Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γιώργος Βαλέτας: Μια ζωή αφιερωμένη στη μελέτη της νεοελληνικής λογοτεχνίας

Γιώργος Βαλέτας: Μια ζωή αφιερωμένη στη μελέτη της νεοελληνικής λογοτεχνίας

Ο Γιώργος Βαλέτας, φιλόλογος, κριτικός και ιστορικός της νεοελληνικής λογοτεχνίας, έφυγε από τη ζωή στις 21 Απριλίου 1989

Στις 21 Απριλίου 1989 έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 82 ετών, ο Γιώργος Βαλέτας, φιλόλογος, κριτικός και ιστορικός της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Ο γεννημένος στην Άργενο της Λέσβου Βαλέτας δίδαξε ως καθηγητής σε διάφορα γυμνάσια της πατρίδας του και της Αθήνας.

Διετέλεσε τμηματάρχης στη Διεύθυνση Γραμμάτων και Καλών Τεχνών του υπουργείου Παιδείας.

Ο Βαλέτας εντρύφησε στη μελέτη του συγγραφικού έργου των Παπαδιαμάντη (βραβεύτηκε μάλιστα από την Ακαδημία Αθηνών για την ογκώδη μελέτη του αναφορικά με τη ζωή και το έργο του μεγάλου λογοτέχνη), Πολυλά, Γρυπάρη, Εφταλιώτη, Πορφύρα, Κρυστάλλη, Κοραή, Νιρβάνα, Πολέμη, Καρκαβίτσα κ.ά.

Συνεργάστηκε ως κριτικός σε περιοδικά και εφημερίδες, δημοσίευσε φιλολογικές, ιστορικές και βιβλιογραφικές μελέτες, συντέλεσε δε με τις έρευνες και τις βιβλιογραφικές εργασίες του στην ανάπτυξη και την οργάνωση των νεοελληνικών σπουδών.


Μεταξύ άλλων, υπήρξε ιδρυτής τριών εκδοτικών σειρών, της «Λεσβιακής Βιβλιοθήκης», των «Μνημείων της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» και της «Νεοελληνικής Βιβλιοθήκης», που περιλαμβάνουν πληθώρα συγγραφικών έργων της μεταβυζαντινής και νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Επίσης, συνέγραψε επίτομη «Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» και εξέδωσε τρίτομη «Ανθολογία της Δημοτικής Πεζογραφίας», καθώς και το λογοτεχνικό περιοδικό «Αιολικά Γράμματα».

Το 1974 ο Βαλέτας πρωτοστάτησε στη μεταφορά των οστών του Αργύρη Εφταλιώτη από την Αντίμπ (Αντίπολη) της Γαλλίας στο ξωκλήσι των Αγίων Αναργύρων στην Ευθαλού της Λέσβου, εκπληρώνοντας την επιθυμία του συγγραφέα.

*Στην κεντρική φωτογραφία του παρόντος άρθρου, ο Γιώργος Βαλέτας σε σκίτσο του εικαστικού καλλιτέχνη Αντώνη Πρωτοπάτση (πηγή: rizospastis.gr).

Sports in

Μια βραδιά που την άξιζαν ο γίγαντας κόσμος του Ολυμπιακού και ο Βαγγέλης Μαρινάκης

Η βραδιά στο «Βίλα Παρκ» και η μεγάλη νίκη επί της Άστον Βίλα, είναι ο ορισμός της ευτυχίας για τον κόσμο του Ολυμπιακού και τον πρόεδρό του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024