Yedioth Ahronoth ότι «μέσα στον επόμενο χρόνο, ακόμη και σε δύο χρόνια, θα πρέπει να υπάρξει μια ορισμένη κατάληψη της Λωρίδας [της Γάζας], είτε από το Ισραήλ είτε από μια διεθνή δύναμη που είναι συγχρονισμένη με εμάς».

Πρόσθεσε ότι το να επιτραπεί στην Παλαιστινιακή Αρχή να κυβερνήσει τη Γάζα μετά τον πόλεμο θα ήταν «μια αυτοκτονική κίνηση» από το Ισραήλ, κατηγορώντας την παλαιστινιακή Αρχή που κυβερνά την κατεχόμενη Δυτική Όχθη ότι είναι «η πιο αντισημιτική οντότητα που υπάρχει στη Γη».

12:25 Το Ισραήλ ενέκρινε σχέδιο για τα δεσμευμένα παλαιστινιακά φορολογικά κεφάλαια

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε ένα σχέδιο για τα δεσμευμένα παλαιστινιακά φορολογικά κεφάλαια που θα κρατούνται από μια τρίτη χώρα και επιφυλάχθηκε να αποφασίσει πότε τα χρήματα θα μεταφερθούν στην Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ), αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με τις προσωρινές ειρηνευτικές συμφωνίες, το υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ συλλέγει φόρους για λογαριασμό των Παλαιστινίων και πραγματοποιεί μηνιαίες μεταφορές στην Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία έχει περιορισμένη αυτοκυριαρχία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αλλά υπήρξαν διαφωνίες σχετικά με τη ρύθμιση αυτή.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου υποστηρίχθηκε από τη Νορβηγία και τις ΗΠΑ, οι οποίες θα είναι εγγυητές ότι το πλαίσιο θα ισχύει.

Σύμφωνα με τη Haaretz, η τρίτη χώρα μέσω της οποίας θα μεταφερθούν τα κονδύλια είναι η Νορβηγία. Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, στόχος της κίνησης αυτής είναι να πεισθεί η παλαιστινιακή ηγεσία στη Ραμάλα να υποχωρήσει από την άρνησή της να δεχθεί τα κονδύλια. H Παλαιστινιακή Αρχή έχει αντιταχθεί, λόγω της αφαίρεσης από το Ισραήλ κονδυλίων που χορηγούνται για τη Γάζα.

Ο μόνος που διαφώνησε με το σχέδιο ήταν ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir. Μια πηγή που γνωρίζει τη συζήτηση υποστήριξε ότι οι υπουργοί δεν έλαβαν εγγυήσεις ότι τα χρήματα που μεταφέρθηκαν στη Νορβηγία δεν θα έβρισκαν το δρόμο τους προς τη Λωρίδα της Γάζας μέσω διαφορετικών καναλιών. Ο Ben-Gvir εξέφρασε αντιρρήσεις τόσο λόγω της έλλειψης διαβεβαιώσεων όσο και λόγω του ότι το Ισραήλ δεν θα έπρεπε να «πείθει» την ΠΑ να λάβει τα κεφάλαια.

Οι Times of Israel αναφέρουν ότι το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το σχέδιο μεταφοράς δεσμευμένων κεφαλαίων που προορίζονται για την Παλαιστινιακή Αρχή στη Νορβηγία,  η οποία θα τα μεταφέρει στη Ραμάλα μόνο με τη ρητή άδεια της Ιερουσαλήμ.

12:12 Παλαιστινιακό ΥΠΕΞ: Χαιρετίζει την έκκληση του NAM για κατάπαυση του πυρός

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών χαιρέτισε την έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός και την κριτική ενάντια στο Ισραήλ που έγινε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Κινήματος των Αδεσμεύτων (NAM), το οποίο αποτελείται από 120 μέλη.

Έγγραφο που δημοσιεύτηκε αργά χθες το βράδυ, στο τέλος της συνόδου των κρατών του ΝΑΜ, περιελάμβανε την καταδίκη «της παράνομης ισραηλινής στρατιωτικής επιθετικότητας στη Λωρίδα της Γάζας, των αδιάκριτων επιθέσεων εναντίον Παλαιστινίων αμάχων, πολιτικών στόχων, του αναγκαστικού εκτοπισμού του παλαιστινιακού λαού» και ζήτησε την εφαρμογή μιας άμεσης και μόνιμης ανθρωπιστικής παύσης των εχθροπραξιών.

