Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ποιος σκότωσε την Τζιλ Ντάντο; Η αληθινή ιστορία της εν ψυχρώ δολοφονίας Βρετανίδας δημοσιογράφου

Ποιος σκότωσε την Τζιλ Ντάντο; Η αληθινή ιστορία της εν ψυχρώ δολοφονίας Βρετανίδας δημοσιογράφου

Το «χρυσό κορίτσι» της βρετανικής τηλεόρασης δολοφονήθηκε, το 1999, στην είσοδο του σπιτιού της. Κανείς δεν ξέρει ποιος το έκανε. Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix φωτίζει το μυστήριο.

Από την ανεξιχνίαστη δολοφονία μέχρι τις θεωρίες συνωμοσίας που εμπλέκουν Σέρβους εγκληματίες, κάθε τρομακτική λεπτομέρεια για τον μυστηριώδη θάνατο της Τζιλ Ντάντο παραπέμπει σε σενάριο αστυνομικού δράματος. Δυστυχώς, όμως, είναι αλήθεια.

Ένα νέο, τριμερές αστυνομικό ντοκιμαντέρ για τη δολοφονία της Βρετανίδας δημοσιογράφου Τζιλ Ντάντο προσγειώθηκε στο Netflix, στις 26 Σεπτεμβρίου, και πρόκειται να ξετυλίξει τη σοκαριστική υπόθεση.

Η δολοφονία της Ντάντο το 1999 παραμένει ακόμα στη μνήμη πολλών Βρετανών. Όχι μόνο ήταν ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα της χώρας, αφού ήταν μπροστά σε μερικές από τις πιο δημοφιλείς ειδησεογραφικές εκπομπές του BBC, αλλά και η δολοφονία της παραμένει άλυτη. Οι συνθήκες γύρω από το θάνατό της – ο χρόνος, το στυλ της δολοφονίας και η ικανότητα του δράστη, ο οποίος δεν συνελήφθη ποτέ – σε συνδυασμό με το επίπεδο του δημόσιου προφίλ της Ντάντο οδήγησαν σε μια εκτεταμένη έρευνα, που έφερε στο φως χιλιάδες στοιχεία και ακόμη περισσότερες θεωρίες.

Photo: YouTube

Ποια ήταν η Τζιλ Ντάντο;

Η Τζιλ Ντάντο ήταν μια υψηλού προφίλ Βρετανίδα δημοσιογράφος που παρουσίαζε εθνικά τηλεοπτικά προγράμματα του BBC, από το 1988. Είχε μια αστρική καριέρα, έχοντας παρουσιάσει τις εκπομπές του BBC Breakfast Time, Breakfast News, το BBC One O’Clock News και το Six O’Clock News. Ήταν επίσης η προσωπικότητα της χρονιάς του BBC το 1997. Τη στιγμή του θανάτου της, παρουσίαζε το Crimewatch* με τον Νικ Ρος.

(*Το Crimewatch ήταν ένα βρετανικό τηλεοπτικό πρόγραμμα του BBC, το οποίο ανασυνθέτει σημαντικά ανεξιχνίαστα εγκλήματα προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες από το κοινό που μπορεί να βοηθήσουν στην επίλυση της υπόθεσης).

Γεννημένη στο Somerset το 1961, η Ντάντο υποβλήθηκε σε εγχείρηση καρδιάς όταν ήταν τριών ετών. Σπούδασε σε ένα γενικό σχολείο στο Worle, στο Βόρειο Somerset, και στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις σπουδές δημοσιογραφίας του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου του Κάρντιφ. Ξεκίνησε την καριέρα της εργαζόμενη ως ασκούμενη δημοσιογράφος στην περιφερειακή εφημερίδα του Σόμερσετ, Weston Mercury, όπου εργάζονταν επίσης ο αδελφός της Nigel και ο πατέρας της Jack. Η Ντάντο έχασε τη μητέρα της το 1986 από λευχαιμία, ενώ ο πατέρας της την ξεπέρασε μετά από 10 χρόνια.

