Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ο Νετανιάχου δεν έχει απορρίψει ένα παλαιστινιακό κράτος» - «Λευκός καπνός» μετά το τηλεφώνημα Μπάιντεν;

«Ο Νετανιάχου δεν έχει απορρίψει ένα παλαιστινιακό κράτος» – «Λευκός καπνός» μετά το τηλεφώνημα Μπάιντεν;

Συγκαταβατική διάθεση σε ό,τι αφορά τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους είχε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στο τηλεφώνημα με τον Τζο Μπάιντεν.

Τηλεφωνική επικοινωνία μετά από σχεδόν ένα μήνα είχαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου για να συζητήσουν τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας ειδικά μετά από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.

Σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι «το Ισραήλ χρειάζεται έλεγχο ασφαλείας σε όλα τα εδάφη δυτικά της Ιορδανίας» σε οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία επιτευχθεί μετά τον συνεχιζόμενο πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

«Αυτό έρχεται σε σύγκρουση με την ιδέα της (παλαιστινιακής) κυριαρχίας. Τι μπορείτε να κάνετε;», διερωτήθηκε. Τα σχόλια αυτά ερμηνεύτηκαν ως απόρριψη της ιδέας της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους, η λύση των δύο κρατών είναι κάτι που ο Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει εδώ και καιρό.

Συζήτησαν τα πιθανά χαρακτηριστικά ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους σε μια «λεπτομερή» και «σοβαρή» συζήτηση

Ωστόσο, κατά την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσά τους μετά τις 23 Δεκεμβρίου, ο Νετανιάχου τήρησε μία πιο μετριοπαθή στάση, καθώς όπως δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν όταν ρωτήθηκε αν η λύση των δύο κρατών είναι «αδύνατη» όσο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είναι στην εξουσία, ο Αμερικανός ηγέτης δήλωσε: «Όχι, δεν είναι».

Είπε ότι ο Νετανιάχου δεν είναι αντίθετος σε όλες τις λύσεις δύο κρατών και ότι υπάρχουν διάφοροι τύποι που είναι δυνατοί.

Τι είπε ο Νετανιάχου στον Μπάιντεν

Επίσης, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο CNN πρόσωπο με γνώση των συνομιλιών, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Παρασκευή ότι τα δημόσια σχόλια που έκανε την Πέμπτη, στα οποία φάνηκε να απορρίπτει την ιδέα της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους, δεν είχαν σκοπό να αποκλείσουν την πιθανότητα ενός παλαιστινιακού κράτους σε οποιαδήποτε μορφή.

Ο Μπάιντεν και ο Νετανιάχου συζήτησαν τα πιθανά χαρακτηριστικά ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους σε μια «λεπτομερή» και «σοβαρή» συζήτηση, δήλωσε ακόμα το συγκεμένο πρόσωπο.

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν συζήτησαν πρόσφατα το ενδεχόμενο ενός μελλοντικού αποστρατιωτικοποιημένου παλαιστινιακού κράτους, μια ιδέα που ο Μπάιντεν βρίσκει «ενδιαφέρουσα».

Όσον αφορά τα όσα ακούστηκαν ότι το τηλεφώνημα έγινε μετά τις πιέσεις που δέχθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος μετά τις δηλώσεις Νετανιάχου, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Μπάιντεν προσπαθούσε να προγραμματίσει το τηλεφώνημα «εδώ και αρκετό καιρό» και αρνήθηκε ότι αυτό έγινε σε απάντηση στο σχόλιο του Νετανιάχου την Πέμπτη.

Sports in

Η ενημέρωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του εκτός έδρας αγώνα με την Άστον Βίλα

Συνεχίζεται την Κυριακή (28/4) η διάθεση των εισιτηρίων του αγώνα Άστον Βίλα – Ολυμπιακός, όπως ενημέρωσε η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024