Η δήλωση «είναι σύμφωνη με τη δέσμευση των κρατών μελών του ΝΑΜ ((Non-Aligned Movement) στον Χάρτη του ΟΗΕ και την καθολικότητα του διεθνούς δικαίου, χωρίς επιλεκτικότητα και διπλά πρότυπα», αναφέρει το παλαιστινιακό ΥΠΕΞ.

«Τα κράτη μέλη του ΝΑΜ επιβεβαίωσαν επίσης τον κεντρικό ρόλο του ζητήματος της Παλαιστίνης και επανέλαβαν την ενότητα και τις μακροχρόνιες, κοινές και με αρχές θέσεις για να δοθεί τέλος στην αποικιοκρατία, την κατοχή και την καταπίεση του Ισραήλ»

Σε ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης ότι το ΝΑΜ ενώνεται με τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας και τον Αραβικό Σύνδεσμο που ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός – εκπροσωπώντας την πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού – και επαναβεβαιώνει ότι χαιρετίζει την κίνηση της Νότιας Αφρικής που προσέφυγε με την κατηγορία της γενοκτονίας κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο.

12:01 Γάλλος ΥΠΕΞ: Οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα να έχουν δικό τους κράτος

Ο νεοδιορισθείς υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Στεφάν Σεζουρνέ, εξέδωσε μια σύντομη δήλωση στο X, σημειώνοντας ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν δικαίωμα να έχουν δικό τους κράτος.

Πρόσθεσε ότι «η Γαλλία θα παραμείνει πιστή στη δέσμευσή της για την επίτευξη αυτού του στόχου».

Τα σχόλια του Sejourne έρχονται στον απόηχο των δημόσιων δηλώσεων του Νετανιάχου που δηλώνουν την αντίθεσή του στην ιδέα της παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης.

11:50 Βρετανός υπουργός Άμυνας: «Απογοητευτικό»  ότι ο Νετανιάχου δεν θέλει παλαιστινιακό κράτος

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Grant Shapps χαρακτήρισε «απογοητευτικό» το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν είναι υπέρ ενός παλαιστινιακού κράτους.

«Είναι απογοητευτικό να ακούω ότι ο Νετανιάχου δεν πιστεύει στη λύση των δύο κρατών, αν και για να είμαστε δίκαιοι, το έχει πει αυτό σε όλη την πολιτική του καριέρα, απ’ όσο μπορώ να πω», είπε ο Shapps στο Sky News.

«Δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε σε λύση αν δεν υπάρξει λύση δύο κρατών», είπε.

11:40 Σειρήνες για ρουκέτες ηχούν στα νότια του Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, μεταδίδει η Haaretz

11:37 Al Jazeera: Μάχες γύρω από το νοσοκομείο Νασέρ στο Χαν Γιουνίς

Μέσα στην τελευταία ώρα, σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς μεταξύ παλαιστίνιων μαχητών στο έδαφος και των ισραηλινών δυνάμεων που εισέβαλαν. Οι μάχες επικεντρώνονται γύρω από το νοσοκομείο Nasser. Είναι μάχες από δρόμο σε δρόμο, από σπίτι σε σπίτι. Υπάρχει επίσης σφοδρός ισραηλινός βομβαρδισμός της περιοχής, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του μέσου στη Ράφα, ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές έχουν πάρει θέσεις σε πολυώροφα κτίρια, πυροβολώντας ανθρώπους στο δρόμο από κάτω. Οι άνθρωποι στο νοσοκομείο δεν έχουν πού να πάνε. Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος, είτε μέσα στο κτίριο είτε έξω στην αυλή, όπου πολλοί άνθρωποι αναζητούν καταφύγιο.

Στα βόρεια, ένα αυτοκίνητο έγινε επίσης στόχος κοντά στο νοσοκομείο Al-Shifa με τρεις νεκρούς και πολλούς τραυματίες.

11:25 IDF: Ο στρατός σκότωσε 15 ενόπλους στη Γάζα

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι στρατιώτες του σκότωσαν 15 Παλαιστίνιους ενόπλους κατά τη διάρκεια μαχών στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς της Γάζας, όπου το Ισραήλ έχει αυξήσει την πίεση στη Χαμάς τις τελευταίες εβδομάδες, ο στρατός δήλωσε ότι ελεύθεροι σκοπευτές, με την υποστήριξη της αεροπορίας, «εξουδετέρωσαν έναν μεγάλο αριθμό τρομοκρατών».

