Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Η ρητορική του Μπάιντεν για λύση δύο κρατών δεν υποστηρίζεται από δράση, λέει αμερικανός αναλυτής

Ισραήλ: Η ρητορική του Μπάιντεν για λύση δύο κρατών δεν υποστηρίζεται από δράση, λέει αμερικανός αναλυτής

Ο Μπάιντεν μιλά για λύση δύο κρατών, αλλά αναγνωρίζει το Ισραήλ και όχι την Παλαιστίνη, επισημαίνει αμερικανός αναλυτής.

Ο στόχος της ισραηλινής κυβέρνησης είναι σαφής: η προσάρτηση της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης και οι ΗΠΑ δεν κάνουν τίποτα για να προωθήσουν ένα βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος, τονίζει ο Stephen Zunes, ειδικός σε θέματα της Μέσης Ανατολής και καθηγητής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο (στη φωτογραφία αρχείου του Reuters, επάνω, συνάντηση Νετανιάχου, αριστερά, Μπάιντεν).

«Η κυβέρνηση [του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο] Μπάιντεν εργάστηκε με το πρόσχημα ότι μπορεί με κάποιο τρόπο να τους πείσει [τους Ισραηλινούς] να περιοριστούν. Αλλά τώρα φαίνεται ότι κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν μπορούν να προχωρήσουν με τον [πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν] Νετανιάχου.

«Η ακλόνητη υποστήριξή του στον Νετανιάχου… δεν έχει νόημα»

»Το ερώτημα, ωστόσο, είναι ότι υπάρχει μεγάλη αντίθεση στο Ισραήλ – εκτός του Νετανιάχου και της ακροδεξιάς – σε κάθε είδους βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος», δήλωσε ο Zunes στο Al Jazeera.

«Ο Μπάιντεν συνεχίζει να μιλά για λύση δύο κρατών, αλλά αναγνωρίζει το Ισραήλ και όχι την Παλαιστίνη. Ενθαρρύνει τις χώρες ν’ αναγνωρίσουν μονομερώς το Ισραήλ, ενώ αποθαρρύνει ενεργά τις χώρες ή τα Ηνωμένα Εθνη ν’ αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη. Αρνείται να θέσει όρους για τη βοήθεια προς το Ισραήλ ή να σταματήσει ν’ ασκεί βέτο σε ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

»Δεν υπάρχει τίποτα που κάνει ο Μπάιντεν το οποίο υποστηρίζει πραγματικά τη ρητορική του για μια λύση δύο κρατών», πρόσθεσε. Πολιτικά, η ακλόνητη υποστήριξή του στον Νετανιάχου εν μέσω του πολέμου στη Γάζα δεν έχει νόημα, επισήμανε ο αναλυτής.

«Μια καταστροφή»

«Πολιτικά, αυτό είναι μια καταστροφή για τον Μπάιντεν. Νομίζω, ειλικρινά, πως είναι ένας ιδεολόγος που πιστεύει πραγματικά στο ισραηλινό εγχείρημα και είναι προσκολλημένος σε αυτή την αφελή υπόθεση ότι με το να είναι καλός με τον Νετανιάχου μπορεί να είναι σε θέση να κάνει τους Ισραηλινούς να συμβιβαστούν, παρόλο που αυτό έχει αποδειχθεί ξανά και ξανά ότι απλώς δεν λειτουργεί», κατέληξε ο Zunes.

Sports in

Η ενημέρωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του εκτός έδρας αγώνα με την Άστον Βίλα

Συνεχίζεται την Κυριακή (28/4) η διάθεση των εισιτηρίων του αγώνα Άστον Βίλα – Ολυμπιακός, όπως ενημέρωσε η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024