Σάββατο 27 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Επίθεση με νεκρούς σε όχημα του ΟΗΕ στη Ράφα - Εκδίκηση για την 7η Οκτωβρίου υπόσχεται ο Νετανιάχου

Live: Επίθεση με νεκρούς σε όχημα του ΟΗΕ στη Ράφα – Εκδίκηση για την 7η Οκτωβρίου υπόσχεται ο Νετανιάχου

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Οι ΗΠΑ επισήμαναν και πάλι στο Ισραήλ ότι μια εισβολή πλήρους κλίμακας στη Ράφα δεν θα εξαλείψει τη Χαμάς - Εντολή εκκένωσης στο νοσοκομείο του Κουβέιτ

Περίπου 360.000 Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα υπό τον φόβο της εισβολής πλήρους κλίμακας από το Ισραήλ, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, UNRWA. Στην περιοχή διεξάγονται σφοδρές μάχες των IDF με Παλαιστίνιους μαχητές.

Την ίδια ώρα ο ισραηλινός στρατός επιστρέφει στη βόρεια Γάζα, σε περιοχές όπου είχε ανακοινώσει ότι είχε διαλύσει τη Χαμάς, με αυτόπτες μάρτυρες να κάνουν λόγο για τανκς στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια, καθώς και στις γειτονιές Σάμπρα και Ζεϊτούν.

Η Αίγυπτος επισήμως ανακοίνωσε ότι θα συμμετέχει στην προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο, στην οποία το Ισραήλ κατηγορείται για γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας.

Ισραηλινοί υπουργοί αποδοκιμάστηκαν στις τελετές για την Ημέρα Μνήμης.

Δείτε live

Δείτε live τις εξελίξεις στο in

08:12 «Δεν υπάρχει πουθενά ασφαλές μέρος» στη Γάζα – Σταματήστε τους αδιάκριτους σκοτωμούς παιδιών, λέει ο ΟΗΕ

Διαβάστε για όλες τις νεότερες εξελίξεις εδώ

05:50 ΗΠΑ: Δεν επιδίδεται σε γενοκτονία το Ισραήλ

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν δεν θεωρεί πως το Ισραήλ επιδίδεται σε «γενοκτονία» στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο καλεί τη σύμμαχο χώρα «να πράξει περισσότερα για να εγγυηθεί την προστασία των (παλαιστινίων) αθώων πολιτών».

Η Ουάσιγκτον δεν θεωρεί ότι συνιστούν γενοκτονία οι θάνατοι Παλαιστινίων από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε.

«Θεωρούμε ότι το Ισραήλ μπορεί και πρέπει να κάνει περισσότερα για να εγγυηθεί την προστασία των αθώων πολιτών. Δεν πιστεύουμε ότι αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι γενοκτονία», δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Τζο Μπάιντεν (περισσότερα εδώ).

05:20 Νασράλα: Ανοίξτε τα σύνορα να πάνε οι πρόσφυγες στην Ευρώπη

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, ο Χασάν Νασράλα, παρότρυνε τις λιβανικές αρχές ν’ «ανοίξουν τη θάλασσα» σε πλεούμενα με πρόσφυγες, για να πιέσουν την Ευρώπη, που κατηγορείται από μερίδα του πολιτικού κόσμου του Λιβάνου πως επιδιώκει Σύροι που έχουν καταφύγει στη χώρα να παραμείνουν εκεί.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, ο κ. Νασράλα κάλεσε να ληφθεί «εθνική απόφαση» και ν’ «ανοίξει η θάλασσα» σε «οποιονδήποτε θέλει να φύγει για την Ευρώπη, για την Κύπρο», τη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που βρίσκεται πιο κοντά στη Μέση Ανατολή. Εσπευσε να προσθέσει πως δεν προτείνει να «εξαναγκαστούν» οι Σύροι να «επιβιβαστούν σε πλεούμενα» και να «φύγουν».

Το τρέχον διάστημα οι σύροι πρόσφυγες «απαγορεύεται» να φύγουν και έτσι «στρέφονται σε λαθρέμπορους και φουσκωτές βάρκες κι έχουμε πνιγμούς στη θάλασσα, διότι ο λιβανικός στρατός εφαρμόζει πολιτική απόφαση με σκοπό να εμποδίζονται να μεταναστεύσουν», δήλωσε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, ισχυρού λιβανικού ισλαμιστικού κινήματος.

Ο κ. Νασράλα αξίωσε εξάλλου το λιβανικό κοινοβούλιο ν’ ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στις ΗΠΑ για να προχωρήσουν στην άρση των κυρώσεων στη Δαμασκό που, σύμφωνα με τη συριακή κυβέρνηση, εμποδίζουν τις προσπάθειες να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια και ν’ αρχίσει διαδικασία ανοικοδόμησης.

Ο Λίβανος απαιτείται να πει στη Δύση «‘πρέπει όλοι να συντονιστούμε με τη συριακή κυβέρνηση για να στείλουμε τους εκπατρισμένους στη Συρία και να τους προσφέρουμε βοήθεια εκεί’», έκρινε.

04:50 Ανήσυχες οι ΗΠΑ για τα περί βασανισμού Παλαιστινίων

Η διπλωματία των ΗΠΑ εξέφρασε χθες Δευτέρα «ανησυχία» και κάλεσε τον κυριότερο σύμμαχο της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ, να διενεργήσει έρευνα έπειτα από ρεπορτάζ του CNN για τις ταπεινωτικές συνθήκες κράτησης που υφίστανται παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε στρατιωτική βάση, εν μέσω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

«Είμαστε ανήσυχοι (για τις κατηγορίες) και τις εξετάζουμε, όπως και άλλες καταγγελίες για καταχρήσεις σε βάρος κρατουμένων Παλαιστινίων», διαβεβαίωσε δημοσιογράφους εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Βεντάντ Πατέλ.

Οι ΗΠΑ τόνισαν στο Ισραήλ πως έχει «υποχρέωση να διενεργήσει έρευνα σε βάθος» για τις καταγγελίες περί παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, συνέχισε.

«Λέμε πάντα με σαφήνεια και συνέπεια πως όλες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, οφείλουν να μεταχειρίζονται όλους τους κρατούμενους με ανθρώπινο τρόπο, με αξιοπρέπεια και όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο», είπε ακόμη στον Τύπο ο Βεντάντ Πατέλ (περισσότερα εδώ).

04:20 ΗΠΑ: Καταστρέψαμε drone και πύραυλο των Χούθι

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ανακοίνωσαν τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες ότι χθες Δευτέρα, περί τις 15:41 (ώρα Σανάα), κατέστρεψαν τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα (UAS) σε τομέα της Υεμένης ελεγχόμενο από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούθι.

Κατόπιν, από τις 17:51 ως τις 18:02 (ώρες Σανάα), πυραυλοφόρο αντιτορπιλικό κλάσης Αρλι Μπερκ, το USS Mason (DDG 87), αναχαίτισε και κατέστρεψε «εισερχόμενο» αντιπλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο (ASBM), πρόσθεσε μέσω X το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

Κρίθηκε πως τα όπλα αυτά «ήγειραν άμεση απειλή» για τις δυνάμεις των ΗΠΑ, του διεθνούς συνασπισμού και εμπορικά πλοία στην περιοχή, σύμφωνα με την ίδια πηγή, που διαβεβαίωσε πως δεν υπήρξαν τραυματισμοί ούτε ζημιές.

03:48 IDF: «Βρίσκονταν σε εμπόλεμη ζώνη» δεν λέει ότι τα στρατεύματά του ήταν υπεύθυνα

Ο ισραηλινός στρατός απαντά στον θάνατο ενός υπαλλήλου των Ηνωμένων Εθνών και τον τραυματισμό ενός άλλου στη νότια Ράφα της Γάζας τη Δευτέρα, λέγοντας ότι το ζευγάρι χτυπήθηκε σε ενεργή ζώνη μάχης, αλλά περαιτέρω λεπτομέρειες ερευνώνται. Απαντώντας σε ερώτημα, οι IDF αναφέρουν ότι έλαβαν αναφορές ότι δύο μέλη του Τμήματος Ασφάλειας και Προστασίας του ΟΗΕ χτυπήθηκαν ενώ οδηγούσαν στην περιοχή της Ράφα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΟΗΕ, το ζευγάρι οδηγούσε προς το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο στη νότια Γάζα, όταν σκοτώθηκε ο ένας από τους υπαλλήλους.

Οι IDF λένε ότι σύμφωνα με μια αρχική εξέταση, το όχημα του ΟΗΕ χτυπήθηκε «εν μέσω μαχών σε περιοχή που ορίζεται ως ενεργή ζώνη μάχης». Παρόλα αυτά οι IDF δεν επιβεβαίωσαν ότι οι δυνάμεις τους πυροβόλησαν το όχημα. «Όλες οι λεπτομέρειες του περιστατικού εξετάζονται», προσθέτει ο στρατός.

03:20 Ο Ολλανδός ΥΠΕΞ συζητά τον πόλεμο στη Γάζα με τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ

Η υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Hanke Bruins Slot δήλωσε ότι συναντήθηκε με τον Mohammed bin Abdulaziz Al-Khulaifi στο Άμστερνταμ, όπου συζήτησαν «την κρίσιμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή».

«Το Κατάρ παίζει βασικό ρόλο σε πολλούς τομείς, όπως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς», ανέφερε σε ανάρτησή της στο X.

Συγκεκριμένα, είπε, οι δύο αξιωματούχοι «μίλησαν για την επείγουσα ανάγκη για περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια για τους ανθρώπους στη Γάζα. Συζητήσαμε επίσης τη σημασία της αποτροπής της περιφερειακής κλιμάκωσης και της εξεύρεσης μακροπρόθεσμων λύσεων».

03:00 Οι Ισραηλινοί πυρπολούν την περιοχή γύρω από την έδρα της UNRWA

Σύμφωνα με την HaMoked, μια ισραηλινή ομάδα δικαιωμάτων, ομάδα νεαρών Ισραηλινών έβαλε φωτιά στην περίμετρο της έδρας της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό εμπρησμού με στόχο την UNRWA μέσα σε μια εβδομάδα. Στις 9 Μαΐου, ο περίβολος της UNRWA έγινε στόχος ενώ το προσωπικό βρισκόταν μέσα.

«Ενώ δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ του προσωπικού μας, η πυρκαγιά προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στους εξωτερικούς χώρους. Η έδρα της UNRWA διαθέτει στο χώρο της ένα πρατήριο βενζίνης και ντίζελ για το στόλο των αυτοκινήτων της υπηρεσίας», δήλωσε τότε ο επικεφαλής της UNRWA, Philippe Lazzarini.

«Πρόκειται για μια εξωφρενική εξέλιξη. Για άλλη μια φορά, οι ζωές του προσωπικού του ΟΗΕ τέθηκαν σε σοβαρό κίνδυνο», δήλωσε.

02:25 Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητά «διεθνή δράση» μετά τη δολοφονία υπαλλήλου του ΟΗΕ στη Γάζα

Η ΜΚΟ Human Rights Watch δήλωσε στο Χ ότι η δολοφονία ενός ξένου μέλους του προσωπικού του ΟΗΕ στη Ράφα νωρίτερα σήμερα αποτελεί απόδειξη ότι «δεν υπάρχει πουθενά ασφαλές μέρος στη Γάζα».

Η οργάνωση επεσήμανε ότι το όχημα που μετέφερε το μέλος του προσωπικού που σκοτώθηκε – και ένα άλλο που τραυματίστηκε – κατευθυνόταν προς ένα νοσοκομείο όταν χτυπήθηκε και υπέστη σοβαρές ζημιές από ισραηλινά πυρά.

01:54 Blockout 2024: Διασημότητες μπλοκάρονται για τη σιωπή τους για τη Γάζα

Οργανωμένοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μοιράζονται λίστες με διασημότητες προς αποκλεισμό, οδηγώντας σε σημαντικές απώλειες οπαδών για αρκετά δημόσια πρόσωπα στο Instagram και σε άλλες πλατφόρμες. Σύμφωνα με το TRT World:

Η Selena Gomez, ηθοποιός και τραγουδίστρια, έχασε ένα εκατομμύριο followers στο Instagram και 100.000 στο X.

Η Zendaya, ηθοποιός και τραγουδίστρια, έχασε 153.000 ακολούθους στο Instagram και 40.000 στο X.

Η Κιμ Καρντάσιαν, σταρ του ριάλιτι και influencer των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έχασε 780.000 followers στο Instagram.

Η Kylie Jenner, σταρ της ριάλιτι τηλεόρασης, έχασε 540.000 followers στο Instagram και 53.000 στο X.