11:12 Ζητούν πληροφορίες για τους ομήρους

Οι ισραηλινές δυνάμεις έριξαν φυλλάδια στη νότια Γάζα το Σάββατο, με την υπόσχεση αμοιβής σε όσους παράσχουν πληροφορίες στο Ισραήλ σχετικά με τους ομήρους.

11:00 Εντείνεται η ανησυχία για περιφερειακή ανάφλεξη

Ο πόλεμος, που διανύει τον τέταρτο μήνα του, κλιμακώνει την ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και τους συμμάχους του —ο κυριότερος είναι οι ΗΠΑ— από τη μια και από την άλλη τον «άξονα της αντίστασης», στον οποίο συσπειρώνονται γύρω από το Ιράν η Χαμάς, η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, οι Χούθι της Υεμένης και διάφορες παραστρατιωτικές οργανώσεις στο Ιράκ, εντείνοντας την ανησυχία πως μπορεί να υπάρξει περιφερειακή ανάφλεξη.

Ο ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί απείλησε το Ισραήλ πως θα υπάρξουν αντίποινα μετά τον θάνατο τουλάχιστον πέντε ισραηλινών στρατιωτικών χθες Σάββατο στην Δαμασκό, σε πλήγμα που αποδόθηκε στις ισραηλινές δυνάμεις από τη Δύναμη Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτης μονάδας επιφορτισμένης με στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

Ο ισραηλινός στρατός, ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο.

Στα σύνορα Ισραήλ/Λιβάνου, όπου οι ανταλλαγές πυρών παραμένουν καθημερινές, άμαχος και μέλος της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν σε ισραηλινό πλήγμα εναντίον του οχήματος στο οποίο επέβαιναν, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ANI και το σιιτικό ένοπλο κίνημα.

Στο δυτικό Ιράκ, 15 ρουκέτες και πύραυλοι, ανάμεσά τους περίπου δέκα βαλλιστικοί πύραυλοι, εκτοξεύθηκαν εναντίον βάσης όπου φιλοξενούνται στρατεύματα των ΗΠΑ. Την ευθύνη ανέλαβε η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ», όπως αυτοαποκαλούνται μαχητές που ανήκουν σε διάφορες ένοπλες οργανώσεις προσκείμενες στο Ιράν.

Το Πεντάγωνο εξάλλου ανακοίνωσε χθες Σάββατο πως «κατέστρεψε» πύραυλο κατά πλοίων επιφανείας των Χούθι, σε νέα επιδρομή που κατ’ αυτό εξαπολύθηκε σε «νόμιμη άμυνα», για να αποτραπεί επίθεση όπως αυτές που έχουν εξαπολύσει κατά δεκάδες οι υεμενίτες αντάρτες εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.

10:49 Πάνω από 25.100 οι νεκροί στη Γάζα

Συνολικά 25.105 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 62.681 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Περίπου 178 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 293 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, προστίθεται.

10:37 Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ θα συναντηθεί με ομολόγους του στις Βρυξέλλες για τον πόλεμο στη Γάζα

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατζ, θα αναχωρήσει την Κυριακή το βράδυ για τις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον πόλεμο στη Γάζα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο Κατζ θα μιλήσει σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στο οποίο συμμετέχουν 27 υπουργοί Εξωτερικών, για να τονίσει περαιτέρω την προσπάθεια του Τελ Αβίβ να καταστρέψει τη Χαμάς και να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των αιχμαλώτων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός διπλωμάτης αναμένεται να έχει και χωριστές συναντήσεις, μεταξύ άλλων με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, Josep Borrell, και τους επικεφαλής διπλωμάτες της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Δανίας, της Αυστρίας, της Κροατίας, του Βελγίου, της Βουλγαρίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας, καθώς και με άλλους ανώτερους αξιωματούχους της ΕΕ.

«Στις συναντήσεις αυτές, θα προσπαθήσω να κινητοποιήσω την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να ασκήσει πιέσεις για να εξασφαλίσει την επιστροφή των ομήρων, να αναλάβει δράση κατά της Χαμάς και να προωθήσει οικονομικά σχέδια που θα μεταμορφώσουν την περιοχή και θα αντιμετωπίσουν το Ιράν».

10:26 Συνάντηση Χανίγια – Φιντάν

Ο επικεφαλής της Χαμάς με έδρα το Κατάρ, Ισμαήλ Χανίγια, είχε συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, δήλωσαν διπλωματικές πηγές στο AFP.

