Δευτέρα 13 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
live
Live οι εξελίξεις σε Γάζα και Ισραήλ: Όχι, από Ισραήλ-Χαμάς στην λύση των δύο κρατών με αυτούς τους όρους

Live οι εξελίξεις σε Γάζα και Ισραήλ: Όχι, από Ισραήλ-Χαμάς στην λύση των δύο κρατών με αυτούς τους όρους

Δείτε τις εξελίξεις στο in - Εκτός από τον Μπ. Νετανιάχου που αποζητά πλήρη έλεγχο, το σχέδιο δύο κρατών αρνήθηκε και η Χαμάς για λόγους αυτοδιάθεσης και επιλογής ηγεσίας από τον λαό.

Η άρνηση Νετανιάχου της προοπτικής παλαιστινιακού κράτους ρίχνει λάδι στη φωτιά στη πυριτιδαποθήκη της Μέσης Ανατολής με τις ΗΠΑ να προσπαθούν να μειώσουν τις αντιδράσεις.

Οργανώσεις δικαιωμάτων συλλέγουν μαρτυρίες Παλαιστινίων από τη Γάζα που κατηγορούν το Ισραήλ ότι προχώρησε σε εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες τον περασμένο μήνα.

Η Υπηρεσία Γυναικών του ΟΗΕ προειδοποιεί για «τραύμα γενεών» στους Παλαιστίνιους, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι «δύο μητέρες σκοτώνονται κάθε ώρα» στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι το Ισραήλ ενέκρινε μόνο επτά από τις 29 αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας το πρώτο εξάμηνο του Ιανουαρίου και αρνήθηκε το 95% των προσπαθειών παράδοσης καυσίμων και φαρμάκων στην περιοχή.

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται να κλιμακώσει τον πόλεμο στον Λίβανο στο τέλος του μήνα.

Δείτε live

Δείτε τις εξελίξεις στο in

04:10 Η Βουλή της Υεμένης κατάταξε την «Ισραηλινή οντότητα», το αμερικανικό και το βρετανικό καθεστώς στην κορυφή της λίστας των τρομοκρατικών οντοτήτων

Όπως μεταφέρει το επίσημο πρακτορείο της Υεμένης SABA «Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Υεμένης ανανέωσε την υποστήριξή της στα όσα αναφέρθηκαν στην ομιλία του ηγέτη της επανάστασης, al-Sayyed Abdul Malik Badr al-Din al-Houthi, σχετικά με την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων αμερικανικών επιθέσεων κατά των δυνατοτήτων του λαού της Υεμένης.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων εκτίμησε τις τιμητικές θέσεις του ηγέτη της επανάστασης που εξέφρασαν τις προσδοκίες του λαού της Υεμένης να στηρίξει την Al-Aqsa και την παλαιστινιακή υπόθεση.

Στο πλαίσιο των συζητήσεών τους, οι εκπρόσωποι τόνισαν ότι είναι ειρωνικό για την Αμερική να χαρακτηρίζει τους αντιπάλους της ως τρομοκράτες, οι οποίοι είναι η κεφαλή του κακού και της τρομοκρατίας στον κόσμο, τονίζοντας ότι η ισραηλινή οντότητα κατοχής και τα αμερικανοβρετανικά καθεστώτα τοποθετούνται στην κορυφή του καταλόγου της τρομοκρατίας. Το Συμβούλιο επαναβεβαίωσε την προθυμία της Σαναά για την ασφάλεια της θαλάσσιας ναυσιπλοΐας και ότι θα στοχοποιεί μόνο ισραηλινά πλοία ή εκείνα που κατευθύνονται σε λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης».

04:00 Ο πατέρας του εφήβου που σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στη Δυτική Όχθη καταγγέλλει την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ

Ο πατέρας του 17χρονου Tawfiq Ajaq, ενός Παλαιστίνιο-Αμερικανού που σκοτώθηκε χθες από ισραηλινά πυρά στην πόλη Al-Mazra’a ash-sharqiya στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κατήγγειλε την υποστήριξη των ΗΠΑ στη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή του Ισραήλ. Ο δολοφονημένος έφηβος κηδεύτηκε το Σάββατο. «Είναι δολοφονικές μηχανές», δήλωσε ο Χαφέζ Ατζάκ για τις ισραηλινές δυνάμεις. «Χρησιμοποιούν τα δολάρια των φόρων μας στις ΗΠΑ για να υποστηρίξουν τα όπλα για να σκοτώνουν τα ίδια μας τα παιδιά».

«Η αμερικανική κοινωνία δεν γνωρίζει την πραγματική ιστορία», είπε. «Ελάτε εδώ στο έδαφος και δείτε τι συμβαίνει… Πόσοι πατέρες και μητέρες πρέπει να αποχαιρετήσουν τα παιδιά τους; Πόσοι ακόμα;» ανέφερε κλείνοντας την δήλωσή του.

03:50 Ο Ιταλός ΥΠΕΞ λέει ότι επιβλήθηκε άτυπο εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων προς το Ισραήλ από την πρώτη μέρα του πολέμου

Ο Ταγιάνι κάνει την αποκάλυψη απαντώντας στην Έλι Σλέιν, η οποία είχε προηγουμένως καλέσει την κυβέρνηση να σταματήσει τις πωλήσεις όπλων στη Μέση Ανατολή, «ειδικά στο Ισραήλ». Ο Ιταλός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι αποκάλυψε ότι η Ιταλία σταμάτησε τις προμήθειες όπλων στην ισραηλινή κυβέρνηση μόλις άρχισε ο πόλεμος στη Γάζα.

Το APA μετέδωσε, επικαλούμενο το Sputnik, ότι ο Ταγιάνι έκανε την αποκάλυψη αυτή ως απάντηση στην Έλι Σλέιν, ηγέτιδα του Δημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης της Ιταλίας, η οποία είχε προηγουμένως καλέσει την κυβέρνηση να σταματήσει τις πωλήσεις όπλων στη Μέση Ανατολή και «ειδικά στο Ισραήλ», για να μην τροφοδοτήσει τον συνεχιζόμενο πόλεμο.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην ιταλική εφημερίδα Quotidiano Nazionale την Παρασκευή, ο Ταγιάνι δήλωσε: «Είναι όλα μπλοκαρισμένα. Η περίοδος κατά την οποία στάλθηκαν τα περισσότερα όπλα στο Ισραήλ ήταν κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε. Μετά το ξέσπασμα των εχθροπραξιών, όλες οι παραδόσεις οπλικών συστημάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού κάθε είδους έχουν ανασταλεί.

03:30«Η έκκληση των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός θα είναι το κλειδί για την επίλυση» λέει η απεσταλμένη των ΗΑΕ στον ΟΗΕ

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καλούν τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, τονίζοντας τον αυξανόμενο κίνδυνο ενός ολοκληρωμένου πολέμου.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κάλεσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες να υποστηρίξουν την επείγουσα παύση της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα, προειδοποιώντας ότι το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης περιφερειακής κρίσης κλιμακώνεται καθημερινά εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου που διαρκεί τρεις μήνες, ανέφερε το Bloomberg.

«Χρειαζόμαστε μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός τώρα, δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλες 100 ημέρες», δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΑΕ στα Ηνωμένα Έθνη, Λάνα Νουσεϊμπέχ, όπως αναφέρει το Bloomberg. «Οι κίνδυνοι είναι υψηλοί, ο πόλεμος στη Γάζα είναι ξεκάθαρα μια ανοιχτή πληγή και αποσταθεροποιεί την περιοχή», πρόσθεσε.

Συνέχισε λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τη δυνατότητα να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην άμβλυνση των εντάσεων.

03:10 Τελείωσαν οι ασκήσεις ετοιμότητας του Ιράν σχετικά με την αεράμυνα

Μονάδες από την Αεράμυνα του Στρατού, την Αεροπορία, την Αεροδιαστημική Δύναμη του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (βαλλιστικοί πύραυλοι του IRGC), το Ναυτικό, το Ναυτικό του IRGC, μαζί τις Επίγειες Δυνάμεις του Στρατού και ομάδες κυβερνοπολέμου και ηλεκτρονικού πολέμου έλαβαν μέρος στο κοινό πολεμικό παιχνίδι.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης ανανπτύχθηκε η νέα φιλοσοφία της άμυνας με drones καθώς και η αεράμυνα με βαλλιστικούς πυραύλους υψηλού και μεσαίου ύψους. Η άσκηση ήταν κάτι ανάμεσα σε επίδειξη δύναμης και διαφήμιση προς υποψήφιους αγοραστές.

02:50 Διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης και της Χεζμπολάχ επιβλέπουν τις επιθέσεις των Χούθι

Μαχητές των Χούθι με … «αρχαίο» αντιαεροπορικό σε καρότσα αγροτικού οχήματος κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην πόλη Σαναά.

Σε ρεπορτάζ που είναι στην διάθεσή σας από το Reuters και το Al Arabiya μεταφρασμένο στα ελληνικά, πηγές από το Ιράν, την Υεμένη αλλά και από περιφερειακές δυνάμεις, επεξηγούν τον τρόπο με τον οποίο συνεργάζονται οι Χούθι με το Ιράν και την Χεζμπολάχ, σε ζητήματα στρατηγικής και μάχης. Από τον λαθραία μεταφορά εξοπλισμού και την συναρμολόγηση των πυραύλων, μέχρι τις ακριβείς πληροφορίες και την στοχοθεσία, η βοήθεια της Χεζμπολάχ και του Ιράν είναι κάτι περισσότερο από πολύτιμη.

Ο Αμπντουλγκανί αλ-Ιρβάνι από το Κέντρο Στρατηγικών Μελετών της Σαναά δήλωσε ότι ένας μεγάλος πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ θα ήταν καταστροφικός για τον Λίβανο και θα έθετε σε κίνδυνο το μέλλον της ομάδας που έχει γίνει η πιο σημαντική στον «Άξονα της Αντίστασης» του Ιράν. Αντίθετα, οι Χούθι βρίσκονταν σε μοναδική στρατηγική θέση για να έχουν τεράστιο αντίκτυπο διαταράσσοντας την παγκόσμια θαλάσσια δραστηριότητα με μικρή προσπάθεια, είπε.

Έτσι και έγινε.

02:26 Μαγνητοσκοπημένη ομιλία του επικεφαλής της Ανσάρ Αλλάχ Σαγιέντ Αμπντούλ Μαλίκ αλ-Χούθι

Ο ηγέτης του αντιστασιακού κινήματος Ανσάρ Αλλάχ της Υεμένης λέει ότι το ισραηλινό καθεστώς απέτυχε να επιτύχει οποιονδήποτε από τους στόχους του στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά συνεχίζει τις μαζικές δολοφονίες του παλαιστινιακού λαού.