Η Billie Eilish, τραγουδίστρια-τραγουδοποιός, έχασε 1,1 εκατομμύρια followers στο Instagram.

Η Beyonce, διεθνώς αναγνωρισμένη τραγουδίστρια, τραγουδοποιός και ηθοποιός, έχασε 689.000 followers στο Instagram.

Η Rihanna, τραγουδίστρια και ηθοποιός, έχασε 110.000 followers στο X.

Το ζήτημα όμως δεν αναδεικνύεται στην ολότητά του από το TRT, καθώς για παράδειγμα κάποιοι από τους σταρ (Καρντάσιαν, Τζένερ, Μπίμπερ κ.α.) έχουν ταχθεί υπέρ του πολέμου και «του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» σε συνεντεύξεις τους. Δεν είναι δηλαδή ζήτημα σιωπής, αλλά ζήτημα θέσης. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως όλοι έχουν πάρει θέση.

01:35 Φοιτητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης τιμωρούνται με υποχρεωτικά μαθήματα «λήψης ηθικών αποφάσεων»

Το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) τιμωρεί φοιτητές, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν κατά των επενδύσεων του πανεπιστημίου στο Ισραήλ, αναγκάζοντάς τους να παρακολουθήσουν μαθήματα επανεκπαίδευσης σχετικά με τη «λήψη ηθικών αποφάσεων».

View this post on Instagram

A post shared by NYU-FSJP (@nyu_fsjp)

01:10 Ανασύρθηκαν 20 άτομα νεκρά από πολυκατοικία στο Νουσεϊράτ μετά από βομβαρδισμό των IDF

Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 20 (σ.σ. Οι αρχικές ειδήσεις έκαναν λόγο για 5 και 8, όσο απεγκλώβιζαν τους ενοίκους), οι περισσότεροι από τους οποίους είναι παιδιά, μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, η οποία στόχευσε τριώροφη πολυκατοικία που στέγαζε εκτοπισμένους στον προσφυγικό καταυλισμό Al Nusairat στην κεντρική Γάζα.

00:46 Βίντεο από την επίθεση της αστυνομίας εναντίον φοιτητών και διαδηλωτών στο πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ

Το βίντεο απεικονίζει την ολλανδική αστυνομία να χτυπά φοιτητές και προσωπικό πανεπιστημίου που διαμαρτύρονταν ειρηνικά εναντίον του Ισραήλ.

00:21 O εκπρόσωπος της Υεμένης Γιαχία Σαρί μιλάει για τα επόμενα στάδια της κλιμάκωσης των επιθέσεων των Χούθι

«Η Γάζα είναι μια κόκκινη γραμμή για εμάς, μια κόκκινη γραμμή. Οι υποθέσεις μας, οι ιεροί τόποι και το Ισλάμ μας είναι κόκκινες γραμμές και δεν θα συμβιβαστούμε σε αυτές. Ακούσατε τον Sayyed [Al-Houthi] στην τελευταία του ομιλία να λέει ότι δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές για τον λαό της Υεμένης, δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Αν εσείς έχετε κόκκινες γραμμές, για εμάς δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές».

«Στοχεύουμε σε πράγματα που ο εχθρός δεν έχει σκεφτεί και δεν μπορεί να φανταστεί, πράγματα που ούτε ο λαός της Υεμένης ούτε ο λαός του (αραβικού-ισλαμικού) έθνους μπορεί να φανταστεί. Και θα φτάσουμε σε ένα στάδιο, με τη θέληση και τη δύναμη του Αλλάχ, στο πέμπτο και έκτο στάδιο, αν ο εχθρός συνεχίσει την επίθεσή του στη Γάζα, όπου θα υπάρξουν ενέργειες που ούτε οι ίδιοι οι κάτοικοι της Υεμένης δεν μπορούν να φανταστούν, ούτε οι Αμερικανοί».

23:58 Οι Ταξιαρχίες Κασάμ ισχυρίζονται επίθεση με drone σε ισραηλινό τανκ στη Γάζα

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς αναφέρει ότι συνεχίζονται έντονες μάχες με τις ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις στη βόρεια Γάζα.

Οι Ταξιαρχίες Κασάμ δήλωσαν ότι οι μαχητές τους κατάφεραν να ρίξουν ένα αντιαρματικό βλήμα Yassin-105 σε ένα ισραηλινό άρμα Merkava ανατολικά του προσφυγικού καταυλισμού Jabalia χρησιμοποιώντας drone.

Η ομάδα ισχυρίστηκε ότι επιτέθηκε σε τέσσερα άρματα μάχης στην ίδια περιοχή.

23:48 «Οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν μεγάλη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα» λέει ο Άντονι Μπλίνκεν επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συνομίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, επιβεβαιώνοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν υποστηρίζει μια μεγάλη στρατιωτική χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Νωρίτερα αναφέραμε ότι ο Σούκρι είπε στον ομόλογό του ότι οι συνεχιζόμενες ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, και ιδιαίτερα στη Ράφα, κοντά στα σύνορα της Λωρίδας με την Αίγυπτο, ενέχουν «σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια».

23:23 Ταγματάρχης των αμερικανικών στρατιωτικών πληροφοριών υποστηρίζει ότι παραιτήθηκε για την στάσητης Ουάσινγκτον στον πόλεμο της Γάζας

Πρώην αξιωματούχος των αμερικανικών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών λέει ότι η παραίτησή του τον Νοέμβριο οφειλόταν στην πραγματικότητα σε «ηθική βλάβη» που προήλθε από την υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς το Ισραήλ στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς στη Γάζα και τη ζημιά που προκλήθηκε στους Παλαιστίνιους.

Σε επιστολή του προς τους συναδέλφους του στην Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας (DIA), ο Χάρισον Μαν, ταγματάρχης του στρατού, λέει ότι από φόβο αποσιωπούσε επί μήνες τα κίνητρά του για την παραίτησή του.

«Φοβόμουν. Φοβόμουν μήπως παραβιάσω τους επαγγελματικούς μας κανόνες. Φοβόμουν ότι θα απογοήτευα τους αξιωματικούς που σέβομαι. Φοβόμουν ότι θα αισθανόμουν προδομένος. Είμαι σίγουρος ότι κάποιοι από εσάς θα νιώσετε έτσι διαβάζοντας αυτό», γράφει ο Μαν σε μια επιστολή που μοιράστηκε με τους συναδέλφους του τον περασμένο μήνα και δημοσιεύτηκε σήμερα στο προφίλ του στο LinkedIn.

23:00 Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν τους διαδηλωτές που εμποδίζουν τη βοήθεια προς τη Γάζα με το Ισραήλ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ έθεσε στην ισραηλινή κυβέρνηση το περιστατικό με τους διαδηλωτές που μπλοκάρουν φορτηγά με βοήθεια που κατευθύνονται προς τη Γάζα, δηλώνει ο εκπρόσωπος Βένταντ Πατέλ στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να παρεμποδίζεται η ανθρωπιστική βοήθεια για τον θύλακα.

Νωρίτερα σήμερα, Ισραηλινοί διαδηλωτές στη Χεβρώνα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης επιτέθηκαν σε φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που κατευθύνονταν προς τη Γάζα, σκορπίζοντας πακέτα τροφίμων στο δρόμο, στο τελευταίο από μια σειρά τέτοιων περιστατικών. Το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να επιτρέψει την απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον πολιορκημένο θύλακα.

Ο Πατέλ δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν τις καταγγελίες για ισραηλινή κακοποίηση παλαιστίνιων κρατουμένων.

22:51 Αξιωματούχος της ΕΕ καταδικάζει τον θάνατο υπαλλήλου του ΟΗΕ από τις ισραηλινές δυνάμεις

Ο Janez Lenarčič, Ευρωπαίος επίτροπος για τη διαχείριση κρίσεων, αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ, τάχθηκε κατά της δολοφονίας ενός αλλοδαπού υπαλλήλου του ΟΗΕ στη Ράφα σήμερα.

«Καταδικάζω τη σημερινή επίθεση εναντίον μιας ανθρωπιστικής αυτοκινητοπομπής, ενώ βρισκόταν σε αποστολή να σώσει ζωές στη #Γάζα. Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του σκοτωμένου εργαζόμενου», δήλωσε.

Νωρίτερα, ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε ότι 190 μέλη του προσωπικού του έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ τον Οκτώβριο.

22:27 O πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ συζητά για τη Γάζα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ηγέτη του Κατάρ, Αλ Θάνι

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ είχε σήμερα το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι για να συζητήσουν την κατάσταση γύρω από τον πόλεμο στη Γάζα.

Το γραφείο του Σουνάκ δήλωσε ότι ευχαρίστησε το Κατάρ για τη συνεχιζόμενη διαμεσολάβησή του στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και ότι «και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για τη σημασία μιας συμφωνίας που θα εξασφαλίζει την επείγουσα απελευθέρωση των ομήρων» και θα διοχετεύει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα, ενώ «θα προχωρά προς μια βιώσιμη και μόνιμη κατάπαυση του πυρός».

Είπε ότι ο Σουνάκ «μοιράστηκε τη βαθιά ανησυχία του για τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις» μιας πλήρους χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στη Ράφα στη νότια Γάζα και ότι οι ηγέτες συμφώνησαν ότι η προσπάθεια για περιφερειακή αποκλιμάκωση «είναι ζωτικής σημασίας και προς το συμφέρον όλων μας».

22:05 Ο επικεφαλής του ΟΗΕ καταδικάζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη δολοφονία μέλους του προσωπικού στη Ράφα

Ο γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρει ότι «οι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας πρέπει να προστατεύονται» σε ανάρτησή του στο X.

«Καταδικάζω όλες τις επιθέσεις κατά του προσωπικού του ΟΗΕ και επαναλαμβάνω την επείγουσα έκκλησή μου για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός & απελευθέρωση όλων των ομήρων», πρόσθεσε.

Νωρίτερα σήμερα, οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν εναντίον ενός οχήματος του ΟΗΕ με ευδιάκριτη σήμανση στη Ράφα, στη νότια Γάζα, σκοτώνοντας ένα μέλος του Τμήματος Ασφάλειας και Προστασίας του ΟΗΕ και τραυματίζοντας ένα άλλο, σε αυτό που ο ΟΗΕ λέει ότι είναι η πρώτη περίπτωση δολοφονίας ξένου μέλους του προσωπικού του από τότε που το Ισραήλ άρχισε τον πόλεμο στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο.

21:44 Μητσοτάκης προς Ερντογάν: «Ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε» είπε χαρακτηρίζοντας τη Χαμάς ως «τρομοκρατική οργάνωση»

Η Ελλάδα και η Τουρκία δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα, αλλά μπορούν να συμφωνήσουν ότι η βία πρέπει να τερματιστεί και ότι χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.

«Ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε», λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού ο Ερντογάν εξέφρασε τη θλίψη του για την ελληνική άποψη που θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

Η Χαμάς χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική οργάνωση» από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τον Καναδά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

21:30 Χαμάς: Καταδικάζει την πρόταση Αμερικανού γερουσιαστή να ρίξει το Ισραήλ πυρηνικά στη Γάζα

Η Χαμάς χαρακτηρίζει την πρόταση του Αμερικανού γερουσιαστή, Λίντσεϊ Γκράχαμ, να χτυπήσει το Ισραήλ τη Γάζα με πυρηνική βόμβα «σοκαριστική» και «αντανακλά το βάθος της ανηθικότητάς του».

«Αντανακλά επίσης την έμφυτη νοοτροπία του για την αποικιοκρατία, καθώς και εκείνη μιας ομάδας υψηλόβαθμων πολιτικών στις ΗΠΑ, οι οποίοι υποστηρίζουν τη γενοκτονία που διαπράττει ένας στρατός εναντίον αμάχων», αναφέρει η Χαμάς σε ανακοίνωσή της.

Και προσθέτει ότι η θέση του Γκράχαμ «τον καθιστά συνένοχο στον γενοκτονικό πόλεμο κατά της Γάζας».

Η οργάνωση «προέτρεψε τον κόσμο να καταγγείλει τέτοιες θέσεις και να συνεχίσει να πιέζει για τον τερματισμό του πολέμου κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα».

21:18 Νασράλα: «Το Ισραήλ αντιμετωπίζει ένα ιστορικό δίλημμα στη Γάζα»

Ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, δήλωσε ότι το Ισραήλ αντιμετωπίζει ένα «ιστορικό δίλημμα» στη Γάζα.

«Αν σταματήσει τον πόλεμο, θα είναι μια μεγάλη ήττα, και θα κινηθεί σε μια άβυσσο αν συνεχίσει τη στρατιωτική μάχη», ανέφερε, σύμφωνα με την τηλεόραση al-Manar.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Νασράλα είπε ότι η σφαγή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ ήταν «μια ευκαιρία να αναζωογονηθεί η παλαιστινιακή υπόθεση».

