Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οι τρεις συνήθειες που θα σε κάνουν ψυχικά δυνατό

Οι τρεις συνήθειες που θα σε κάνουν ψυχικά δυνατό

Εξέφρασε με ειλικρίνεια τα συναισθήματά σου και δεν θα το μετανιώσεις!

«Η ψυχική δύναμη είναι η ικανότητα να ελέγχεις το μυαλό σου αντί να ελέγχεσαι από αυτό», τονίζει ο ψυχοθεραπευτής Nick Wignall.

Σε άρθρο του στο medium.com, ο ιδρυτής του «The Friendly Mind», ενός εβδομαδιαίου newsletter που παρέχει συμβουλές ευζωίας, για καλύτερη συναισθηματική και ψυχική υγεία, μοιράζεται τρεις συνήθειες, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική σου δύναμη και τη συναισθηματική σου ανθεκτικότητα.

Ο ίδιος αναφέρει ότι «αν θέλεις να είσαι συναισθηματικά ανθεκτικός, πρέπει να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να είναι και ψυχικά δυνατός». Έτσι, όπως τονίζει, διαχειρίζεσαι καλύτερα τις αντιδράσεις σου, τον θυμό σου, μειώνεις το άγχος σου και σπας τον κύκλο της χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Ποιες είναι λοιπόν αυτές οι τρεις συνήθειες;

Να είσαι ειλικρινής για το πώς αισθάνεσαι 

Να απαντάς με ειλικρίνεια όταν σε ρωτάνε «Πώς είσαι;» ή «Τι κάνεις;» και όχι απλά «καλά», όπως κάνει το 99,9% των ανθρώπων που δέχεται αυτή την ερώτηση.

Ενώ δεν είσαι καλά στην πραγματικότητα και νιώθεις θλίψη, οργή, φόβο, απογοήτευση, δεν το παραδέχεσαι και «κρύβεσαι» πίσω από τις λέξεις.

«Δεν χρειάζεται να αναλύσεις, αν δεν το θέλεις, τι σου συμβαίνει στον συνάδελφο που σε ρωτά “τι κάνεις;” το πρωί, αφού έχετε ανταλλάξει καλημέρα. Μπορείς όμως να του πεις “δεν είμαι και στα καλύτερα μου, είχα έναν έντονο τσακωμό χθες το βράδυ και ακόμα σκέφτομαι όσα έγιναν και ειπώθηκαν. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι ο χώρος ή στιγμή για να το συζητήσουμε, αλλά σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον”», εξηγεί ο Wignall.

Και προσθέτει: «Κρύβοντας το αρνητικό συναίσθημα που νιώθεις στην προσπάθειά σου να ξεφύγεις και να μην το βιώσεις, στέλνεις μήνυμα στον εγκέφαλο ότι τα οδυνηρά συναισθήματα είναι κάτι που πρέπει να φοβάσαι με αποτέλεσμα να γίνεσαι συναισθηματικά εύθραυστος».

«Από την άλλη, όταν αναγνωρίζεις το συναίσθημά σου με ειλικρίνεια, όσο αρνητικό, δύσκολο και επώδυνο κι αν είναι, τόσο στους γύρω σου, όσο και στον ίδιο σου τον εαυτό, χτίζεις λιθαράκι-λιθαράκι την ψυχική δύναμη και τη συναισθηματική σου ανθεκτικότητα με την πάροδο του χρόνου», συμπληρώνει.

Πες «όχι» στα περιττά ταξίδια στο χρόνο

«Η πλειονότητα του συναισθηματικού πόνου που βιώνεις είναι άμεσο αποτέλεσμα του υπερβολικού “mental time travel”», γράφει ο Wignall. Πρόκειται για τα ταξίδια που κάνεις με το μυαλό σου στον χρόνο, όταν ανασύρεις καταστάσεις του παρελθόντος ή προσπαθείς να σχεδιάσεις τι θα έκανες στο μέλλον αν συνέβαινε κάτι συγκεκριμένο.

Ένα ταξίδι στο χρόνο είναι φυσιολογικό όταν σε κάνει να γίνεσαι καλύτερος ή να προλαμβάνεις κακοτοπιές αλλά όχι όταν μένεις προσκολλημένος στο παρελθόν.

Αν τα βράδια αδυνατείς να κοιμηθείς γιατί σκέφτεσαι πώς θα έπρεπε να είχες συμπεριφερθεί σε κάποιο συμβάν πριν κάτι χρόνια, μάντεψε… Ήρθε η ώρα να «ταξιδέψεις» στο τώρα.

Διέκρινε τις επιθυμίες σου από τις αξίες

Αν πράγματι θες να ενδυναμωθείς ψυχικά και συναισθηματικά προσπάθησε να αντισταθείς σε παρορμήσεις που δεν έχουν τίποτα να σου προσφέρουν στην πραγματικότητα.

«Πολύ συχνά, οι καλύτερες προθέσεις μας σαμποτάρονται από το ίδιο μας το μυαλό με τη μορφή παρορμητικών αντιδράσεων, πόθων, φόβων», τονίζει ο Wignall.

«Ο λάθος τρόπος είναι να λες στον εαυτό σου “μην φας γλυκό”, όταν έχεις τη στιγμιαία παρόρμηση να το κάνεις. Ο σωστός τρόπος για να αντισταθείς σε ανθυγιεινές παρορμήσεις είναι να εστιάσεις στις αξίες σου. Εν προκειμένω, στο ότι έχει σημασία για σένα να χάσεις τα περιττά κιλά που θέλεις και να υιοθετήσεις ένα υγιεινό lifestyle», καταλήγει.

Sports in

Ο άθλος του Ολυμπιακού και το απίστευτο 10/11 της Άστον Βίλα! (pic)

Η πιο ακριβή ενδεκάδα των ημιτελικών του Europa Conference League αποδεικνύει γιατί το «διπλό» που πέτυχε ο Ολυμπιακός στο Μπέρμιγχαμ είναι ένας πραγματικός ποδοσφαιρικός άθλος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024