Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μικ Τζάγκερ και Κιθ Ρίτσαρντς: 60 χρόνια αγάπης, μίσους και ναρκισσιστικών μαχών

Μικ Τζάγκερ και Κιθ Ρίτσαρντς: 60 χρόνια αγάπης, μίσους και ναρκισσιστικών μαχών

Στα απομνημονεύματά του «Life», ο Κιθ Ρίτσαρντς περιγράφει τη χειρότερη σύγκρουσή του με τον frontman των Rolling Stones, Μικ Τζάγκερ, ως «Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ήταν το 1986 και το συγκρότημα είχε μόλις τελειώσει το άλμπουμ Dirty Work. Ο Ρίτσαρντς ήθελε να ξεκινήσουν περιοδεία για να το επικοινωνήσουν στον κόσμο. Θα ήταν η πρώτη τους φορά στο δρόμο μετά από τέσσερα χρόνια.

Ο Κιθ πάθαινε στερητικό σύνδρομο μακριά από την κιθάρα του και δεν έβλεπε την ώρα να παίξει με το συγκρότημα. Αλλά τότε ένα γράμμα -ναι, ναι, όπως το διαβάζετε, ένα γράμμα- έφτασε από τον Μικ Τζάγκερ. Στο μήνυμα, είπε ότι προτιμούσε να συνεχίσει τη σόλο καριέρα του, την οποία είχε ξεκινήσει με το άλμπουμ του 1985, She’s the Boss. Ετοίμαζε ένα δεύτερο, το Primitive Cool, για την κυκλοφορία του το 1987.

Photo: Wikimedia Commons

Τότε ξέσπασε ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος

Αλλά δεν ήταν το τέλος. Κανένα μουσικό συγκρότημα στην ιστορία της ροκ δεν άντεξε όσο οι Rolling Stones. Το 2022 συμπληρώθηκαν 60 χρόνια από τότε που σχηματίστηκαν το 1962. Η ομάδα έχει διασπαστεί πολλές φορές, αλλά έχει γίνει ανθεκτική. Και για τα 60 χρόνια έκαναν μία ακόμα ευρωπαϊκή περιοδεία.

Αν και τα χρήματα είναι ένα καλό κίνητρο για να διατηρηθεί το συγκρότημα ενιαίο και ομοούσιο, οι λάτρεις του συγκροτήματος έχουν επιλέξει να πιστεύουν στον ρομαντισμό ως τον κύριο λόγο για τη μακροχρόνια σχέση του ντουέτου.

Δεν υπάρχει καλύτερη ιστορία για τον δεσμό του ζευγαριού από αυτή που ανακάλυψε ο ίδιος ο Ρίτσαρντς το 2010 σε ένα γράμμα που βρήκε ανάμεσα στα χαρτιά της θείας του Πατ. Ο Κιθ, σε ηλικία 18 ετών, είχε διηγηθεί, με λεπτομέρειες, στην αδελφή της μητέρας του την ακριβή στιγμή που άναψε η φλόγα των Rolling Stones. Η συνάντηση με τον Μικ Τζάγκερ σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό είναι γνωστή, αλλά το πάθος που κατακλύζει την ιστορία είναι αποκαλυπτικό.

Photo: Wikimedia Commons

Η αγάπη τους για τα μπλουζ, για τη μουσική

«Ξέρεις, ήμουν ενθουσιασμένος με τον Τσακ Μπέρι και νόμιζα ότι ήμουν ο μόνος τόσο ένθερμος θαυμαστής, αλλά ένα πρωί στο σταθμό Dartford, κι ενώ κρατούσα έναν δίσκο του Τσακ ανά χείρας, ένας τύπος που ήξερα από το δημοτικό σχολείο, από τα 7 μέχρι τα 11, ήρθε καταπάνω μου. Είχε κάθε δίσκο που έκανε ποτέ ο Τσακ Μπέρι και όλοι οι φίλοι του είχαν επίσης όλους τους δίσκους, ήταν όλοι οπαδοί του rhythm and blues, πραγματικά φανατικοί του R&B εννοώ (όχι αυτά τα χάλια της Ντίνα Σορ, του Μπρουκ Μπέντον).