Σημείωσε επίσης ότι η «σταθερότητα των γυναικών, των παιδιών και των μαχητών της αντίστασης στη Γάζα» έχουν βοηθήσει να αντιστραφούν οι διαδικασίες εξομάλυνσης μεταξύ του Ισραήλ και των μετριοπαθών αραβικών χωρών, χωρίς να τις κατονομάζει.

«Στις μέρες μας, η Παλαιστίνη και τα δικαιώματα των Παλαιστινίων αναδεικνύονται σε όλο τον κόσμο», υπογράμμισε.

21:07 Τρεις νεκροί από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην κεντρική Γάζα

Η Πολιτική Άμυνα στη Γάζα αναφέρει ότι τα συνεργεία της ανέσυραν τρία πτώματα από τα ερείπια κτιρίου που επλήγη από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο κεντρικό τμήμα του θύλακα.

Η επίθεση, από την οποία τραυματίστηκαν επίσης πολλοί άνθρωποι, είχε στόχο ένα οικογενειακό σπίτι κοντά στον κυκλικό κόμβο αλ-Σαράφα στο βόρειο κυβερνείο της Γάζας, σημειώνει.

Διασώστες αναζητούν επιζώντες και πτώματα κάτω από τα ερείπια σπιτιού στην κεντρική Γάζα

20:53 UNICEF: «Πρέπει να μπει ένα τέλος στις αδιάκριτες δολοφονίες παιδιών»

Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη Ράφα στη νότια Γάζα, καθώς ο ισραηλινός στρατός επιτίθεται από εδάφους και αέρος. Κάθε μέρα σκοτώνονται περισσότεροι Παλαιστίνιοι, πολλοί από αυτούς παιδιά.

«Ως κάποιος που βρισκόταν επί τόπου και πέρασε πολύ χρόνο σε νοσοκομεία στη Γάζα, μεταξύ άλλων και στη Ράφα, είδα τον αντίκτυπο αυτών των μαχών στα σώματα των παιδιών και είναι φρικτό», δήλωσε η εκπρόσωπος της UNICEF, Τες Ίνγκραμ, στη Γάζα σε συνέντευξή της στο ABC.

«Είδα ένα 9χρονο κορίτσι που πάλευε για τη ζωή του πάνω σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου στη Ράφα με σοβαρά τραύματα από έκρηξη. Όταν τη συνάντησα, ήταν ήδη έτσι 16 ημέρες. Πρέπει να μπει ένα τέλος στις μάχες και στις αδιάκριτες δολοφονίες αμάχων, ιδιαίτερα παιδιών», πρόσθεσε.

20:44 Περισσότερα για την επίθεση σε αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Ισραηλινοί διαδηλωτές εμπόδισαν σήμερα φορτηγά που μετέφεραν βοήθεια να συνεχίσουν την πορεία τους με προορισμό τη Γάζα, πετώντας πακέτα τροφίμων στο δρόμο, σε ένα ακόμη παρόμοιο επεισόδιο που σημειώνεται.

Βίντεο που κυκλοφόρησαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν διαδηλωτές να πετάνε προμήθειες από τα φορτηγά στο δρόμο, τα χαρτοκιβώτια να σκίζονται με μανία και το περιεχόμενό τους να σκορπίζεται στον δρόμο.

Την περασμένη εβδομάδα, τέσσερα άτομα συνελήφθησαν στο νότιο Ισραήλ μετά από παρόμοια διαμαρτυρία Ισραηλινών που είναι αντίθετοι στην παράδοση ανθρωπιστικών προμηθειών σε περιοχή που ελέγχεται από την Χαμάς.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

20:35 PRCS: Ελεύθερα δύο μέλη πληρωμάτων ασθενοφόρων

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS) αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις απελευθέρωσαν δύο μέλη των πληρωμάτων ασθενοφόρων της, τον τραυματιοφορέα Bassam Ahmad Abdul Khaliq Abu Ta’ima και τον εθελοντή παραϊατρικό Mu’min Shaban Al-Taif, μετά από 49 ημέρες κράτησης.

Και οι δύο απήχθησαν κατά τη διάρκεια της δεύτερης ισραηλινής επίθεσης στο νοσοκομείο Αλ-Αμάλ στη Χαν Γιουνίς ενώ βρίσκονταν σε υπηρεσία.

Εν τω μεταξύ, τέσσερα μέλη των ομάδων της PRCS παραμένουν υπό κράτηση, με την τύχη τους να είναι προς το παρόν άγνωστη.

20:22 Χαμάς: Το Ισραήλ σκότωσε τους δύο ξένους πολίτες

Η Χαμάς σε ανακοίνωση που εξέδωσε επέρριψε την ευθύνη για το θάνατο των υπαλλήλων του ΟΗΕ στον ισραηλινό στρατό αναφέροντας: «Το Ισραήλ σκότωσε δύο ξένους πολίτες (έναν άνδρα και μία γυναίκα) που ταξίδευαν με όχημα του ΟΗΕ που είχε σημαία και διακριτικά των Ηνωμένων Εθνών. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ φέρουν πλήρως την ευθύνη για τη βλάβη ξένων ομάδων στη Γάζα και για τα εγκλήματα πολέμου και τη σκόπιμη βλάβη που προκαλούν σε ξένες ομάδες».

20:10 Πέταξαν μπογιά στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ – Διαμαρτυρία για τον πόλεμο στη Γάζα

Οι τοίχοι του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ γέμισαν με κόκκινη μπογιά από ακτιβιστές που διαμαρτύρονται για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Το δίκτυο ακτιβιστών Palestine Action ανέφερε σε ανάρτησή του ότι η κίνηση αυτή αποσκοπεί επίσης στο να κάνει το Πανεπιστήμιο να αποεπενδύσει από το Ισραήλ.

19:56 Νεκροί από ισραηλινά πυρά στη Ράφα δύο εργαζόμενοι του ΟΗΕ

Επίθεση σε αυτοκίνητο του ΟΗΕ εξαπέλυσαν Ισραηλινοί στρατιώτες με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο εργαζόμενοι του Οργανισμού και να τραυματιστεί ο Παλαιστίνιος οδηγός τους.

Τα ισραηλινά πυρά έπεσαν στο αυτοκίνητο, ενώ κυκλοφορούσε σε δρόμο της νότιας Ράφας, μολονότι υπήρχαν ευδιάκριτα μία σημαία του ΟΗΕ και σήματα του οργανισμού στο όχημα.

Αρχικά είχε ανακοινωθεί πως το αυτοκίνητο ήταν του οργανισμού αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες, UNRWA.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε σχετική δήλωσή του διευκρίνισε πως δύο υπάλληλοι που έχασαν τη ζωή τους ήταν μέλη του Τμήματος Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την επίθεση, τονίζοντας πως σημειώθηκε ενώ το όχημα κατευθυνόταν στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο στη Ράφα. Απαίτησε επίσης τη διενέργεια «εξονυχιστικής έρευνας».

Το ίδιο διάστημα ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν την είδηση πως από πυρά τραυματίστηκαν και άλλοι υπάλληλοι οργάνωσης του ΟΗΕ στη Ράφα δίχως περαιτέρω πληροφορίες.

19:43 Ο Νετανιάχου υπόσχεται εκδίκηση για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανέφερε, κατά τη διάρκεια τελετής για τη μνήμη των θυμάτων της 7ης Οκτωβρίου, ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν οι τελευταίες επιδρομές του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.

«Δεν ξεχνάμε τους ομήρους, ούτε για ένα δευτερόλεπτο», είπε, υποσχόμενος να επιστρέψει όλους όσους κρατούνται ακόμη στον θύλακα, ζωντανούς ή νεκρούς.

Το σφυροκόπημα του πολιορκημένου θύλακα θα συνεχιστεί, καθώς «οι δολοφόνοι και οι υποστηρικτές τους» υφίστανται τώρα «την οργή μας σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας», σημείωσε ακόμη.

Και πρόσθεσε: «Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να επιφέρουμε την κατάρρευση της Χαμάς. Θα ζητήσουμε εκδίκηση από αυτούς που διέπραξαν την επίθεση, μέχρι και τον τελευταίο από αυτούς. Θα κόψουμε τα όπλα τους, ώστε να μην μπορούν πλέον να τα σηκώσουν εναντίον του Ισραήλ».

19:30 Η Χαμάς έχασε επαφή με μαχητές που φρουρούσαν ομήρους

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς, ανακοίνωσαν ότι έχουν χάσει κάθε επαφή με τους μαχητές που φρουρούσαν τέσσερις ισραηλινούς ομήρους εξαιτίας των βομβαρδισμών του τελευταίου δεκαημέρου στη Λωρίδα της Γάζας.

Ένας εξ αυτών των τεσσάρων ομήρων είναι ο 23χρονος Αμερικανοϊσραηλινός Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος εμφανίστηκε με ακρωτηριασμένο το αριστερό του χέρι σε βίντεο που είχε δώσει στη δημοσιότητα η Χαμάς στα τέλη Απριλίου.

Σε εκείνο το βιντεοσκοπημένο μήνυμα, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν εξαπέλυε δριμύ κατηγορώ στην κυβέρνηση Νετανιάχου για τους χειρισμούς της στην κρίση μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

19:19 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Διαδηλωτές κατέλαβαν πανεπιστημιακά κτίρια στις ολλανδικές πόλεις Άμστερνταμ, Γκρόνινγκεν και Αϊντχόβεν για να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.
  • Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι 57 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον θύλακα και 82 τραυματίστηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο.
  • Βίντεο που πιστοποιήθηκαν από τη μονάδα επαλήθευσης Sanad του Al Jazeera δείχνουν Ισραηλινούς να επιτίθενται σε φορτηγά με επισιτιστική βοήθεια στο σημείο ελέγχου Tarqumiyah στη Χεβρώνα, εμποδίζοντάς τα να φτάσουν στη Γάζα.
  • Δορυφορικές εικόνες δείχνουν μεγάλη μετακίνηση ανθρώπων από τη Ράφα προς τη Χαν Γιουνίς και το Ντέιρ ελ Μπαλάχ.
  • Η κυβέρνηση των Μαλδίβων δήλωσε ότι θα συμμετάσχει επίσημα στην αγωγή που κατέθεσε η Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ), το οποίο κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση των υποχρεώσεών του βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας.
  • Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι περισσότερα από 1.000 μέλη της Χαμάς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Τουρκίας και επανέλαβε τη θέση του ότι είναι «αντιστασιακή οργάνωση».

19:05 Ερντογάν: «Αντιστασιακή οργάνωση η Χαμάς, δίνει μάχη για τα εδάφη της»

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι περισσότερα από 1.000 μέλη της Χαμάς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Τουρκίας και επανέλαβε τη θέση του ότι είναι «αντιστασιακή οργάνωση».

Κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Άγκυρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «λανθασμένη προσέγγιση» την άποψη του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος αναφέρθηκε στη Χαμάς ως «τρομοκρατική οργάνωση» και σημείωσε:

«Δεν θεωρώ τρομοκρατική οργάνωση τη Χαμάς. Είναι αντιστασιακή οργάνωση. Θα πρέπει να το δούμε αυτό το πράγμα. Εάν την ονομάσουμε τρομοκρατική οργάνωση, θα ήταν μια βάναυση και αδίστακτη προσέγγιση. Η Χαμάς δίνει αγώνα για να προστατεύσει τα εδάφη και το λαό της. Εάν την ονομάσετε εσείς τρομοκρατική οργάνωση, αυτό θα μου προκαλούσε λύπη. Δεν μπορώ να συμφωνήσω με την προσέγγισή σας».

Σημειώνεται ότι η Χαμάς έχει γραφείο στην Τουρκία από το 2011 και έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από πλήθος χωρών, συμπεριλαμβανομένων του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας και του Καναδά μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

18:53 Οι Μαλδίβες θα συμμετάσχουν στην υπόθεση γενοκτονίας της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο κατά του Ισραήλ

Η κυβέρνηση των Μαλδίβων δήλωσε ότι θα συμμετάσχει επίσημα στην αγωγή που κατέθεσε η Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ), το οποίο κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση των υποχρεώσεών του βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε δήλωση του γραφείου του προέδρου, αναφέρεται ότι η κίνηση αυτή γίνεται λόγω των «γενοκτονικών πράξεων που διαπράττονται από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις υπό το πρόσχημα των ανησυχιών για την ασφάλεια [οι οποίες] έχουν οδηγήσει σε μαζικές εκτοπίσεις, οξεία πείνα και αποκλεισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας».