«Ο ισραηλινός εχθρός απέτυχε να επιτύχει τους στόχους του, αλλά συνεχίζει τα εγκλήματά του», δήλωσε ο Σαγιέντ Αμπντούλ Μαλίκ αλ-Χούθι σε τηλεοπτική ομιλία του την Πέμπτη. «Τις τελευταίες 104 ημέρες, έχει διαπράξει πάνω από 2.000 σφαγές και γενοκτονία εναντίον του παλαιστινιακού λαού».

02:00 Ο αμερικανικός στρατός λέει ότι ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν βρίσκονται πίσω από πυραυλική επίθεση σε βάση με αμερικανικά στρατεύματα

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) δήλωσε ότι ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν εκτόξευσαν βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον βάσης στο δυτικό Ιράκ που φιλοξενεί αμερικανικές δυνάμεις.

Η υπηρεσία ανέφερε ότι οι περισσότεροι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν από το αμυντικό σύστημα στη βάση αλ-Άσαντ, αλλά οι εκτιμήσεις των ζημιών συνεχίζονται. Τουλάχιστον ένα μέλος των ιρακινών υπηρεσιών τραυματίστηκε.

01:35 Η UNRWA παρέδωσε μεγάλες ποσότητες βοήθειας στα καταφύγιά της

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η UNRWA παρέδωσε βοήθεια σε περίπου 90 από τα καταφύγιά της, συμπεριλαμβανομένων 33 στη Ράφα και 25 στο Χαν Γιουνίς. Η ζωτικής σημασίας παράδοση βοήθειας στη Γάζα πραγματοποιείται καθώς σχεδόν 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό, ιατρικές προμήθειες και καύσιμα ως αποτέλεσμα των ισραηλινών επιθέσεων σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

01:10Ένας ισραηλινός πύραυλος, επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν – Τέσσερις από αυτούς αδέρφια

Όπως ενημερώνει η Haaretz, ένας πατέρας παρακολουθεί την κηδεία του γιου του. Ενώ στέκεται δίπλα στον φρεσκοσκαμμένο τάφο, λαμβάνει ένα μήνυμα ότι ένας ακόμη γιος του είναι επίσης νεκρός. Λίγο αργότερα πρέπει να τον θάψει και αυτόν. Σε έναν διπλανό τάφο, μια μητέρα θάβει τους τέσσερις γιους της, τον έναν μετά τον άλλο. Αυτές οι φρικαλεότητες δεν είναι πλέον αποκλειστικό αντικείμενο του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά συμβαίνουν και στη Δυτική Όχθη, όπου δεν υπάρχει πόλεμος.

Το γεγονός ότι τέσσερις από τους επτά Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν στο περιστατικό της 7ης Ιανουαρίου που οδήγησε στις κηδείες ήταν αδέλφια, εκτός από δύο άλλους που ήταν επίσης αδέλφια – όλα αυτά και πολλά άλλα εντείνουν μόνο το μέγεθος της καταστροφής που ο Ισραηλινός στρατός προκάλεσε στο σχετικά ήσυχο χωριό Μουθαλάθ αλ-Σουχάντα, που μεταφράζεται πρόχειρα ως «Τρίγωνο των Μαρτύρων».

00:45 Οι ΗΠΑ απαιτούν έρευνα για τη δολοφονία του Παλαιστίνιου εφήβου, καθώς είχε αμερικανικό διαβατήριο

Το Γραφείο Παλαιστινιακών Υποθέσεων των ΗΠΑ δήλωσε στο X ότι είναι «συντετριμμένο όταν ακούει» για τη δολοφονία ενός νεαρού Παλαιστίνιου που γεννήθηκε και μεγάλωσε στις ΗΠΑ.

Χθες, ο 17χρονος Tawfiq Ajaq σκοτώθηκε από τον Ισραηλινό στρατό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Ζητάμε επείγουσα έρευνα για να διαπιστωθούν οι συνθήκες του θανάτου του», πρόσθεσε το Γραφείο.

00:20 Φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές λοιδωρούν τον Παλαιστίνιο πρέσβη στο Ηνωμένο Βασίλειο στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου

Μια ομάδα φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών στο Πανεπιστήμιο SOAS του Λονδίνου καταγράφεται να παρενοχλεί λεκτικά τον Παλαιστίνιο πρέσβη στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος είχε προσκληθεί να μιλήσει σε εκδήλωση στην πανεπιστημιούπολη. «Έχεις αίμα στα χέρια σου! Είσαι συνεργάτης της Παλαιστινιακής Αρχής… Ντροπή σου!» ακούγεται ένας φοιτητής της Παλαιστινιακής Εταιρείας στο Πανεπιστήμιο SOAS του Λονδίνου να φωνάζει στον Παλαιστίνιο πρέσβη Husam Zomlot.

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία ανήρτησε επίσης μια ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την πρόσκληση του Zomlot λόγω της «συνεργασίας της Παλαιστινιακής Αρχής με τη σιωνιστική οντότητα» για τις συμφωνίες του Όσλο. Ο Zomlot είναι πρεσβευτής που εκπροσωπεί την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, η οποία ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από την ΠΑ.

Το περιστατικό αναδεικνύει πως οι αντιπρόσωποι των Παλαιστινίων δεν εκπροσωπούν ρεαλιστικά αυτό που θέλουν οι Παλαιστίνιοι. Η Παλαιστινιακή Αρχή βρίσκεται στη θέση της χωρίς εκλογές, τα τελευταία περίπου 14 χρόνια.

00:00 Η Γαλλία υπέρ της λύσης των δύο κρατών

Ο υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ δηλώνει στο X ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν δικαίωμα σε ένα κράτος και ότι η Γαλλία «θα παραμείνει πιστή στη δέσμευσή της για την επίτευξη αυτού του στόχου».

Τα λόγια του έρχονται μετά τις έντονες δηλώσεις ανώτερων ισραηλινών αξιωματούχων, κυρίως του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, που αντιτίθενται στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Μετάφραση: Οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα στην κυριαρχία και την κρατική υπόσταση. Η Γαλλία θα παραμείνει πιστή στη δέσμευσή της για την επίτευξη αυτού του στόχου.

23:40 Η Σαουδική Αραβία εκφράζει την ανησυχία της για τις αυξανόμενες εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Φαιζάλ μπιν Φαρχάν δήλωσε ότι το βασίλειο είναι «πολύ ανήσυχο» ότι οι ανταλλαγές μεταξύ των αμερικανικών δυνάμεων και των Χούθις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση.

«Φυσικά, ανησυχούμε πολύ. (…) Βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη και επικίνδυνη περίοδο στην περιοχή και γι’ αυτό ζητάμε αποκλιμάκωση», δήλωσε ο μπιν Φαρχάν στο CNN σε συνέντευξη που θα μεταδοθεί την Κυριακή.

«Εμείς, φυσικά, πιστεύουμε πολύ στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προστατευθεί. Αλλά πρέπει επίσης να προστατεύσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής. Έτσι, επικεντρωνόμαστε πολύ στην αποκλιμάκωση της κατάστασης όσο το δυνατόν περισσότερο», πρόσθεσε.

23:15 Το Βέλγιο υποστηρίζει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο

Η υπουργός αναπτυξιακής συνεργασίας της χώρας, Καρολίν Γκενέζ, δηλώνει στο X ότι αν το Διεθνές Δικαστήριο εκδώσει απόφαση που θα απαιτεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, το Βέλγιο θα την υποστηρίξει «πλήρως».

Το δικαστήριο συνεδριάζει τώρα επί της υπόθεσης που έχει καταθέσει η Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ, με την κατηγορία της γενοκτονίας κατά τη δίωξη του πολέμου στη Γάζα.

23:00 12 έως 15 πύραυλοι κατευθύνθηκαν προς την βάση των ΗΠΑ στο Ιράκ

Τουλάχιστον δώδεκα πύραυλοι κατατέθηκαν το Σάββατο σε στρατιωτική βάση που χρησιμοποιείται από τις δυνάμεις του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Ιράκ.

«Η αεροπορική βάση Al-Asad έγινε στόχος 15 ρουκετών» που εκτοξεύτηκαν από την επαρχία Anbar, όπου βρίσκεται η στρατιωτική βάση, δήλωσε στο AFP αξιωματούχος της ιρακινής αστυνομίας της περιοχής, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. Είπε ότι 13 από τα βλήματα καταρρίφθηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα, αλλά «δύο έπεσαν στην αεροπορική βάση».

Αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας, ο οποίος επίσης ζήτησε να τηρηθεί ανωνυμία, επιβεβαίωσε ότι «πύραυλοι έπληξαν την αεροπορική βάση Αλ-Ασαντ», προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη κοινή εκτίμηση των ζημιών με τις δυνάμεις του συνασπισμού και του Ιράκ. Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι αρχικές αναφορές ανέφεραν ότι ένα μέλος των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας είχε τραυματιστεί σοβαρά. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε το C-RAM σε χρήση, την άμυνα των ΗΠΑ σε πλοία, πρεσβείες και στρατιωτικές βάσεις, έναντι όλμων πυραύλων και ρουκετών.

22:45 Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι «δεν υπάρχει όριο» για τη βοήθεια που επιτρέπεται να εισέλθει στη Γάζα, την ώρα που ο ΟΗΕ λέει ότι «το Ισραήλ εμποδίζει την παράδοση»

Το γραφείο συντονισμού του Ισραήλ για τις δραστηριότητές του στην Παλαιστίνη υποστήριξε στο Χ ότι «δεν υπάρχει όριο στην ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που μπορεί να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας», προσθέτοντας ότι σχεδόν 10.000 φορτηγά με βοήθεια έχουν μεταφερθεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

Χθες, μια έκθεση από το τμήμα ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ στην Παλαιστίνη ανέφερε ότι «το Ισραήλ αρνήθηκε σχεδόν το 70% των αποστολών βοήθειας στο βόρειο τμήμα της Γάζας το πρώτο μισό του Ιανουαρίου, επιτρέποντας μόνο επτά από τις 29 προσπάθειες του ΟΗΕ να παραδώσει σωτήριες προμήθειες».

«Οι άνθρωποι στη Γάζα πεθαίνουν όχι μόνο από τις βόμβες και τις σφαίρες, αλλά και από την έλλειψη τροφίμων και καθαρού νερού και νοσοκομεία χωρίς ρεύμα και φάρμακα», δήλωσε νωρίτερα σήμερα στο Χ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Γκουτέρες έχει επανειλημμένα και πρόσφατα καλέσει το Ισραήλ να άρει τα εμπόδια στην παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους στη Γάζα, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τώρα μια πρωτοφανή κρίση πείνας.