»Μιλάμε για Τζίμι Ριντ, Μάντι Γουότερς, Τσακ, Χάλοϊν Γουλφ, Τζον Λι Χούκερ, όλοι οι bluesmen του Σικάγο πραγματικά θαυμάσιοι Τέλος πάντων, ο τύπος στο σταθμό, ονομαζόταν Μικ Τζάγκερ».

Αυτή είναι η δύναμη που ενώνει το ζευγάρι. Η αγάπη τους για τα μπλουζ, για τη μουσική.

Δείτε το βίντεο

Τι είχαν να μοιράσουν;

Αλλά ούτε καν η μελωδίες του Μάντι Γουότερς δεν μπορούσαν να αποτρέψουν τους δύο αυτούς τύπους από το να τσακώνονται, από καιρό σε καιρό. Η πιο επικίνδυνη στιγμή του Ρίτσαρντς συνέβη το 1977, όταν συνελήφθη από την καναδική αστυνομία στο Τορόντο με σημαντική ποσότητα ηρωίνης.

Ο Ρίτσαρντς έκανε χρήση για σχεδόν δέκα χρόνια. Στα μέσα της δεκαετίας του εβδομήντα, ήταν δύσκολο να βρισκόταν κανείς δίπλα του. Ήταν μονίμως αλλού.

Σε κάποιες πρωινές ηχογραφήσεις, δικαιολογούσε τον εαυτό του για να πάει στην τουαλέτα και να μείνει εκεί μέχρι τις 6 το απόγευμα. «Πρέπει να πω ότι κατά τη διάρκεια της συναυλίας στο Τορόντο, στην πραγματικότητα κατά τη διάρκεια όλων των συναυλιών, ο Mick με φρόντιζε με μεγάλη γλυκύτητα, χωρίς ποτέ να παραπονιέται. Έτρεχε τα πράγματα. Ο Μικ με φρόντιζε σαν αδελφός. Μέχρι που με έσωσε» σημειώνει στα απομνημονεύματά του ο Κιθ.

Photo: Wikimedia Commons

Ο Τζάγκερ πήρε τον έλεγχο

Ο Ρίτσαρντς δικάστηκε για κατοχή ναρκωτικών το 1978. Αντιμετώπιζε πιθανή ποινή φυλάκισης επτά ετών, αλλά καταδικάστηκε να πληρώσει πρόστιμο 25.000 δολαρίων, να συμμετάσχει σε πρόγραμμα αποκατάστασης και να πραγματοποιήσει δύο συναυλίες προς όφελος των τυφλών.

Ο Τζάγκερ σίγουρα δεν έχει συγχωρήσει ποτέ τον Ρίτσαρντς που έπρεπε να παίξει δωρεάν. Όταν ο κιθαρίστας άρχισε να αναδύεται από τη ομίχλη στη νηφαλιότητα, συνειδητοποίησε ότι είχε χάσει την επιρροή του στο συγκρότημα.

Όλος ο έλεγχος τώρα ανήκε στον Τζάγκερ. Και ήταν λογικό. Αν δεν είχε αναλάβει το τιμόνι, η κατηφόρα των οπιούχων του Ρίτσαρντς θα είχε βυθίσει τους Stones. Τα προβλήματα ξεκίνησαν μόλις ο κιθαρίστας ανέκτησε τη διαύγεια του μυαλού του. Ο τραγουδιστής ήταν υπεύθυνος και δεν ήταν πλέον πρόθυμος να δώσει το 50% στον Ρίτσαρντς.

Photo: Wikimedia Commons

«Λοιπόν, πώς γίνεται να είμαι ακόμα ερωτευμένος μαζί σου;»

Το άλμπουμ Emotional Rescue του 1980 κλείνει με μια όμορφη μπαλάντα που ονομάζεται All About You, ένα τραγούδι που ο Ρίτσαρντς τραγούδησε από καρδιάς.

