Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αμερικανικό μουσείο αναβάλει έκθεση ισλαμικής τέχνης λόγω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς

Αμερικανικό μουσείο αναβάλει έκθεση ισλαμικής τέχνης λόγω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς

Το προσωπικό του Frick Pittsburgh δήλωσε ότι η έκθεση θα υποδήλωνε «αναισθησία» προς την εβραϊκή κοινότητα, αλλά η απόφαση εξόργισε τόσο τους μουσουλμάνους όσο και τους εβραίους.

Οι υπεύθυνοι ενός μουσείου στο Πίτσμπουργκ υποσχέθηκαν να «αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με τη μουσουλμανική κοινότητα» εν μέσω της έντονης κριτικής που δέχθηκαν για την απαράδεκτη απόφαση τους να αναβάλουν μια έκθεση ισλαμικής τέχνης λόγω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Το προσωπικό του Frick Pittsburgh θεωρεί ότι η έκθεση «Treasured Ornament», η οποία είχε προγραμματιστεί να ανοίξει το Σάββατο, υποδηλώνει «αναίσθησία» προς την εβραϊκή κοινότητα και άλλους, σύμφωνα με τη διευθύντρια του.

«Η απόφαση να αναβληθεί η έκθεση με το πρόσχημα της πιθανής πρόκλησης «συναισθηματικής ζημίας» στην εβραϊκή κοινότητα διαιωνίζει το επιβλαβές στερεότυπο ότι οι μουσουλμάνοι ή η ισλαμική τέχνη είναι συνώνυμα της τρομοκρατίας ή του αντισημιτισμού»

Όμως η αναβολή για τον Αύγουστο του 2024 εξόργισε τόσο τους μουσουλμάνους όσο και τους Εβραίους σε τοπικό επίπεδο, αναφέρει η εφημερίδα Pittsburgh Tribune-Review ιδίως επειδή το μουσείο επικαλέστηκε για την απόφαση του μόνο μια διαμάχη στον προγραμματισμό και όχι ανησυχίες για τον πόλεμο.

«Το Frick είναι ιδιαιτέρως στεναχωρημένο επειδή πλήγωσε τους γείτονες που σεβόμαστε βαθιά με την ασαφή επικοινωνία μας σχετικά με την αναβολή αυτής της έκθεσης, η οποία είναι φόρος τιμής για την ισλαμική τέχνη δέκα αιώνων. Θα εργαστούμε ειλικρινά για να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μας με τη μουσουλμανική κοινότητα», ανέφερε το Frick σε δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.

Η Ελίζαμπεθ Μπάρκερ, διευθύντρια του Frick Pittsburgh, προσπάθησε να εξηγήσει τους λόγους πίσω από την αναβολή της έκθεσης σε δηλώσεις της στην Tribune. «Όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, ήμασταν συντετριμμένοι όπως όλοι και συνειδητοποιήσαμε ότι επρόκειτο να εγκαινιάσουμε μια έκθεση την οποία ένας επιεικής άνθρωπος θα αποκαλούσε αναίσθητη, αλλά για πολλούς ανθρώπους, ειδικά στην κοινότητα μας, θα ήταν τραυματική», είπε.

Οι εσωτερικές συζητήσεις στο μουσείο αναφέρονταν επίσης στη σύγκρουση ως αφορμή για την καθυστέρηση της έκθεσης.

Απαξίωση των καλλιτεχνών λόγω καταγωγής

Η περιοδεύουσα έκθεση περιλαμβάνει από αρχαία έως σύγχρονα γυάλινα σκεύη, κεραμικά, μεταλλικά έργα, ζωγραφική και όπλα από πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής. Η Κριστίν Μοχάμεντ, εκτελεστική διευθύντρια του παραρτήματος του Πίτσμπουργκ του Συμβουλίου Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων (Cair), δήλωσε ότι το μουσείο ουσιαστικά απαξίωσε το έργο των καλλιτεχνών μιας ολόκληρης περιοχής.

Η διαμάχη δημιούργησε επίσης ένταση στην εβραϊκή κοινότητα, μία εβδομάδα μετά την πέμπτη επέτειο από τη δολοφονία 11 ανθρώπων σε μαζικό πυροβολισμό από έναν λευκό ρατσιστή στη συναγωγή «Δέντρο της Ζωής» του Πίτσμπουργκ

«Η απόφαση να αναβληθεί η έκθεση με το πρόσχημα της πιθανής πρόκλησης «συναισθηματικής ζημίας» στην εβραϊκή κοινότητα διαιωνίζει το επιβλαβές στερεότυπο ότι οι μουσουλμάνοι ή η ισλαμική τέχνη είναι συνώνυμα της τρομοκρατίας ή του αντισημιτισμού», ανέφερε σε δήλωσή της.

«Αυτή η λανθασμένη θεώρηση όχι μόνο αγνοεί τον τεράστιο και ποικιλόμορφο ισλαμικό κόσμο που επεκτείνεται πολύ μακρύτερα από τη Μέση Ανατολή, αλλά και υπονομεύει την ουσία της πολιτιστικής ποικιλομορφίας και της εκτίμησης που αντιπροσωπεύει η τέχνη.

«Είναι αποκαρδιωτικό να γίνεσαι μάρτυρας μιας τέτοιας αναισθησίας όταν γίνονται γενικευμένες δηλώσεις για μια ολόκληρη θρησκεία, ιδιαίτερα όταν έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν κακό στη μουσουλμανική κοινότητα του Πίτσμπουργκ».

Η διαμάχη δημιούργησε επίσης ένταση στην εβραϊκή κοινότητα, μία εβδομάδα μετά την πέμπτη επέτειο από τη δολοφονία 11 ανθρώπων σε μαζικό πυροβολισμό από έναν λευκό ρατσιστή στη συναγωγή «Δέντρο της Ζωής» του Πίτσμπουργκ. Ο δολοφόνος άσκησε αυτή την εβδομάδα έφεση κατά της θανατικής του καταδίκης.

Τι δήλωσε ο Adam Hertzman

Ο Adam Hertzman της Εβραϊκής Ομοσπονδίας του Πίτσμπουργκ δήλωσε ότι το μουσείο δεν έπρεπε να συνδέσει την έκθεση τέχνης με τα γεγονότα στη Γάζα.

«Όπως συμβαίνει με κάθε κοινότητα, κάποιοι άνθρωποι θα πάνε να δουν την έκθεση και κάποιοι άλλοι όχι. Αλλά δεν νομίζω ότι κανείς το συνδέει έστω και στο ελάχιστο με όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή», δήλωσε στην Washington Post. «Απλά σε γενικές γραμμές, γνωρίζουμε ότι το να κατηγορούμε οποιαδήποτε θρησκευτική ομάδα για τις πράξεις μιας τρομοκρατικής οργάνωσης ή μιας ξένης κυβέρνησης είναι ένα δείγμα προκατάληψης».

Ο Hertzman δήλωσε ότι η εβραϊκή κοινότητα θα καλωσορίσει την έκθεση, προσθέτοντας: «Είναι υπέροχο να βλέπουμε εορτασμούς διαφορετικών θρησκευτικών πολιτισμών».

Το Frick δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τώρα μέχρι την επαναπρογραμματισμένη ημερομηνία εγκαινίων της έκθεσης το ερχόμενο καλοκαίρι για να εργαστεί για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της κοινότητας.

*Με πληροφορίες από Guardian | Φωτογραφία VISIT PITTSBURGH

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024