22:25 Αδελφός ομήρου που σκοτώθηκε από τον Ισραηλινό στρατό «Αυτή η ηγεσία θα μείνει ως μελανό σημείο στην ιστορία»

Ο Γιονάταν Σιμράζ, ο αδελφός του Αλόν που σκοτώθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες τον περασμένο μήνα, παρότι φώναζε στα εβραϊκά και είχε αφήσει μήνυμα πως υπάρχουν 3 Ισραηλινοί όμηροι, μίλησε σε αντικυβερνητική διαμαρτυρία στο Τελ Αβίβ και δήλωσε ότι: «106 ημέρες του Ολοκαυτώματος περνούν από μπροστά μας, ένα Ολοκαύτωμα που δεν συνέβη σε μια μέρα: μια σειρά από αποτυχίες μας οδήγησαν σε αυτή τη στιγμή«.

Συνέχισε λέγοντας πως «Αυτή η ηγεσία θα μείνει στη μνήμη μας ως ένα μαύρο σημείο στην ιστορία. Μετατρέψατε μια ολόκληρη χώρα σε πρόσφυγες μέσα από χρόνια εγκληματικής αμέλειας και προδοσίας. Ασχοληθήκατε με όλα όσα δεν είναι σημαντικά – μόνοι σας. Η σημερινή ηγεσία θα κάνει τα πάντα για να μας κάνει να αποτύχουμε, αλλά εμείς θα τους κοιτάξουμε στα μάτια και θα τους πούμε με ψηλά το κεφάλι ότι δεν φοβόμαστε. Αυτή είναι η εντολή της ώρας, δεν πρέπει να απογοητεύσουμε εκείνους που έπεσαν στη μάχη και εκείνους που βρίσκονται ακόμη σε αιχμαλωσία. Η μοίρα της χώρας έχει ανατεθεί σε εμάς χωρίς τη θέλησή μας».

22:15 Επιβεβαιώνονται οι τραυματίες από επίθεση στην βάση Αλ-Άσαντ των ΗΠΑ, περισσότεροι από ένας αμερικανοί στρατιώτες

Αμερικανικό προσωπικό τραυματίστηκε σε επίθεση στην αεροπορική βάση Αλ-Ασαντ στο Ιράκ, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος έκανε χρήση του πληθυντικού αριθμού χωρίς να γίνει σαφής το πόσοι τραυματίστηκαν ή ποια ήταν η κατάστασή τους.

Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, μια ομάδα-ομπρέλα που περιλαμβάνει σιιτικές οργανώσεις και πολιτοφυλακέςς που υποστηρίζεται από το Ιράν, ανέλαβε την ευθύνη για την πυραυλική επίθεση. Η ομάδα τόνισε σε ανακοίνωσή της το Σάββατο τη δέσμευσή της να αντισταθεί στις αμερικανικές «δυνάμεις κατοχής» στην περιοχή και επικαλέστηκε την επίθεση ως απάντηση σε αυτό που χαρακτήρισε ως «σφαγές της σιωνιστικής οντότητας» εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα.

Σε ανακοίνωσή του, ο ειδικός αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Ιράκ προειδοποίησε ότι η περιοχή βρίσκεται σε μια «κρίσιμη καμπή» που απορρέει από τον πόλεμο στη Γάζα και κινδυνεύει να παρασύρει το Ιράκ περαιτέρω στη σύγκρουση. «Παρά τις προσπάθειες της (Ιρακινής) κυβέρνησης να αποτρέψει την κλιμάκωση των εντάσεων, οι συνεχιζόμενες επιθέσεις προερχόμενες εντός και εκτός των συνόρων του Ιράκ – είναι έτοιμες να ακυρώσουν τη δύσκολα κερδισμένη σταθερότητα της χώρας και τα επιτεύγματα που έχει επιτύχει τα τελευταία χρόνια», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

21:50 Ο Ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται πως βρήκε κρυσφύγετο ομήρων, όπου κρατούνταν όμηροι που απελευθερώθηκαν

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες που δείχνουν το εσωτερικό μιας σήραγγας στο Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας, στην οποία η Χαμάς κρατούσε προηγουμένως Ισραηλινούς ομήρους. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού υποναύαρχος Ντ. Χάγκαρι ανέφερε σε απογευματινή συνέντευξη Τύπου ότι η είσοδος της σήραγγας βρέθηκε στο σπίτι ενός διοικητή της Χαμάς.

Λέει ότι τα στρατεύματα πολέμησαν τους ενόπλους της Χαμάς μέσα στη σήραγγα, σκοτώνοντάς τους. Η σήραγγα περιείχε εκρηκτικούς μηχανισμούς και παγιδευμένες πόρτες, λέει. Ο Χάγκαρι λέει ότι ένα χιλιόμετρο μέσα και περίπου 20 μέτρα κάτω από το έδαφος, οι στρατιώτες βρήκαν ένα μεγάλο δωμάτιο όπου προηγουμένως κρατούνταν όμηροι.

Κάποιοι όμηροι που κρατούνταν εκεί έχουν ήδη απελευθερωθεί, λέει, σημειώνοντας ότι οι στρατιώτες βρήκαν ζωγραφιές της πεντάχρονης Εμίλια Αλόνι, η οποία απελευθερώθηκε τον Νοέμβριο.

21:30 Μπέρνι Σάντερς: Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός «ξεκαθάρισε τη θέση του» για την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση – Κριτική στον Μπάιντεν

Τα σχόλια του Αμερικανού γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς έρχονται μετά τις διαψεύσεις του προέδρου Μπάιντεν ότι τα σχόλια του Νετανιάχου την Παρασκευή φανερώνουν αντίθεση σε ένα παλαιστινιακό κράτος.

Ο Νετανιάχου ενίσχυσε τα σχόλια αυτά σήμερα, δηλώνοντας ότι «δεν θα συμβιβαστεί» με τον ισραηλινό έλεγχο ασφαλείας όλων των εδαφών δυτικά του ποταμού Ιορδάνη και ότι αυτό «αντιτίθεται σε ένα παλαιστινιακό κράτος».

«Ο Νετανιάχου έχει καταστήσει σαφή τη θέση του: Δεν θα επιτρέψει ποτέ ένα παλαιστινιακό κράτος, ποτέ» (σ.σ. Τονίζοντας την φράση χρησιμοποιώντας τις λέξεις never, ever), ανέφερε ο Σάντερς σε δήλωσή του το Σάββατο.

«Παρά τις παράνομες και απάνθρωπες ενέργειες της κυβέρνησης Νετανιάχου, ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει προσφέρει μέχρι στιγμής άνευ όρων υποστήριξη στο Ισραήλ. Αυτό πρέπει να αλλάξει», προσθέτει η δήλωση.

21:15 Εκδίκηση υπόσχεται ο πρόεδρος του Ιράν Ραΐσι

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι υποσχέθηκε το Σάββατο να τιμωρήσει το Ισραήλ για το χτύπημα που σκότωσε πέντε μέλη των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, σύμφωνα με τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία δεν θα αφήσει αναπάντητα τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος», ανέφερε ο Ραΐσι σε δήλωσή του με την οποία καταδικάζει το χτύπημα, ανέφερε ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας IRIB στον ιστότοπό του.

21:00 Ανακοίνωση του Συριακού υπ. Εξωτερικών για την φερόμενη επίθεση από πλευράς Ισραήλ

Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την φερόμενη επίθεση του Ισραήλ με αεροπορική επιδρομή κατά κτιρίου που στέγαζε σύσκεψη μεταξύ Ιρανών και Σύριων ατόμων των υπηρεσιών ασφαλείας.

«Η ρατσιστική ισραηλινή οντότητα εξαπέλυσε μια βάναυση επίθεση το Σάββατο, 20 Ιανουαρίου 2024, με στόχο μια από τις γειτονιές των αμάχων στη Δαμασκό και αυτή η απάνθρωπη πράξη είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη κατάρρευση ενός κτιρίου κατοικιών, ζημιές στα παρακείμενα κτίρια και τον μαρτυρικό θάνατο και τον τραυματισμό πολλών αμάχων» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών και Αποδήμων. Το υπουργείο πρόσθεσε: «Αυτή η βάρβαρη επίθεση, επιπλέον της ανθρώπινης γενοκτονίας που ο σιωνιστικός εχθρός πραγματοποιεί στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας τον εγκληματικό χαρακτήρα αυτής της οντότητας και των ηγετών της».

«Η Συρία καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει άμεση δράση για να σταματήσουν αυτά τα εγκλήματα και οι σφαγές που διαπράττει η σιωνιστική οντότητα εναντίον αθώων πολιτών και μη στρατιωτικών περιουσιών, τα οποία διαταράσσουν την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια και ειρήνη και παραβιάζουν τους σκοπούς και τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και τους στόχους για τους οποίους ιδρύθηκε ο οργανισμός».

Ουσιαστικά η ανακοίνωση είναι σε πλήρη συμφωνία με την ορολογία που χρησιμοποιείται από τους εχθρούς του Ισραήλ, σε έναν ακήρυχτο ουσιαστικά πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Συρίας.

20:35 Το Ιράν καταδικάζει την ισραηλινή επίθεση κατά της Δαμασκού

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την ισραηλινή επίθεση κατά της περιοχής Mezzeh στη Δαμασκό, η οποία είχε ως αποτέλεσμα απώλειες μεταξύ των οποίων και αρκετούς Ιρανούς συμβούλους.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Nasser Kanaani ανέφερε σε δήλωσή του: «Η επανειλημμένη παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας από τη σιωνιστική οντότητα αποτελεί ένδειξη της ανικανότητας και της χρεοκοπίας αυτής της οντότητας στο πεδίο της μάχης και απέναντι στην αντίσταση στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη και απόδειξη της απελπισμένης προσπάθειάς της να επεκτείνει το πεδίο του πολέμου και του χάους στην περιοχή».

