Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ιράν-Πακιστάν: Αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με την συνομιλία μεταξύ των υπ.Εξωτερικών

Ιράν-Πακιστάν: Αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με την συνομιλία μεταξύ των υπ.Εξωτερικών

Τόσο η ιρανική, όσο και η πακιστανική πλευρά μετέφεραν την πιο κολακευτική για τις ίδιες αναφορές σχετικά με την συνομιλία των δύο υπουργών, κρατώντας μόνο την κολακευτική εικόνα για τους ίδιους.

Αντικρουόμενες έρχονται οι πληροφορίες από την Ιρανική και την Πακιστανική πλευρά σχετικά με την επίθεση του Ιράν κατά ιρανικής τρομοκρατικής οργάνωσης σε πακιστανικό έδαφος. Χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί αν όλα τα θύματα ήταν τρομοκράτες.

Από την συνομιλία μεταξύ Τζιλάνι (Πακιστάν) και Αμίρ-Αμπντολαχιάν (Ιράν) μεταφέρθηκαν τα εξής: Εκφράζοντας την ανεπιφύλακτη καταδίκη της επίθεσης από το Πακιστάν, ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι «το περιστατικό προκάλεσε σοβαρή ζημία στις διμερείς σχέσεις μεταξύ Πακιστάν και Ιράν».

Το Ιράν προκάλεσε σοβαρή ζημία στις διμερείς σχέσεις με τις αεροπορικές επιδρομές, λέει το Ισλαμαμπάντ στην Τεχεράνη

Ο υp. Εξωτερικών Tζιλάνι πρόσθεσε ότι «το Πακιστάν επιφυλάσσεται του δικαιώματος να απαντήσει σε αυτή την προκλητική πράξη» εν μέσω αυξημένης ιρανικής δραστηριότητας σε όλα τα μέτωπα.

Τι αναφέρει το Πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών

«Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε σθεναρά ότι η επίθεση που πραγματοποιήθηκε από το Ιράν εντός του πακιστανικού εδάφους στις 16 Ιανουαρίου 2024 δεν ήταν μόνο μια σοβαρή παραβίαση της κυριαρχίας του Πακιστάν, αλλά ήταν επίσης μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του πνεύματος των διμερών σχέσεων μεταξύ του Πακιστάν και του Ιράν. Το Ιράν προκάλεσε σοβαρή ζημία στις διμερείς σχέσεις με τις αεροπορικές επιδρομές, λέει το Ισλαμαμπάντ στην Τεχεράνη», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Κατηγορούμενος ότι παρέχει καταφύγιο σε τρομοκρατικές ομάδες, ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν τόνισε ότι «η τρομοκρατία αποτελεί κοινή απειλή για την περιοχή και απαιτεί συντονισμένες και συντονισμένες προσπάθειες για την καταπολέμηση αυτής της απειλής. Τόνισε επίσης ότι μονομερείς ενέργειες θα μπορούσαν να υπονομεύσουν σοβαρά την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα. Καμία χώρα στην περιοχή δεν πρέπει να βαδίσει σε αυτό το επικίνδυνο μονοπάτι».

O Τζαλίλ Αμπάς Τζιλάνι υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν.

Τι μεταδίδουν οι ιρανικές πηγές

Στον αντίποδα το Ιράν αναφέρει πως ο Αμίρ-Αμπντοπλαχιάν τόνισε πως «η ασφάλεια του Ιράν έχει επανειλημμένα απειληθεί από αυτή την ιρανική τρομοκρατική ομάδα από το έδαφος του Πακιστάν και η ομάδα έχει επανειλημμένα αναλάβει την ευθύνη για τρομοκρατικές ενέργειες στο έδαφος του Ιράν». Πρόσθεσε ότι «η αντιτρομοκρατική επιχείρηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν ήταν εναντίον αυτής της ιρανικής τρομοκρατικής ομάδας και κανένας Πακιστανός υπήκοος δεν δέχθηκε επίθεση κατά τη διάρκεια της επιχείρησης».

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τους φιλικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, ο Χ. Αμίρ-Αμπντολαχιάν τόνισε τη σημασία της συνέχισης της συνεργασίας και των στενών επαφών μεταξύ των αξιωματούχων των δύο χωρών σε διάφορους τομείς. Τονίζοντας «τον σεβασμό της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του φιλικού της γείτονα» Πακιστάν, ο κορυφαίος Ιρανός διπλωμάτης τόνισε ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα του Πακιστάν είναι έντονα δική μας ανησυχία».

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024