Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Παραισθησιογόνα με τους Pink Floyd και χαρέμια με τον Πολ ΜακΚάρτεϊ» - Η ζωή ενός πρίγκιπα-playboy

«Παραισθησιογόνα με τους Pink Floyd και χαρέμια με τον Πολ ΜακΚάρτεϊ» – Η ζωή ενός πρίγκιπα-playboy

Φλέρταρε τη Nico, είδε τον Σιντ Μπάρετ να χάνει το μυαλό του και συνελήφθη για ναρκωτικά με τους Rolling Stones. Τώρα, στα 81 του χρόνια, ο πρίγκιπας Stanislas Klossowski de Rola έχει καταφέρει να κάνει αίσθηση και στο TikTok, «τσιμπώντας» μια γενιά που δεν έχει ιδέα ποιος είναι ο Μικ Τζάκερ.

Ήταν φίλος των Rolling Stones και των Pink Floyd, συγκάτοικος του Πολ ΜακΚάρτνεϊ και εραστής γυναικών όπως η Μαριάν Φέιθφουλ, η Ανίτα Πάλεμπεργκ και η Nico. Ζει μεταξύ ενός κάστρου 1.300 ετών στην Ιταλία, μιας ορεινής κατοικίας στην Ελβετία και ενός καλοκαιρινού σπιτιού στο Μαλιμπού.

Και τώρα, σε ηλικία 81 ετών, ο πρίγκιπας Stanislas Klossowski de Rola – ευρέως γνωστός ως Stash – είναι αγαπημένος στο TikTok. «Το κοινό είναι όλοι νέοι άνθρωποι και είναι όλοι απολύτως γοητευμένοι» λέει στην Melanie Xulu της Guardian, σε μια βιντεοκλήση στο κάστρο του, μοιάζοντας με έναν ιδιαίτερα αλλόκοτο μάγο καθώς δείχνει το «μαγικό του γριμόριο*» με ταντρικούς πίνακες και τουρκικά σπαθιά αντίκες.

(*Γριμόριο ονομάζεται ένα είδος βιβλίου μαγικού περιεχομένου με σκοπό την ανάκληση εξωπραγματικών δαιμόνων και πνευμάτων, την παρασκευή φυλαχτών και μαγικών φίλτρων).

Photo: Facebook / Stash Klossowski de Rola

Ένας δανδής στο swinging Λονδίνο της δεκαετίας του ’60

Γεννημένος μέσα σε μια μακρά γενιά ευγενών, που κρατάει από παλιά, (ο Λόρδος Βύρωνας ήταν μακρινός συγγενής) και γιος του διαβόητου γαλλοπολωνού καλλιτέχνη Μπαλτύς, η ζωή του αριστοκράτη ήταν ένα ροκ εν ρολ παραμύθι γεμάτο κοσμικές αναζητήσεις και έρωτες.

Ήταν ένας δανδής στο swinging Λονδίνο της δεκαετίας του ’60, ο οποίος έπαιζε θέατρο για τον Λουτσίνο Βισκόντι, έπαιζε ντραμς για τους ροκ εν ρολ τύπους, Vince Taylor and the Playboys, και έγινε μοντέλο για το Playboy, ενώ την ίδια εποχή φωτογραφήθηκε στο στούντιο με τους Beatles, αλλά και να φεύγει από το δικαστήριο με τον Μπράιαν Τζόουνς (το έκπτωτο μέλος των Rolling Stones) αφού τον συνέλαβαν για ναρκωτικά.

Δείτε ένα βίντεο του στο TikTok

Παραμένει στις επάλξεις

Στα μέσα Ιουλίου «ανέβηκε» στο TikTok για να διηγηθεί αυτές τις περιπέτειες μαζί με άλλες, και έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 125.000 οπαδούς και εκατομμύρια θεατές – είναι ο τελευταίος «granfluencer» της πλατφόρμας, μπαίνοντας στη σειρά των ηλικιωμένων ανθρώπων που αγκαλιάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μοιραστούν την ιστορία και τη σοφία τους.

Εκτός από τις αναμνήσεις συναντήσεων με διασημότητες – εμφανίστηκε, επίσης, ως μπαμπάς του Χάρι Στάιλς στην καμπάνια Mémoire d’une Odeur της Gucci το 2019 – επιδεικνύει τις συλλογές του από αντίκες και παράξενα αντικείμενα, από αρχαίους χάρτες μέχρι σπάνια βιβλία, με ένα μοναδικό ταλέντο στην αφήγηση ιστοριών: Μιλώντας για τον αποκρυφιστή μάγο, Aleister Crowley, περιγράφει έναν άνθρωπο που «έπαιξε με οντότητες που σαμποτάρισαν ολόκληρη τη ζωή του και εξακολουθούν να είναι ενεργές από μια άλλη διάσταση».

Το πιο δημοφιλές βίντεο του Stash, με τη συλλογή του από μαχαίρια αντίκες, έχει περισσότερες από 2 εκατ. προβολές.

Photo: YouTube

Photo: YouTube

Βαρύ παρελθόν

Ο πρίγκιπας ξεκίνησε τη μουσική δίπλα στον Βινς Τέιλορ, είχε την έμπνευση για τον Ziggy Stardust του Ντέιβιντ Μπόουι, τον οποίο συνάντησε στο Παρίσι το 1964, και σφυρηλάτησε τη φιλία του με τον Μπράιαν Τζόουνς όταν ο Τέιλορ και οι Stones μοιράστηκαν κοινές παρτίδες, στο Παρίσι, την επόμενη χρονιά.