20:20 Απορρίπτει ο Νετανιάχου τις δηλώσεις Μπάιντεν περί δύο κρατών

Μια δήλωση από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, την οποία μετέδωσε η ειδησεογραφική υπηρεσία Reuters, φαίνεται να σηματοδοτεί μια ρήξη με τα σχόλια που έκανε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος σχετικά με τη δέσμευση των ΗΠΑ για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. «Ο Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Μπάιντεν, επανέλαβε ότι μετά την καταστροφή της Χαμάς, το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο ασφαλείας στη Γάζα για να διασφαλίσει ότι δεν θα αποτελεί πλέον απειλή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Χθες, ο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νετανιάχου, οι λεπτομέρειες της οποίας διευκρινίστηκαν μόνο αόριστα από τον Λευκό Οίκο. Σε χθεσινά σχόλιά του, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν ήταν αντίθετος σε «όλες τις λύσεις δύο κρατών», υπονοώντας ότι ο Νετανιάχου έδειξε μεταμέλεια προς τη θέση των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Μια ανάρτηση Χ του Νετανιάχου πριν από λίγο, στην οποία αναφέρει ότι «δεν θα συμβιβαστεί με τον πλήρη ισραηλινό έλεγχο ασφαλείας σε ολόκληρη την περιοχή δυτικά της Ιορδανίας», φαίνεται να επιβεβαιώνει την απόρριψη ενός παλαιστινιακού κράτους.

19:55 Χιλιάδες προσέρχονται στο Τελ Αβίβ για να αποδοκιμάσουν τον Νετανιάχου

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβέρνησης, για να διαμαρτυρηθούν κατά του Μπεχαμίν Νετανιάχου.

«Δεν είναι διαμαρτυρία κατά του πολέμου, είναι διαμαρτυρία κατά του Μπέντζαμιν Νετανιάχου» αναφέρει η ανταποκρίτρια του Al Jazeera.

Οι άνθρωποι τον κατηγορούν για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και την αποτυχία της κυβέρνησης να προστατεύσει τον ισραηλινό λαό ενώ λένε πώς «έχει αίμα στα χέρια του».

Σύμφωνα με τους διαδηλωτές, μόνο νέες εκλογές θα φέρουν την ασφάλεια που χρειάζεται το Ισραήλ αυτή τη στιγμή.

19:40 Μπεζαλέλ Σμότριχ: Ένα [ανεξάρτητο] Παλαιστινιακό κράτος θα οδηγήσει στην «επόμενη σφαγή»

Με δηλώσεις του στο ισραηλινό μέσο Maariv, ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς απάντησε στην πάγια θέση των ΗΠΑ υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους μετά το τέλος του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

«Υπάρχει ευρεία συναίνεση στο Ισραήλ κατά ενός παλαιστινιακού κράτους και της διαίρεσης της γης. Οι φίλοι του Ισραήλ θα πρέπει να καταλάβουν ότι η ώθηση για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους είναι μια ώθηση για την επόμενη σφαγή», δήλωσε στο Maariv, αναφερόμενος στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

«Ο Λευκός Οίκος πρέπει επίσης να απενοχοποιηθεί από τις αντιλήψεις που οδήγησαν στην εθνική καταστροφή του Ισραήλ», συνέχισε.

19:20 Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ αναλαμβάνουν την τελευταία επίθεση εναντίον ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα

Οι Ταξιαρχίες Κασάμ της Χαμάς δήλωσαν ότι μαχητές τους έπληξαν ισραηλινές δυνάμεις κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

«Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ καταστρέφουν εχθρικές συγκεντρώσεις βορειοανατολικά του καταυλισμού Bureij στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας με βλήματα όλμου βαρέως διαμετρήματος», ανέφερε η ομάδα σε ανακοίνωσή της μέσω Telegram.

19:00 Γκουτέρες: Η ολοκληρωτική καταστροφή της Γάζας» από τον ισραηλινό στρατό είναι «εντελώς πρωτοφανής»

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μίλησε για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα στη 19η Σύνοδο Κορυφής του Κινήματος των Αδεσμεύτων στην Καμπάλα της Ουγκάντα.

«Η ολοσχερής καταστροφή της Γάζας και ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων που προκάλεσε ο ισραηλινός στρατός σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι εντελώς πρωτοφανής κατά τη διάρκεια της θητείας μου» είπε ο Γκουτέρες.

«Σε αυτούς περιλαμβάνονται 152 μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ, μια σπαρακτική τραγωδία για τον οργανισμό μας, για τις οικογένειές τους και για όσους υπηρετούσαν στη Γάζα», συνέχισε.

«Εν τω μεταξύ, οι ασθένειες και η οργή βαθαίνουν, οι άνθρωποι πεθαίνουν όχι μόνο από βόμβες και σφαίρες αλλά και από έλλειψη τροφίμων και καθαρού νερού, νοσοκομεία χωρίς ρεύμα και φάρμακα και εξαντλητικά ταξίδια σε ακόμα μικρότερα κομμάτια γης για να ξεφύγουν από τις μάχες. Αυτό πρέπει να σταματήσει».

18:45 «Η υποστήριξη του Μπάιντεν στη λύση των δύο κρατών είναι «ανοησία»»

Ο Μουσταφά Μπαργκούτι, παλαιστίνιος πολιτικός και επικεφαλής του Κινήματος Εθνικής Πρωτοβουλίας, λέει ότι η υποτιθέμενη υποστήριξη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για μια λύση δύο κρατών – χωρίς να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και στην απομάκρυνση των εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη – είναι «ανοησία».

«Είναι μια προσπάθεια να ομαλοποιηθεί η συνέχιση της γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού», δήλωσε ο Barghouti. «Και φαίνεται να είναι μια προσπάθεια του Μπάιντεν να αποφύγει την αναμενόμενη ήττα του στις [προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2024] λόγω της απόρριψης από την πλειοψηφία του αμερικανικού λαού της πολιτικής του για την υποστήριξη της βάρβαρης επίθεσης εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη».

«Το παλαιστινιακό κράτος δεν είναι απλώς ένα όνομα χωρίς περιεχόμενο, σύνορα, κυριαρχία και έλεγχο της γης, του νερού, του εναέριου χώρου και των συνόρων», συνέχισε. «Δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την απομάκρυνση της κατοχής, των εποικισμών και των εποίκων».

18:15 Επεισόδια στην Ιταλία και μεγάλες διαδηλώσεις στην Ισπανία υπέρ της Παλαιστίνης

Συγκρούσεις μελών ακροαριστερών οργανώσεων με την αστυνομία σημειώθηκαν στην πόλη Βιτσέντσα της βόρειας Ιταλίας, όπου εγκαινιάσθηκε έκθεση για την επεξεργασία του χρυσού.

Περίπου πεντακόσια άτομα χρησιμοποίησαν καπνογόνα και προσπάθησαν να εισέλθουν στον χώρο της έκθεσης. Οι αστυνομικοί τους απώθησαν με χρήση γκλοπ και με ρίψεις νερού από εκτοξευτήρα ειδικού οχήματος. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, τραυματίσθηκαν ελαφρά τόσο διαδηλωτές όσο και Ιταλοί αστυνομικοί.

Παράλληλα, χιλιάδες άνθρωποι κρατούσαν σημαίες της Παλαιστίνης και φώναζαν συνθήματα κατά του Ισραήλ, διαδηλώνοντας σήμερα στη Μαδρίτη και σε άλλες πόλεις της Ισπανίας για να ζητήσουν «το τέλος της γενοκτονίας στην Παλαιστίνη».

18:10 Πέντε οι νεκροί από το χτύπημα στη Δαμασκό

Το IRGC δήλωσε στα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι ένα πέμπτο μέλος του έχει πλέον πεθάνει από τραύματα που υπέστη από ισραηλινό χτύπημα στη Συρία, όπως λέει.

17:50 Πυραυλική επίθεση σε αμερικανική βάση στο Ιράκ

Η ειδησεογραφική υπηρεσία Reuters μετέδωσε ότι αμερικανικό προσωπικό τραυματίστηκε μετά από πυραυλική επίθεση σε αεροπορική βάση στο Ιράκ που φιλοξενεί αμερικανικές δυνάμεις, επικαλούμενη Αμερικανό αξιωματούχο.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP μετέδωσε επίσης ότι τουλάχιστον δώδεκα πύραυλοι εκτοξεύτηκαν εναντίον της αεροπορικής βάσης Αλ-Ασαντ στο δυτικό Ιράκ, επικαλούμενο ανώνυμο αξιωματούχο, ο οποίος δήλωσε ότι οι ζημιές ακόμη εκτιμώνται, αλλά ότι ένα μέλος των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας φαίνεται να έχει τραυματιστεί σοβαρά.

17:15 Ηγέτης της Χαμάς: Δεν θέλουμε να κρατήσουμε τους Ισραηλινούς αιχμαλώτους

Ο Musa Abu Marzouk, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, λέει ότι το κίνημα δεν θέλει να κρατήσει τους ισραηλινούς αιχμαλώτους και επιδιώκει μια νέα συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων.

«Στο τέλος, το Ισραήλ θα αναγκαστεί να κάνει μια συμφωνία, επειδή απέτυχε κατά τη διάρκεια περισσότερων από εκατό ημερών πολέμου να ανακτήσει οποιονδήποτε αιχμάλωτο με τη βία», δήλωσε ο Abu Marzouk στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik. «Είτε θα τους πάρει πίσω μέσω μιας συμφωνίας με το κίνημα είτε θα τους πάρει ως πτώματα».

Είπε επίσης ότι η Χαμάς εκτιμά την υποστήριξη της ομάδας Χούτι προς τον παλαιστινιακό λαό και σε όλες τις προσπάθειες που αποσκοπούν στον τερματισμό του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

«Αυτό που κάνουν οι Χούθι είναι πραγματική και αποτελεσματική αλληλεγγύη με το λαό μας και εκφράζουμε την εκτίμησή μας», είπε. «Καλούμε επίσης όλες τις δυνάμεις να πάρουν τολμηρές και με αρχές θέσεις προκειμένου να τερματιστεί αυτή η γενοκτονία».

17:00 Το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ για το φονικό χτύπημα στη Δαμασκό

Το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ για το φονικό χτύπημα στη Δαμασκό, λέγοντας ότι «επιφυλάσσεται του δικαιώματος να απαντήσει», αφού το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης δήλωσε ότι τέσσερα μέλη του σκοτώθηκαν.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Κανάνι λέει ότι η Τεχεράνη θα απαντήσει «στον κατάλληλο χρόνο και τόπο» και καταδίκασε «την κλιμάκωση των επιθετικών και προκλητικών επιθέσεων» από τον μεγαλύτερο εχθρό της Τεχεράνης, το Ισραήλ.

16:30 Ο Λαπίντ φαίνεται να βάζει στο στόχαστρο τον Νετανιάχου για τις κόντρες με την Ουάσινγκτον

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ δήλωσε σε ανάρτησή του στο Χ ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Εξωτερικών και πρωθυπουργός, είχε συχνά διαφωνίες με τις ΗΠΑ, αλλά ποτέ δεν τις εξέφρασε δημόσια.

Τα σχόλιά του φαίνεται να αναφέρονται σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, στην οποία ο Νετανιάχου φάνηκε να απορρίπτει δημοσίως τη συζήτηση των ΗΠΑ για το θέμα της παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης.

