Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ολλανδικές εκλογές: Το προσφυγάκι που έγινε «Πίτμπουλ» και φλερτάρει με την πρωθυπουργία

Ολλανδικές εκλογές: Το προσφυγάκι που έγινε «Πίτμπουλ» και φλερτάρει με την πρωθυπουργία

Η Ντίλα Γιεσιλγκόζ-Ζεγκέριους ξεκινάει με ένα πάρα πολύ δυνατό αφήγημα στις ολλανδικές εκλογές, ώστε να αποτελέσει την πρώτη πρωθυπουργό της Ολλανδίας, ως Σταχτοπούτα με...αναβολικά!

Από παιδάκι πρόσφυγας στην Ολλανδία, πίτμπουλ κατά της παρενόχλησης των γυναικών στον Δήμο του Άμστερνταμ και μετά από δύο αλλαγές κομμάτων (εργατικοί-σοσιαλιστές), φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην Ολλανδία. Παρά τον φαινομενικά ασύνδετο τίτλο, όλα αυτά τα χαρακτηριστικά αφορούν το ίδιο πρόσωπο. Αφορούν την Ντίλα Γιεσιλγκόζ-Ζεγκέριους, διάδοχο του Μαρκ Ρούτε στην ηγεσία του VVD, η οποία παρότι τουρκικής και κουρδικής καταγωγής και παιδί πρόσφυγας από την Τουρκία στην Ελλάδα και από εκεί στην Ολλανδία, θέλει να κλείσει τα σύνορα για πρόσφυγες και μετανάστες.

Δεν είναι ασυνέπεια και υποκρισία. Είναι η πολιτική γραμμή που κυριαρχεί στην Ευρώπη την δεδομένη στιγμή.

Σφοδρή αντιμεταναστευτική γραμμή στις περισσότερες εκλογές της Ευρώπης

Η Γιεσίλγκοζ-Ζεγκέριους δεν είναι η μόνη μετανάστρια που θέλει να κλείσει την πόρτα για τους επόμενους. Με τα περισσότερα κόμματα στην Ευρώπη να νιώθουν να απειλούνται από τον λαϊκισμό και την ακροδεξιά (Πολωνία, Γερμανία, Ολλανδία,  και άλλοι), διολισθαίνουν στην συνθηματολογία και τις θέσεις της άκρας δεξιάς. Η πολιτική ασύλου του κόμματος του Ρούτε και της Γιεσίλγκοζ-Ζεγκέριους, στοίχισε στον Μαρκ Ρούτε την θέση του μετά από 17 ολόκληρα χρόνια. Ειδικά στις χώρες που έχουν κυβερνήσεις συνασπισμού είναι πολύ δύσκολο να υιοθετήσουν ακραίες θέσεις, χωρίς να υπάρξουν απώλειες. Η γραμμή του «πίτμπουλ με ενσυναίσθηση» όπως είναι το παρατσούκλι της, είναι να δίνεται άσυλο μόνο στους «πραγματικούς πρόσφυγες» που το έχουν ανάγκη. Βέβαια, οι συνεχιζόμενες καταστροφές από την κλιματική κρίση ή τον σεισμό στο Μαρόκο θα δημιουργούν κλιματικούς ή περιβαλλοντικούς πρόσφυγες και το αφήγημα δεν μπορεί να είναι στη μέση. Τα παγκόσμια προβλήματα και η κλιματική αλλαγή εντείνουν το προσφυγικό, το οποίο είναι μαζί με την ακρίβεια από τις πλέον δημοφιλείς στοχεύσεις όλων των επιτελείων στις χώρας που περιμένουμε εκλογές.

To κόμμα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο εμφανίζεται στην πρώτη θέση με 18%, το κόμμα της Γιεσίλγκοζ-Ζεγκέριους (Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και την Δημοκρατία) ισοβαθμεί με 16% με τον συνασπισμό του εργατικού κόμματος και ακολουθεί το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας με 11% και το Αγροτικό Κίνημα Πολιτών βρίσκεται στο 10%. Αυτά τα ποσοστά δείχνουν πως η πολιτικός αν θέλει να γίνει η πρώτη Πρωθυπουργός, πρέπει να προσεταιριστεί και το ακροδεξιό κόμμα.