Κάποτε έκανε μουσική με τον Τζόουνς, η οποία δεν κυκλοφόρησε ποτέ. «Έχω ψάξει για τις κασέτες», λέει. «Η μουσική μας προηγήθηκε των Satanic Majesties και όλης αυτής της κατεύθυνσης της ψυχεδέλειας που ακολούθησαν οι Stones».

Αφού συνελήφθησαν με τον Τζόουνς για κατοχή μαριχουάνας και κοκαΐνης, ο πρίγκιπας μετακόμισε στην κατοικία του Πολ ΜακΚέρτνεϊ στο St John’s Wood, όπου διασκέδαζαν με αυτό που ο Stash έχει περιγράψει ως «χαρέμια κοριτσιών», με τις θαυμάστριες και τους θαυμαστές των Beatles να κατασκηνώνουν έξω από την οικία και μερικές φορές να εισβάλλουν από την πύλη.

Με τον Μπράιαν Τζόουνς / Photo: YouTube

Photo: YouTube

Πέρασε στην «άλλη πλευρά»

Στη συνέχεια, στα τέλη του 1967, ο Stash, ο Σιντ Μπάρετ και μερικοί φίλοι πήγαν ένα ταξίδι έχοντας μαζί τους LSD, στα Μαύρα Όρη της Ουαλίας, ένα ταξίδι από το οποίο ο Μπάρετ λέγεται ότι δεν συνήλθε ποτέ πλήρως.

«Ήμουν μαζί του όταν πήγε στην άλλη πλευρά» εξομολογείται. «Είχαμε πάρει LSD μαζί – είναι μια περίεργη ιστορία». Την παρομοιάζει με τη σουρεαλιστική ταινία του Λουίς Μπουνιουέλ «Εξολοθρευτής Άγγελος», στην οποία μια ομάδα φίλων της υψηλής κοινωνίας βρίσκεται σε ένα δείπνο και δεν μπορεί ανεξήγητα να φύγει από αυτό.

«Ήταν πραγματικά ένα μαγικό πράγμα. Έπεσε σε μια ψυχεδελική ρωγμή. Πιστέψτε με, άλλες διαστάσεις μπορούν να ανοίξουν».

Photo: YouTube

Μιλώντας στους πιτσιρικάδες

Η άνοδος του Stash στο virality του TikTok ήταν ιδέα της ειδικού σε θέματα προσωπικής εικόνας και συμβούλου των σταρ, Σάντι Γκρίγκσμπι. Μια αμερικανική ομάδα ήρθε στην Ευρώπη για να γυρίσει τα βίντεο, τα οποία χαρακτηρίζονται από τη βαθιά, έμπειρη φωνή του Stash και τις συχνά ψυχεδελικές του ενδυμασίες (μεταξωτά φουλάρια, χιτώνες, μεγάλα δαχτυλίδια κ.λπ.), όλα ομαλά μονταρισμένα με πλάνα από drone και τοποθετημένα πάνω από την τελευταία μουσική τάση στο TikTok.

«Έχετε δει τα τελευταία νούμερα; Είναι παράλογο! Όλα αυτά ήρθαν προς απόλυτη έκπληξή μου» λέει ο πρίγκιπας. Αρχικά όμως ήταν ανήσυχος. «Δεν είναι η γενιά μου και δεν είναι αυτό που κάνω. Αυτή η απόλυτη εμμονή με το τηλέφωνο είναι μια πολύ σύγχρονη ασθένεια της εποχής μας. Ευτυχώς, το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου δεν ήταν κάτι που συνέβαινε. Ποτέ δεν ένιωσα την ανάγκη να ανήκω σε αυτό».

Δείτε το βίντεο με τη ζωή του Stash

Γιατί το κάνει;

«Έχω αρχίσει να γερνάω αρκετά» λέει, με μια νεανική λάμψη στα μάτια του. «Είχα ένα βιβλίο στα σκαριά για πάνω από 40 χρόνια, αλλά στο παρελθόν ήμουν μάλλον ντροπαλός».

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο ο πρίγκιπας Stash έχει ασχοληθεί με το TikTok είναι για να διατηρήσει το ιστορικό του κάστρο Montecalvello. Το οραματίζεται να γίνει ένα «ίδρυμα το οποίο θα είναι αυτοσυντηρούμενο και θα ωφελεί το κοινό – ένα είδος μουσείου που θα ζει μέσα σε αυτό».

Η συλλογή παράξενων αντικειμένων και αρχαιοτήτων είναι βαθιά ριζωμένη. «Οι γονείς μου ήταν μεγάλοι συλλέκτες, με οικογενειακά αντικείμενα που πέρασαν από τους προγόνους. Υπάρχουν σκανδαλώδεις και πολύ πολύχρωμες φιγούρες στην καταγωγή μου – οι πρόγονοί μου από τη μητέρα μου προέρχονταν από μια παράδοση πολέμαρχων, Ελβετών μισθοφόρων που είχαν τους δικούς τους στρατούς».

Ποια είναι καλύτερη συμβουλή που του έχει δοθεί στη διάρκεια της μακράς και πολύχρωμης ζωής του; Γελάει. «Ο Τόνι Γουίλιαμς, ο τραγουδιστής των Platters, μου είπε “ποτέ μην αφήσεις μια κοπέλα να σε κάνει να τελειώσεις πριν από μια συναυλία, γιατί θα καταστρέψεις τις υψηλές επιδόσεις σου”. Αλλά δεν νομίζω ότι μπορείς να το τυπώσεις αυτό!».

*Με στοιχεία από theguardian.com

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024