Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έλβις Πρίσλεϊ: Οι άγνωστες πτυχές του βασιλιά της ροκ

Έλβις Πρίσλεϊ: Οι άγνωστες πτυχές του βασιλιά της ροκ

Ο Έλβις δεν εμφανίστηκε ποτέ εκτός Βόρειας Αμερικής, με όλες τις συναυλίες του να πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ και μερικές στον Καναδά.

Στις 16 Αυγούστου 1977 στο Μέμφις του Τενεσί, ο Έλβις Πρίσλεϊ βρέθηκε από τη μνηστή του, Τζίντζερ Όλντεν, ξαπλωμένος και χωρίς τις αισθήσεις του στο πάτωμα του σπιτιού του, στο κτήμα Graceland. Μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο, μόνο για να διαπιστωθεί ο θάνατός του από υπερβολική δόση χαπιών, η οποία του προκάλεσε καρδιακή αρρυθμία.

Ο σπουδαίος τραγουδιστής αρχικά θάφτηκε δίπλα στη μητέρα του, στο νεκροταφείο Forest Hill στο Μέμφις. Ωστόσο, κάποια χρόνια αργότερα, τα λείψανά του μεταφέρθηκαν σε μια ιδιωτική τοποθεσία στο Graceland, καθώς κάποιοι είχαν προσπαθήσει να κλέψουν το φέρετρό του και να κρατήσουν το πτώμα του για λύτρα.

Το απόλυτο ίνδαλμα που λατρεύεται μέχρι και σήμερα

Κάθε χρόνο την ημέρα επετείου από τον θάνατο του πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στο Μέμφις για να τιμήσει το αγαπημένο του ίνδαλμα, με την ξεχωριστή φωνή, τις πρωτοποριακές χορευτικές φιγούρες και την χαρακτηριστική εμφάνιση.

Πολλοί από τους «πιστούς» συμμετέχουν στην αγρύπνια που πραγματοποιείται για την επέτειο θανάτου του «Βασιλιά της Ροκ», στο πλαίσιο των συνολικών εκδηλώσεων προς τιμήν του που διαρκούν συνήθως για περίπου μια εβδομάδα.

Οι πωλήσεις -ρεκόρ, οι βραβεύσεις και οι θρυλικές στιγμές

Ο Πρίσλεϊ είναι ο πιο επιτυχημένος εμπορικά καλλιτέχνης στην ιστορία της ηχογραφημένης μουσικής με εκτιμώμενο αριθμό πωλήσεων 500 εκατομμυρίων δίσκων.

Κέρδισε τρία βραβεία Γκράμι και απέσπασε το Βραβείο Γκράμι για Συνολική Προσφορά σε ηλικία 36 ετών. Το 2018, τιμήθηκε μετά θάνατον με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας. Υπήρξε 14 φορές υποψήφιος για το μουσικό βραβείο Γκράμι, το οποίο και έλαβε τρεις φορές.

Τον Νοέμβριο του 1956 έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο με την ταινία «Αγάπα με τρυφερά» (Love Me Tender). Ταυτόχρονα, αποτελεί έναν από τους τέσσερις καλλιτέχνες που κατάφερε να έχει ανάμεσα στα πέντε καλύτερα, δύο άλμπουμ του στο ίδιο τσαρτ. Έχει μπει στα Rock and Roll Hall of Fame, Country Music Hall of Fame και Gospel Music Hall of Fame.

Οι άγνωστες πτυχές του βασιλιά της ροκ

Ο Έλβις ήταν γνωστό πως είχε μία εξαιρετικά κοντινή σχέση με τη μητέρα του. Μάλιστα είχε ακουστεί πως κοιμόταν στο ίδιο κρεβάτι με εκείνη μέχρι την εφηβεία του και συχνά μιλούσε μαζί της, σαν να μιλούσε σε μωρό.

Ο κακός μαθητής και το bullying

Ο ίδιος είχε δηλώσει πως δεχόταν bullying κατά καιρούς, όταν ήταν μικρότερος. Οι συμμαθητές του τού πετούσαν σάπια φρούτα και κάποιες φορές του έκοβαν τις χορδές της κιθάρας του. Δεν ήταν ποτέ γνωστός για τις ακαδημαϊκές του επιτυχίες στο σχολείο, και συγκεκριμένα στο μάθημα της μουσικής έπαιρνε συνήθως αρκετά χαμηλούς βαθμούς.

Μακρινός συγγενής δύο προέδρων

Ο Έλβις λέγεται πως μοιράζεται μακρινούς δεσμούς συγγένειας με δύο πρώην προέδρους των ΗΠΑ, τον Αβραάμ Λίνκολν και τον Τζίμι Κάρτερ.