Η κυβέρνηση δήλωσε επίσης ότι οι απαιτήσεις του Ισραήλ για την άμεση εκκένωση χιλιάδων Παλαιστινίων πολιτών που αναζητούν καταφύγιο στην ανατολική Ράφα «αποτελούν απόδειξη της αποτυχίας του να συμμορφωθεί με τα προσωρινά μέτρα που διέταξε το Διεθνές Δικαστήριο».

18:44 Γυναίκες, παιδιά μεταξύ των επιζώντων που διασώθηκαν από τα συντρίμμια μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό

Παλαιστίνιοι ακτιβιστές δημοσίευσαν βίντεο στο Instagram, στο οποίο διακρίνονται διασώστες και πολίτες να βοηθούν να απεγκλωβιστούν επιζώντες από τα ερείπια ενός κτιρίου που βομβαρδίστηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις στην Μπέιτ Λαχίγια, στη βόρεια Γάζα.

Γυναίκες και παιδιά ήταν μεταξύ των ανθρώπων που διασώθηκαν από το κατεστραμμένο κτίριο.

Το βίντεο έχει επαληθευτεί από το Al Jazeera.

18:34 Στην Τουρκία Ισραηλινοί διπλωμάτες παρά την επιδείνωση των σχέσεων των δύο χωρών

Το Ισραήλ φέρεται να έχει στείλει διπλωμάτες στην Τουρκία, παρά την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ιερουσαλήμ και Άγκυρας λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet αναφέρει ότι η πρέσβειρα του Ισραήλ στην Τουρκία, Ιρίτ Λίλιαν, δεν έχει επιστρέψει στην Άγκυρα.

«Υπάρχει πράγματι μια διπλωματική παρουσία που παραμένει εκεί», λέει διπλωματική πηγή στους Times of Israel.

18:27 Ο Μπλίνκεν συγχαίρει το Ισραήλ για την Ημέρα Μνήμης

Το Ισραήλ τιμά σήμερα την Ημέρα Μνήμης και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, έστειλε το δικό του μήνυμα.

«Σε αυτή τη στιγμή του τεράστιου πόνου όλων όσων πλήττονται από την τρέχουσα σύγκρουση, του πένθους και της έντονης νοσταλγίας για την επιστροφή των ομήρων του Ισραήλ, παραμένουμε προσηλωμένοι στην προώθηση ενός οράματος για ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία για το Ισραήλ και την περιοχή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

«Οι ΗΠΑ ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ισραηλινή κρατική υπόσταση όταν το Ισραήλ κήρυξε την ανεξαρτησία του το 1948. Η ιστορία των κοινών δημοκρατικών αξιών, του εμπορίου, των βαθιών πολιτιστικών δεσμών και της δέσμευσής μας στην περιφερειακή ασφάλεια αποτέλεσε τη βάση για την ισχυρή εταιρική σχέση και φιλία των χωρών μας», προσθέτει ο Μπλίνκεν.

«Παρακαλώ δεχθείτε τα συγχαρητήριά μας για την 76η επέτειο του κράτους του Ισραήλ. Yom Atzmaut Sameach!», καταλήγει.

18:14 Το Ανώτατο Δικαστήριο απορρίπτει την αίτηση να σταματήσει η έρευνα για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να μην εκδώσει προσωρινή διαταγή που απαγορεύει στον κρατικό ελεγκτή να διεξάγει έρευνα για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Το Κίνημα για Ποιοτική Κυβέρνηση στο Ισραήλ κατέθεσε αίτηση στο δικαστήριο τον Φεβρουάριο ζητώντας ο κρατικός ελεγκτής να παγώσει την έρευνά του μέχρι το τέλος του πολέμου, υποστηρίζοντας ότι θα βλάψει την πολεμική προσπάθεια αποσπώντας την προσοχή των διοικητών των IDF από τη διαχείριση του πολέμου, και θα παρεμποδίσει μια μελλοντική κρατική επιτροπή έρευνας για τη στρατιωτική, πληροφοριακή και πολιτική καταστροφή της επίθεσης της Χαμάς.

Η δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου, Gila Canfy-Steinitz, ζητά από το γραφείο του κρατικού ελεγκτή, τον αρχηγό του επιτελείου των IDF και τον επικεφαλής της Shin Bet να απαντήσουν στην αίτηση μέχρι τις 8 Ιουνίου.

«Δεν είδα [λόγο], σε αυτό το στάδιο, να υπάρξει προσωρινή παύση», λέει για το αίτημα να σταματήσει ο κρατικός ελεγκτής την έρευνά του.

18:04 «Προσευχηθείτε για μένα, βομβαρδίζουν έντονα την περιοχή» – Συγκλονιστικές μαρτυρίες από την κόλαση της Γάζας

Από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Ibrahim Assalia μιλά στο τηλέφωνο με τον αδελφό του, που βρίσκεται στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια της Γάζας, την ώρα που οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπολύουν επίθεση.

«Προσευχηθείτε για μένα, βομβαρδίζουν έντονα την περιοχή», θυμάται να του λέει.

Ο ίδιος επέζησε από την επίθεση του Σαββάτου, αλλά ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε έξι σπίτια και σκότωσε 26 μέλη της οικογένειας του, δηλώνει στο Al Jazeera ο Ibrahim.

«Ήταν στα σπίτια τους, κανείς δεν τους είπε να φύγουν», καταγγέλλει.

Η ισραηλινή επίθεση πραγματοποιήθηκε την ώρα που η ζωή είχε σιγά-σιγά επιστρέψει στην κανονικότητα μετά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από το βόρειο τμήμα της Γάζας.

Τώρα, τα επιζώντα μέλη της οικογένειας του Assalia στον θύλακα προσπαθούν να εγκαταλείψουν την Τζαμπάλια, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις στο βορρά.

17:50 Ισραηλινοί έποικοι επιτίθενται σε Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη

Ισραηλινοί έποικοι επιτίθενται σε Παλαιστίνιους και πυρπολούν τη γη τους κοντά στο χωριό Μαντάμα, νότια της Ναμπλούς, αναφέρει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εμποδίζουν άλλους Παλαιστίνιους να προσεγγίσουν την περιοχή για να σταματήσουν τους εποίκους, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων.

Στην περιοχή της Βηθλεέμ, έποικοι έκλεψαν επίσης μεγάλες ποσότητες σοδειών σιταριού και κριθαριού από Παλαιστίνιους αγρότες.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στο χωριό αλ-Μίνια νοτιοανατολικά της Βηθλεέμ, όπου έποικοι επιτέθηκαν επίσης σε αγρότες και βοσκούς προβάτων, προσθέτει το Wafa.

17:36 Επέμβαση της αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ

Εκατοντάδες αστυνομικοί των ΜΑΤ καταφθάνουν σε ειρηνική πανεπιστημιακή διαμαρτυρία στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.

«Αυτό που ξεκίνησε ως αποχή σήμερα το πρωί από εκατοντάδες μέλη του πανεπιστημιακού προσωπικού, καθηγητές, λέκτορες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία κατά των φοιτητών την περασμένη εβδομάδα, εξελίσσεται και κλιμακώνεται και πάλι», αναφέρει η ανταποκρίτρια του Al Jazeera από το Άμστερνταμ, Step Vaessen.

Και περιγράφει: «Τα ΜΑΤ είναι εδώ, εκατοντάδες αστυνομικοί μπλοκάρουν την είσοδο του Πανεπιστημίου. Αφού το προσωπικό ολοκλήρωσε τη συγκέντρωσή του, οι φοιτητές μπήκαν μέσα και έχουν χτίσει κάποιες σκηνές ακριβώς μέσα στην κεντρική αίθουσα. Η αστυνομία μπαίνει τώρα μέσα και [οι φοιτητές] προσπαθούν να εμποδίσουν την αστυνομία. Τα κατάφεραν για λίγα λεπτά, αλλά τώρα το βαν της αστυνομίας κατευθύνεται προς την είσοδο».

Οι διαμαρτυρίες στρέφονται κατά του πολέμου στη Γάζα, με τους φοιτητές να απαιτούν επίσης από το Πανεπιστήμιο να διακόψει τους δεσμούς του με τα ισραηλινά ιδρύματα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:26 Πάνω από 150.000 έγκυες αντιμετωπίζουν κινδύνους για την υγεία τους

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους (UNRWA) δήλωσε στο X ότι «περισσότερες από 150.000 έγκυες γυναίκες αντιμετωπίζουν τρομερές συνθήκες υγιεινής και κινδύνους για την υγεία τους εν μέσω εκτοπισμού και πολέμου» στη Γάζα.

Παράλληλα, ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός.

17:12 Αναφορές για επίθεση σε αεροδρόμιο της Υεμένης

Το κανάλι Al-Masirah Channel της Υεμένης, ραδιοτηλεοπτικός φορέας που συνδέεται με τους αντάρτες Χούθι, αναφέρει ότι ο αμερικανικός και βρετανικός στρατός εξαπέλυσαν επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο Hodeidah.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για το περιστατικό από τον αμερικανικό και βρετανικό στρατό, που Στοχεύουν τις θέσεις των Χούθι από τότε που οι αντάρτες άρχισαν να επιτίθενται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα εκφράζοντας την αντίθεσή τους με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

16:55 Διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης καταλαμβάνουν πανεπιστημιακά κτίρια σε ολλανδικές πόλεις

Φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές κατέλαβαν σήμερα πανεπιστημιακά κτίρια στις ολλανδικές πόλεις Άμστερνταμ, Χρόνινγκεν και Αϊντχόφεν, καταδικάζοντας τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, όπως έγινε γνωστό σε μία ανακοίνωση από την ομάδα που οργάνωσε τις κινητοποιήσεις.

Ένας εκπρόσωπος τύπου του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ (UvA) επιβεβαίωσε την κατάληψη των κτιρίων και είπε ότι συνέστησε σε ανθρώπους που δεν σχετίζονται με τις κινητοποιήσεις να αποχωρήσουν από το κτίριο.

Το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Αϊντχόφεν επιβεβαίωσε πως υπάρχουν «δεκάδες φοιτητές που διαδηλώνουν έξω, κοντά σε 10-15 σκηνές». Το Πανεπιστήμιο του Χρόνινγκεν δεν έχει προς το παρόν απαντήσει σε ένα αίτημα για να σχολιάσει σχετικά.

16:40 Οι Ισραηλινοί επιτίθενται σε κονβόι βοήθειας που κατευθύνεται στη Γάζα

Ορισμένα βίντεο που επαληθεύτηκαν από το Al Jazeera δείχνουν Ισραηλινούς να επιτίθενται σε φορτηγά επισιτιστικής βοήθειας στο πέρασμα Tarqumiyah στη Χεβρώνα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, εμποδίζοντάς τους να φτάσουν στη Γάζα.

Οι Ισραηλινοί ακτιβιστές του κινήματος «Ninth Order» εθεάθησαν να καταστρέφουν επισιτιστική βοήθεια και να την ξεφορτώνουν από φορτηγά στο έδαφος.

16:25 ΥΠΕΞ Αιγύπτου: Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα έχουν «σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια»

Ο Sameh Shoukry είπε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken ότι οι συνεχιζόμενες ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, και ειδικά στη Ράφα , στα σύνορα με την Αίγυπτο, ενέχουν «σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια».

Τόνισε επίσης σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Blinken την ανάγκη να ξαναρχίσουν οι παραδόσεις βοήθειας στη Γάζα αφού συζήτησαν την ισραηλινή κατάληψη της παλαιστινιακής πλευράς του συνοριακού περάσματος της Ράφα , ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

16:10 Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα

Τουλάχιστον 35.091 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 78.827 τραυματίστηκαν στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι 57 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 82 τραυματίστηκαν την τελευταία 24ωρη περίοδο αναφοράς.

16:00 Δορυφορικές εικόνες δείχνουν μεγάλη μετατόπιση πληθυσμού από τη Ράφα σε Χαν Γιουνίς και Ντέιρ ελ-Μπάλαχ

Οι δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν μεταξύ 3 Απριλίου και 8 Μαΐου έδειξαν μείωση του αριθμού των σκηνών των εκτοπισμένων στην πόλη Ράφα και αύξηση στη Χαν Γιουνίς και στην Ντέιρ ελ Μπάλαχ, υπό το πρίσμα της επέκτασης των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ.

Οι παρακάτω φωτογραφίες αποκαλύπτουν μια μεγάλη περίπτωση εκτοπισμού από την περιοχή Σαμπούρα στο κέντρο της Ράφα.

