Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μέση Ανατολή: Η κλιμάκωση είναι πλέον γεγονός

Μέση Ανατολή: Η κλιμάκωση είναι πλέον γεγονός

Από το Ισραήλ έως το Αφγανιστάν χώρες επιτίθενται σε άλλες με πυραύλους και drones, χρησιμοποιώντας ως αφορμές τη δράση ενόπλων ομάδων

Η κλιμάκωση που όλοι φοβούνταν μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και τη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα είναι πλέον γεγονός.

Αυτή τη στιγμή από το Ισραήλ έως το Αφγανιστάν χώρες επιτίθενται σε άλλες με πυραύλους και drones, χρησιμοποιώντας ως αφορμές τη δράση ενόπλων ομάδων, αλλά στην ουσία στέλνοντας μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες.

«Κάποιοι υποστηρίζουν ότι μια περιφερειακή σύγκρουση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη» γράφει η «Washington Post».

Σε ένα από τα τελευταία επεισόδια, το Πακιστάν εξαπέλυσε μια σειρά από αντίποινα εναντίον μαχητών στην επαρχία Σιστάν-Μπαλουχιστάν του Ιράν, εν μέσω μιας ολοένα και πιο τεταμένης κατάστασης στη Μέση Ανατολή που φαίνεται τώρα να εντείνει τις σχέσεις του Πακιστάν, το οποίο διαθέτει πυρηνικά όπλα, με τη γείτονά του.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν ανέφεραν ότι τουλάχιστον εννέα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τρεις γυναίκες και τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν στις επιδρομές, ενώ πακιστανοί αξιωματούχοι ανέφεραν μόνο τους θανάτους «ορισμένων τρομοκρατών».

Διαδηλωτές μπροστά από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών, μετά τις πυραυλικές επιθέσεις των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, στο Ερμπίλ του Ιράκ

Πακιστανική απάντηση στους Ιρανούς

Οι πακιστανικές επιθέσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με «drones και ρουκέτες», εξαπολύθηκαν ως απάντηση στα ιρανικά πλήγματα εντός του Πακιστάν την Τρίτη, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο παιδιών.

Και οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι είχαν βάλει στο στόχαστρο αυτονομιστικές ομάδες του Μπαλουχιστάν – μιας περιοχής στα σύνορα των δύο χωρών.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Πακιστάν διέκοψε την επίσκεψή του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας και πακιστανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο στρατός τους – ένας από τους μεγαλύτερους στην περιοχή, ο οποίος μάλιστα διαθέτει και πυρηνικά όπλα – παρέμεινε σε κατάσταση συναγερμού.

Το Πακιστάν και το Ιράν κατηγορούν εδώ και καιρό το ένα το άλλο ότι φιλοξενούν μαχητικές ομάδες που πραγματοποιούν επιθέσεις από περιοχές κατά μήκος των κοινών συνόρων τους.

«Τα αντίποινα του Πακιστάν αυξάνουν τον κίνδυνο κλιμάκωσης, αλλά παρέχουν επίσης την ευκαιρία να υποχωρήσουμε από το χείλος του γκρεμού» σχολίασε ο Μάικλ Κούγκελμαν, διευθυντής Νότιας Ασίας στο Wilson Center.

Οι αμοιβαίες αεροπορικές επιδρομές έρχονται καθώς οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή είναι υψηλές, με αρκετές αλληλοκαλυπτόμενες κρίσεις.

Γάζα και Λίβανος

Το Ισραήλ πολεμά την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς στη Γάζα και ανταλλάσσει πυρά με την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ στον Λίβανο, οι υποστηριζόμενες από το Ιράν ομάδες στο Ιράκ και τη Συρία στοχεύουν δυνάμεις των ΗΠΑ και οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν χτυπήσει τους Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν στην Υεμένη, οι οποίοι επιτίθενται στη ναυτιλία.

Οι επιθέσεις αυτής της εβδομάδας έγιναν εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για αυξανόμενη αστάθεια στην περιοχή μετά την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ με τους μαχητές της Χαμάς, τους οποίους υποστηρίζει το Ιράν.

Την περασμένη εβδομάδα οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν πολλά πλήγματα εναντίον μαχητών Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν στην Υεμένη, οι οποίοι επιτίθενται στη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν και τέταρτο γύρο επιθέσεων κατά των Χούθι στην Υεμένη.

Το Ιράν, εν τω μεταξύ, επιτέθηκε σε στόχους στο Ιράκ και τη Συρία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αναφέροντας ότι έπληξε το Ισλαμικό Κράτος και την υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ, Μοσάντ, κατηγορώντας και τους δύο ότι συμμετείχαν σε βομβιστική επίθεση στην ιρανική πόλη Κερμάν νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όπου σκοτώθηκαν 84 άτομα.

Για πρώτη φορά πραγματοποίησε χτυπήματα στο έδαφος της Συρίας και η Ιορδανία, η οποία μέχρι τώρα έπαιζε ρόλο μεσάζοντα.

Το Αμμάν ανακοίνωσε ότι στόχος ήταν λαθρέμποροι που κινούνται στα σύνορα των δύο κρατών και έχουν σχέσεις με το Ιράν.

Ολα κρέμονται από μια κλωστή

Καθώς τα χτυπήματα από διάφορες χώρες κλιμακώνονται, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ένας λάθος υπολογισμός θα μπορούσε γρήγορα να κάνει την κατάσταση να ξεφύγει από τον έλεγχο.

«Παίζουν ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι» λέει ο Γιούστ Χίλτερμαν, ειδικός στη Μέση Ανατολή στο International Crisis Group, για τις διάφορες κυβερνήσεις και μαχητικές ομάδες που εμπλέκονται όλο και περισσότερο στις περιφερειακές εντάσεις.

«Οποιοσδήποτε λάθος υπολογισμός, οποιαδήποτε λάθος επικοινωνία ή τυχαίο χτύπημα θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη κλιμάκωση».

«Κάποιοι υποστηρίζουν ότι μια περιφερειακή σύγκρουση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη» γράφει η «Washington Post».

Στα τέλη του περασμένου μήνα, ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ είπε σε κοινοβουλευτική επιτροπή ότι η χώρα αμύνεται σε έναν πόλεμο «σε πολλαπλά μέτωπα» που ξεπερνούν τη Γάζα και τη Δυτική Οχθη.

«Το λέω εδώ με τον πιο ρητό τρόπο: Οποιος ενεργεί εναντίον μας είναι πιθανός στόχος. Δεν υπάρχει ασυλία για κανέναν» τόνισε.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024