Ο Λαπίντ υποστήριξε ότι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι «πολύ σημαντικές για να μετατραπούν σε δημόσιες διαμάχες με μοναδικό σκοπό το πολιτικό κέρδος».

Πρόσθεσε ότι είναι ανεύθυνο «σε καιρό πολέμου όταν οι ΗΠΑ μας συμπαραστέκονται»

16:02 Κηδεία σε σχολείο – καταφύγιο στη Χαν Γιουνίς

Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι σε ένα σχολείο στη Χαν Γιουνίς της Γάζας διοργάνωσαν κηδεία για τους νεκρούς, οι οποίοι σκοτώθηκαν σήμερα από τις ισραηλινές δυνάμεις.

15:58 «Δώρα» του ισραηλινού λόμπι στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Αμερικανοϊσραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων (AIPAC) δώρισε τον Νοέμβριο 95.000 δολάρια στον Μάικ Τζόνσον, τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, αφού αυτός προώθησε ένα πακέτο βοήθειας ύψους 14 δισ. δολαρίων για το Ισραήλ, αναφέρει το Intercept.

Η ανάλυση των αρχείων της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εκλογών από τον ειδησεογραφικό οργανισμό δείχνει επίσης ότι η AIPAC, η μεγαλύτερη ομάδα λόμπι υπέρ του Ισραήλ στις ΗΠΑ, ήταν ο κορυφαίος δωρητής του Τζόνσον το 2023, με συνολικά 104.000 δολάρια.

Η πλειονότητα των πληρωμών προήλθε μετά την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα και την εκλογή του Τζόνσον ως προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων τον Οκτώβριο.

15:52 Υπουργείο Υγείας Γάζας: Κάνουμε διαλογή ασθενών προσπαθώντας να σώσουμε όποιον μπορούμε

Ο Ashraf al-Qudra, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε στο Al Jazeera ότι το Ισραήλ έχει βάλει στο στόχαστρο το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης από την αρχή του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

«Η βοήθεια που εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας δεν καλύπτει τις βασικές υγειονομικές ανάγκες», είπε. «Προσπαθούμε να διακρίνουμε τις περιπτώσεις μεταξύ των τραυματιών και των ασθενών για να σώσουμε όσους μπορούμε»

Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ ελέγχει τον μηχανισμό εξόδου των ασθενών που χρειάζονται επειγόντως ιατρική περίθαλψη εκτός της Λωρίδας της Γάζας.

15:40 «Λέμε να τελειώσει ο πόλεμος» – Διαδηλωτές στη Χάιφα μιλούν στο AJ

Ο Omri Evron, μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος του Ισραήλ, ο οποίος βοήθησε στη διοργάνωση της αντιπολεμικής διαμαρτυρίας στη Χάιφα, μίλησε στο Al Jazeera για το μήνυμα που προσπαθούν να περάσουν οι διαδηλωτές. Ακολουθούν τα κύρια σημεία της τοποθέτησής του:

Η δολοφονία χιλιάδων Παλαιστινίων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι αθώοι πολίτες, δεν είναι μόνο καταδικαστέα, αλλά δεν εξυπηρετεί την ασφάλεια του λαού του Ισραήλ.

Δεν μας φέρνει ασφάλεια, το μόνο που εξασφαλίζει είναι η επόμενη σφαγή, ο επόμενος κύκλος βίας.

Αυτή τη στιγμή, αυτοί (οι διαδηλωτές) φωνάζουν «αρνούμαστε να σκοτώσουμε, αρνούμαστε να πολεμήσουμε, αρνούμαστε να δολοφονήσουμε» – αυτό είναι το κάλεσμά μας.

Σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι διοργανωτές των διαδηλώσεων, δήλωσε:

Ήταν δύσκολο, όχι επειδή δεν υπάρχουν Εβραίοι και Άραβες που θέλουν να έρθουν μαζί, που πιστεύουν σε ένα κοινό μέλλον ειρήνης και ισότητας και εθνικής απελευθέρωσης και των δύο λαών σε δύο κράτη.

Ήταν δύσκολο επειδή η κυβέρνηση και η αστυνομία ειδικότερα έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να μας εμποδίσουν να συγκεντρωθούμε, να μας εμποδίσουν να εκφράσουμε μια νόμιμη και ειρηνική φωνή.

Έπρεπε να προσφύγουμε στο Ανώτατο Δικαστήριο μόνο και μόνο για να μας επιτραπεί να συγκεντρωθούμε και να διαδηλώσουμε.

15:25 «Ο παλαιστινιακός λαός δεν έχει ψευδαισθήσεις» λέει η Χαμάς για τις δηλώσεις Μπάιντεν για τη «λύση δύο κρατών»

Η Χαμάς στηλίτευσε τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σχετικά με το ενδεχόμενο ενός παλαιστινιακού κράτους, χαρακτηρίζοντάς τις μια «ψευδαίσθηση» που «δεν ξεγελά» τους Παλαιστινίους.

«Η ψευδαίσθηση που ο Μπάιντεν κηρύττει υπέρ ενός Κράτους της Παλαιστίνης (…) δεν ξεγελά τον λαό μας», ανέφερε σε ένα δελτίο τύπου ο Ίζατ αλ Ρισίκ, ένα μέλος του πολιτικού γραφείου της ισλαμιστικής οργάνωσης.

Χθες, ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε πως ο Τζο Μπάιντεν «συνεχίζει να πιστεύει στην προοπτική και τη δυνατότητα» ενός παλαιστινιακού κράτους, όμως «αναγνωρίζει ότι θα χρειαστεί πολλή δουλειά για να φθάσουμε εκεί».

Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι «ένας πλήρης εταίρος του γενοκτονικού πολέμου και ο λαός μας δεν αναμένει τίποτα καλό από εκείνον», σχολίασε σήμερα ο αξιωματούχος της Χαμάς, επικρίνοντας «εκείνους που θεωρούν τους εαυτούς τους επίσημους εκπροσώπους του παλαιστινιακού λαού και που θέλουν να αποφασίζουν για τον παλαιστινιακό λαό για το είδος της χώρας που του ταιριάζει».

15:16 Παλαιστινιακή Αρχή: Οι δηλώσεις Νετανιάχου προκαλούν με χυδαίο τρόπο τις διακηρυγμένες θέσιες της αμερικανικής κυβέρνησης

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε τη δήλωση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι «η παλαιστινιακή ανεξαρτησία συγκρούεται με την ανάγκη του Ισραήλ για έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας από πλευράς ασφάλειας».

Το υπουργείο ανέφερε ότι η απαίτηση του Νετανιάχου για ισραηλινό έλεγχο ασφαλείας της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας «προκαλεί με χυδαίο τρόπο τις διακηρυγμένες θέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης και τις προσπάθειές της για την επίλυση της σύγκρουσης και την επίτευξη περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας».

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι ο Νετανιάχου «συνεχίζει να ενισχύει το χάσμα μεταξύ της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας, προκειμένου να υπονομεύσει κάθε ευκαιρία για μια λύση δύο κρατών».

15:00 Ο Νετανιάχου «αδειάζει» τον Μπάιντεν – Η παλαιστινιακή ανεξαρτησία συγκρούεται με τις ανάγκες ασφάλειας του Ισραήλ

Απαντώντας σε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξήγησε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι δεν αντιτίθεται στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, ο Νετανιάχου δήλωσε το Σάββατο ότι στην πραγματικότητα είπε στον πρόεδρο ότι «η παλαιστινιακή ανεξαρτησία συγκρούεται με τις ανάγκες ασφαλείας του Ισραήλ για τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας».

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ που αρνούνταν την προοπτική παλαιστινιακού κράτους, έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τις ΗΠΑ που επιμένουν να προκρίνουν σε όλες τις δηλώσεις τους τη λύση των δύο κρατών.

Ο Τζο Μπάιντεν είχε χθες επικοινωνία με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, και ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το εάν η λύση των δύο κρατών αποκλείεται από τη συζήτηση όσο ο τελευταίος βρίσκεται στην πρωθυπουργία του Ισραήλ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι αυτή η λύση δεν είναι αδύνατη ούτε τώρα και είπε ότι ο Νετανιάχου δεν είναι αντίθετος σε όλες τις λύσεις δύο κρατών και ότι υπάρχουν διάφοροι τύποι που είναι δυνατοί.

Ακόμα σύμφωνα με όσα δήλωσε στο CNN πρόσωπο με γνώση των συνομιλιών, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Παρασκευή ότι τα δημόσια σχόλια που έκανε την Πέμπτη, στα οποία φάνηκε να απορρίπτει την ιδέα της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους, δεν είχαν σκοπό να αποκλείσουν την πιθανότητα ενός παλαιστινιακού κράτους σε οποιαδήποτε μορφή.

14:53 Αρκετοί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην Beit Lahia στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ

Σύμφωνα με το Al Jazeera, τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό στην περιοχή Σουλτάν, δυτικά της Beit Lahia, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Νωρίτερα, στην κεντρική περιοχή της επικράτειας, τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό με στόχο διαμέρισμα στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat.

14:42 Το ισραηλινό χτύπημα στον Λίβανο ήταν μακριά από τη συνοριακή γραμμή

Η ισραηλινή επίθεση με drone σκότωσε δύο μέλη της Χαμάς. Το σημείο όπου έλαβε χώρα – ήταν περίπου 25 χιλιόμετρα (15,5 μίλια) από την αμφισβητούμενη συνοριακή περιοχή, όπου έχουν λάβει χώρα οι περισσότερες μάχες μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ.

Ωστόσο, υπάρχει προηγούμενο για τέτοιου είδους επιθέσεις. Την περασμένη εβδομάδα είδαμε μια επίθεση εναντίον του Wissam Tawil, ενός ανώτερου διοικητή της Χεζμπολάχ. Σκοτώθηκε περίπου 15 χιλιόμετρα (9,3 μίλια) από τα σύνορα αυτά.

Αυτό το χτύπημα είναι στην πραγματικότητα πιο κοντά στην Τύρο και την ακτή παρά σε αυτή την αμφισβητούμενη συνοριακή περιοχή.

Το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν χτυπήματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αλλά αυτό είναι αρκετά βαθιά μέσα στο λιβανέζικο έδαφος, γεγονός που θα ανησυχήσει την κυβέρνηση του Λιβάνου, αλλά δεν είναι μια τακτική που θα την εκπλήξει.