Το πρωί της 26ης Απριλίου 1999, έκανε τη 15λεπτη διαδρομή για το σπίτι της με το κάμπριο BMW της, φτάνοντας γύρω στις 11.30 π.μ.

Photo: YouTube

Πότε και πώς σκοτώθηκε;

Η Ντάντο είχε αρραβωνιαστεί τον υψηλού προφίλ γιατρό Alan Farthing – ο οποίος θα γινόταν ένας από τους χειρουργούς-γυναικολόγους της βασιλικής οικογένειας – μόλις τρεις μήνες πριν από το θάνατό της. Περνούσε τον περισσότερο χρόνο της στο σπίτι του στο Chiswick και είχε μπει σε διαδικασία να πουλήσει το δικό της σπίτι στο Fulham.

Το πρωί της 26ης Απριλίου 1999, έκανε τη 15λεπτη διαδρομή για το σπίτι της με το κάμπριο BMW της, φτάνοντας γύρω στις 11.30 π.μ. Ακριβώς έξω από την εξώπορτά της, ο δολοφόνος της όρμησε πάνω της, από πίσω, και την ανάγκασε να πέσει στο έδαφος. Κράτησε ένα όπλο στον αριστερό της κρόταφο και έριξε μία μόνο σφαίρα. Ο γείτονάς της ανακάλυψε το πτώμα της περίπου 15 λεπτά αργότερα και κάλεσε την αστυνομία. Η Ντάντο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, αλλά κατά την άφιξή της διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Η κατηγορούσα αρχή υποστήριξε με επιτυχία ότι ο Τζορτζ ήταν ο δολοφόνος: Θεωρήθηκε μοναχικός, είχε προηγούμενες καταδίκες για απόπειρα βιασμού, είχε συλληφθεί στο χώρο του παλατιού του Κένσινγκτον ενώ κρατούσε μαχαίρι τη δεκαετία του ’80.

Τι συνέβη κατά την ακόλουθη έρευνα;

Η δολοφονία της Ντάντο έγινε η μεγαλύτερη ποινική έρευνα της δεκαετίας. Η ομάδα ανθρωποκτονιών του Λονδίνου φέρεται να πήρε συνεντεύξεις από περισσότερους από 2.500 ανθρώπους, πήρε περισσότερες από 1.000 καταθέσεις και εντόπισε περισσότερα από 1.200 αυτοκίνητα.

Σε ένα ντοκιμαντέρ του BBC που κυκλοφόρησε στην 20ή επέτειο του θανάτου της Ντάντο, ο ντετέκτιβ Χάμις Κάμπελ, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας για τη δολοφονία, δήλωσε: «Ορισμένες ενέργειες για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση ενός ατόμου μπορεί να διαρκέσουν μία ημέρα. Μια ενέργεια μπορεί να πάρει δύο εβδομάδες. Αλλά εδώ υπάρχουν χιλιάδες και αυτό είναι το ζήτημα της διαχείρισης των ανθρωποκτονιών από άγνωστο πρόσωπο».

Δείτε το τρέιλερ στο Netflix 

Ο Μπάρι Τζορτζ

Ο καταδικασμένος για σεξουαλικά εγκλήματα Μπάρι Τζορτζ συνελήφθη για τη δολοφονία της Ντάντο στις 25 Μαΐου του 2000, μετά από πληροφορία της αστυνομίας. Ο Τζορτζ ζούσε επίσης στο Φούλαμ και μια γειτόνισσα της Ντάντο ισχυρίστηκε ότι τον είδε στο δρόμο τους την ημέρα της δολοφονίας. «Τον κοιτάζω τώρα» είπε η γειτόνισσα, Susan Mayes, καθώς μιλούσε στην υπεράσπιση στη δίκη στο Old Bailey, γυρίζοντας προς το πρόσωπο του Τζορτζ.

