Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εξωτικός Τζο… καλεί Ντόναλντ Τραμπ

Εξωτικός Τζο… καλεί Ντόναλντ Τραμπ

Ο κατάδικος «βασιλιάς των τίγρεων» διεκδικεί την προεδρία των ΗΠΑ από τη φυλακή. Πόσο πιθανό είναι τώρα αυτό το ενδεχόμενο για τον Ντόναλντ Τραμπ;

«Πρώην πρόεδρε Ντόναλντ Τραμπ, τώρα που σου απαγγέλθηκαν κατηγορίες: “Καλωσόρισες στο πάρτι!»», έγραψε στο Instagram ο λεγόμενος «Εξωτικός Τζο», κατά κόσμον Τζόζεφ Άλεν Μαλντονάντο.

Πρόκειται για έναν σελέμπριτι επιχειρηματία-κατάδικο, που ανακοίνωσε προ ημερών υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ μέσα από το κελί της φυλακής του στην Ατλάντα.

«Τώρα θα με βοηθήσεις να φτιάξουμε αυτό το χάλι», προσέθεσε απευθυνόμενος στην Τραμπ, χρησιμοποιώντας το hashtag #fixthisshit.

Προς το παρόν ο πρώην πρόεδρος -ο πρώτος στα αμερικανικά χρονικά στον οποίο ασκείται δίωξη- είναι ελεύθερος, χωρίς εγγύηση. Όμως αυτό μπορεί να αλλάξει σε περίπτωση καταδίκης του πριν ή αφότου στηθούν οι κάλπες των επόμενων προεδρικών εκλογών.

Μοιραία, το προεκλογικό σκηνικό στις ΗΠΑ δείχνει ήδη χαώδες.

Καθώς συνεχίζει να διεκδικεί το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών με αξιώσεις, ο 76χρονος Ντόναλντ Τραμπ κάνει πια «σημαία» του τις 34 κατηγορίες σε βάρος τους, καταγγέλλοντας «πολιτική δίωξη» και «εκλογική παρέμβαση στο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία».

Ο 80χρονος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποφεύγει κάθε σχόλιο για το θέμα, ενόσω έχει αφήσει να αιωρείται ως ερώτημα μια νέα υποψηφιότητά του για τον Λευκό Οίκο.

Μέσα στο σκηνικό της πόλωσης βρίσκουν ευκαιρία εν τω μεταξύ διάφοροι τυχάρπαστοι τύποι, σαν τον «Εξωτικό Τζο», να στρέψουν για λίγο πάνω τους τους προβολείς.

Η ιδιάζουσα περίπτωση του κατάδικου-προεδρικού υποψηφίου ωστόσο προβάλλεται τώρα από πολλούς ως μια οιονεί πρόγευση των όσων θα μπορούσαν να συμβούν τους επόμενους μήνες στις ΗΠΑ.

Αυτό, φυσικά, εάν και εφόσον ο Ντόναλντ Τραμπ καταλήξει στη φυλακή, είτε για την υπόθεση για την οποία πλέον διώκεται στο Μανχάταν, είτε για κάποια ή για κάποιες από τις πλείστες όσες ανοιχτές νομικές υποθέσεις του.

Προτρέχοντας, κάποιοι μάλιστα βλέπουν αμυδρά ήδη κάποιες εν δυνάμει επικοινωνιακού τύπου ομοιότητες μεταξύ των δύο αμφιλεγόμενων, εκκεντρικών προσωπικοτήτων.

O «βασιλιάς των τίγρεων» στο «κλουβί»

«Είναι συνταγματικό μου δικαίωμα» να θέσω προεδρική υποψηφιότητα, «δεν έχει σημασία τι πιστεύει ο κόσμος», είπε τις προάλλες ο «Εξωτικός Τζο» μιλώντας από τη φυλακή στο υπερσυντηρητικό δίκτυο Fox News.

«Κάποιος πρέπει να αρχίσει να θέτει ερωτήματα» για αυτή τη χώρα, είπε.

Δεν δείχνει να τον ενοχλεί το γεγονός ότι δεν τον στηρίζει κανένα κόμμα.

Το είχε ξανακάνει άλλωστε ως ανεξάρτητος προεδρικός υποψήφιος το 2016, λαμβάνοντας 962 ψήφους υπό το -παραλλαγμένο τραμπικό- σύνθημα «Κάντε Ξανά Εξωτική την Αμερική».

Γνωστός και ως «βασιλιάς των τίγρεων», o «Εξωτικός Τζο» καταδικάστηκε το 2019 σε 22 χρόνια κάθειρξη για συνωμοσία με στόχο τη δολοφονία επί πληρωμή μιας φιλόζωης ακτιβίστριας, της Κάρολ Μπάσκιν, καθώς και για παραβίαση πλείστων όσων νόμων για την προστασία των ζώων.

Είχε ζητήσει από τον τότε πρόεδρο Τραμπ -του οποίου φέρεται να είναι θαυμαστής– να του απονείμει χάρη, χωρίς τελικά να το πετύχει.

Τώρα ο «Εξωτικός Τζο» δείχνει να αντιγράφει ως προεδρικός υποψήφιος -αν και χωρίς καμία τύχη- θέσεις και λίγο από το ρητορικό στιλ του υπόδικου πρώην προέδρου, προσαρμόζοντάς το στα δικά του δεδομένα.