Στις εικόνες που τραβήχτηκαν στις 24 Απριλίου, εκατοντάδες σκηνές που φιλοξενούν εκτοπισμένους ανθρώπους συγκεντρώνονται στην εκτεταμένη περιοχή της Ράφα, ενώ οι εικόνες της 5ης Μαΐου αποκαλύπτουν μια δραστική μείωση του αριθμού των σκηνών των εκτοπισμένων, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν μετακινηθεί αλλού κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Δορυφορική εικόνα δείχνει τη γειτονιά Σαμπούρα στη Ράφα πριν από τη μαζική μετακίνηση προς άλλες πόλεις. Πηγή: Al Jazeera

Δορυφορική εικόνα δείχνει τη γειτονιά Σαμπούρα στη Ράφα μετά τη μαζική μετακίνηση σε άλλες πόλεις. Πηγή Al Jazeera

Οι δορυφορικές εικόνες αποκάλυψαν επίσης ακόμα μεγαλύτερο εκτοπισμό από τη συνοικία Βραζιλία και τη συνοικία Χιρμπέτ αλ-Άντας στην ανατολική Ράφα, όπου οι εικόνες δείχνουν μια αξιοσημείωτη μείωση των σκηνών των εκτοπισμένων από τις περιοχές που διέταξε ο ισραηλινός στρατός να εκκενωθούν.

Δορυφορική εικόνα δείχνει τη γειτονιά Χιρμπέτ αλ-Άντας στην ανατολική Ράφα μετά τον εκτοπισμό αμάχων. Πηγή: Al Jazeera

Δορυφορική εικόνα δείχνει τη γειτονιά Χιρμπέτ αλ-Άντας στην ανατολική Ράφα πριν από τον εκτοπισμό αμάχων. Πηγή: Al Jazeera

Οι εικόνες έδειξαν επίσης μια αξιοσημείωτη αύξηση εκτοπισμένων σε διάφορες περιοχές της Ντέιρ ελ-Μπάλαχ, κυρίως στα δυτικά και νότια του κυβερνείου, εκτός από την εμφάνιση ενός αριθμού σκηνών στη νέα περιοχή της αγοράς στη Νουσεϊράτ.

Δορυφορική εικόνα μετά την εμφάνιση πολλών σκηνών στην περιοχή της αγοράς στη Νουσεϊράτ. Πηγή: Al Jazeera

Δορυφορική εικόνα πριν από την εμφάνιση σκηνών στην περιοχή της αγοράς στη Νουσεϊράτ. Πηγή: Al Jazeera

15:47 Ισραηλινά μαχητικά βομβάρδισαν σπίτι στην Μπέιτ Λαχία στη βόρεια Γάζα

Ο ιστότοπος Eye on Palestine έχει δημοσιεύσει βίντεο που νωρίτερα κυκλοφόρησε στα social media μετά από ισραηλινό χτύπημα μαχητικών σε σπίτι στη βόρεια Γάζα και συγκεκριμένα στην Μπέιτ Λαχία.

15:38 Οικογένειες Παλαιστινίων πακετάρουν και φεύγουν από τη Ράφα

Το Reuters έχει κυκλοφορήσει μια σειρά φωτογραφίες που αποτυπώνουν το δράμα των προσφύγων στη Ράφα.

Οικογένειες Παλαιστινίων πακετάρουν τα λιγοστά υπάρχοντά τους και ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από την πόλη της νότιας Γάζας μετά τις εντολές εκκένωσης που έχει εκδώσει το Ισραήλ.

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Mohammed Salem

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Mohammed Salem

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Mohammed Salem

15:29 Μπλίνκεν για τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στο Ισραήλ: Δεν έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά

Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία επέκρινε μια ασαφή έκθεση των ΗΠΑ σχετικά με το αν οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, χαρακτηρίζοντας τα ευρήματα ως «διεθνή εκδοχή των ‘σκέψεων και προσευχών’».

Απαντώντας στο ερώτημα αν οι ΗΠΑ αποφεύγουν να καταστήσουν το Ισραήλ υπεύθυνο για τις ενέργειές του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σε συνέντευξή του στο NBC News: «Δεν έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά».

«Αντιμετωπίζουμε το Ισραήλ, έναν από τους στενότερους συμμάχους και εταίρους μας, ακριβώς όπως θα αντιμετωπίζαμε οποιαδήποτε άλλη χώρα», είπε ο ίδιος και σημείωσε ότι αυτό αφορά και το ζήτημα με τη συμμόρφωση του Τελ Αβίβ με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

«Ο κόσμος» μπορεί να δει μόνος του, όλα όσα έχουμε παρουσιάσει στην έκθεση. Η έκθεση καθιστά επίσης σαφές ότι πρόκειται για ένα απίστευτα πολύπλοκο στρατιωτικό περιβάλλον», τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι η πραγματοποίηση μιας τέτοιας αξιολόγησης κατά τη διάρκεια ενός πολέμου για μεμονωμένα περιστατικά είναι «δύσκολη».

«Έχετε έναν εχθρό που εσκεμμένα ενσωματώνεται με αμάχους, κρύβεται κάτω και μέσα σε σχολεία, τζαμιά, πολυκατοικίες, και πυροβολεί τις ισραηλινές δυνάμεις από αυτά τα μέρη», είπε.

15:19 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ανέφερε ότι ο επικεφαλής της Σιν Μπετ, Ρονέν Μπαρ δήλωσε ότι η υπηρεσία πληροφοριών διεξάγει μια «σε βάθος» έρευνα σχετικά με τον ρόλο της στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου υπό την ηγεσία της Χαμάς
  • Διαμαρτυρίες κατά του Μπενιαμίν Νετανιάχου και των υπουργών του έλαβαν χώρα σε ισραηλινές στρατιωτικές τελετές κατά τη διάρκεια της Ημέρας Μνήμης
  • Το υπουργείο Υγείας της Γάζας προειδοποιεί ότι το σύστημα υγείας του θύλακα μπορεί να καταρρεύσει μέσα σε λίγες ώρες αν δεν δοθούν περισσότερα καύσιμα στα νοσοκομεία
  • Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 50 στρατιώτες του τραυματίστηκαν σε επιχειρήσεις τις τελευταίες 24 ώρες, καθώς το Ισραήλ επεκτείνει τις επιθέσεις του στον πολιορκημένο θύλακα

Στιγμιότυπο από τελετή της Ημέρας Μνήμης στην Ασντόντ του Ισραήλ.

15:10 Το ΚΚΕ καταδικάζει τη δολοφονία στελέχους του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης από το Ισραήλ

Το ΚΚΕ «καταδικάζει τη γενοκτονία που διεξάγουν οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη και ιδιαίτερα στην Λωρίδα της Γάζας» αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος και σημειώνει:

«Καταγγέλλουμε στον ελληνικό λαό την σημερινή δολοφονία του μέλους του Π.Γ του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Ταλάλ Αμποδαρίφε, από τις δυνάμεις κατοχής σε ανατολική συνοικία της πόλης της Γάζας, καθώς πρωτοστατούσε με άλλους συντρόφους του στην απόκρουση των ισραηλινών εισβολέων».

Το ΚΚΕ «καλεί τον λαό και τη νεολαία να ενισχύσουν την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό ως τη δικαίωση της πάλης του! Λευτεριά στην Παλαιστίνη!».

15:00 Η δεκατριάχρονη Ναντίν στο Al Jazeera: Κανένα παιδί δεν θα πρέπει να βιώνει το «εντελώς τρομακτικό» ταξίδι έξω από τη Ράφα

Η Ναντίν Αμπντουλατίφ, μια 13χρονη Παλαιστίνια, μίλησε στον Τάρεκ Αμπού Αζούμ του Al Jazeera στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στη Λωρίδα της Γάζας, αφού αναγκάστηκε να φύγει από τη Ράφα.

Η 13χρονη είπε ότι έχει εκτοπιστεί από «πολλά μέρη», μεταξύ των οποίων η Νουσεϊράτ, η Γάζα και η Ράφα – μια εμπειρία που την έχει αφήσει τραυματισμένη.

«Η εμπειρία μου από τη Ράφα στην Ντέιρ ελ Μπαλάχ ήταν απολύτως τρομακτική», είπε.

Η Ναντίν είπε ότι η εύρεση αυτοκινήτου ήταν δύσκολη και δαπανηρή και η ομάδα με την οποία ταξίδευε αναγκάστηκε να χωριστεί σε δύο τμήματα και να ταξιδέψει σε διαφορετικές ώρες.

Είπε ότι δέκα άτομα ήταν στοιβαγμένα στο αυτοκίνητο μαζί με τις λίγες αποσκευές που χωρούσαν.

«Κανένα παιδί δεν πρέπει να το βιώσει ή να το δει αυτό», είπε.

«Δεν βλέπω μέλλον στην Παλαιστίνη αν αυτό συνεχιστεί… Αυτό πρέπει να σταματήσει», τόνισε.

«Πού είναι τα χαρτιά που είχαν υπογραφεί από όλες τις χώρες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πού πήγαν αυτά;», αναρωτήθηκε.

14:51 Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην ολονύκτια διαμαρτυρία Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας «για να σταματήσει η σφαγή του παλαιστινιακού λαού»

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας θα παρευρεθεί απόψε στις 21:00 η ώρα στα Προπύλαια, στην ολονύκτια διαμαρτυρία που διοργανώνουν Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας και θα συμμετέχουν εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς, «για να σταματήσει η σφαγή του παλαιστινιακού λαού».

14:42 Η έλλειψη ρεύματος στα νοσοκομεία της Γάζας θα ήταν «θανατική καταδίκη» για τους ασθενείς

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, το υπουργείο Υγείας της Γάζας προειδοποίησε ότι αν δεν παρασχεθούν περισσότερα καύσιμα στα νοσοκομεία, το σύστημα υγείας του θύλακα θα μπορούσε να καταρρεύσει μέσα σε λίγες ώρες.

Ο Τζουνάιντ Σουλτάν, ένας αγγειοχειρουργός που πέρασε χρόνο εθελοντικά στη Ράφα, λέει ότι η απώλεια ρεύματος στα νοσοκομεία είναι «θανατική καταδίκη» για τους ασθενείς.

«Τα αποθέματα εξαντλούνται λίγο πολύ σήμερα και αν δεν τους παρασχεθούν καύσιμα, τότε ουσιαστικά θα μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό», δήλωσε ο Σουλτάν στο Al Jazeera.

«Κανένα από τα χειρουργεία των νοσοκομείων δεν θα μπορεί να λειτουργήσει», εξήγησε.

«Αν δεν έρθουν αυτά τα καύσιμα, αυτό θα είναι θανατική καταδίκη όχι μόνο για 100, αλλά για χιλιάδες ασθενείς», πρόσθεσε.

Ο Σουλτάν δήλωσε ότι μια βασική ανησυχία είναι ότι οι ασθενείς δεν θα έχουν πλέον πρόσβαση σε μηχανήματα αιμοκάθαρσης, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί θα μπορούσαν να πεθάνουν μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες.

«Το πρόβλημα είναι ότι κανονικά στον σύγχρονο κόσμο, όταν σταματάς την αιμοκάθαρση σε κάποιον, ουσιαστικά το ανακοινώνεις καθώς πρόκειται να προχωρήσει σε παρηγορητική θεραπεία», είπε.

«Χρειάζονται όλο το παρηγορητικό μέρος μιας θεραπείας, ώστε να χρειάζονται όλα τα παυσίπονα και όλα τα φάρμακα υποστήριξης για να διατηρηθούν άνετα, ώστε να πεθάνουν άνετα», εξήγησε ο ίδιος.

«Επομένως, πρόκειται για μια πολύ πολύ κακή κατάσταση», ανέφερε ο Σουλτάν.

14:33 Σύμβουλος Χαμενεΐ: Το Ιράν είναι διατεθειμένο να διεξαγάγει απευθείας συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Το Ιράν είναι διατεθειμένο να διεξαγάγει απευθείας συνομιλίες με τις ΗΠΑ και θα μπορούσε να αλλάξει πορεία όσον αφορά την πολιτική του έναντι της χώρας που θεωρεί τον κυριότερο εχθρό του.

«Οι Αμερικανοί χαρακτηρίζουν τη διπλωματία την καλύτερη επιλογή (…) Είμαστε της ίδιας άποψης και επίσης είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε σε διαπραγματεύσεις», δήλωσε χθες Κυριακή ο Καμάλ Χαραζί, σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας Αλί Χαμενεΐ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Σύμφωνα με τον κ. Χαραζί, το Ιράν θα μπορούσε να ξαναρχίσει διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας, η διεθνής συμφωνία για το οποίο υπονομεύτηκε σε καθοριστικό βαθμό όταν ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει τη χώρα του από αυτήν.