Η κατηγορούσα αρχή υποστήριξε με επιτυχία ότι ο Τζορτζ ήταν ο δολοφόνος: Θεωρήθηκε μοναχικός, είχε προηγούμενες καταδίκες για απόπειρα βιασμού, είχε συλληφθεί στο χώρο του παλατιού του Κένσινγκτον ενώ κρατούσε μαχαίρι τη δεκαετία του ’80, είχε πολλά διαφορετικά ονόματα και είχε υπηρετήσει στον στρατό ξηράς (αλλά είχε απολυθεί) και επομένως είχε εμπειρία στη χρήση όπλων.

Υπήρχε επίσης ένα μικρό σωματίδιο από κάτι στο παλτό του Τζορτζ, το οποίο οι ιατροδικαστές πίστευαν ότι θα μπορούσε να είναι κατάλοιπο από το όπλο που είχε σκοτώσει την Ντάντο. Στη συνέχεια, όταν συνελήφθη, η αστυνομία βρήκε στην κατοχή του Τζορτζ τέσσερα αντίτυπα του ειδικού αφιερώματος στην Τζιλ Ντάντο του περιοδικού Ariel του BBC, το οποίο τιμούσε την εκλιπούσα παρουσιάστρια. Ο Τζορτζ καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη το 2001.

Ωστόσο, το 2008, μετά από δύο εφέσεις και οκτώ χρόνια στη φυλακή, ο Τζορτζ απαλλάχθηκε από τη δολοφονία. Στην επανάληψη της δίκης, η οποία συνεχίστηκε επειδή τα σωματιδιακά στοιχεία θεωρούνταν πλέον ασαφή, ένας νευροψυχίατρος κατέθεσε ότι ο Τζορτζ είχε δείκτη νοημοσύνης 75, καθιστώντας έτσι απίθανο να είχε την ικανότητα να οργανώσει και να εκτελέσει έτσι κλινικά τη δολοφονία.

Το ντοκιμαντέρ του Netflix περιλαμβάνει μια συνέντευξη με τον Τζορτζ. «Με εξοργίζει το γεγονός ότι μου πήραν οκτώ χρόνια από τη ζωή μου» λέει.

Γνωρίζουμε ποιος τη σκότωσε;

Είναι σοκαριστικό ότι μέχρι σήμερα η υπόθεση δεν έχει διαλευκανθεί. Σε ένα ντοκιμαντέρ του BBC για το έγκλημα, ο ντετέκτιβ Κάμπελ δήλωσε: «Αν πιστεύω ότι κάποιος θα επιστρέψει στο δικαστήριο; Μάλλον όχι, όχι».

«Μερικές φορές ένιωθα ότι βρισκόμαστε μια μέρα μακριά από την εξιχνίαση» πρόσθεσε. «Και άλλες φορές, σκεφτόμουν: «Όχι, είμαστε πολύ μακριά»».

Υπήρξε μόνο μία επιβεβαιωμένη οπτική επαφή με τον δολοφόνο της Ντάντο – ο γείτονάς της, Richard Hughes, είδε έναν λευκό άνδρα ύψους 1,80 μ. (ηλικίας περίπου 40 ετών) να απομακρύνεται από το σπίτι αμέσως μετά το άκουσμα μιας κραυγής – γεγονός που δεν βοήθησε ιδιαίτερα τους ερευνητές που προσπαθούσαν να περιορίσουν το πεδίο των υπόπτων.

Ωστόσο, υπήρχαν και άλλες μαρτυρίες. Ένας ταχυδρόμος αποκάλυψε ότι όταν παρέδωσε αλληλογραφία στο σπίτι της Ντάντο, μόλις μια ώρα πριν από τη δολοφονία της, παρατήρησε έναν μελαχρινό άνδρα με κοστούμι να τον κοιτάζει. Παρομοίως, ένας τροχονόμος είδε ένα Range Rover παρκαρισμένο παράνομα στο δρόμο. Στη συνέχεια, αμέσως μετά τη δολοφονία της Ντάντο, δύο μάρτυρες δήλωσαν ότι είδαν έναν μελαχρινό άνδρα με σακάκι να τρέχει κατά μήκος του δρόμου. Και μια κάμερα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης κατέγραψε ένα Range Rover να απομακρύνεται με ταχύτητα από τον τόπο του εγκλήματος περίπου την ίδια ώρα.