Οι πηγές ανέφεραν ότι συναντήθηκαν το Σάββατο, στην πρώτη επίσημη επαφή μεταξύ των δύο μετά από τηλεφωνική επικοινωνία στις 16 Οκτωβρίου.

Μία από τις πηγές ανέφερε ότι τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν ήταν η εγκαθίδρυση κατάπαυσης του πυρός «το συντομότερο δυνατό» και η απελευθέρωση των υπόλοιπων ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Η πηγή ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης «την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας . . . και μια λύση δύο κρατών για μια μόνιμη ειρήνη».

10:16 Τουλάχιστον 165 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες

Το AFP αναφέρει ότι το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 165 άνθρωποι σκοτώθηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες. Ανταποκριτής του ειδησεογραφικού πρακτορείου, ανέφερε πυροβολισμούς, αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς από τανκς που ήταν ιδιαίτερα σφοδροί στο Χαν Γιουνίς, την κύρια πόλη της νότιας Γάζας.

Μάρτυρες δήλωσαν επίσης στο AFP ότι ισραηλινά σκάφη βομβάρδιζαν την πόλη της Γάζας και άλλες περιοχές στα βόρεια νωρίς την Κυριακή.

Στη Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ένα χτύπημα που έπληξε, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, ένα πολιτικό αυτοκίνητο.

Ο στρατός του Ισραήλ στο μεταξύ, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι στρατιώτες του σκότωσαν 15 Παλαιστίνιους ενόπλους κατά τη διάρκεια μαχών στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί δεν έχουν ακόμη επαληθευτεί ανεξάρτητα.

10:07  Σκληρές μάχες και δεκάδες βομβαρδισμοί

Οι σκληρές μάχες συνεχίζονται σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ το Ισραήλ εξαπέλυσε επίσης κι άλλες επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μερικές ώρες αφού ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε την εναντίωσή του στην ιδέα της «παλαιστινιακής εθνικής κυριαρχίας» στην περιοχή αυτή.

Η Χαμάς ανέφερε σήμερα πως έγιναν δεκάδες βομβαρδισμοί, από αεροσκάφη και το πυροβολικό του Ισραήλ, στη Λωρίδα της Γάζας, ιδίως γύρω από τα νοσοκομεία Νάσερ και Άμαλ, στην πόλη Χαν Γιούνις, επίκεντρο των εχθροπραξιών τις τελευταίες εβδομάδες.

Δεκάδες πτώματα «παραμένουν ακόμα κάτω τα συντρίμμια», ανέφερε το παλαιστινιακό κίνημα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, ο ισραηλινός στρατός ξανάρχισε επιχειρήσεις γύρω από τον καταυλισμό προσφύγων Τζαμπάλια σήμερα το πρωί.

Από την πλευρά του ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε πως δυνάμεις του σκότωσαν 15 παλαιστίνιους μαχητές στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και έκανε λόγο περί «εξάλειψης ενός αριθμού τρομοκρατών» στη Χαν Γιούνις από ελεύθερους σκοπευτές με αεροπορική υποστήριξη.

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός διεξάγει επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη. Κατά τη διάρκεια της νύχτας έγιναν επιδρομές στη Χεβρώνα, στην Καλκίλια και στην Τζενίν, σύμφωνα με το παλαιστινιακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA. Αναφέρθηκαν συλλήψεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ενώ δυο σπίτια κατεδαφίστηκαν στη Χεβρώνα. Ανήκαν σε παλαιστίνιους μαχητές.

Ο ισραηλινός στρατός πέταξε χθες στη Ράφα φυλλάδια με φωτογραφίες ομήρων, ζητώντας από κατοίκους της πόλης —στην οποία στοιβάζονται εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι από άλλους τομείς του θυλάκου— να του δώσουν οποιαδήποτε πληροφορία έχουν γι’ αυτούς.

Σύμφωνα με το Ισραήλ, 132 όμηροι εξακολουθούν να βρίσκονται στον θύλακο. Ωστόσο τουλάχιστον 27 έχουν σκοτωθεί.

09:53 Γιαΐρ Λαπίντ: Κατάπαυση πυρός για να ελευθερωθούν οι όμηροι

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Yair Lapid, λέει ότι για να πάρει πίσω τους ομήρους, το Ισραήλ θα πρέπει να σταματήσει την επίθεσή του στη Γάζα.