«Θα μπορούσαμε επίσης να συζητήσουμε» το ενδεχόμενο η Μέση Ανατολή να μετατραπεί σε περιφέρεια «απαλλαγμένη από τα πυρηνικά», ανέφερε ακόμη ο σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη και άλλοτε υπουργός Εξωτερικών (1997-2005).

Η συντηρητική κυβέρνηση του προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί μέχρι τώρα απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε απευθείας επαφή με τις ΗΠΑ.

Οι επαφές της Τεχεράνης και της Ουάσιγκτον είναι αποκλειστικά έμμεσες, γίνονται μέσω τρίτων χωρών, όπως το Κατάρ ή το Ομάν, ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δυο χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις.

Αν εφαρμοζόταν η ιδέα που πρότεινε ο κ. Χαραζί, θα επρόκειτο για μείζονα αλλαγή πολιτικής της Τεχεράνης, ωστόσο ουδείς κυβερνητικός αξιωματούχος, ούτε στο Ιράν, ούτε στις ΗΠΑ, έχει πει οτιδήποτε σχετικά με το σενάριο αυτό.

Μόλις την Πέμπτη, ο κ. Χαραζί απείλησε τόσο τις ΗΠΑ, όσο και το Ισραήλ πως η Ισλαμική Δημοκρατία θα μπορούσε να αναθεωρήσει το δόγμα της όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα. Παρότι χθες το επανέλαβε, συμπλήρωσε ότι το Ιράν συνεχίζει να μη θέλει ούτε να αποκτήσει, ούτε να χρησιμοποιήσει ποτέ πυρηνικά όπλα.

14:23 Πολλές οικογένειες στρατιωτών αποχώρησαν από την τελετή της Ημέρα Μνήμης όταν ο Νετανιάχου ξεκίνησε την ομιλία του

Οι αποδοκιμασίες στις τελετές για την Ημέρα Μνήμης στο Ισραήλ δεν αφορούσαν μόνο τους υπουργούς της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά και τον ίδιο.

Πολλές οικογένειες άρχισαν να εγκαταλείπουν το νεκροταφείο του Όρους Χερζλ στη Δυτική Ιερουσαλήμ όταν ο Νετανιάχου ξεκίνησε την ομιλία του τη Δευτέρα.

Δείτε σχετικό βίντεο:

14:13 Το Ισραήλ αναφέρει ότι τουλάχιστον 50 στρατιώτες τραυματίστηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες

Ο Τάρεκ Αμπού Αζούμ μεταδίδει από την Ντέιρ ελ-Μπάλαχ για το Al Jazeera ότι:

«Υπάρχει σαφής επέκταση των μαχών στο βόρειο τμήμα της πόλης Ράφα, καθώς εξακολουθούν να μαίνονται χερσαίες μάχες μεταξύ μαχητών της Χαμάς και ισραηλινών στρατιωτών.

Παρατηρείται αξιοσημείωτη προέλαση των ισραηλινών στρατιωτικών τεθωρακισμένων στις γειτονιές αλ-Τζνέινα και αλ-Σαλάμ.

Υπάρχει σταδιακή επέκταση των μαχών καθώς τα στρατιωτικά άρματα προωθούνται βαθύτερα. Οι παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις σε αυτές τις περιοχές τα αντιμετωπίζουν με πυραύλους μικρού βεληνεκούς και χρησιμοποιούνται αντιαρματικοί πύραυλοι για να επιτεθούν σε αυτά τα στρατιωτικά άρματα.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 50 στρατιώτες του τραυματίστηκαν σε επιχειρήσεις τις τελευταίες 24 ώρες.

Ακούσαμε από αυτόπτες μάρτυρες ότι φαίνεται πως το Ισραήλ επεκτείνεται και προετοιμάζει το έδαφος για περαιτέρω κλιμάκωση των επιθέσεων».

14:00 Ισραηλινοί υπουργοί αποδοκιμάστηκαν στις τελετές για την Ημέρα Μνήμης στο Ισραήλ

Εκτός από τον Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ και τον Μπεζαλέλ Σμότριχ, κι άλλοι υπουργοί αποδοκιμάστηκαν σε τελετές για την Ημέρα Μνήμης στο Ισραήλ.

Ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, που εμφανίστηκε σε στρατιωτικό νεκροταφείο στο Τελ Αβίβ, βρέθηκε αντιμέτωπος με σιωπηλή διαμαρτυρία με τρία άτομα να κρατούν πλακάτ, ένα από τα οποία έγραφε: «Το αίμα τους είναι στα χέρια σας».

Ένα άτομο του φώναξε επίσης να παραιτηθεί, σύμφωνα με έναν διαδηλωτή που έκανε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στη Νετάνια, η υπουργός Πληροφοριών, Γκίλα Γκαμλιέλ μιλούσε όταν μια γυναίκα της φώναξε να πάει στο σπίτι της. Η διαδηλώτρια διαφώνησε για λίγο με έναν άνδρα με στρατιωτική στολή που φαινόταν να ήταν μέλος της ασφάλειας, καθώς άλλοι στο πλήθος προσπαθούσαν να της πουν να ησυχάσει, όπως αναφέρουν οι Times of Israel.

Δείτε σχετικό βίντεο:

13:50 Μητέρα ομήρου κατά του υπουργού Σμότριχ σε τελετή για την Ημέρα Μνήμης στο Ισραήλ

Η Εϊνάβ Ζανγκαουκέρ, μητέρα του ομήρου Ματάν Ζανγκαουκέρ, αντιπαρατέθηκε με τον υπουργό Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριχ έξω από τελετή σε στρατιωτικό νεκροταφείο στην πόλη Οφακίμ στο νότιο Ισραήλ, πιέζοντας τον να σταματήσει την αντίθεσή του σε μια συμφωνία με τη Χαμάς για την επιστροφή των ομήρων στη Γάζα.

«Κάνε τουλάχιστον μια μνημειώδη προσπάθεια για όσους είναι ακόμα ζωντανοί, για όσους μπορούν ακόμα να σωθούν», του είπε ήρεμα καθώς εκείνος την προσπερνά.

Ο Σμότριχ της είπε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για να φέρει πίσω τον γιο της.

«Σου δίνω μια μεγάλη αγκαλιά. Είμαστε υποχρεωμένοι να τον φέρουμε πίσω και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση», της είπε ο Σμότριχ.

Ο Ματάν Ζανγκαουκέρ, 24 ετών, και η σύντροφός του Ιλάνα Γκριτζέφσκι, 30 ετών, απήχθησαν από το σπίτι τους στο κιμπούτς Νιρ Οζ στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Ζανγκαουκέρ παραμένει σε αιχμαλωσία, ενώ η Γκριτζέφσκι απελευθερώθηκε τον Νοέμβριο.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ειϊνάβ Ζανγκαουκέρ έχει γίνει ηγετική φωνή στο αντικυβερνητικό κίνημα διαμαρτυρίας, όπως αναφέρουν οι Times of Israel.

13:40 Γιγαντοπανό φοιτητών υπέρ της Παλαιστίνης – Ολονύχτιες διαμαρτυρίες σε Προπύλαια και Λευκό Πύργο

Φουντώνει το φιλοπαλαιστινιακό φοιτητικό κίνημα και από τις κινητοποιήσεις στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, εξαπλώνεται στον κόσμο και σε χώρες της Ευρώπης μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

13:31 Εκτεταμένες καταστροφές στις εγκαταστάσεις της UNRWA στη Χαν Γιουνίς

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) κοινοποίησε στο X ένα βίντεο που δείχνει οικογένειες και παιδιά να επιστρέφουν στα σχολεία της UNRWA στη Χαν Γιουνίς.

Οι εγκαταστάσεις παρουσιάζουν «εκτεταμένες ζημιές», ανέφερε στο Χ η υπηρεσία του ΟΗΕ, ενώ δεν υπάρχει νερό στην πόλη.

«Ένα νέο επίπεδο απελπισίας, που εκτυλίσσεται υπό το βλέμμα του κόσμου», γράφει χαρακτηριστικά.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

13:21 Εντολή εκκένωσης από τον ισραηλινό στρατό έλαβε το νοσοκομείο του Κουβέιτ στη Ράφα

Ο Τάρεκ Αμπού Αζούμ του Al Jazeera, σε ρεπορτάζ από την Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στη Λωρίδα της Γάζας, λέει ότι το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου του Κουβέιτ στη Ράφα έλαβε εντολή εκκένωσης από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Ο ίδιος είπε ότι παρόλο που η κατάσταση στην περιοχή είναι «τραγική», μέχρι σήμερα οι ισραηλινές δυνάμεις δεν είχαν τηλεφωνήσει στον διευθυντή του νοσοκομείου.

Οι γιατροί που βρίσκονται στο νοσοκομείο φοβούνται ότι μια επίθεση εκεί θα σήμαινε «πλήρη κατάρρευση» του περιορισμένου ιατρικού συστήματος στη Ράφα, πρόσθεσε.

13:12 Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην Μπέιτ Χιλέλ στο Ισραήλ

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την επίθεση με τα δύο drones στην Μπέιτ Χιλέλ του Ισραήλ.

Η έκρηξη από τα δύο drones προκάλεσε μια μικρή φωτιά που σβήστηκε γρήγορα.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

13:02 «Φύγε από εδώ, εγκληματία» – Αποδοκιμασίες κατά του ακροδεξιού Ισραηλινού υπουργού Μπεν-Γκβιρ

Εν όψει της ομιλίας του Ισραηλινού υπουργού Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ για την Ημέρα Μνήμης στο στρατιωτικό νεκροταφείο της Ασντόντ, οικογένειες στρατιωτών που παρευρίσκονταν φώναζαν: «Φύγε από εδώ, εγκληματία. Σκουπίδι, δεν ήσουν ούτε λεπτό στο στρατό», ενώ άλλοι φώναζαν πίσω: «Ντροπή σας, προδότες αριστεροί. Αυτό δεν είναι το Καπλάν, όλα όσα συμβαίνουν εδώ συμβαίνουν εξαιτίας σας».

Οι φωνές ακούγονταν μέχρι τις τελευταίες στιγμές πριν ηχήσουν οι σειρήνες για την Ημέρα Μνήμης στις 11:00 η ώρα και συνεχίστηκαν και μετά, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Haaretz.

12:53 Για ακύρωση διπλωματικών συναντήσεων ανάμεσα σε Ισραήλ και Αίγυπτο γράφει το i24NEWS

Αιγύπτιοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι ακύρωσαν ξαφνικά τις προγραμματισμένες συναντήσεις με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους, δήλωσε ισραηλινή πηγή στο i24NEWS, σήμερα Δευτέρα.

Ισραηλινές πηγές που μίλησαν στο i24NEWS αποκάλυψαν την ξαφνική ακύρωση, υποδηλώνοντας επιδείνωση της διπλωματικής κρίσης μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

12:43 IDF: Τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν από αντιαρματικούς πυραύλους στο βόρειο Ισραήλ

Οι IDF ανέφεραν ότι τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν από αντιαρματικούς πυραύλους που πέρασαν από τον Λίβανο και προσγειώθηκαν στην περιοχή του κιμπούτς Γιφτάχ.

Αυτό έγινε μετά από συναγερμό που ενεργοποιήθηκε στο βόρειο Ισραήλ.

Ένας στρατιώτης τραυματίστηκε μέτρια και τρεις στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά. Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για ιατρική περίθαλψη.

Η σχετική ανάρτηση των IDF:

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε επίσης ότι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος πέρασε από τον Λίβανο και έπεσε στην περιοχή Ζαρ’ίτ, στο βόρειο Ισραήλ. Δεν υπήρξαν θύματα.

12:32 Ακροδεξιοί της οργάνωσης «Order 9» μπλόκαραν φορτηγά με βοήθεια κοντά στη Χεβρώνα

Ακροδεξιοί από την οργάνωση «Order 9» μπλόκαραν φορτηγά με βοήθεια στο πέρασμα Ταρκομίγια, κοντά στη Χεβρώνα, τα οποία προορίζονταν για τη Λωρίδα της Γάζας.

Η οργάνωση Χονού δήλωσε ότι δύο άτομα συνελήφθησαν.

12:22 Η ισραηλινή κατάληψη του περάσματος στη Ράφα ήταν η «κόκκινη γραμμή» για την Αίγυπτο

Ο Ταμίρ Καρμούτ, επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Πολιτικής στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ντόχα, μίλησε στο Al Jazeera και για τη συμμετοχή της Αιγύπτου στην προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) όπου το κατηγορεί για γενοκτονία στη Γάζα.

Ο Καμρούτ είπε ότι η σχέση μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ είναι «πολύ ευαίσθητη», δεδομένου ότι έχουν κάνει πολέμους στο παρελθόν και έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνης.