Επειδή η Ντάντο περνούσε τόσο πολύ χρόνο στο σπίτι του Φάρθινγκ, παρέμενε το αγχωτικό ερώτημα ποιος θα μπορούσε να γνωρίζει ότι επέστρεφε στο σπίτι εκείνο το πρωί.

Photo: YouTube

Ποιες είναι μερικές από τις θεωρίες;

Υπάρχουν δεκάδες θεωρίες που στροβιλίζονται γύρω από το ποιος θα μπορούσε να έχει σκοτώσει την δημοσιογράφο. Ο αδελφός της Ντάντο, για παράδειγμα, δήλωσε στους Times ότι «η προσωπική του αίσθηση είναι ότι ήταν κάποιος που ήθελε να αποκτήσει φήμη».

Επειδή η Ντάντο παρουσίαζε την εκπομπή Crimewatch, πολλοί πίστευαν ότι την είχε κυνηγήσει κάποιος που είχε σχέση με κάτι για το οποίο είχε μιλήσει στην εκπομπή. Οι θεωρίες περιλάμβαναν επίσης δυσαρεστημένους τηλεθεατές, εμμονικούς θαυμαστές και άτομα ή ομάδες που είχαν ενοχληθεί από κάποιες άλλες δημοσιογραφικές έρευνές της, συμπεριλαμβανομένης της δουλειάς της για τον πόλεμο Σερβίας-Κοσόβου.

Ήταν επαγγελματική δουλειά;

Πράγματι, αρκετοί παράγοντες της υπόθεσης φάνηκε να δηλώνουν ότι η δολοφονία της Ντάντο δεν ήταν απλώς ένας παθιασμένος έρωτας που πήγε στραβά, αλλά κάτι πολύ πιο επαγγελματικό: Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο τρόπος με τον οποίο το όπλο σπρώχτηκε στον κρόταφό της είναι μια τεχνική που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες δολοφόνοι, καθώς η μέθοδος μειώνει τον θόρυβο του πυροβολισμού και σταματά επίσης μέρος της ανάκρουσης του αίματος του θύματος. Η χρησιμοποίηση της τεχνικής ήταν επιτυχής – ο γείτονας της Ντάντο άκουσε την παρουσιάστρια να φωνάζει, αλλά δεν άκουσε πυροβολισμό.

Στη συνέχεια, υπήρχε το ζήτημα του πώς βρέθηκε το όπλο στα χέρια του δράστη (το οποίο, σύμφωνα με τους ιατροδικαστές, ήταν ένα ημιαυτόματο πιστόλι μικρού διαμετρήματος των 9 χιλιοστών) εξ αρχής –ένα εξόχως δύσκολο πράγμα στη Βρετανία, ειδικά πριν το διαδίκτυο καταστήσει τη μαύρη αγορά πιο προσιτή.

Σύμφωνα με το Week, ένας πρώην αστυνομικός που έγινε ερευνητής δημοσιογράφος αποκάλυψε σε εκπομπή του ITV, το 2017, ότι είχε συνομιλήσει με έναν ανώνυμο εκτελεστή που είπε ότι γνώριζε την ταυτότητα του δολοφόνου της Ντάντο. «Δεν θα αναγνώριζα ποτέ το πρόσωπο αυτό, διότι είναι πολύ επικίνδυνο. Είμαι σίγουρος ότι θα με κυνηγούσαν» φέρεται να είπε ο εκτελεστής.

Επιπλέον, επειδή η Ντάντο περνούσε τόσο πολύ χρόνο στο σπίτι του Φάρθινγκ, παρέμενε το αγχωτικό ερώτημα ποιος θα μπορούσε να γνωρίζει ότι επέστρεφε στο σπίτι εκείνο το πρωί. Μήπως ο δολοφόνος της περίμενε έξω από το σπίτι για μέρες ή γνώριζε τις κινήσεις της από κοντά -στην περίπτωση αυτή, ήταν κάποιος κοντινός της άνθρωπος που οργάνωσε τη δολοφονία της;

Photo: YouTube

Υπάρχουν άλλες αβάσιμες θεωρίες;

Υπήρχε μια ανυπόστατη θεωρία που αφορούσε έναν Σέρβο άρχοντα του εγκλήματος. Το 2012, η χήρα του Σέρβου δημοσιογράφου Slavko Ćuruvija, ο οποίος πυροβολήθηκε στο Βελιγράδι μόλις 15 ημέρες πριν από την Ντάντο, δήλωσε στη Daily Mirror ότι πίστευε ότι η Ντάντο είχε γίνει στόχος ενός Σέρβου εκτελεστή.

