Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023
weather-icon 21o
Μεσογειακή διατροφή: Kάνει καλό στην υγεία αλλά όχι στην «τσέπη»

Μεσογειακή διατροφή: Kάνει καλό στην υγεία αλλά όχι στην «τσέπη»

Ο ρυθμός του πληθωρισμού μπορεί να επιβραδύνεται αλλά η τιμή των συστατικών για την παραγωγή παραδοσιακών πιάτων «χτυπάει» την μεσογειακή διατροφή

Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής είναι πολλά και ευρέως γνωστα. Δυστυχώς όμως, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Ο ρυθμός του πληθωρισμού μπορεί να επιβραδύνεται σε όλη την Ευρώπη, αλλά η τιμή των συστατικών για την παραγωγή παραδοσιακών πιάτων στη Γαλλία και την Ισπανία υπογραμμίζει πώς η ακρίβεια έχει ριζώσει για καλά στα νοικοκυριά.

Γαλλικά νοικοκυριά

Ο προσαρμοσμένος δείκτης τιμών του Bloomberg έδειξε ότι τα γαλλικά νοικοκυριά έπρεπε να ξοδέψουν 8,4% περισσότερα τον προηγούμενο μήνα για να προετοιμάσουν ένα ck au vin σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Τα στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας και το Υπουργείο Γεωργίας και διατροφής έθεσαν το συνολικό κόστος σε 19,4 ευρώ (21,3 δολάρια).

Η τιμή των πουλερικών, που είναι το πιο ακριβό συστατικό του πιάτου, αυξήθηκε κατά 6,4%, ενώ το βούτυρο αυξήθηκε κατά 16,5% συγκριτικά με τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον πληθωρισμό του 4,3% στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ.

Δείκτης παέγια

Ενας ξεχωριστός δείκτης του Bloomberg έδειξε ότι η παραγωγή παέγια, του εθνικού πιάτου της Ισπανίας, ήταν 15,1% ακριβότερη τον Ιούλιο από ό, τι πριν από ένα χρόνο λόγω της σχεδόν 40% αύξηση του κόστους του ελαιολάδου, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Στατιστικού Ινστιτούτου.

Η χώρα έχει βιώσει μια άνευ προηγουμένου ξηρασία που έχει καταστρέψει σχεδόν τη μισή παραγωγή.

Ο πληθωρισμός στην Ισπανία είναι από τους χαμηλότερους στην ευρωζώνη, αφού η κυβέρνηση έθεσε ανώτατο όριο στις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας. Καθώς οι ευνοϊκοί οικονομικοί άνεμοι αρχίζουν να εξασθενίζουν το δεύτερο εξάμηνο του 2023, ο πληθωρισμός πιθανότατα θα αυξηθεί κατά μέσο όρο στο 3,2% φέτος, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ισπανίας.

Το κόστος του ελαιολάδου επηρεάζει επίσης την Ιταλία, όπου ο δείκτης Pizza Margherita του Bloomberg σημείωσε άνοδο 13,5% αυτό το μήνα.

Only in

Πανικός - Αλιγάτορας κυκλοφορούσε με ένα πτώμα στα σαγόνια του

Περαστικός είδε τον αλιγάτορα με μια σορό στα σαγόνια και ενημέρωσε τις Αρχές

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023