Η σχέση του με τις γυναίκες και η ζήλια στην Πρισίλα

Παρόλο που η πρώην σύζυγός του, Πρισίλα Πρίσλεϊ, δεν τον κατηγόρησε ποτέ ευθέως και είχαν ακόμα και μετά το διαζύγιό τους φιλικές σχέσεις, ο Πρίσλεϊ δεν της επέτρεπε να έχει φίλους, ούτε να μιλάει με τους δικούς του και μάλιστα την κρατούσε «κλεισμένη» στο σπίτι τους, όσο αυτός ζούσε την ξέφρενη ζωή του.

Σύμφωνα με την βιογραφία της Πρισίλα, ο βασιλιάς της ροκ ήθελε η σύζυγός του να είναι συνεχώς βαμμένη και φτιαγμένη, και όταν τύχαινε να την δει χωρίς μακιγιάζ έλεγε πως δεν θα την κοίταζε, μέχρι να βαφτεί.

Μετά το διαζύγιό του το 1972 από την Πρισίλα, ο Έλβις είχε αρκετές κατακτήσεις, με έναν «μύθο» να αναφέρει πως είχε βγει με 152 γυναίκες σε μία μέρα. Βέβαια, σύμφωνα με κάποια δεδομένα, οι κατακτήσεις του Έλβις Πρίσλεϊ δεν περιορίζονταν μόνο στην περίοδο που ήταν χωρισμένος, αλλά και κατά τη διάρκεια του γάμου του.

Οι ρόλοι των αστυνομικών

Ο Έλβις είχε μια εμμονή με τους αστυνομικούς και έβρισκε ιδιαίτερα διασκεδαστικό το να αναγκάζει τους οδηγούς να κάνουν στην άκρη για αστυνομικό έλεγχο, κάνοντας τους φάρσα με μία σειρήνα που έβαζε κάποιες φορές στο αυτοκίνητό του.

To βερνίκι παπουτσιών για να μαυρίσει τα μαλλιά του

Οι ακροατές του Μέμφις εξοικειώθηκαν γρήγορα με τη μουσική του Έλβις χάρη στο ξεκάθαρο κομμάτι του “That’s All Right”, το οποίο παιζόταν από ντόπιους DJ έως και 14 φορές την ημέρα! Το Μέμφις λάτρευε τα τραγούδια του, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν γνώριζαν ότι ο ίδιος ο Έλβις ήταν λευκός. Αν εξαιρέσεις βέβαια τα μαλλιά του Έλβις που ήταν διακριτικά λαμπερά σκούρα μαλλιά, τα οποία μάλιστα συνήθιζε να σκουρύνει χρησιμοποιώντας βερνίκι παπουτσιών.

Ήταν ακραίος μικροβιοφοβικός

Η Πρισίλα αποκάλυψε μετά τον γάμο τους ότι ο Έλβις ήταν μικροβιοφοβικός. Συνήθιζε να πίνει πιάνοντας το μπουκάλι από το μέρος του λαιμού, γιατί πίστευε ότι πάρα πολλοί άνθρωποι θα το είχαν αγγίξει.

Είχε μια μαϊμού με το όνομα Scatter

Εκτός από τον Μάικλ Τζάκσον, ο Έλβις Πρίσλεϊ είναι ένας άλλος διάσημος ερμηνευτής που αποφάσισε να αποκτήσει κατοικίδιο μαϊμού. Ο γούνινος φίλος του Έλβις ήταν γνωστός ως Scatter και έκανε πολλές αταξίες.

Συνήθως φορούσε ένα χαβανέζικο πουκάμισο και κατέληγε να τρομοκρατεί τους καλεσμένους στο Graceland – μια φορά τον γρονθοκόπησε μια γυναίκα καλεσμένη που προσβλήθηκε, αφού ο Scatter έβαλε τα χέρια του σε πολύ ακατάλληλο μέρος.

Δεν έγραψε ποτέ κανένα δικό του τραγούδι

Το «Heartbreak Hotel» ήταν μια από τις πρώτες επιτυχίες του Έλβις. Κυκλοφόρησε το 1956 και έγινε το πρώτο του τραγούδι που κέρδισε πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια.

Ωστόσο, ο Έλβις δεν το έγραψε – αντίθετα το κομμάτι γράφτηκε από τους Mae Boren Axton και Thomas Durden. Ο Πρίσλεϋ στην πραγματικότητα δεν έγραψε ούτε μία από τις επιτυχίες του – η απήχηση του Βασιλιά βασίστηκε στη σκηνική παρουσία του, στη φωνή του και στις μοναδικές χορευτικές του ικανότητες.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024