Γιώργος Βαλέτας: Μια ζωή αφιερωμένη στη μελέτη της νεοελληνικής λογοτεχνίας
Ο Γιώργος Βαλέτας, φιλόλογος, κριτικός και ιστορικός της νεοελληνικής λογοτεχνίας, έφυγε από τη ζωή στις 21 Απριλίου 1989
Στις 21 Απριλίου 1989 έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 82 ετών, ο Γιώργος Βαλέτας, φιλόλογος, κριτικός και ιστορικός της νεοελληνικής λογοτεχνίας.
Ο γεννημένος στην Άργενο της Λέσβου Βαλέτας δίδαξε ως καθηγητής σε διάφορα γυμνάσια της πατρίδας του και της Αθήνας.
Διετέλεσε τμηματάρχης στη Διεύθυνση Γραμμάτων και Καλών Τεχνών του υπουργείου Παιδείας.
Ο Βαλέτας εντρύφησε στη μελέτη του συγγραφικού έργου των Παπαδιαμάντη (βραβεύτηκε μάλιστα από την Ακαδημία Αθηνών για την ογκώδη μελέτη του αναφορικά με τη ζωή και το έργο του μεγάλου λογοτέχνη), Πολυλά, Γρυπάρη, Εφταλιώτη, Πορφύρα, Κρυστάλλη, Κοραή, Νιρβάνα, Πολέμη, Καρκαβίτσα κ.ά.
Συνεργάστηκε ως κριτικός σε περιοδικά και εφημερίδες, δημοσίευσε φιλολογικές, ιστορικές και βιβλιογραφικές μελέτες, συντέλεσε δε με τις έρευνες και τις βιβλιογραφικές εργασίες του στην ανάπτυξη και την οργάνωση των νεοελληνικών σπουδών.

Μεταξύ άλλων, υπήρξε ιδρυτής τριών εκδοτικών σειρών, της «Λεσβιακής Βιβλιοθήκης», των «Μνημείων της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» και της «Νεοελληνικής Βιβλιοθήκης», που περιλαμβάνουν πληθώρα συγγραφικών έργων της μεταβυζαντινής και νεοελληνικής λογοτεχνίας.
Επίσης, συνέγραψε επίτομη «Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» και εξέδωσε τρίτομη «Ανθολογία της Δημοτικής Πεζογραφίας», καθώς και το λογοτεχνικό περιοδικό «Αιολικά Γράμματα».
Το 1974 ο Βαλέτας πρωτοστάτησε στη μεταφορά των οστών του Αργύρη Εφταλιώτη από την Αντίμπ (Αντίπολη) της Γαλλίας στο ξωκλήσι των Αγίων Αναργύρων στην Ευθαλού της Λέσβου, εκπληρώνοντας την επιθυμία του συγγραφέα.
*Στην κεντρική φωτογραφία του παρόντος άρθρου, ο Γιώργος Βαλέτας σε σκίτσο του εικαστικού καλλιτέχνη Αντώνη Πρωτοπάτση (πηγή: rizospastis.gr).
- Σκάνδαλο υποκλοπών: Νέα αίτηση ανάσυρσης της δικογραφίας κατέθεσε ο Κεσσές στον Άρειο Πάγο
- Ιράν: Νομοσχέδιο για την «ασφάλεια και την ανάπτυξη του Ορμούζ» κατατέθηκε στο κοινοβούλιο
- Markos by Night: Έρχεται το Σάββατο με την κωμωδία «10 Χρόνια Γάμου»
- ΣΥΡΙΖΑ για Ντίλιαν: Ένα ακόμα τεκμήριο ενοχής της κυβέρνησης και του Μητσοτάκη στη δυσώδη υπόθεση των υποκλοπών
- Βουλή: Άρση ασυλίας Κωνσταντοπούλου- Σαλμά εισηγείται η επιτροπή δεοντολογίας
- «Πολιτιστική και πολιτική» η επιστροφή της Μαρία Γκρατσία Κιούρι στη Ρώμη για τον οίκο Fendi
- Ο Μαραντόνα, η Αγγλία και οι… μύθοι: Η ιστορία πίσω από τη «μπλε» φανέλα της Αργεντινής το ’86 που… επιστρέφει (vids, pics)
- Πειραιάς: Από αναθυμιάσεις ο θάνατος του νεαρού ζευγαριού που βρέθηκε σε αυτοκίνητο μέσα σε γκαράζ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/usukhbayar-gankhuyag-m_MdXo-axyg-unsplash-315x220.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442