Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υγεία: Βραβευμένος σεφ, έτρωγε πολύ, έπαθε έμφραγμα και άλλαξε εντελώς την διατροφή του - Τι προτείνει

Υγεία: Βραβευμένος σεφ, έτρωγε πολύ, έπαθε έμφραγμα και άλλαξε εντελώς την διατροφή του – Τι προτείνει

Είμαι σεφ με αστέρι Μισελέν και έτρωγα ό,τι μου άρεσε, αλλά μετά έπαθα καρδιακή προσβολή. Αυτές οι 10 τροφές μου έσωσαν τη ζωή λέει ο σεφ και κανείς δεν χάνει κάτι να τον ακούσει.

Ένας σεφ με αστέρι Michelin αναγκάστηκε να αλλάξει τη ζωή του μετά από καρδιακή προσβολή που υπέστη. Τώρα, πλέον υγιής, αποκάλυψε τις αλλαγές που έκανε στη διατροφή του και όπως ισχυρίζεται τον έσωσαν.

Ο Sat Bains παραλίγο να χάσει τη ζωή του τον Μάρτιο του 2021, γεγονός που οδήγησε τον ιδιοκτήτη εστιατορίου του Νότιγχαμ, βραβευμένου με δύο αστέρια Michelin, να αλλάξει δραστικά τη διατροφή του και να τρώει τα αγαπημένα του φαγητά με μέτρο. Γυμναζόταν στον κήπο με τον γυμναστή του, όταν ένιωσε πόνο στο στήθος, το σαγόνι και την κόγχη του ματιού του – ωθώντας τον να καλέσει ασθενοφόρο.

«Το αποκαλούν «χήρα» (The Widow Maker). Μου είπαν ότι έπρεπε να είχα πεθάνει εκείνο το πρωί, ήμουν τυχερός που ζούσα»

Ο σεφ είχε σοβαρή στένωση σε μια αρτηρία, η οποία έσπασε κατά τη διάρκεια της γυμναστικής, οδηγώντας σε καρδιακή προσβολή και προκαλώντας επείγουσα επέμβαση τριπλής παράκαμψης καρδιάς. Ο Bains δήλωσε στους Times: «Το αποκαλούν «χήρα» (The Widow Maker). Μου είπαν ότι έπρεπε να είχα πεθάνει εκείνο το πρωί, ήμουν τυχερός που ζούσα».

Χρειάστηκαν μήνες για να συνέλθει, αφού είχε υποστεί τεράστια απώλεια βάρους μετά την εγχείρηση και δυσκολευόταν να κάνει οτιδήποτε μόνος του.

H ζωή του που άλλαξε από την μια στιγμή στην άλλη

Ήταν ένα τεράστιο σοκ, καθώς ο 50χρονος θεωρούσε τον εαυτό του υγιή – πάντα διατηρούσε ένα λογικό βάρος και θεωρούσε τον εαυτό του γυμνασμένο. Η τρομάρα του οδήγησε τον Bains να κάνει αλλαγές στη διατροφή του, καθώς και να γράψει το δικό του βιβλίο με τίτλο «Eat to your heart’s content», το οποίο κυκλοφορεί αυτό το μήνα και είναι γεμάτο από «συνταγές για να βελτιώσετε την υγεία σας».

Κατά τη διάρκεια της μακράς διαδικασίας ανάρρωσης, ήρθε σε επαφή με τον φίλο του Dr Neil Williams, διατροφολόγο στο Nottingham Trent University, ο οποίος τον βοήθησε να δημιουργήσει τη δίαιτα που του άλλαξε τη ζωή. Χρειάστηκαν μήνες για να συνέλθει, αφού είχε υποστεί τεράστια απώλεια βάρους μετά την εγχείρηση και δυσκολευόταν να κάνει οτιδήποτε μόνος του – ο Bains μπορούσε μόλις και μετά βίας να περπατήσει γύρω από το τραπέζι της κουζίνας του, ωστόσο ήταν αποφασισμένος να κάνει τις αλλαγές που χρειαζόταν.