«Αν θέλετε να εξαλείψετε τη Χαμάς, πρέπει πρώτα να λυθεί το θέμα με τους ομήρους. Έχω ήδη πει στην Κνεσέτ και προσωπικά στον πρωθυπουργό ότι υπάρχει πλήρης υποστήριξη για οποιαδήποτε συμφωνία, όσο επώδυνη και αν είναι. Και αν το τίμημα είναι η παύση των εχθροπραξιών, ας είναι αυτό το τίμημα», ανέφερε ο Λαπίντ στο ραδιόφωνο GLZ.

09:40 Η UNRWA παρέδωσε μεγάλες ποσότητες βοήθειας στα καταφύγιά της

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η UNRWA παρέδωσε βοήθεια σε περίπου 90 από τα καταφύγιά της, συμπεριλαμβανομένων 33 στη Ράφα και 25 στο Χαν Γιουνίς. Η ζωτικής σημασίας παράδοση βοήθειας στη Γάζα πραγματοποιείται καθώς σχεδόν 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό, ιατρικές προμήθειες και καύσιμα ως αποτέλεσμα των ισραηλινών επιθέσεων σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

09:33 ΥΠΕΞ Ιορδανίας: Ο Νετανιάχου μπορεί να υποδαυλίζει τις εντάσεις για να καθυστερήσει τον «πολιτικό απολογισμό»

Ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι προειδοποίησε ότι ο πόλεμος στη Γάζα κινδυνεύει να κλιμακωθεί σε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση, καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναζητά ανακούφιση από την αυξανόμενη πολιτική πίεση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Σε συνέντευξή του στο Al Jazeera, ο Safadi δήλωσε ότι ο Νετανιάχου μπορεί να επιδιώκει να προκαλέσει σκόπιμα νέα πεδία αντιπαράθεσης για πολιτικές σκοπιμότητες.

«Από την αρχή καταλάβαμε ότι αυτή η επιθετικότητα υπάρχει κίνδυνος να διαχυθεί στο υπόλοιπο της περιοχής», δήλωσε ο Safadi.

«Σε αυτό προστίθεται τώρα ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μπορεί να προκαλεί συνειδητά αντιπαράθεση σε άλλα μέτωπα, ιδιαίτερα με τον Λίβανο και άλλα μέρη της περιοχής, για να καθυστερήσει την πολιτική αναμέτρηση που θα πρέπει να αντιμετωπίσει και επίσης για να πλοηγηθεί γύρω από τις διαφορές που βλέπουμε να αναδύονται με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους όσον αφορά το όραμα για το μέλλον της Γάζας.

09:23 Stratfor: Τι σημαίνει για το Ισραήλ ένας πόλεμος με τη Χεζμπολάχ

Αν και είναι απίθανη μια ολοκληρωτική εισβολή στον Λίβανο, τις επόμενες εβδομάδες το Ισραήλ θα εξετάσει κλιμάκωση των μέτρων που περιλαμβάνουν ισχυρότερες επιθετικές ενέργειες εναντίον της Χεζμπολάχ εντός του Λιβάνου, δημιουργώντας τον κίνδυνο ενός πολυμέτωπου και παρατεταμένου πολέμου για το Ισραήλ, αναφέρει το stratfor.

Καθώς κλιμακώνονται οι επιθέσεις και αντεπιθέσεις στα ισραηλινολιβανέζικα σύνορα, Ισραηλινοί πολιτικοί απειλούν με ευρεία στρατιωτική δράση κατά της λιβανέζικης ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολάχ. Στην τελευταία πολεμική ανακοίνωση Ισραηλινών αξιωματούχων, o Αρχηγός των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων αντιστράτηγος Χερζί Χαλεβί στις 10 Ιανουαρίου είπε στους Ισραηλινούς στρατιώτες πως η κυβέρνηση θα τους τοποθετήσει στα απαραίτητα σημεία για να ασφαλίσουν τα βόρεια σύνορα. Ο Ισραηλινός υπουργός Υγείας επίσης προειδοποίησε τα νοσοκομεία στο βόρειο Ισραήλ να είναι έτοιμα και να κάνουν σχεδιασμούς για δυνητικές διαταράξεις στον εφοδιασμό ιατροφαρμακευτικού υλικού στην περίπτωση μιας μεγάλης κλίμακας επίθεσης της Χεζμπολάχ.