Αφιερωμένος στον φίλο του εκείνες τις στιγμές σύγκρουσης, τραγούδησε: «Γιατί πρέπει να το περάσω μαζί σου;/ Αν η παράσταση πρέπει να συνεχιστεί/Αφήστε την να συνεχιστεί χωρίς εσένα/Τόσο άρρωστος και κουρασμένος που τριγυρνάει με σαν εσένα».

Τελειώνει με την πιο εγκάρδια ατάκα που έχει αφιερώσει ποτέ δημόσια ο Ρίτσαρντς στον Τζάγκερ: «Λοιπόν, πώς γίνεται να είμαι ακόμα ερωτευμένος μαζί σου;»

Μέχρι το 1981, οι δύο μουσικοί μετά βίας επικοινωνούσαν

Κυκλοφόρησαν το Tattoo You, ένα καλό άλμπουμ, χάρη στον ηχολήπτη τους, Κρις Κίμσεϊ, ο οποίος ανακάλυψε «πολύτιμους λίθους» ανάμεσα στις ηχογραφήσεις από την προηγούμενη δουλειά τους. Ο Τζάγκερ ηχογραφούσε το πρωί και ο Ρίτσαρντς το βράδυ.

Ποτέ δεν διασταυρώθηκαν τα μονοπάτια τους. Η περιοδεία του άλμπουμ ήταν μια μεγάλη επιτυχία, αλλά ο κιθαρίστας θυμάται περισσότερο τον Τζάγκερ να του λέει: «Σκάσε, άντε στο διάολο».

Παρόλα αυτά η σχέση μεταξύ των δύο μουσικών συνεχίστηκε, ακόμα και με διαλλείματα. Το 1983, ακόμη και όταν η χημεία είχε ξεθωριάσει, ο Ρίτσαρντς παντρεύτηκε την Πάτι Χάνσεν, τη σημερινή σύζυγό του, και ο Μικ ήταν ο κουμπάρος του.

Photo: Wikimedia Commons

Ο Τζάγκερ και η παραίσθηση μεγαλείου

Περίπου εκείνη την εποχή, οι υποστηρικτές του Κιθ άρχισαν να αποκαλούν τον Τζάγκερ «Η Μεγαλειότητά της», μεταξύ άλλων. Ο Ρίτσαρντς είχε μια έξυπνη ιδέα. Ανακάλυψε μια Αγγλίδα συγγραφέα ρομαντικών μυθιστορημάτων, την Μπρέντα Τζάγκερ, σε μια βιβλιοθήκη.

Από τότε η Μπρέντα έγινε νοητά η αντικαταστάτρια του Μικ, ώστε να μπορούν να προσβάλλουν τον τραγουδιστή στο πρόσωπό του χωρίς να το καταλαβαίνει: «Αυτή η σκύλα Μπρέντα».

Ο Τζάγκερ υπέθετε ότι μιλούσαν για κάποιον άλλο.

Σε εκείνο το σημείο, οι Stones είχαν μια 20ετή καριέρα πίσω τους. Είχαν αφήσει πίσω τους τις βραδιές που έπαιζαν Τσακ Μπέρι για κοινό 100 ατόμων. Με τα χρόνια είχαν γίνει η μεγαλύτερη μπάντα στο ροκ εν ρολ, με έσοδα που έφταναν στην στρατόσφαιρα, τεράστια διασημότητα, αντικρουόμενα συμφέροντα, φουσκωμένα εγώ και τη φθορά του να είναι ο ένας γύρω από τον άλλο όλη την ώρα.

Οι συνομήλικοί τους, οι Beatles, διήρκεσαν μόνο δέκα χρόνια και επίσης το έληξαν με δυσάρεστους όρους. Όπως ήταν λογικό, μετά από δύο δεκαετίες, οι Stones αντιμετώπιζαν επιτέλους τη μεγαλύτερη κρίση τους.