Ο σεφ είπε στον φίλο του: «Τα πράγματα δεν πάνε καλά, πρέπει να αλλάξω» και έθεσε το σχέδιό του για μια δίαιτα με χαμηλή χοληστερόλη, καθώς η κύρια αιτία της καρδιακής προσβολής του ήταν η υψηλή χοληστερίνη. Προηγουμένως ακολουθούσε μια δίαιτα κέτο με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και πολλά λιπαρά, την οποία άλλαξε με περισσότερα φρούτα και λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη και «καλά λιπαρά». Ο Bains έπρεπε να ξεκινήσει από το μηδέν και να «ξαναμάθει ό,τι νόμιζε ότι ήξερε» – από το να καταβροχθίζει σοκολάτα και μπριζόλες, περιορίστηκε σε δύο μόνο μπάρες Freddo την εβδομάδα.

Διατηρώντας τα πρότυπα του αστέρα Michelin, ο επιζών από καρδιακή προσβολή «αρνείται» να τρώει άνοστα φαγητά, οπότε διατήρησε τις έντονες γεύσεις του προσθέτοντας πράγματα όπως σάλτσα σόγιας και τσίλι.

Ο σέφ αποφάσισε να γράψει αυτό το βιβλίο ώστε να μοιραστεί τα μυστικά μιας υγιεινής διατροφής που προστατεύει τους…καλοφαγάδες!

Οι 10 κορυφαίες τροφές που έσωσαν τον σεφ, τις οποίες συνέστησε ο Dr Neil Williams

Λαχανικά και φρούτα

Τα ινώδη λαχανικά είναι καλά για μια υγιή καρδιά, καθώς μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της χοληστερόλης – παραδείγματα είναι οι αγκινάρες, το μπρόκολο, τα σπαράγγια και οι πιπεριές.

Βρώμη και κριθάρι

Η βρώμη και το κριθάρι περιέχουν β-γλυκάνη, έναν τύπο διαλυτών φυτικών ινών, που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης.

Φασόλια και όσπρια

Μία μόνο μερίδα οσπρίων μπορεί να παρέχει το ένα τρίτο των φυτικών ινών που χρειάζεστε για ολόκληρη την ημέρα, σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς – τα φασόλια είναι επίσης γεμάτα διαλυτές φυτικές ίνες.

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο περιέχει λιπαρά οξέα που έχουν αντιφλεγμονώδη και καρδιαγγειακά οφέλη (κόμισες γλαύκα εν Αθήναις σεφ, αλλά είναι κατανοητό).

Ξηροί καρποί και σπόροι

Η συμπερίληψη ξηρών καρπών και σπόρων στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στην υγεία της καρδιάς, καθώς είναι καλές πηγές υγιεινών λιπαρών, ενώ έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

Φασόλια σόγιας / προϊόντα σόγιας

Τα προϊόντα με βάση τη σόγια μπορούν να βοηθήσουν στην ελαφρά μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης.

Λιπαρά ψάρια

Τα ωμέγα-3 οξέα που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια μπορούν να βοηθήσουν στην υγεία της καρδιάς – είναι επίσης χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά

Οστρακοειδή

Ομοίως, τα οστρακοειδή είναι πολύ χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά, αλλά εξακολουθούν να περιέχουν ωμέγα-3. Έχουν επίσης πολλές πρωτεΐνες.

Άπαχο κρέας

Το λευκό κρέας μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή από το κόκκινο – επιλογές όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα ή η πάπια περιέχουν πρωτεΐνες και αμινοξέα.

Μπαχαρικά και βότανα

Εκτός από το ότι κάνουν το φαγητό πιο νόστιμο, τα μπαχαρικά και τα βότανα έχουν μειωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της χολερυθρίνης.

Παρά την τρομάρα ο σεφ δεν έχασε την διάθεσή του για ζωή.

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024