Τα σχόλια και η προειδοποίηση έρχονται μετά από μια κλιμάκωση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ στο πλαίσιο της οποίας το Ισραήλ έβαλε στο στόχαστρο περισσότερους υψηλού προφίλ στρατιωτικούς ηγέτες της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και η Χεζμπολάχ ανταπέδωσε προσπαθώντας να πλήξει στρατηγικούς ισραηλινούς στρατιωτικούς στόχους.

Μέρος ευρύτερου μοτίβου σταθερής κλιμάκωσης

Αυτά τα περιστατικά είναι μέρος ενός ευρύτερου μοτίβου σταθερής κλιμάκωσης μεταξύ των δυο πλευρών, καθώς η Χεζμπολάχ υλοποιεί τις πολιτικές της επιταγές για πραγματοποίηση επιθέσεων αλληλεγγύης στο πλευρό της Χαμάς, στην διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, ενώ το Ισραήλ στοχεύει να εδραιώσει ένα νέο στρατηγικό παράδειγμα με τη Χεζμπολάχ που επιβραδύνει την ικανότητα των ενόπλων να περνούν τα σύνορα ως απάντηση στην επίθεση-αστραπή της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Το Stratfor καταλήγει ότι το Ισραήλ έχει την επιλογή να επαναλάβει μια ολοκληρωτική εισβολή μόλις καταλαγιάσουν οι πολεμικές επιχειρήσεις στη Γάζα, αν και αν το πράξει αυτό πιθανότατα θα πυροδοτούσε άμεσα αντίποινα από το Ιράν εναντίον του ίδιου του Ισραήλ, καθιστώντας το ενδεχόμενο αυτό απίθανο.

Το Ισραήλ είναι πιθανό να εξετάσει αυτή την επιλογή μόνο εάν έχει πλήρη διπλωματική υποστήριξη από τις ΗΠΑ, έχει ολοκληρώσει τους κύριους στρατιωτικούς στόχους του στη Γάζα, έχει εσωτερική πολιτική ενότητα και υποστήριξη για την επιχείρηση, και εάν η Χεζμπολάχ έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις της σε επίπεδο που να περιλαμβάνει κινήσεις όπως πλήγματα σε ισραηλινές πόλεις – καθιστώντας την απειλή της αδύνατο να αγνοηθεί, αναφέρει.

09:12 Wall Street Journal: Το Ισραήλ έχει σκοτώσει το 20 με 30% των μαχητών της Χαμάς σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Μια έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Χαμάς έχει χάσει το 20-30% των μαχητών της μετά από μήνες πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, πράγμα που σημαίνει ότι απέχει πολύ από το να καταστραφεί. Ποσοστό  χαμηλότερο από την εκτίμηση του Ισραήλ ότι σκότωσε 10.000 μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Σε δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρεται επίσης ότι οι υπηρεσίες διαπίστωσαν, ότι η Χαμάς διαθέτει ακόμη αρκετό οπλισμό για να συνεχίσει να πλήττει τις ισραηλινές δυνάμεις και να εκτοξεύει ρουκέτες στο Ισραήλ «για μήνες» και ότι προσπαθεί να αποκαταστήσει την αστυνομική της δύναμη σε τμήματα της πόλης της Γάζας.

Αν και μεμονωμένοι μαχητές της Χαμάς μπορεί να πρέπει να αναλάβουν περισσότερα καθήκοντα, δεδομένου ότι έχουν χάσει συντρόφους, απέχουν πολύ από το να είναι ανίκανοι και έχουν αλλάξει την επιχειρησιακή τους τακτική για να προσαρμοστούν.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι εκτιμήσεις του Ισραήλ για 16 χιλιάδες τραυματίες μαχητές της Χαμάς – οι μισοί από τους οποίους θεωρείται ότι δεν μπορούν να πολεμήσουν – είναι πολύ υψηλότερες από τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ για 10. 500-11. 700 τραυματίες, εκ των οποίων περισσότεροι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στο πεδίο της μάχης.

Η αμερικανική εκτίμηση, που περιλαμβάνεται σε απόρρητη έκθεση νωρίτερα αυτό το μήνα, αντλήθηκε από υποκλαπείσες επικοινωνίες, ανάλυση των ερειπίων στη Γάζα, παρακολούθηση της περιοχής από μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πληροφορίες που παρείχε το Ισραήλ.

