Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ην. Βασίλειο: Το μυστήριο με τους τάφους Ναϊτών Ιπποτών σε ένα ξεχασμένο εκκλησάκι

Ην. Βασίλειο: Το μυστήριο με τους τάφους Ναϊτών Ιπποτών σε ένα ξεχασμένο εκκλησάκι

Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις του είδους στο Ηνωμένο Βασίλειο

Μια από τις πιο σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις στο Ην. Βασίλειο έκανε ο ιστορικός Edward Spencer Dyas, βρίσκοντας οκτώ τάφους σημαντικών μελών του θρυλικού Τάγματος των Ναϊτών, στην εκκλησία της Αγίας Μαρίας στο Ένβιλ του Στάφορντσαϊρ.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ναϊτες Ιππότες ιδρύθηκαν μετά τη Α΄ Σταυροφορία, το 1118, με σκοπό να βοηθήσουν το χριστιανικό νεοϊδρυθέν Βασίλειο της Ιερουσαλήμ να διατηρηθεί ενάντια στους μουσουλμάνους και να εξασφαλίσουν την ασφαλή και ελεύθερη προσέλευση μεγάλου αριθμού των Ευρωπαίων προσκυνητών που συνέρρεαν στην Ιερουσαλήμ, μετά τη κατάκτησή της από τους Σταυροφόρους.

Το μεσαιωνικό τάγμα, όμως, είχε παρακλάδια σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο ιστορικός Dyas «υπάρχει ένα μυστήριο για το γιατί ένας Ευρωπαίος Ναΐτης να είναι θαμμένος στο Enville και γιατί ήταν κρυφά εκεί τόσοι εξέχοντες ιππότες ».

Ο Dyas έλαβε την άδεια να κοιτάξει μέσα στην κρύπτη κάτω από την εκκλησία για περαιτέρω ενδείξεις σχετικά με την προέλευσή της από τους Ναΐτες (Πηγή: Cordelia Noble/Swins)

Το βιτρό που δίνει πληροφορίες

Το μυστήριο ίσως αρχίζει και λύνεται ξεκινώντας από τα όμορφα… βιτρό της εκκλησίας.

Στα βιτρό της εκκλησίας απεικονίζονται μια σειρά από οικόσημα, συμπεριλαμβανομένου ενός που ανήκε στον Hugh Mortimer του Chelmarsh, ο οποίος παντρεύτηκε την εγγονή του William Marshal, του 1ου κόμη του Pembroke. Πρόκειται για έναν εξαιρετικά σημαντικό πολεμιστή και διπλωμάτη της αγγλική ιστορίας που μάλιστα συνέταξε τη Μάγκνα Κάρτα.

Ο Marshal πέθανε σε ηλικία 73 ετών το 1219 και θάφτηκε στην Εκκλησία του Ναού του Λονδίνου. Ωστόσο, λίγο πριν πεθάνει πρόλαβε να εκπληρώσει τον όρκο που είχε δώσει στον βασιλιά Ερρίκο τον Νεότερο και να ασπαστεί το τάγμα των Ναϊτών Ιπποτών.

Η εκκλησία της Αγίας Μαρίας χτίστηκε στις αρχές του 12ου αιώνα την εποχή που οι Ναΐτες δημιουργούσαν τα Preceptories -ένα είδος μοναστηριού- στη Βρετανία. Όπως αναφέρει η Daily Mail, δεν υπάρχει καμία άλλη εξήγηση γιατί θα υπήρχαν τόσοι πολλοί τάφοι των Ναϊτών στη γραφική εκκλησία του χωριού, αν τα μέλη του τάγματος πιστεύεται ότι είχαν προσκολληθεί σε εκκλησίες αφιερωμένες στην Παναγία.