14:35 Εκατοντάδες συμμετέχουν σε αντιπολεμική διαμαρτυρία του αραβοεβραϊκού κόμματος Hadash στη Χάιφα

14:18 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Συνεχίζονται οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, καθώς αναφέρθηκαν έντονες μάχες στο Χαν Γιουνίς και κοντά στο νοσοκομείο Νάσερ.
  • Σύμφωνα με πληροφορίες, ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατέστρεψε κτίριο στη Δαμασκό της Συρίας, σκοτώνοντας τέσσερα μέλη των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν. Ανάμεσά τους και ένας ανώτερος διοικητής.
  • Ένα άλλο χτύπημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους πλήττει ένα όχημα στο Λίβανο, σε μια στοχευμένη, όπως φαίνεται, δολοφονία δύο μαχητών της Χαμάς
  • Ο βρετανικός στρατός πραγματοποίησε 50 κατασκοπευτικές αποστολές από αέρος στη Γάζα από τις αρχές Δεκεμβρίου για να υποστηρίξει το Ισραήλ, όπως αποκαλύπτει έρευνα.
  • Οι οικογένειες των Ισραηλινών αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα συνεχίζουν τη διαμαρτυρία τους έξω από την κατοικία του Νετανιάχου.
  • Τουλάχιστον 22 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων μια γυναίκα και παιδιά, συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις ισραηλινές δυνάμεις.

13:57 Ανώτερος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης σκοτώθηκε στο ισραηλινό πλήγμα στη Δαμασκό

Οι IRGC έχουν δώσει τα ονόματα των τεσσάρων μελών που σκοτώθηκαν σε φερόμενη αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στη Συρία, γεγονός που φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι τουλάχιστον ένας από αυτούς ήταν ανώτερος διοικητής.

Οι Hojjatollah Omidvar, Ali Aghazadeh, Hossein Mohammadi και Saeed Karimi κατονομάστηκαν ως θύματα, αλλά δεν δόθηκαν οι βαθμοί τους ή άλλες πληροφορίες.

Ωστόσο, ορισμένα ιρανικά μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με το κράτος αναφέρουν ότι ο Omidvar ήταν ο διοικητής που ήταν γνωστός επιχειρησιακά ως Haj Sadegh, ο οποίος ήταν ο αναπληρωτής των υπηρεσιών πληροφοριών της Δύναμης Quds στη Συρία και συντόνιζε μια μονάδα πληροφοριών όταν στοχοποιήθηκε με πυραύλους.

13:47 Οι IDF ρίχνουν φυλλάδια στη Ράφα ζητώντας πληροφορίες για τους ομήρους

Στη Ράφα, όπου πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν καταφύγει για να σωθούν, το Ισραήλ έριξε φυλλάδια με τις φωτογραφίες 33 ομήρων, τα ονόματα των οποίων ήταν γραμμένα στην αραβική γλώσσα, προτρέποντας τους εκτοπισμένους να επικοινωνήσουν. «Θέλετε να επιστρέψετε στα σπίτια (σας); Παρακαλούμε τηλεφωνήστε εάν αναγνωρίζετε κάποιον από αυτούς», αναγραφόταν στο μήνυμα.

«Ζητούν από τους ανθρώπους βοήθεια, διότι αδυνατούν να φθάσουν στους ομήρους τους λόγω της αντίστασης», δήλωσε ο Αμπού Αλί, ένας κάτοικος της βόρειας Γάζας.

«Σταμάτησε τον πόλεμο, Νετανιάχου για να πάρεις πίσω τους ανθρώπους σου», είπε στο Ρόιτερς.

13:32 Μέλη της Χαμάς οι δύο νεκροί στον Λίβανο

Σύμφωνα με πηγές ασφαλείας στον Λίβανο που επικαλείται η Haaretz, οι δύο νεκροί από επίθεση drone είναι μέλη της Χαμάς.

13:16 Ποιοι είναι οι Φρουροί της Επανάστασης και η Δύναμη Quds

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν και η Δύναμη Quds έρχονται στην επικαιρότητα μετά το νέο ισραηλινό χτύπημα στη Δαμασκό.

Οι Φρουροί της Επανάστασης, στρατιωτικό και οικονομικό μεγαθήριο, αποτελεί ζωτικό μέρος του ιρανικού κατεστημένου και είναι διακριτό από τον παραδοσιακό στρατό του.

Η Δύναμη Quds είναι ο βραχίονας των εξωτερικών επιχειρήσεων του IRGC, ο οποίος έχει αναλάβει κατά κύριο λόγο την υποστήριξη του «άξονα της αντίστασης» στη Συρία, τον Λίβανο, το Ιράκ και την Υεμένη επί δεκαετίες.

Ο κορυφαίος στρατηγός του Ιράν και διοικητής της Δύναμης Quds, Qassem Soleimani, δολοφονήθηκε από τις ΗΠΑ στο Ιράκ τον Ιανουάριο του 2020. Τον περασμένο μήνα, μια ισραηλινή επίθεση σκότωσε έναν κορυφαίο διοικητή στη Συρία.

13:07 Ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο – Δύο νεκροί

Ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στόχευσε όχημα κοντά στην Tyre νότια της χώρας, στο δρόμο μεταξύ Bazouriye και Borj el-Shamali, με αποτέλεσμα δύο νεκρού σύμφωνα με αναφορές στον Λίβανο.

Όχημα δέχτηκε επίθεση στον Λίβανο/ Πηγή: Haaretz

12:48 CNN: Το Ισραήλ βανδάλισε 16 νεκροταφεία στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός έχει βεβηλώσει τουλάχιστον 16 νεκροταφεία κατά τη διάρκεια της χερσαίας επίθεσής του στη Γάζα, διαπίστωσε έρευνα του CNN, αφήνοντας τάφους κατεστραμμένους, ισοπέδωση της περιοχής και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πτώματα που ξεθάφτηκαν.

Στη Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα, όπου οι μάχες κλιμακώθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν ένα νεκροταφείο, αφαιρώντας πτώματα, σε αυτό που οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) δήλωσαν στο CNN ότι ήταν μέρος μιας έρευνας για σορούς ομήρων που είχαν συλληφθεί από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου.

Το CNN εξέτασε δορυφορικές εικόνες και υλικό από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν την καταστροφή των νεκροταφείων και το είδε από πρώτο χέρι ενώ ταξίδευε με τις IDF σε αυτοκινητοπομπή στη Γάζα. Όλα μαζί τα στοιχεία αποκαλύπτουν μια συστηματική πρακτική όπου οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις συνηθίζουν σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Η εσκεμμένη καταστροφή θρησκευτικών χώρων, όπως τα νεκροταφεία, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, εκτός από ορισμένες περιστάσεις που σχετίζονται με το γεγονός ότι ο εν λόγω χώρος γίνεται στρατιωτικός στόχος, και νομικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν στο CNN ότι οι πράξεις του Ισραήλ θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου.

Ένας εκπρόσωπος των IDF δεν μπορούσε να δώσει εξηγήσεις για την καταστροφή των 16 νεκροταφείων για τα οποία το CNN έδωσε συντεταγμένες, αλλά δήλωσε ότι ο στρατός μερικές φορές δεν έχει «άλλη επιλογή» από το να στοχεύει νεκροταφεία που ισχυρίζεται ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί για στρατιωτικούς σκοπούς.

Οι παρακάτω φωτογραφίες δείχνουν την καταστροφή που προκλήθηκε σε νεκροταφεία της πόλης της Γάζας και της Χαν Γιουνίς:

Το νεκροταφείο Shajaiya στην πόλη της Γάζας στις 31 Οκτωβρίου

Το νεκροταφείο Shajaiya στις 10 Ιανουαρίου μετά τον βανδαλισμό

Το νεκροταφείο Bani Suheila στη Χαν Γιουνίς στις 11 Νοεμβρίου

Το νεκροταφείο Bani Suheila στη Χαν Γιουνίς στις 30 Δεκεμβρίου μετά τον βανδαλισμό

12:33 Τέσσερα στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης σκοτώθηκαν από την αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στη Δαμασκό

Το Ιράν επιβεβαίωσε ότι τέσσερα μέλη του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) σκοτώθηκαν στην αεροπορική επιδρομή στη Δαμασκό, μαζί με αρκετά μέλη των συριακών ενόπλων δυνάμεων.

«Για άλλη μια φορά το εγκληματικό σιωνιστικό καθεστώς προχώρησε σε παραβίαση της πόλης της Δαμασκού, της πρωτεύουσας της Συρίας, και κατά τη διάρκεια μιας αεροπορικής επιδρομής από τα μαχητικά αεροσκάφη του καθεστώτος εισβολής και κατοχής ένας αριθμός συριακών δυνάμεων και τέσσερις στρατιωτικοί σύμβουλοι σκοτώθηκαν», ανέφεραν οι IRGC σε μια σύντομη ανακοίνωση, λέγοντας ότι περισσότερες πληροφορίες θα δημοσιευθούν αργότερα.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση έκανε λόγο για «τρομοκρατική» επίθεση του Ισραήλ.

Αυτό συμβαίνει λίγες εβδομάδες αφότου το Ισραήλ κατηγορήθηκε ότι σκότωσε τον Razi Mousavi, έναν κορυφαίο διοικητή του IRGC στην περιοχή, σε μια άλλη επίθεση στη Δαμασκό.

Το χτύπημα έγινε στη γειτονιά Mazzah που είναι ζώνη υψηλής ασφάλειας όπου κατοικούν ηγέτες των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν και φιλοϊρανικές παλαιστινιακές παρατάξεις. Η περιοχή φιλοξενεί επίσης την έδρα του ΟΗΕ, πρεσβείες και εστιατόρια.

«Σίγουρα στόχευαν ανώτερα μέλη» αυτών των ομάδων, δήλωσε ο Rami Abdel Rahman, διευθυντής του

«Σίγουρα στόχευαν ανώτερα μέλη» αυτών των ομάδων, δήλωσε ο Rami Abdel Rahman, διευθυντής του SOHR (Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων).

12:20 Πάνω από 1.100 επιθέσεις από εποίκους και στρατό στους Παλαιστίνιους βεδουΐνους στη Δ. Όχθη

Οι κοινότητες των βεδουίνων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη υφίστανται εθνοκάθαρση και αναγκαστικό εκτοπισμό από τις ισραηλινές δυνάμεις και τους εποίκους, σύμφωνα με την οργάνωση al-Baidar για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των βεδουίνων.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η οργάνωση ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός και οι έποικοι διέπραξαν 1.124 επιθέσεις εναντίον κοινοτήτων Βεδουίνων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η οργάνωση επεσήμανε ότι το Ισραήλ εκμεταλλεύεται την προσοχή που στρέφεται στον πόλεμό του στη Λωρίδα της Γάζας για να πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη επιχείρηση μαζικής εκτόπισης κατά των κοινοτήτων των Βεδουίνων, η οποία περιλαμβάνει επιθέσεις, κατεδαφίσεις σπιτιών, ξερίζωμα δέντρων και καταστροφές καλλιεργειών, κατάσχεση περιουσιών και δημιουργία νέων  εποικισμών.