Η Αίγυπτος ήθελε να διατηρήσει τη θέση της ως διαμεσολαβητής στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός, γι’ αυτό και «έπαιξε μαζί» με την προσέγγιση των ΗΠΑ στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, είπε.

Ωστόσο, τώρα η Αίγυπτος έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου καταλαβαίνει ότι η κατάσταση στη Γάζα είναι «εκτός ελέγχου» και δεν μπορεί να εμπιστευτεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τους Ισραηλινούς, δήλωσε ο Καρμούτ.

Ο διάδρομος της Ράφα αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τους Αιγύπτιους, είπε, προσθέτοντας ότι το γεγονός ότι τα ισραηλινά τανκς βρίσκονται στα σύνορα αποτελεί παραβίαση των ειρηνευτικών συμφωνιών του Καμπ Ντέιβιντ.

Οι Αιγύπτιοι, σημείωσε ο Καρμούτ, ανησυχούν τώρα ότι το Ισραήλ θα ωθήσει Παλαιστίνιους πολίτες στη χερσόνησο του Σινά.

12:13 Το Ισραήλ κλιμακώνει την επίθεσή του στη Ράφα

To Al Jazeera έχει δημιουργήσει ένα γραφικό για να αποτυπώσει την κλιμάκωση της ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα στη νότια Γάζα.

Πηγή: Al Jazeera

12:03 Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κολούμπια ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα

Οι διδακτορικοί φοιτητές του Κολούμπια αποχώρησαν από την τελετή αποφοίτησής τους αφήνοντας πολλές άδειες θέσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους στενούς οικονομικούς δεσμούς του πανεπιστημίου με το Ισραήλ, όπως καταγγέλλουν.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

11:54 «Ή εμείς ή τα τέρατα της Χαμάς», δήλωσε ο Νετανιάχου σε εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης του Ισραήλ

«Είμαστε εμείς, το Ισραήλ, ή αυτοί, τα τέρατα της Χαμάς», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στην κεντρική εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης στο στρατιωτικό νεκροταφείο του Όρους Χερζλ στην Ιερουσαλήμ.

Η εκστρατεία στη Γάζα, είπε, είναι μια επιλογή ανάμεσα στην ελευθερία και την ευημερία, έναντι της απελπισίας, των δολοφονιών και της βίας.

«Είμαστε αποφασισμένοι να νικήσουμε σε αυτόν τον αγώνα», είπε ο Νετανιάχου σε ένα πλήθος κορυφαίων υπουργών, αρχιραββίνων, του αρχηγού του επιτελείου των IDF, διπλωματών και οικογενειών που πενθούν.

«Θα πετύχουμε τους στόχους της νίκης, πρώτα και κύρια, φέρνοντας όλους τους ομήρους μας στο σπίτι», υπόσχεθηκε ο Νετανιάχου.

Ο ίδιος τόνισε ότι η ενότητα είναι το κλειδί στον πόλεμο, ο οποίος, όπως έχει υποστηρίξει στο παρελθόν, είναι συνέχεια του πολέμου της ανεξαρτησίας του Ισραήλ.

«Μόνο μαζί θα νικήσουμε», τόνισε.

11:44 Οι αρχές της Γάζας λένε ότι το σύστημα Υγείας είναι στο χείλος της κατάρρευσης

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας λέει ότι χωρίς καύσιμα για τις γεννήτριες των νοσοκομείων, το σύστημα υγείας σε όλη τη Λωρίδα θα μπορούσε να καταρρεύσει σε «λίγες ώρες».

«Λίγες ώρες μας χωρίζουν από την κατάρρευση του συστήματος υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, ως αποτέλεσμα της μη προσκόμισης των καυσίμων που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των γεννητριών ηλεκτρικής ενέργειας στα νοσοκομεία, των ασθενοφόρων και των εργαζομένων στις μεταφορές», αναφέρει το υπουργείο σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

11:35 Η UNRWA λέει ότι περίπου 360.000 Παλαιστίνιοι έχουν διαφύγει από τη Ράφα

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA λέει ότι περίπου 360 χιλιάδες άμαχοι έχουν διαφύγει από τη Ράφα μετά που το Ισραήλ εξέδωσε εντολές εκκένωσης στις 6 Μαΐου.

«Δεν υπάρχει πουθενά να πάνε. Δεν υπάρχει ασφάλεια χωρίς κατάπαυση του πυρός», γράφει η υπηρεσία του ΟΗΕ στο Twitter.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

11:25 Η Παλαιστινιακή Παροικία ευχαρίστησε τον Νίκο Μαρινάκη του ΟΦΗ που σήκωσε την παλαιστινιακή σημαία

Ο Νίκος Μαρινάκης, ποδοσφαιριστής του ΟΦΗ, σήκωσε την παλαιστινιακή σημαία στο γήπεδο του Ηρακλείου για να καταγγείλει τον πόλεμο στη Γάζα και χειροκροτήθηκε από τους φιλάθλους.

Η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας τον ευχαρίστησε για αυτή την κίνησή του.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

11:10 Επίσκεψη του Έλληνα ΓΕΕΘΑ στη Σαουδική Αραβία – Θα συζητήσει για τις «προκλήσεις ασφάλειας» στην περιοχή

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης πραγματοποιεί από το Σάββατο 11 έως και σήμερα, Δευτέρα 13 Μαΐου, επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, μετά από πρόσκληση του ομολόγου του στρατηγού Φαγιάντ μπιν Χαμέντ Αλ-Ρουγουάιλι.

Χθες, επισκέφθηκε το στρατηγείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας όπου έγινε συνάντηση μεταξύ των δύο αρχηγών, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος με έμφαση στη διαμορφωθείσα κατάσταση σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, καθώς και στις αναδυόμενες προκλήσεις ασφαλείας ως αποτέλεσμα των επικρατουσών εστιών αστάθειας ανά την υφήλιο.

Όπως ανακοινώθηκε, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε επίσης με τον διοικητή των ενόπλων δυνάμεων της σαουδαραβικής αεροπορίας, αντιστράτηγο Μαζιάντ μπιν Σουλαϊμάν Αλ-Άμρο, με τον οποίο συζήτησαν θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη και επιχειρησιακή λειτουργία της ελληνικής Πυροβολαρχίας Κατευθυνόμενων Βλημάτων PATRIOT, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην αποστολή της διεθνούς πρωτοβουλίας «Integrated Air Missile Defense (IAMD) Concept» για την υποστήριξη της αεράμυνας της Σαουδικής Αραβίας.

10:58 «Τα παιδιά είναι τα θύματα» την ώρα που οι ισραηλινές δυνάμεις επιχειρούν να εξαρθρώσουν τη Χαμάς στη Ράφα

Ο Τάρεκ Αμπού Αζούμ μεταδίδει από την Ντέιρ ελ-Μπάλαχ για το Al Jazeera ότι:

«Οι άνθρωποι δραπέτευαν για να εξασφαλίσουν τα μέλη των οικογενειών τους και τώρα, αφού πήγαν στη Ράφα, πίστευαν ότι θα ήταν το τελευταίο ασφαλές μέρος για αυτούς.

Αλλά και πάλι, η Ράφα έχει γίνει στόχος του ισραηλινού στρατού, καθώς όλα τα μάτια είναι στραμμένα στα εναπομείναντα τάγματα της Χαμάς εκεί, προκειμένου να διαλυθούν στρατιωτικά, αλλά οι πολίτες είναι τα θύματα.

Μετακινούνται εσωτερικά από το ένα μέρος στο άλλο αναζητώντας ασφάλεια. Ορισμένες οικογένειες έχουν εκτοπιστεί για έκτη ή έβδομη φορά από την αρχή του πολέμου και όλες τους κατευθύνονται τώρα προς την αλ-Μαουάσι.

Είδα πώς οι άνθρωποι ζουν στην παράκτια γραμμή της περιοχής αυτής και άλλοι έχουν πάει στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ, η οποία είναι η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή. Μιλάμε για μια αυξανόμενη ανθρωπιστική καταστροφή, για περισσότερο κλείσιμο των συνόρων και για περισσότερη βοήθεια που δεν φτάνει στην περιοχή.

Αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση δεν μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί και να μετριαστεί υπό το πρίσμα της συνεχιζόμενης στρατιωτικής πίεσης που ασκεί ο ισραηλινός στρατός, όχι μόνο σε επίπεδο ασφάλειας αλλά και σε ανθρωπιστικό επίπεδο, απλά οι Παλαιστίνιοι βλέπουν ότι πρόκειται για ένα συστηματικό σχέδιο με σκοπό τον πλήρη έλεγχο ολόκληρης της Λωρίδας της Γάζας».

10:50 «Η κριτική της αμερικανικής κυβέρνησης για την επίθεση στη Ράφα είναι ανούσια»

Ο Δρ Ταμίρ Καρμούτ, επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Πολιτικής στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ντόχα, μίλησε στο Al Jazeera για τη φύση των πρόσφατων σχολίων διαφόρων αξιωματούχων των ΗΠΑ, οι οποίοι προειδοποίησαν για μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα.

Ο ίδιος είπε ότι έχουν σχεδιαστεί για να «εκτονώσουν τις εντάσεις» στο εσωτερικό, αλλά όσον αφορά τις ενέργειες του Ισραήλ στη Ράφα είναι «χωρίς νόημα».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, οι οποίοι και οι δύο έχουν προειδοποιήσει κατά μιας επίθεσης στη Ράφα, απλώς «νίπτουν τας χείρας τους» σε μια «συνεχιζόμενη σφαγή που έχει ήδη ξεκινήσει», δήλωσε ο Καρμούτ.

Αντί να καταδικάσει ή να κατηγορήσει το Ισραήλ ότι δεν έχει αξιόπιστο σχέδιο, η αμερικανική κυβέρνηση «αγοράζει περισσότερο χρόνο» και δεν έχει «την πολιτική βούληση ή ακόμη και την επιχειρησιακή ή στρατιωτική βούληση να σταματήσει τους Ισραηλινούς», τόνισε ο ίδιος.

10:41 Γκάλαντ: Ο πόλεμος στη Γάζα θα συνεχιστεί μέχρι να επιστρέψουν οι όμηροι και να διαλυθεί η κυριαρχία της Χαμάς

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ είπε ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα συνεχιστεί μέχρι να απελευθερωθούν οι αιχμάλωτοι και να διαλυθεί η κυριαρχία της Χαμάς και οι στρατιωτικές της δυνατότητες, αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Μιλώντας σε μια τελετή στο όρος Χερζλ, πρόσθεσε ότι ο πόλεμος θα διαμορφώσει τις ζωές των Ισραηλινών «για τις επόμενες δεκαετίες».

10:31 Οι IDF για τα δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο

Σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, νωρίτερα σήμερα, δύο UAV πέρασαν από το Λίβανο στο ισραηλινό έδαφος και εξερράγησαν στην περιοχή Μπέιτ Χιλέλ.

Ως αποτέλεσμα της έκρηξης, ξέσπασε πυρκαγιά στο σημείο, η οποία κατασβέστηκε λίγο αργότερα. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί. Το περιστατικό εξετάζεται, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

10:27 Ακόμα περισσότερες απώλειες αμάχων σε Ράφα και Τζαμπάλια

Ο Τάρεκ Αμπού Αζούμ μεταδίδει για το Al Jazeera από τη Ράφα:

«Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται στο έδαφος, τόσο στη Ράφα όσο και στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια.

Στην Τζαμπάλια, τα ισραηλινά τανκς και στρατεύματα προελαύνουν βαθύτερα στο ανατολικό και κεντρικό τμήμα του καταυλισμού ενώ μαίνονται μάχες μεταξύ του στρατού και των παλαιστινιακών οργανώσεων.

Η κατάσταση γίνεται ιδιαίτερα οδυνηρή με τον ισραηλινό στρατό να καταφέρνει να περικυκλώσει και να πολιορκήσει έξι κέντρα εκκένωσης σε αυτή την πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Στη Ράφα, οι μάχες συνεχίζονται και σε μεγάλη ένταση στο ανατολικό τμήμα της περιοχής. Βομβαρδισμοί γίνονται επίσης στο κεντρικό και δυτικό τμήμα της Ράφα, όπου τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε νυχτερινά πλήγματα.

Ακούσαμε από ιατρικές πηγές επί τόπου ότι τραυματίες συνεχίζουν να καταφθάνουν στο νοσοκομείο παρά τη δυσκολία των επιχειρήσεων των εργαζομένων στα επείγοντα περιστατικά επί τόπου, λόγω της πρωτοφανούς κλίμακας των αεροπορικών επιδρομών που έχει υποστεί η περιοχή της Ράφα τις τελευταίες έξι ημέρες».