Κάθε ένας από τους τάφους που βρέθηκαν έχει σκαλισμένο πάνω έναν ναϊτικό σταυρό μέσα σε διπλούς κύκλους σε ένα τυπικό σχέδιο Ναΐτη. Ένας τάφος περιλαμβάνει επίσης έναν σταυρό σταυροφόρου, υποδηλώνοντας ότι ο ιππότης ήταν και Ναΐτης και Σταυροφόρος του στρατιωτικού τάγματος.

Στο κάτω μέρος του ίδιου τάφου υπάρχει επίσης ένας Σταυρός Ναΐτη -μια παραλλαγή του Σταυρού της Ιερουσαλήμ- που αποκαλύπτει ότι ο άγνωστος ιππότης ήταν κάποτε μέρος του Τάγματος των Ναϊτών στο Όρος του Ναού της Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με τον Βρετανό ιστορικό, πλέον η συγκεκριμένη εκκλησία θα μπορούσε να είναι μια από τις πιο σημαντικές εκκλησίες των Ναϊτών στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω των δεσμών της με τον μεγαλύτερο μεσαιωνικό ιππότη της Αγγλίας. «Πιστεύω ότι αυτές οι ανακαλύψεις κάνουν το ‘Ενβιλ μια από τις πιο σημαντικές εκκλησίες στη χώρα», είπε ο Dyas. «Αυτό οφείλεται στους στενούς δεσμούς της με τον Γουίλιαμ Μάρσαλ, ο οποίος θεωρείται από τους μεγαλύτερους πολεμιστές που δημιούργησε ποτέ η Αγγλία».

Χρηματοδότηση από τους… Ναϊτες

Η έρευνα τον Dyas τον οδήγησε να αποδείξει ότι η εκκλησία χτίστηκε από τον Ρότζερ ντε Μπέρμιγχαμ, έναν ιερέα του οποίου η οικογένεια είχε όλη τη γη Enville συμπεριλαμβανομένου του Μορφ, ενός μεσαιωνικού βασιλικού δάσους στο γειτονικό Shropshire.

«Αν και λείπουν τα αρχεία, είναι ξεκάθαρο ότι η οικογένεια ντε Μπέρμιγχαμ έχτισε την νορμανδική εκκλησία στο Enville, χρησιμοποιώντας χρηματοδότηση των Ναϊτών Ιπποτών», πρόσθεσε.

«Ο Ερρίκος ντε Μορφ, ο οποίος κατείχε γη που ανήκε στους ντε Μπέρμιγχαμ, πούλησε μέρος του Δάσους Μόρφ στους Ναΐτες εκείνη την εποχή, και οι ντε Μπέρμιγχαμ διόρισαν τον Ρότζερ ντε Μπέρμιγχαμ ως τον πρώτο ιερέα της εκκλησίας της Αγίας Μαρίας».

Αυτός είναι ο λόγος που ο κ. Dyas πιστεύει ότι η εκκλησία ήταν «υπό την προστασία των Ναϊτών».

Ως μέρος της έρευνάς του, ο ιστορικός έλαβε την άδεια να κοιτάξει μέσα στην κρύπτη κάτω από την εκκλησία για περαιτέρω ενδείξεις σχετικά με την προέλευσή της από τους Ναΐτες. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η κρύπτη δεν είχε ποτέ σκιαγραφηθεί ή φωτογραφηθεί στο παρελθόν, η επιθεώρηση δεν αποκάλυψε άλλα στοιχεία, πρόσθεσε ο κ. Dyas.

Με πληροφορίες από Daily Mail

Sports in

Σκάνδαλο: Δεν κλήθηκε σε απολογία ο Αλμέιδα για την επίθεση στην Τούμπα

Ο Ματίας Αλμέιδα επιτέθηκε και έπιασε από τον λαιμό άνθρωπο της ΥΑΒΑΧ μετά το τέλος του παιχνιδιού στην Τούμπα, παρόλα αυτά δεν κλήθηκε σε απολογία από τον αθλητικό δικαστή της Super League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024