Η Al-Baidar ανέφερε ότι το Ισραήλ και οι έποικοί του εκτόπισαν περίπου 28 κοινότητες Βεδουίνων, αποτελούμενες από 276 οικογένειες και συνολικά 1.593 άτομα.

Υπάρχουν 160 κοινότητες Βεδουίνων που είναι διασκορπισμένες από τη Χεβρώνα στον Νότο έως το μακρινό Βορρά της Δυτικής Όχθης, καθώς και κατά μήκος των ανατολικών πεδιάδων και στην Περιοχή Γ – η οποία αποτελεί το 60% των κατεχόμενων εδαφών, αλλά βρίσκεται υπό ισραηλινό στρατιωτικό και πολιτικό έλεγχο.

11:57 Παλαιστινιακό ΥΠΕΞ: Όχι μόνο δηλώσεις – Απαιτούνται πράξεις για κατάπαυση πυρός

Το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής αναφέρει ότι απαιτείται κατάπαυση του πυρός και όχι μόνο δηλώσεις που προειδοποιούν για το μέγεθος της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο ανέφερε ότι η αποστολή των διεθνών αξιωματούχων, των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας δεν περιορίζεται στη δημοσίευση περισσότερων στατιστικών στοιχείων για τα θύματα.

Επίσης, τα όργανα αυτά δεν περιορίζονται στο να προειδοποιούν για την ανθρωπιστική καταστροφή, να εκφράζουν τις ανησυχίες τους και «να απευθύνουν αιτήματα στο κράτος κατοχής που δεν ακούει».

«Πρέπει να αναλάβουν τις νομικές τους ευθύνες. Η ηθική επιταγή είναι να σταματήσουν αμέσως τα πυρά και να ληφθούν τα απαραίτητα πρακτικά μέτρα για την προστασία των αμάχων και τη διασφάλιση των βασικών τους αναγκών», δήλωσε το υπουργείο.

11:47 Τι γνωρίζουμε για την επίθεση στη Δαμασκό

Από την επίθεση – που φέρεται να έχει οργανωθεί από το Ισραήλ – σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι σε κτίριο όπου συνεδρίαζαν «ηγέτες προσκείμενοι στο Ιράν», σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια οργάνωση που εδρεύει στη Βρετανία και βασίζεται σε ένα δίκτυο επιτόπιων πηγών.

«Μια ισραηλινή πυραυλική επίθεση στόχευσε ένα τετραώροφο κτίριο, σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους και καταστρέφοντας ολόκληρο το κτίριο όπου συναντιόντουσαν ηγέτες που ήταν προσκείμενοι στο Ιράν», ανέφερε η ομάδα.

Σύμφωνα με ιρανικά Μέσα δύο σύμβουλοι της Συριακής κυβέρνησης, στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν σκοτώθηκαν στην επίθεση.

Το χτύπημα πραγματοποιείται εν μέσω της αύξησης των εντάσεων στην περιοχή και της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα, η οποία έχει προκαλέσει το θάνατο σχεδόν 25.000 ανθρώπων.

Τον περασμένο μήνα, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε προάστιο της Δαμασκού σκότωσε τον Ιρανό στρατηγό Seyed Razi Mousavi, επί μακρόν σύμβουλο της ιρανικής Φρουράς της Επανάστασης στη Συρία.

11:32 Η Ισλαμική Τζιχάντ διαψεύδει ότι στελέχη της βρισκόταν στο κτίριο που χτυπήθηκε στη Δαμασκό

Εκπρόσωπος της παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ δήλωσε στο Reuters ότι κανένα μέλος της ομάδας δεν τραυματίστηκε στο φερόμενο ισραηλινό χτύπημα στη Δαμασκό, μετά από αναφορές ότι κάποιοι βρίσκονταν στο βομβαρδισμένο κτίριο.

11:23 Βίντεο από την επίθεση στη Δαμασκό

Το βίντεο δείχνει την καταστροφή μετά από τη φερόμενη ισραηλινή επίθεση σε κτίριο κατοικιών στη Δαμασκό της Συρίας.

11:08 Μετά από 100 μέρες βομβαρδισμών η Γάζα έχει γυρίσει εκατοντάδες χρόνια πίσω

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS) δήλωσε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη βόρεια Γάζα παραμένει τραγική, καθώς οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές εμποδίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει στον πληθυσμό που βρίσκεται σε κίνδυνο.

«Οι άνθρωποι έχουν επιστρέψει σε πρωτόγονες μεθόδους για την προετοιμασία του φαγητού και τη γενική υγιεινή, για να φτιάξουν ψωμί», δήλωσε ο Mohammed Abu Msbeh, διευθυντής των ασθενοφόρων και των κέντρων έκτακτης ανάγκης στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ο καθημερινός αγώνας για νερό είναι ένα καθημερινό μαρτύριο για τους κατοίκους της Γάζας για να εξασφαλίσουν λίγες σταγόνες ζωτικής σημασίας. Πλήθος κόσμου στέκεται για ώρες σε ουρές με δοχεία».

11:03 Ακόμα 165 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα τις τελευταίες 24 ώρες – Σχεδόν 25.000 οι νεκροί από τις 7 Οκτωβρίου

Τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Γάζας, ανέφεραν ότι 165 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα τις τελευταίες 24 ώρες.

Το Reuters ανέφερε ότι συνολικά 24.927 Παλαιστίνιοι είχαν σκοτωθεί και 62.388 είχαν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

10:44 Επίθεση στη Δαμασκό – Αναφορές για τέσσερις νεκρούς

Τα συριακά μέσα ενημέρωσης κατηγορούν το Ισραήλ για αεροπορική επιδρομή σε κτίριο κατοικιών στη Δαμασκό. Σύμφωνα με το Συριακό Δίκτυο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις νεκροί, ανάμεσά τους και ένα μέλος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πολυώροφο κτίριο χρησιμοποιούνταν από Ιρανούς συμβούλους της κυβέρνησης της Συρίας και ισοπεδώθηκε πλήρως.

10:38 Άνδρας προσπαθεί να γλιτώσει από ελεύθερο σκοπευτή

Στο παρακάτω βίντεο φαίνονται οι προσπάθειες Παλαιστινίων να γλιτώσουν έναν άνδρα που έχει δεχτεί σφαίρα από ελεύθερο σκοπευτή στη Γάζα. Με δυσκολία προσπαθούν να τον προσεγγίσουν ενώ ο ελεύθερος σκοπευτής συνεχίζει να τους στοχεύει.

Σύμφωνα με μαρτυρίες Παλαιστινίων, ελεύθεροι σκοπευτές υπάρχουν σε διάφορα σημεία που πολιορκούν οι IDF ενώ πολλοί καταγγέλλουν ότι δεν μπορούν να διαφύγουν καθώς πυροβολούν αδιακρίτως σε αμάχους.

10:30 Βίντεο με μαρτυρίες Παλαιστινίων που καταγγέλλουν εκτελέσεις και βασανιστήρια από τις IDF

Το Al Jazeera κατέγραψε μαρτυρίες Παλαιστινίων που καταγγέλλουν ότι το Ισραήλ προχώρησε σε εκτελέσεις αμάχων με συνοπτικές διαδικασίες τον προηγούμενο μήνα στη Γάζα.

10:17 Τουλάχιστον 18 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς μέσα σε λίγες ώρες

Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό στη συνοικία al-Amal στην πόλη Khan Younis.

Έτσι ο αριθμός των θυμάτων των βομβαρδισμών σε διάφορες περιοχές της πόλης από τα ξημερώματα της Παρασκευής ανέρχεται σε 18 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Η περιοχή γύρω από το νοσοκομείο al-Shifa αποτέλεσε αντικείμενο ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών και βομβαρδισμών πυροβολικού.

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera μεταδίδει ότι η περιοχή που στοχοποιήθηκε από το Ισραήλ περιλαμβάνει συγκροτήματα κατοικιών όπου ζει μεγάλος αριθμός αμάχων. Πολλοί από τους τραυματίες δεν έχουν ακόμη ανασυρθεί από το σημείο.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ανατίναξαν μια περιοχή με κατοικίες στην περιοχή al-Balad στο κέντρο της πόλης Khan Younis. Σπίτια και εγκαταστάσεις ανατινάχθηκαν επίσης στην περιοχή Bani Suheila στα ανατολικά της πόλης.

Πλάνα δείχνουν πυκνά σύννεφα καπνού να υψώνονται από τις περιοχές αυτές ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών που πραγματοποίησαν οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής.

10:13 Η κλιμάκωση είναι πλέον γεγονός

Η κλιμάκωση που όλοι φοβούνταν μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και τη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα είναι πλέον γεγονός.

Αυτή τη στιγμή από το Ισραήλ έως το Αφγανιστάν χώρες επιτίθενται σε άλλες με πυραύλους και drones, χρησιμοποιώντας ως αφορμές τη δράση ενόπλων ομάδων, αλλά στην ουσία στέλνοντας μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες.

«Κάποιοι υποστηρίζουν ότι μια περιφερειακή σύγκρουση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη» γράφει η «Washington Post».

Σε ένα από τα τελευταία επεισόδια, το Πακιστάν εξαπέλυσε μια σειρά από αντίποινα εναντίον μαχητών στην επαρχία Σιστάν-Μπαλουχιστάν του Ιράν, εν μέσω μιας ολοένα και πιο τεταμένης κατάστασης στη Μέση Ανατολή που φαίνεται τώρα να εντείνει τις σχέσεις του Πακιστάν, το οποίο διαθέτει πυρηνικά όπλα, με τη γείτονά του.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

10:03 Ο αιματηρός απολογισμός στη Δυτική Όχθη μετά τις 7 Οκτώβρη

Καθώς οι ισραηλινές επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη συνεχίζονται, ακολουθούν τα τελευταία στοιχεία από την περιοχή από τις 7 Οκτωβρίου.

Σκοτώθηκαν 369 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 98 παιδιών, τριών γυναικών και επτά Παλαιστίνιων κρατουμένων που πέθαναν υπό ισραηλινή κράτηση.