Χαρακτηριστικά το VVD έχει ως κεντρικό σύνθημα το «Δίνοντας χώρο, υπερασπιζόμενοι τα σύνορά μας». Η πρόεδρος του VVD είναι από τα άτομα με συνεχή και σταθερή παρουσία στην τηλεόραση τα τελευταία 6 χρόνια, με τάσεις να κάνει «σόου» στις εκπομπές που συμμετέχει. Σε μια εκπομπή έδειξε την τσάντα της γιαγιάς της Σάρα στην οποία κουβάλησαν όλο τους το βιός ακολουθώντας τον πατέρα της στην Ολλανδία μετά από 3 χρόνια, ενώ πριν από έναν χρόνο έβγαλε ένα ψαλίδι και έκοψε μια τούφα από τα μαλλιά της, ως κίνηση στήριξης των αγωνιζόμενων γυναικών στο Ιράν. Ταυτόχρονα με την αντιμεταναστευτική πολιτική με αποκορύφωμα την θέση της για την μη αυτονόητη επανένωση οικογενειών όπου το ένα μέλος έχει πάρει στάτους πρόσφυγα, δεν χάνει ευκαιρία να φορέσει ψηλά τακούνια και χτυπητά ροζ ρούχα για να τονίσει την θηλυκότητά της, ενώ ενστερνίζεται ένα μεγάλο κομμάτι της φεμινιστικής ατζέντας.

Στην σύγχρονη πολιτική, οι πολλαπλές ιδιότητες θεωρούνται προσόν αρκεί να μπορεί ο ψηφοφόρος να ταυτιστεί ή να θαυμάσει το προσόν αυτό: Η Γιεσίλγκοζ-Ζεγκέριους είναι μεταναστευτικής καταγωγής με μελαμψή επιδερμίδα, με πατέρα Τούρκο αγωνιστή δικηγόρο και υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κουρδικής καταγωγής. Η ίδια είναι φιλελεύθερη συντηρητική και «αυτοδημιούργητη», από μια οικογένεια που ξεκίνησε από την Τουρκία της Χούντας του ‘80 με μια τσάντα με όλα τους τα υπάρχοντα (έδειξε την Luis Vuitton τσάντα της γιαγιάς Σάρα το 2016 σε εκπομπή), κυνήγησε το Ολλανδικό Όνειρο και είναι γυναίκα. Δηλαδή τικάρει πολλά κουτάκια που μπορούν να βοηθήσουν την επικοινωνιακή της ομάδα όπως υπογραμμίζει και ο Guardian. Γιατί όποιος και να είσαι ένα καλό storytelling με την ταμπέλα του αουτσάιντερ μπορεί να σε πάει μακριά. Πολύ μακριά. Με μια στην ουσία σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό, καμουφλαρισμένη ως «δίνουμε άσυλο μόνο σε όποιον το αξίζει», ανοίγει τα όρια του VVD και στις παρυφές της δεξιάς με την ακροδεξιά.

Το σενάριο που κερδίζει

Του νέου κόμματος Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο ηγείται ένας πρώην Χριστιανοδημοκράτης, οπότε τυπικά μαζί με το VVD και το Κόμμα της Ελευθερίας, θα έχουν τους συσχετισμούς να δημιουργήσουν Κυβέρνηση. Όμως κανείς από τους δύο δεν έχει εκφράσει την φιλοδοξία να ηγηθεί ενός συνασπισμού κομμάτων σε αντίθεση με την Γιεσίλγκοζ-Ζεγκέριους που θέλει να πάρει όλες τις πρωτιές: Πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός, πρώτη προσφύγισσα πρωθυπουργός και πρώτη πρωθυπουργός τουρκικής ή κουρδικής καταγωγής. Μέχρι τις εκλογές του Νοέμβρη είναι μαθηματικά βέβαιο πως δεν θα έχει αφήσει σκυλάκι αχάιδευτο, αστυνομικό χωρίς φωτογραφία και μωρό αφίλητο. Η ομάδα της και το κόμμα έχουν φτιάξει ένα συγκεκριμένο σχέδιο επικοινωνίας και δράσης και το πάνε κατά γράμμα. Ουσιαστικά λειτουργεί ως μια light εκδοχή της Τζόρτζια Μελόνι, με τις ίδιες στοχεύσεις, αλλά χωρίς ευθεία σύνδεση με την άκρα δεξιά.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024