«Νομίζω ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της Ντάντο και του Ćuruvija. Νομίζω ότι και οι δύο εκτελέστηκαν», δήλωσε. Η Ντάντο είχε παρουσιάσει μια έκκληση βοήθειας για Κοσοβοαλβανούς πρόσφυγες τρεις εβδομάδες πριν από το θάνατό της. Η σερβική θεωρία χρησιμοποιήθηκε στην υπόθεση υπεράσπισης του Τζορτζ όταν δικάστηκε στο Old Bailey, το 2001.

Ωστόσο, υπήρχαν και άλλοι δημοσιογράφοι του BBC που εργάζονταν στο Βελιγράδι εκείνη την εποχή – μεταξύ των οποίων ο συντάκτης παγκόσμιων θεμάτων του BBC, ο John Simpson – οι οποίοι δεν σκοτώθηκαν και οι οποίοι θα αποτελούσαν πολύ πιο προφανείς στόχους.

Μια άλλη παράξενη θεωρία υποστήριζε ότι η Ντάντο ήταν το άτυχο θύμα μιας λανθασμένης ταυτότητας. Οι θεωρητικοί ισχυρίστηκαν ότι ένας Γάλλος επιχειρηματίας υψηλού προφίλ, ο οποίος ερευνούνταν για βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις τη δεκαετία του ’80 και του ’90, προσέλαβε έναν εκτελεστή για να σκοτώσει μια από τις γυναίκες που τον κατηγορούσαν – μια γυναίκα που έτυχε επίσης να είναι ξανθιά, γύρω στα 30, να ζει στο Φούλαμ και να εργάζεται επίσης ως δημοσιογράφος για το BBC.

Ο Γάλλος επιχειρηματίας αρνήθηκε σθεναρά τις κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση και η υπόθεση εναντίον του έπεσε στο κενό το 2023, επειδή η εισαγγελία του Παρισιού δήλωσε ότι τα φερόμενα εγκλήματα έλαβαν χώρα πολύ καιρό πριν.

Μιλώντας για την ανυπόστατη θεωρία περί λανθασμένης ταυτότητας, ο αδελφός της Ντάντο, Νάιτζελ, δήλωσε στους Times: «Φαίνεται λίγο ευφάνταστο… σαν κάποιος να πήρε το ένα και το ένα και να έβγαλε άθροισμα τρία».

Άλλες θεωρίες αφορούν τον IRA και ένα κύκλωμα παιδεραστίας από άτομα υψηλού προφίλ -η Ντάντο φαίνεται ότι τους ερευνούσε λίγο πριν από τον θάνατό της.

Γιατί η υπόθεση δημιουργεί τόσα πολλά προβλήματα;

Η υπόθεση παρέμεινε στη φαντασία των ανθρώπων για χρόνια μετά τη δολοφονία, εν μέρει επειδή η Ντάντο ήταν τόσο διάσημη και τόσο αγαπητή στο βρετανικό κοινό, εν μέρει επειδή ο δολοφόνος της δεν συνελήφθη ποτέ και εν μέρει επειδή ήταν τόσο ακατανόητο ότι κάποιος θα ήθελε να σκοτώσει την παρουσιάστρια.

Το docuseries του Netflix υπόσχεται τώρα να «επανεξετάσει τη σοκαριστική δολοφονία του 1999», η οποία, σύμφωνα με τον streamer, «συνεχίζει να προκαλεί μυστήριο στους ειδικούς και το κοινό»»

*Το «Who Killed Jill Dando» είναι διαθέσιμο στο Netflix.

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024