Περισσότεροι από 4.212 είναι τραυματίες

Τουλάχιστον 6.108 είναι κρατούμενοι

09:48 Μία παλαιστινιακή ταινία για τα Όσκαρ – Αφηγείται την ιστορία γυναικών τεσσάρων γενεών

Η συμμετοχή της Παλαιστίνης στα Όσκαρ 2024 είναι μια ταινία με τίτλο Bye Bye Tiberias που αφηγείται την ιστορία τεσσάρων γενεών γυναικών στην οικογένεια της Παλαιστίνιας ηθοποιού Hiam Abbas.

Η Abbas είναι περισσότερο γνωστή για τους ρόλους της στη βραβευμένη σειρά Succession του HBO, και χρησιμοποιεί αυτή την επιτυχία για να αφηγηθεί την ιστορία της οικογένειάς της που εκδιώχθηκε από το χωριό της κατά τη διάρκεια της Νάκμπα του 1948.

«Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι όλοι είμαστε άνθρωποι. Όλοι έχουμε το δικαίωμα να ζήσουμε. Όλοι έχουμε το δικαίωμα να μην ισοπεδωθούμε», λέει η ίδια.

09:41 Οι οικογένειες των αιχμαλώτων στο Ισραήλ έχουν «χάσει την πίστη τους» στο υπουργικό συμβούλιο

Το ισραηλινό μέσο ενημέρωσης Kan αναφέρει ότι ορισμένα μέλη των οικογενειών των αιχμαλώτων στη Γάζα είχαν συνομιλίες με Αιγύπτιους αξιωματούχους την περασμένη εβδομάδα για την απελευθέρωσή τους.

«Έχουμε χάσει την πίστη μας στο υπουργικό συμβούλιο. Προσπαθούμε να κάνουμε τη δική μας κίνηση», φέρεται να δήλωσε ένα μέλος της οικογένειας.

Χθες το βράδυ, δεκάδες συγγενείς συγκεντρώθηκαν έξω από την κατοικία του πρωθυπουργού Νετανιάχου, απαιτώντας να καταλήξει σε συμφωνία με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των αγαπημένων τους προσώπων.

Οι διαδηλωτές έστησαν σκηνές έξω από το σπίτι του Νετανιάχου στην παραλιακή πόλη Καισάρεια – περίπου 60 χιλιόμετρα βόρεια του Τελ Αβίβ – για να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη προόδου στην απελευθέρωση των αιχμαλώτων.

09:32 Παλαιστίνιοι  που αποφυλακίστηκαν από ισραηλινά κρατητήρια καταγγέλλουν βασανιστήρια

Ο Muhammad Abu Samra, ένας από αυτούς που απελευθερώθηκαν, λέει ότι ο ίδιος και άλλοι κρατούμενοι βρέθηκαν δεμένοι και με δεμένα μάτια και ξυλοκοπήθηκαν αφού κατηγορήθηκαν ότι κουβαλούσαν και χρησιμοποιούσαν όπλα.

«Μας μετέφεραν σε στρατόπεδο του Ισραήλ. Άφησαν τα σκυλιά να ουρούν πάνω μας. Μας απείλησαν ότι θα μας πυροβολήσουν. Μετά από δύο ώρες που ήμασταν ημίγυμνοι σε τέτοιες συνθήκες, μας μετέφεραν μερικά μέτρα και μας είπαν να ετοιμαστούμε για την εκτέλεσή μας», είπε.

Ο Abdel Qader Tafesh, ένας άλλος πρώην κρατούμενος, λέει: «Επέζησα μόνο χάρη στο θέλημα του Θεού.

«Πρόκειται για συλλογική τιμωρία μέρα με τη μέρα. Λυπάμαι πολύ για τους Παλαιστίνιους άνδρες, τους κρατούμενους εφήβους που είναι 15,16 ετών, για τα βασανιστήρια που έχουν περάσει».

09:25 Οι τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα

  • Έντονες μάχες στο Χαν Γιουνίς και κοντά στο νοσοκομείο Νάσερ
  • Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Χαν Γιουνίς
  • Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε την περιοχή al-Katiba και τη γειτονιά al-Amal στο Khan Younis
  • Αναφέρθηκαν μάχες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και παλαιστίνιων μαχητών ανατολικά της Τζαμπάλια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας
  • Περίπου 30 αποσυντεθειμένα πτώματα μιας ολόκληρης οικογένειας ανασύρθηκαν κάτω από τα ερείπια του σπιτιού τους στο ανατολικό Χαν Γιουνίς. Οι συγγενείς τους έχασαν την επαφή μαζί τους πριν από ένα μήνα.
  • Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι σε τέσσερις ζώνες εκκένωσης στην πόλη της Γάζας διατάχθηκαν από τον ισραηλινό στρατό να φύγουν και να κατευθυνθούν προς τις κεντρικές περιοχές

09:12 Παλαιστίνιοι μαχητές υποστηρίζουν ότι επιτίθενται σε ισραηλινές δυνάμεις επί τέσσερις μέρες στην Τζαμπάλια

Παλαιστίνιοι μαχητές υποστηρίζουν ότι εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον ισραηλινών δυνάμεων στην περιοχή Τζαμπάλια της βόρειας Γάζας για τέταρτη συνεχή ημέρα, εν μέσω εκτιμήσεων ότι ένοπλες ομάδες «διεισδύουν εκ νέου» σε περιοχές στο βόρειο τμήμα της επικράτειας, τις οποίες το Ισραήλ θεωρούσε προηγουμένως «εκκαθαρισμένες».

Η τελευταία φορά που Παλαιστίνιοι μαχητές ανέλαβαν επίθεση επί τέσσερις συνεχόμενες ημέρες στην Τζαμπάλια ήταν μεταξύ 24 και 27 Δεκεμβρίου, ανέφεραν το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP) στην τελευταία τους αξιολόγηση του πεδίου μάχης στη Γάζα.

«Παλαιστίνιοι μαχητές συνέχισαν να επιτίθενται στις ισραηλινές δυνάμεις σε τρεις περιοχές της βόρειας Λωρίδας της Γάζας όπου οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν προηγουμένως πραγματοποιήσει εκκαθαριστικές επιχειρήσεις», ανέφεραν οι δεξαμενές σκέψης με έδρα τις ΗΠΑ.

09:00 Ο Κάμερον έστειλε όπλα στο Ισραήλ αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι το Ισραήλ τηρεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο

Οι νομικοί σύμβουλοι της βρετανικής κυβέρνησης δεν μπόρεσαν να συμπεράνουν ότι το Ισραήλ τήρησε το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο στον πόλεμό του στη Γάζα, ανέφερε ο Guardian, επικαλούμενος δικαστικά έγγραφα.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου εξέφρασε τον Νοέμβριο «σοβαρές ανησυχίες» για πιθανές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στην πρώτη από τις πολλές εσωτερικές αναθεωρήσεις για τις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ υπό το φως του πολέμου στη Γάζα, ανέφερε ο Guardian.

Αλλά αφού έλαβαν διαβεβαιώσεις από το Ισραήλ, οι αξιωματούχοι κατέληξαν τελικά στο συμπέρασμα ότι δεν είχαν επαρκείς πληροφορίες σχετικά με τη συμμόρφωση του Τελ Αβίβ με το Διεθνές Δίκαιο, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Με βάση το δημοσίευμα η υπηρεσία ελέγχου εξαγωγών της κυβέρνησης προσέφερε στον υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον την επιλογή να συνεχίσει τις εξαγωγές αλλά να τις διατηρήσει υπό αναθεώρηση, να αναστείλει τις εξαγωγές για χρήση στη Γάζα ή να αναστείλει όλες τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ – με τον Κάμερον να επιλέγει την πρώτη επιλογή.

Τα έγγραφα προέκυψαν στο πλαίσιο νομικής αμφισβήτησης από το Παγκόσμιο Δίκτυο Νομικής Δράσης κατά της απόφασης του Υπουργείου Εμπορίου και Επιχειρήσεων να μην ανακαλέσει τις άδειες εξαγωγής όπλων στο Ισραήλ.

08:51 «Τους διέταξαν να σκύψουν και τους εκτέλεσαν» – Εκτελέσεις αμάχων με συνοπτικές διαδικασίες στη Γάζα

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων συγκεντρώνουν μαρτυρίες για εκτελέσεις Παλαιστινίων από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα.

Το Al Jazeera εξασφάλισε πλάνα και μαρτυρίες από μέλη μιας οικογένειας. Λένε ότι στις 19 Δεκεμβρίου, ισραηλινοί στρατιώτες εκτέλεσαν τουλάχιστον 19 αμάχους στην πόλη της Γάζας.

«Τανκς και μπουλντόζες περικύκλωσαν το κτίριο. Οι οβίδες χτυπούσαν το κτίριο για μέρες. Η κατάσταση ήταν απελπιστική», δήλωσε η Umm Odai Salem, μητέρα ενός από τους νεκρούς.

«Στις 19 Δεκεμβρίου, ισραηλινοί στρατιώτες μπήκαν στο κτίριο. Χτύπησαν την πόρτα μας. Ο σύζυγός μου την άνοιξε και τους είπε ότι είμαστε όλοι πολίτες. Τον πήγαν σε ένα άλλο διαμέρισμα. Τους ακολούθησα, παρακαλώντας τους να τον αφήσουν να φύγει γιατί είμαστε πολίτες. Χτύπησαν εμένα και τις κόρες μου. Μας έβαλαν τις γυναίκες σε ένα μέρος και μας απείλησαν με όπλα και μαχαίρια. Μας ανάγκασαν να γδυθούμε. Μας έψαχναν και μας έβριζαν χρησιμοποιώντας τις πιο φρικτές λέξεις.

«Ο σύζυγός μου ήταν ένας από τους 19 άνδρες που σκοτώθηκαν σε αυτό το κτίριο. Τους διέταξαν να σκύψουν και τους εκτέλεσαν. Τους σκότωσαν όλους».

08:38 Ο Μπάιντεν προσπαθεί να «μαζέψει» τις δηλώσεις Νετανιάχου

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη, Ισραήλ και τα όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου για να συζητήσουν τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας ειδικά μετά από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι στη μεταξύ τους επικοινωνία ο Νετανιάχου τήρησε μία πιο μετριοπαθή στάση ενώ ερωτηθείς αν η λύση των δύο κρατών είναι «αδύνατη» όσο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είναι στην εξουσία, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε: «Όχι, δεν είναι».

Δείτε όσα προηγήθηκαν εδώ 

Sports in

Αυτή είναι η δεύτερη καλύτερη πεντάδα της φετινής Euroleague – Mέσα ο Σλούκας (vid)

Μετά την καλύτερη πρώτη πεντάδα της φετινής Euroleague, η διοργανώτρια αρχή γνωστοποίησε και την δεύτερη με τον Κώστα Σλούκα να συμπεριλαμβάνεται σε αυτή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 13 Μαϊου 2024