Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: «Βόμβες» υπουργού για Νετανιάχου - «Απέτρεψα τη λάθος απόφαση, να επιτεθούμε στη Χεζμπολάχ»

Ισραήλ: «Βόμβες» υπουργού για Νετανιάχου – «Απέτρεψα τη λάθος απόφαση, να επιτεθούμε στη Χεζμπολάχ»

«Ο Νετανιάχου φέρει μια έντονη και ξεκάθαρη ευθύνη. Δεν χρειάζεται να αναλάβει την ευθύνη, υπάρχει», είπε ο Γκαντί Άιζενκοτ που συμμετέχει στο συμβούλιο πολέμου του Ισραήλ,

Ιδιαίτερα επικριτικός προς τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εμφανίστηκε ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας και μέλος του κόμματος «Εθνική Ενότητα», του Μπένι Γκαντζ, Γκαντί Άιζενκοτ.

Ο Γκαντί Άιζενκοτ που συμμετέχει στο συμβούλιο πολέμου του Ισραήλ, δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό πρόγραμμα «Uvda» του καναλιού 12 ότι η ευθύνη του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου είναι «έντονη και ξεκάθαρη».

«Είναι αδύνατο να ανακτήσουμε τους ομήρους ζωντανούς σύντομα χωρίς συμφωνία»

«Ο πρωθυπουργός είναι ο πρώτος, ενημερώνεται τόσο από τις IDF όσο και από το Shin Bet, και συμμετείχε στην κατασκευή του φράχτη και άλλα εγχειρήματα. Φέρει μια έντονη και ξεκάθαρη ευθύνη. Δεν χρειάζεται να αναλάβει την ευθύνη, υπάρχει», είπε χαρακτηριστικά.

Το κόμμα «Εθνική Ενότητα» του Άιζενκοτ συμφώνησε να ενταχθεί στον συνασπισμό του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, εκτάκτως σε μια επίδειξη πολιτικής ενότητας μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Ακόμα σημείωσε πως ο ίδιος κατάφερε να πείσει το υπουργικό συμβούλιο πολέμου να αποτρέψει μια προληπτική επίθεση στο Λίβανο, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν στρατηγικό λάθος  που θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας με την υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση, Χεζμπολάχ.

«Αποτρέψαμε μια πολύ λανθασμένη απόφαση. Αν είχαμε επιτεθεί στο Λίβανο, θα είχαμε πραγματοποιήσει το στρατηγικό όραμα του Σινουάρ. Η παρουσία μας εκεί απέτρεψε το κράτος του Ισραήλ από το να κάνει ένα πολύ σοβαρό στρατηγικό λάθος», πρόσθεσε.

Ο Άιζενκοτ δήλωσε επίσης ότι θα απαιτηθεί μια άλλη συμφωνία για να επιστρέψουν οι υπόλοιποι αιχμάλωτοι στη Γάζα στην πατρίδα τους.

«Είναι αδύνατο να ανακτήσουμε τους ομήρους ζωντανούς σύντομα χωρίς συμφωνία», μία άποψη που έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις άλλων μελών του υπουργικού συμβουλίου που λένε ότι η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα είναι απαραίτητη για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των αιχμαλώτων.

«Όποιος μιλάει για απόλυτη ήττα της Χαμάς δεν λέει την αλήθεια»

Ακόμα επέκρινε την υπόσχεση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για πλήρη ήττα της Χαμάς, υπονοώντας ότι μια τέτοια ρητορική είναι μη ρεαλιστική.

«Όποιος μιλάει για απόλυτη ήττα δεν λέει την αλήθεια», δήλωσε λίγες ώρες αφότου ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεσμεύτηκε να συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι την «πλήρη νίκη» επί της Χαμάς.

Στην ερώτηση αν η σημερινή ηγεσία του Ισραήλ λέει την αλήθεια στο κοινό, απάντησε: «Όχι».

Ο Άιζενκοτ εμφανίζεται επίσης να επικρίνει την άρνηση του Νετανιάχου να πραγματοποιήσει συζητήσεις υψηλού επιπέδου σχετικά με τον μεταπολεμικό σχεδιασμό στη Γάζα. «Οι στόχοι του πολέμου δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί, αλλά ο αριθμός των στρατιωτών στο έδαφος είναι πλέον πιο περιορισμένος… Πρέπει να σκεφτείτε τι θα ακολουθήσει», είπε ακόμα.

Τέλος, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο εκλογών, λέγοντας ότι πρέπει να διεξαχθούν τους επόμενους μήνες, προκειμένου να ανανεωθεί η εμπιστοσύνη του κοινού στην ηγεσία του.

Οι δηλώσεις που έκανε έγιναν σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν από αρκετές εβδομάδες στο ερευνητικό πρόγραμμα Uvda του Καναλιού 12 και βγήκαν στον αέρα λίγες ώρες αφότου ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε την ιδέα της διεξαγωγής εκλογών εν μέσω ενός πολέμου που, όπως είπε, θα μπορούσε κάλλιστα να συνεχιστεί μέχρι το 2025.

«Είναι απαραίτητο, μέσα σε μια περίοδο μηνών, να επιστρέψει ο Ισραηλινός ψηφοφόρος στις κάλπες και να διεξαχθούν εκλογές προκειμένου να ανανεωθεί η εμπιστοσύνη, διότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εμπιστοσύνη», είπε ο Άιζενκοτ, του οποίου ο γιος σκοτώθηκε πολεμώντας στη Γάζα τον περασμένο μήνα.

«Ως δημοκρατία, το κράτος του Ισραήλ πρέπει να αναρωτηθεί μετά από ένα τόσο σοβαρό γεγονός: ‘Πώς θα συνεχίσουμε από εδώ και πέρα με μια ηγεσία που μας απογοήτευσε οικτρά;’», είπε ακόμα.

Πιεζόμενος να απαντήσει στον ισχυρισμό του Νετανιάχου ότι οι εκλογές εν μέσω πολέμου θα έβλαπταν την ενότητα της κοινής γνώμης, απάντησε: «Η έλλειψη εμπιστοσύνης του ισραηλινού κοινού στην κυβέρνησή του δεν είναι λιγότερο σοβαρή».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024