Photo: Wikimedia Commons

Η κρίση των 46 ετών

Με την κήρυξη του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Τζάγκερ έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό Rolling Stone για να προωθήσει το δεύτερο σόλο άλμπουμ του, Primitive Cool. «Είχαμε πολλά σκαμπανεβάσματα και αυτή είναι μια από τις κακές στιγμές. Λατρεύω τους Stones, νομίζω ότι αυτό που έχουμε κάνει είναι υπέροχο, αλλά πιστεύω επίσης ότι έχει γίνει ό,τι ήταν να γίνει. Στην ηλικία μου [ήταν 46 ετών τη στιγμή της συνέντευξης] και μετά από όλα αυτά τα χρόνια πρέπει να κάνω κάτι άλλο στη ζωή μου. Νιώθω ότι έχω το δικαίωμα να το κάνω».

Αυτή η δήλωση είναι ό,τι πιο κοντινό σε διάλυση του γκρουπ έχει ειπωθεί. Τα σόλο άλμπουμ του Τζάγκερ περιλαμβάνουν ροκ, αλλά και κάπως τεχνητά τραγούδια που προσπάθησαν να αξιοποιήσουν τη χορευτική μουσική της δεκαετίας του 1980. Απηυδισμένος με την αδιαφορία του Τζάγκερ για το συγκρότημα, ο Ρίτσαρντς κυκλοφόρησε το πρώτο του σόλο άλμπουμ, Talk Is Cheap, το 1988, το οποίο ήταν πιο δημοφιλές στους οπαδούς των Stones από το άλμπουμ του Τζάγκερ.

Photo: Wikimedia Commons

Η σόλο καριέρα τους δεν απογειώθηκε ποτέ

Ο Ρίτσαρντς εμφανίστηκε στην Ισπανία το 1992 σε χώρους με λίγο πάνω από 1.000 άτομα. Δεν έμοιαζε καθόλου με το κοινό των Stones, αν και, από την άλλη πλευρά, ήταν χαρά αρκετών να απολαύσουν τον μουσικό σε ένα πιο οικείο περιβάλλον, χωρίς γιγαντιαία βίντεο ή το τσίρκο του σταδίου.

Όμως ήρθε η ώρα για το δίδυμο να επανέλθει, να θεραπεύσει τη ζημιά και να επιστρέψει στα sold out στάδια. Αυτό ήξεραν να κάνουν, άλλωστε.

Οι δυο τους κατάπιαν την περηφάνια τους σε μια γουλιά. Το 1989 επανενώθηκαν για την ηχογράφηση ενός νέου άλμπουμ, Steel Wheels, και την ίδια χρονιά πήγαν σε περιοδεία, την πρώτη μετά από επτά χρόνια.

Ο Κιθ περιέγραφε την τότε σχέση τους στο Life: «Ο Μικ και εγώ μπορεί να μην είμαστε φίλοι – πάρα πολύ φθορά, αυτό φταίει – αλλά είμαστε οι πιο στενοί αδελφοί και μας ενώνει μια επικοινωνία που δεν μπορεί να κοπεί. Πώς μπορεί κανείς να περιγράψει μια σχέση που πηγαίνει τόσο πίσω στον χρόνο; Οι καλύτεροι φίλοι είναι οι καλύτεροι φίλοι. Αλλά τα αδέρφια πολεμούν, ενίοτε».

Οι Stones της δεκαετίας του εξήντα και του εβδομήντα δεν θα επιστρέψουν ποτέ. Αλλά οι 78χρονοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι είναι πολύ μεγάλοι για ναρκισσιστικές μάχες. Και πλέον, μπορεί ακόμα και να ανταλλάσσουν μερικά ειλικρινή χαμόγελα.

Ο Μικ Τζάγκερ είναι σήμερα 80 ετών και ο Κιθ Ρίτσαρντς είναι 79. Δείτε τον δεύτερο να εύχεται στον πρώτο «χρόνια πολλά»

*Με στοιχεία από elpais.com

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024