09:03 DPA: Η Βρετανία ανακοίνωσε την αναβάθμιση του συστήματος αεράμυνάς της στην Ερυθρά Θάλασσα

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα αναβαθμίσει το σύστημα αεράμυνας Sea Viper στην Ερυθρά Θάλασσα, μεταδίδει το dpa.

Οι νέοι πύραυλοι είναι πιο αποτελεσματικοί από εκείνους που έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα. Το σύστημα αεράμυνας θα διαθέτει νέα πολεμική κεφαλή και μια αναβάθμιση λογισμικού που θα του επιτρέψει να νικήσει απειλές βαλλιστικών πυραύλων.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Grant Shapps δήλωσε ότι «Καθώς η κατάσταση στη Μέση Ανατολή επιδεινώνεται, είναι ζωτικής σημασίας να προσαρμοστούμε για να διατηρήσουμε το Ηνωμένο Βασίλειο, τους συμμάχους και τους εταίρους μας ασφαλείς»

Η αναβάθμιση ύψους 514 εκατομμυρίων δολαρίων θα καταστήσει το Sea Viper «το πιο ικανό ναυτικό σύστημα αεράμυνας που αναπτύχθηκε ποτέ για το Βασιλικό Ναυτικό», δήλωσε η κυβέρνηση, καθώς οι επιθέσεις των Χούθι σε πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα συνεχίζονται.

08:55 Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν το χτύπημα σε αμερικανική βάση στο Ιράκ

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι υποστηριζόμενοι από το Ιράν, μαχητές, εκτόξευσαν αρκετούς βαλλιστικούς πυραύλους και ρουκέτες εναντίον της αεροπορικής βάσης Ain al-Assad στο δυτικό Ιράκ, όπου σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις, μεταδίδει το Reuters.

Οι περισσότεροι από τους πυραύλους αναχαιτίστηκαν από το σύστημα αεράμυνας της στρατιωτικής βάσης, σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους το βράδυ του Σαββάτου. Αρκετοί Αμερικανοί στρατιώτες και ένας Ιρακινός στρατιώτης τραυματίστηκαν.

«Οι εκτιμήσεις των ζημιών συνεχίζονται», πρόσθεσε ο αμερικανικός στρατός.

08:49 Ενας ισραηλινός στρατιώτης νεκρός στη νότια Γάζα

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε το θάνατο ενός στρατιώτη στη Γάζα.

Ο λοχίας Uriel Aviad Silberman, 23 ετών, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μαχών στη νότια Γάζα το Σαββατοκύριακο, ανακοίνωσε ο στρατός.

Ο τελευταίος θάνατος ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των ισραηλινών θυμάτων από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ σε 195, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους.

08:40 Οι σημαντικότερες εξελίξεις μέχρι αυτή την ώρα

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει στην άρνησή του για ένα παλαιστινιακό κράτος. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ισραηλινού πρωθυπουργού, ο ίδιος υποστήριξε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τζο Μπάιντεν ότι οι ανάγκες ασφαλείας του Ισραήλ δεν αφήνουν περιθώρια για ένα κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος.

Στο μεταξύ, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ σε μια μαζική αντικυβερνητική διαμαρτυρία κατά του Νετανιάχου και των χειρισμών του υπουργικού συμβουλίου του στην κρίση ομηρίας και τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα. Πολλοί κυμάτιζαν πλακάτ που καταδίκαζαν τον Νετανιάχου και ζητούσαν την παραίτησή του, ενώ τα μέλη των οικογενειών των ομήρων που κρατούνται σήμερα από τη Χαμάς απαιτούσαν την απελευθέρωσή τους.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι «το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να οικοδομήσει το δικό του κράτος πρέπει να αναγνωριστεί από όλους» στην Καμπάλα το Σάββατο.

Στο μεταξύ, πυρκαγιά ξέσπασε στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια της Γάζας μετά από ισραηλινή επίθεση εκεί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν «επείγουσα έρευνα» μετά τη δολοφονία του 17χρονου Παλαιστίνιο-Αμερικανού Tawfiq Ajaq από τις ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.  Δείτε όλα όσα προηγήθηκαν εδώ.

Sports in

Οι εντυπωσιακές ενέργειες των «μικρών» και τα… χορευτικά του Τσικίνιο στην Ολλανδία (vid)

Δείτε φάσεις και γκολ από τη χθεσινή (25/7) προπόνηση του Ολυμπιακού στην Ολλανδία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024