10:18 Παιδί ανάμεσα στους τέσσερις νεκρούς σε γειτονιά της Ράφα μετά από ισραηλινή επίθεση

Ισραηλινή αεροπορική επίθεση σε σπίτι στη συνοικία Βραζιλία της Ράφα σκότωσε τέσσερις ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και ένα νεαρό κορίτσι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Νωρίτερα, η Παλαιστινιακή Πολιτική Προστασία ανέφερε ότι ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πυροβόλησαν εναντίον των εργαζομένων διάσωσης που προσπαθούσαν να φτάσουν σε ένα κτίριο μετά τον βομβαρδισμό του στη γειτονιά Βραζιλία, η οποία βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ράφα.

10:08 Αυξημένα μέτρα ασφαλείας και σημεία ελέγχου στο στρατιωτικό νεκροταφείο της Ασντόντ ενόψει της άφιξης του Μπεν-Γκβιρ

Σύμφωνα με τη Haaretz, υπάρχουν αυξημένα μέτρα ασφαλείας και σημεία ελέγχου στο στρατιωτικό νεκροταφείο της Ασντόντ ενόψει της άφιξης του ακροδεξιού υπουργού Ασφαλείας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ.

Δείτε βίντεο:

10:00 Al Jazeera Arabic: Ισραηλινές δυνάμεις στοχεύουν ασθενοφόρα στην Τζαμπάλια

Το Al Jazeera Arabic αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβολούν τα ασθενοφόρα που προσπαθούν να προσεγγίσουν τραυματίες στην Τζαμπάλια, καθώς οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές πλήττουν πολυσύχναστες κατοικημένες περιοχές εντός του προσφυγικού καταυλισμού.

09:51 Στις 11:00 θα ξεκινήσουν οι ετήσιες εκδηλώσεις για την ίδρυση του Ισραήλ – Η παραδοχή του Χερζλ Χαλέβι για τις ευθύνες του για την 7η Οκτωβρίου

Αφού ήχησαν αρχικά χθες βράδυ, οι σειρήνες αναμένεται να ενεργοποιηθούν ξανά σήμερα, στις 11:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σημαίνοντας την έναρξη των ετήσιων εκδηλώσεων μνήμης για τους πεσόντες για την υπεράσπιση του Ισραήλ και τα θύματα επιθέσεων, την παραμονή της 76ης επετείου της ίδρυσής του που όμως επισκιάζει ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

Θα ακολουθήσει σειρά τελετών σε στρατιωτικά νεκροταφεία του Ισραήλ.

Η ατμόσφαιρα πένθους θα δώσει τη θέση της, τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, σε εορτασμούς για την επέτειο της ανακήρυξης της ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ, τη 14η Μαΐου 1948. Μέρος τους ακυρώθηκε, εξαιτίας του πολέμου.

«Απόψε, δεν έχουμε ούτε ειρήνη, ούτε ηρεμία» στις καρδιές, είπε ο Ισραηλινός πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτζογκ κατά τη διάρκεια τελετής στο Τείχος των Δακρύων στην Ιερουσαλήμ. Στο πλευρό του, ο αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, Χερζλ Χαλέβι δήλωσε πως αναλαμβάνει προσωπικά «την ευθύνη για την αποτυχία της αποστολής μας», την προστασία των πολιτών του κράτους του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

Τη 15η Μαΐου, οι Παλαιστίνιοι θυμούνται από την πλευρά τους τη «Νάκμπα», την «Καταστροφή» που ήταν γι’ αυτούς η δημιουργία του κράτους του Ισραήλ.

09:42 Τελετή για για τους πεσόντες Ισραηλινούς στρατιώτες

Τα ονόματα των πεσόντων στρατιωτών, αστυνομικών, δεσμοφυλάκων και διασωστών του Ισραήλ διαβάζονται σε τελετή στην Εθνική Αίθουσα Μνήμης Πεσόντων Στρατιωτών στο Όρος Χερζλ στην Ιερουσαλήμ.

Η τελετή είναι η πρώτη κρατική τελετή της Ημέρας Μνήμης, μετά τη χθεσινοβραδινή τελετή στο Δυτικό Τείχος.

Ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ δίνει το παρών, μαζί με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Άμυνας, Εγιάλ Ζαμίρ, τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Προσωπικού των IDF, υποστράτηγο Γιανίβ Ασούρ και αξιωματούχους της Ισραηλινής Αστυνομίας και της Ισραηλινής Υπηρεσίας Φυλακών.

Δείτε την τελετή εδώ:

09:33 Σειρήνες ακούγονται σε κοινότητες κοντά στη Λωρίδα της Γάζας

Σειρήνες ακούγονται στο κιμπούτς Μεφαλσίμ και στην Νετίβ ΧαΑσάρα κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

09:27 Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι κατέστρεψαν drone των Χούθι στον Κόλπο του Άντεν

Η κεντρική Αμερικάνικη Διοίκηση ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε drone των Χούθι στον Κόλπο του Άντεν.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

09:18 Σφοδρές μάχες στην Τζαμπάλια καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις προωθούνται βαθύτερα στον προσφυγικό καταυλισμό

Σύμφωνα με το Al Jazeera Arabic, σφοδρές μάχες διεξάγονται στην Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα, καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα προσπαθούν να εισχωρήσουν στο κέντρο του προσφυγικού καταυλισμού.

Το Al Jazeera Arabic μεταδίδει ότι ισραηλινά στρατεύματα συγκρούονται με Παλαιστίνιους μαχητές στο έδαφος, ενώ ισραηλινά αεροσκάφη βομβαρδίζουν το μπλοκ 2 και το μπλοκ 4 του προσφυγικού καταυλισμού της Τζαμπάλια.

Οι επιθέσεις έχουν ως αποτέλεσμα τον αριθμό των θυμάτων, αν και ο ακριβής αριθμός δεν είναι μέχρι τώρα γνωστός.

Βίντεο από τις επιθέσεις του Ισραήλ στην Τζαμπάλια:

09:09 Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν στο χωριό Αζούν κοντά στην πόλη Καλκίλια στη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με το Quds News Network, έγινε εισβολή σε τουλάχιστον 30 σπίτια.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

09:00 Φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές διαδήλωσαν στην τελετή αποφοίτησης του Κολεγίου Πομόνα

Φοιτητές που διαδήλωναν υπέρ της Παλαιστίνης διέκοψαν για λίγο την τελετή αποφοίτησης του Κολεγίου Πομόνα σε χώρο στο κέντρο του Λος Άντζελες των Ηνωμένων Πολιτειών, απαιτώντας από τη σχολή τους να σταματήσει τις επενδύσεις σε εταιρείες και κατασκευαστές όπλων που συνδέονται με το Ισραήλ, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι διαδηλωτές επιχείρησαν να εμποδίσουν την είσοδο του χώρου, ανέφερε το αστυνομικό τμήμα του Λος Άντζελες στο X, προσθέτοντας ότι ένα άτομο στη συγκέντρωση προσπάθησε να «χτυπήσει έναν αστυνομικό».

Η διαμαρτυρία είχε ως αποτέλεσμα το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας να ανακοινώσει ότι θα κλείσει την πανεπιστημιούπολη University Park, η οποία βρίσκεται δίπλα στον χώρο που φιλοξενεί την τελετή αποφοίτησης στην Πομόνα.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

08:50 Ο πόλεμος επισκιάζει την επέτειο ίδρυσης του Ισραήλ

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί πολλαπλασιάστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς το Ισραήλ ετοιμάζεται να εορτάσει, «χωρίς ειρήνη», την επέτειο της ίδρυσής του, την οποία επισκιάζει φέτος ο πόλεμος στη Γάζα που διαρκεί εδώ και 7 μήνες.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, ομάδες του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσαν ότι έγιναν πλήγματα σε διάφορους τομείς του παλαιστινιακού θυλάκου όπου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, «δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία» για τους περίπου 2,4 εκατομμύρια κατοίκους.

Οι βομβαρδισμοί είχαν στο στόχαστρο ειδικά τη Ράφα (νότια), όπου βρίσκονται 1,4 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους βίαια εκτοπισμένοι εξαιτίας του πολέμου.

Αψηφώντας τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις —η Ουάσιγκτον και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες φοβούνται πολύ βαρύ απολογισμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων—, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει να λέει πως θα διεξαχθεί ευρείας κλίμακας χερσαία επίθεση στη Ράφα, κατ’ αυτόν το τελευταίο οχυρό των ταγμάτων της Χαμάς.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διέταξαν τους άμαχους στο ανατολικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας να φύγουν και έκτοτε λένε πως διεξάγουν «στοχευμένες» επιχειρήσεις εναντίον των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ, του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς.

Η επίθεση στη Ράφα θα προκαλούσε «χάος», «αναρχία» και «τεράστιες ζημιές» για τον άμαχο πληθυσμό, χωρίς «να επιλύσει το πρόβλημα της Χαμάς», προειδοποίησε χθες Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

«Θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες ένοπλα μέλη της Χαμάς» κι αφού ολοκληρωθεί η επιχείρηση στη Ράφα, ενώ οι Ταξιαρχίες έχουν «επιστρέψει σε ζώνες που το Ισραήλ απελευθέρωσε στον βορρά, ακόμα και στη Χαν Γιούνις», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Παλαιστίνιοι περπατούν σε ένα αμάξι δίπλα στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ, την ώρα που 300 χιλιάδες άμαχοι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα στον νότο.

08:40 Σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ

Για δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ.

Νωρίτερα, οι σειρήνες που ακούστηκαν ήταν ψευδής συναγερμός, καθώς τελικά δεν υπήρξε εισβολή drone, όπως αρχικά θεωρήθηκε ότι είχε συμβεί.

08:33 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Το Ισραήλ έστειλε ξανά στρατεύματα στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια και ενέτεινε τις επιθέσεις στην πόλη της Γάζας, σκοτώνοντας τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιους στη συνοικία Σάμπρα και έναν ακόμη στη συνοικία Σουτζάγια
  • Μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν στη βόρεια Γάζα ήταν ο Ταλάλ Αμπού Ζαρίφα, υψηλόβαθμο μέλος του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (DFLP), σύμφωνα με μια σειρά αναφορές σε ΜΜΕ
  • Στη νότια και κεντρική Ράφα, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν τις αεροπορικές επιθέσεις, σκοτώνοντας τουλάχιστον ένα άτομο σε πλήγμα σε ιατρικό κέντρο στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ και στοχεύοντας κτίρια κατοικιών στην ανατολική Ράφα
  • Το Ισραήλ δήλωσε ότι άνοιξε ένα νέο πέρασμα στη βόρεια Γάζα, στο δυτικό Ερέζ, για την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας
  • Αυτό έρχεται μετά από συνομιλία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκάλάντ, ο οποίος επανέλαβε την αντίθεση της Ουάσινγκτον σε μια μεγάλη επιχείρηση στη Ράφα και ζήτησε την επέκταση των σημείων εισόδου για ανθρωπιστική βοήθεια

08:24 Κολομβιανοί υποδέχθηκαν την ομάδα της Παλεστίνο στο αεροδρόμιο

Συγκέντρωση υπέρ των Παλαιστινίων πραγματοποιήθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο Ελ Ντοράδο της Κολομβίας, καθώς φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν για να υποδεχθούν την ποδοσφαιρική ομάδα Παλεστίνο (Club Deportivo Palestino) από τη Χιλή.

Η Παλεστίνο βασίζεται στις περίπου 500.000 Παλαιστίνιους που ζουν στη Χιλή, η οποία έχει τον μεγαλύτερο παλαιστινιακό πληθυσμό στον κόσμο εκτός της Μέσης Ανατολής.

Οι οπαδοί ανέμιζαν παλαιστινιακές σημαίες και φορούσαν μπλουζάκια που έγραφαν «Free Palestine» καθώς καλωσόριζαν την ομάδα πριν από τον αγώνα της με την κολομβιανή Μιγιονάριος για το Copa Libertadores της Νότιας Αμερικής στις 15 Μαΐου.


Ο αριστερός πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο, ο οποίος έχει υποστηρίξει ανοιχτά την Παλαιστίνη, κάλεσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου αυτή την εβδομάδα.

08:14 Το Ισραήλ ξαναστέλνει στρατό στα βόρεια, ενώ 300.000 Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα στον νότο

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ, Δυτική Όχθη και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε για όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

Γεμάτοι περηφάνια οι σημαιοφόροι Αντετοκούνμπο και Ντρισμπιώτη (pics+vid)

Γιάννης Αντετοκούνμπο και Αντιγόνη Ντρισμπιώτη κρατούν περήφανοι την ελληνική σημαία, με όλη την ελληνική αποστολή να απολαμβάνει τις στιγμές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024