Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Πρώτη επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου από τις 23 Δεκεμβρίου - Τι συζήτησαν

Ισραήλ: Πρώτη επικοινωνία Μπάιντεν – Νετανιάχου από τις 23 Δεκεμβρίου – Τι συζήτησαν

Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε μία ημέρα αφότου ο πρωθυπουργός του Ισραήλ απέρριψε τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις στις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχαν τηλεφωνική επικοινωνία και συζήτησαν για τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας για πρώτη φορά μετά από σχεδόν ένα μήνα, καθώς η τελευταία τους επικοινωνία ήταν στις 23 Δεκεμβρίου.

Μάλιστα η επικοινωνία ήρθε μία ημέρα αφότου ο πρωθυπουργός του Ισραήλ απέρριψε τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με τη δήλωσή του να προκαλεί αντιδράσεις στις ΗΠΑ.

«Ο Μπάιντεν μετέφερε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ «το όραμά του για μια πιο διαρκή ειρήνη και ασφάλεια για το Ισραήλ, πλήρως ενσωματωμένη στην περιοχή»

Λεπτομέρειες για τη συζήτηση ανάμεσα στις δύο πλευρές έδωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

Σύμφωνα με τον Κίρμπι, Μπάιντεν και Νετανιάχου συζήτησαν για την ευθύνη του Ισραήλ να μειώσει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων στη Γάζα.

Ειδικότερα ο Μπάιντεν υπογράμμισε «την ευθύνη του Ισραήλ -ακόμη και όταν διατηρεί τη στρατιωτική πίεση στη Χαμάς και τους ηγέτες της- να μειώσει τις απώλειες των αμάχων και να προστατεύσει αθώους πολίτες».

Ακόμα αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος απέρριψε τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Ο Κίρμπι δήλωσε πως ο Μπάιντεν πιστεύει ακόμα στην υπόσχεση και στη δυνατότητα της λύσης των δύο κρατών. Ο Μπάιντεν μετέφερε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ «το όραμά του για μια πιο διαρκή ειρήνη και ασφάλεια για το Ισραήλ, πλήρως ενσωματωμένη στην περιοχή, και μια λύση δύο κρατών με εγγυημένη την ασφάλεια του Ισραήλ», είπε χαρακτηριστικά ο Κίρμπι.

«Επανέλαβε την ισχυρή πεποίθησή του για τη βιωσιμότητα μιας λύσης δύο κρατών – κατανοώντας βέβαια ότι δεν πρόκειται να φτάσουμε εκεί αύριο, ότι υπάρχει μια ενεργή σύγκρουση σε εξέλιξη και στη συνέχεια θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι το Ισραήλ έχει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του», δήλωσε ακόμα.

Στο επίκεντρο οι προσπάθειες για την απελευθέρωση όλων των εναπομεινάντων ομήρων

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμα τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την απελευθέρωση όλων των εναπομεινάντων ομήρων που κρατούνται στη Γάζα. «Εξέτασαν επίσης την κατάσταση στη Γάζα και τη στροφή σε στοχευμένες επιχειρήσεις που θα επιτρέψουν τη ροή αυξανόμενων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας, διατηρώντας παράλληλα σημαντική τη στρατιωτική πίεση στη Χαμάς και τους ηγέτες της», ανέφερε ο Κίρμπι.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Μπάιντεν ζήτησε ενημέρωση για την κατάσταση σχετικά με τα φορολογικά έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων που παρακρατεί το Ισραήλ από την Παλαιστινιακή Αρχή, γεγονός που έχει εξοργίσει τις ΗΠΑ.

Ο Κίρμπι σημείωσε ότι τα κεφάλαια αυτά πηγαίνουν επίσης για την πληρωμή των μισθών των δυνάμεων ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής με τις οποίες το Ισραήλ συνεργάζεται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Δυτική Όχθη.

Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ πρόκειται να ψηφίσει την Κυριακή μια νέα πρόταση που θα προβλέπει τη μεταφορά των κεφαλαίων μετά από μήνες καθυστέρησης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να αντιτίθενται σε μια γενική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, πιστεύοντας ότι θα βοηθήσει τη Χαμάς, δήλωσε ακόμα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι. «Υποστηρίζουμε τις ανθρωπιστικές παύσεις, όπως είπα, για να προσπαθήσουμε να βγάλουμε τους ομήρους έξω και να φέρουμε περισσότερη βοήθεια, αλλά δεν υποστηρίζουμε μια κατάπαυση του πυρός αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Κίρμπι σε ενημέρωση του Λευκού Οίκου.

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι υπήρχε κατάπαυση του πυρός στις 6 Οκτωβρίου», προσέθεσε.

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024