Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η «γοητεία» του φασισμού: Γιατί όλο και περισσότερες μειονότητες δελεάζονται από την ακροδεξιά;

Η «γοητεία» του φασισμού: Γιατί όλο και περισσότερες μειονότητες δελεάζονται από την ακροδεξιά;

Γιατί οι μετανάστες εντάσσονται σε εξτρεμιστικές ομάδες - Τι απαντούν οι ειδικοί

Ποιο ήταν το κίνητρο πίσω από τη μαζική δολοφονία οκτώ ατόμων από έναν άνδρα από το Τέξας σε ένα εμπορικό κέντρο κοντά στο Ντάλας;

Ερευνητές σε συνεργασία με την Anti-Defamation League πιστεύουν ότι έχουν αποκαλύψει αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι οποίες ευθύνονται για την εκτόξευση της λευκής υπεροχής, καθώς και της μισογυνίστικης και αντισημιτικής ρητορικής.

Οι ειδικοί λένε ότι η ρητορική μίσους του δράστη του μακελειού εντάσσεται σε ένα μοτίβο που εντοπίζεται όλο και πιο συχνά σε άντρες που είναι μέλη μειονοτήτων και φαίνεται να έχουν μια τάση προς την ακροδεξιά.

Σε αυτή την κατηγορία φαίνεται να συμπεριλαμβάνεται και ο Mauricio Garcia, ο δράστης της μαζικής επίθεσης στο Τέξας, ο οποίος παρά το γεγονός ότι ήταν μετανάστης από το Μεξικό είχε στο σώμα του ναζιστικά τατουάζ όπως ο αγκυλωτός σταυρός και το σήμα της SS.

Από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ όλο και περισσότεροι μετανάστες άνδρες ανέλαβαν ηγετικούς ρόλους σε ακροδεξιές ομάδες και πολιτοφυλακές και συμμετείχαν, και σε ορισμένες περιπτώσεις, ήταν επικεφαλής σε βίαιες διαδηλώσεις, κυρίως κατά τη διάρκεια της εξέγερσης της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Για τους λατινικής καταγωγής, όπως ο Γκαρσία, που αυτοπροσδιοριζόταν ως Ισπανός, η γοητεία μιας ακροδεξιάς πολιτικής προέρχεται από ένα περίπλοκο και αντιφατικό κοκτέιλ παραπληροφόρησης εντός των κοινοτήτων των Λατίων, την παρουσία αυταρχικών επιρροών από τις χώρες καταγωγής τους και την κυριαρχία σε βάρος ανθρώπων, και όχι τόσο στο χρώμα του δέρματος.

Η Anti-Defamation League βρήκε αναρτήσεις στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Γκαρσία με νεοναζιστικά τατουάζ και μισογυνίστικη γλώσσα, συμπεριλαμβανομένων εκφράσεων που χρησιμοποιούν οι «incels».

«Μέρος αυτού που βλέπουμε –όχι μόνο στις ομάδες πολιτοφυλακής, αλλά παντού, συμπεριλαμβανομένης της σαφούς έξαρσης των έγχρωμων που ψηφίζουν το Ρεπουμπλικανικό κόμμα– είναι ότι δεν υπάρχει απαραίτητη σύνδεση μεταξύ της φυλετικής ταυτότητας και των πεποιθήσεών τους», εξηγεί στον Guardian ο Daniel HoSang ο καθηγητής εθνότητας, φυλής και μετανάστευσης και αμερικανικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Yale.

Η «πολυφυλετική ακροδεξιά»

Ο Γκαρσία, ο οποίος έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά, φορούσε ένα patch στο στήθος του που έγραφε «RWDS», που σημαίνει «Δεξιά Ομάδα Θανάτου», ένα δημοφιλές μότο μεταξύ των ακροδεξιών, εξτρεμιστικών ομάδων και παραστρατιωτικών ομάδων της Νότιας Αμερικής κατά των κομμουνιστών και των εχθρών τους στην πολιτική αριστερά από τη δεκαετία του 1970.

Η Anti-Defamation League βρήκε αναρτήσεις στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Γκαρσία με νεοναζιστικά τατουάζ και μισογυνική γλώσσα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούν οι « incels », μια υποκουλτούρα ανδρών που κατηγορούν τις γυναίκες και την κοινωνία για την αδυναμία τους να δημιουργήσουν ρομαντικές σχέσεις, ένα φαινόμενο που Η ομοσπονδιακή επιβολή του νόμου βλέπει ως αυξανόμενη απειλή που θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε βία, συχνά κατά των γυναικών.

«Η ίδια η λευκή υπεροχή δεν αφορά μόνο τη συμμετοχή, το ποιος είναι και ποιος δεν είναι λευκός», λέει ο HoSang, συν-συγγραφέας του βιβλίου του 2019 Producers, Parasites, Patriots: Race and the New Right-Wing Politics of Precarity . «Έρχεται με μια πολιτική και ιδεολογία διχασμού… Έχει να κάνει με τις πεποιθήσεις για το έθνος και για το ρόλο της βίας στην επιβολή αυτής της ιεραρχίας».

Σε αντίθεση με τους white supremacists που ξεσηκώθηκαν στο Σάρλοτσβιλ το 2017, οι μετανάστες άντρες που προσελκύονται από τις ιδεολογίες αυτές πιστεύουν λιγότερο σε ένα «λευκό» και περισσότερο ότι στο ότι το κράτος τους έχει απογοητεύσει στο παρελθόν και ότι θα χρειαστεί βία για να επαναφέρουν στα πράγματα στη «σωστή σειρά». Οι ερευνητές έχουν περιγράψει τη σύνδεσή τους με αυτούς τους εξτρεμιστές ως «πολυφυλετική ακροδεξιά».

Σύμφωνα με την Cristina Beltrán, αναπληρώτρια καθηγήτρια που μελετά τη φυλή και τα δικαιώματα στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, υπάρχει ακόμα ένας λόγος που οι άντρες θέλουν να νιώσουν μέρος τέτοιων ομάδων. Και αυτός είναι η «κυριαρχία» που συνδέεται με την αμερικανική ιστορία και την υποταγή άλλων ομάδων όπως οι γυναίκες.

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024