Είπε στο Fox News ότι πρέπει να περιοριστεί ο ρόλος των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή και να σταματήσει η αμερικανική εξωτερική βοήθεια σε άλλες χώρες «για τους πολέμους τους, για τα χάλια τους».

«Τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν στη χώρα μας, στο πολιτικό μας σύστημα, στο υπουργείο Δικαιοσύνης, στο σωφρονιστικό μας σύστημα», συμπλήρωσε, επιμένοντας ότι καταδικάστηκε αδίκως.

«Αφήστε λοιπόν στην άκρη ότι είμαι γκέι, ότι είμαι στη φυλακή προς το παρόν, ότι έκανα χρήση ναρκωτικών στο παρελθόν, ότι είχα περισσότερους από έναν γκόμενους ταυτόχρονα και ότι η Κάρολ με μισεί», γράφει ο κατάδικος-προεδρικός υποψήφιος στην ιστότοπο της προεκλογικής εκστρατείας του.

«Όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με το αν μπορώ να γίνω η φωνή σας», υποστηρίζει.

«Ήρθε η ώρα να πάρουμε πίσω αυτή τη χώρα»…

Ο Τραμπ στα «κάγκελα»

Ακόμα κι αν οι πιθανότητες του κατάδικου «Εξωτικού Τζο» να κερδίσει το 2024 ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας, δεν ισχύει το ίδιο για τον Ντόναλντ Τραμπ, που παραμένει φαβορί στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών.

Ακόμη και μετά την απαγγελία των 34 κατηγοριών σε βάρος του από δικαστήριο του Μανχάταν, βάσει των οποίων ο πρώην και επίδοξος νυν πρόεδρος θα μπορούσε θεωρητικά να καταδικαστεί έως και σε 136 χρόνια φυλακή.

Αυτό εφόσον βέβαια αποδειχθεί σε όλες η ενοχή του. Ο ίδιος δηλώνει αθώος.

Το κατηγορητήριο των 16 σελίδων που ετοίμασε ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Άλβιν Μπραγκ, κάνει λόγο για παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων πρώτου βαθμού, προκειμένου να αποκρύψει «άλλα εγκλήματα» μέσω της καταβολής χρημάτων για την εξαγορά της σιωπής ατόμων (συμπεριλαμβανόμενων των 130.000 δολαρίων που έλαβε η πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς από τον πρώην δικηγόρου του Τραμπ, Μάικλ Κόεν).

Στόχος ήταν «να αποκρύψει επιζήμιες πληροφορίες και παράνομες δραστηριότητες από τους Αμερικανούς ψηφοφόρους πριν και μετά τις εκλογές του 2016», τόνισε σε συνέντευξή Τύπου ο Μπραγκ.

Όμως πόσο πιθανή είναι τελικά μια καταδίκη;

Ειδικοί εκτιμούν ότι η σύνδεση των κατηγοριών παραποίησης επιχειρηματικών αρχείων με τις ομοσπονδιακές εκλογές θα μπορούσε να αποδειχθεί ένας δύσκολος ελιγμός.

Νομικοί εμπειρογνώμονες ήδη αμφισβητούν αυτή τη νομική θεωρία πίσω από τις κατηγορίες κατά του Τραμπ.

Αυτή υπαγορεύει ότι υπάρχει ένα συνεπαγόμενο έγκλημα, που επιχειρήθηκε να αποκρυφτεί με την παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων, προκειμένου αυτή να θεωρηθεί πρώτου βαθμού και το αδίκημα να αναβαθμιστεί από πλημμέλημα σε κακούργημα.

Ωστόσο αυτό το συνεπαγόμενο έγκλημα δεν αναφέρεται στο κατηγορητήριο, προβληματίζοντας πλέον πολλούς για την εξέλιξη της δίκης.

Η πρόκληση τώρα θα είναι κατ’ αρχάς να γίνει δεκτή -και δη σε πολιτειακό επίπεδο- και έπειτα να αποδειχθεί η θεωρία ότι η εξαγορά σιωπής ήταν οργανωμένη, με στόχο να μην πληγεί η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ στις προεδρικές του 2016, που τελικά τον οδήγησε στον Λευκό Οίκο.

«Αχαρτογράφητα νερά»

Τούτων λεχθέντων, «οι πιθανότητες φυλάκισης του πρώην προέδρου είναι ελάχιστες έως μηδαμινές», σχολιάζουν νομικοί εμπειρογνώμονες στο Business Insider για τις κατηγορίες στο Μανχάταν.

Η κατηγορία της παραποίησης επιχειρηματικών αρχείων σε πρώτο βαθμό θεωρείται κακούργημα χαμηλού επιπέδου (E), που επισύρει τυπική ποινή φυλάκισης έως και τεσσάρων ετών στην Νέα Υόρκη.

Η πολιτειακή νομοθεσία προβλέπει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις τα δικαστήρια μπορούν να επιβάλουν εναλλακτική ποινή «ένα έτος ή λιγότερο» σε όσους παραβιάζουν πρώτη φορά το νόμο, λαμβάνοντας υπόψη «τη φύση και τις συνθήκες του εγκλήματος, το ιστορικό και τον χαρακτήρα του κατηγορουμένου».

Έτσι, ακόμη και εάν ο ο 76χρονος Τραμπ καταδικαστεί σε φυλάκιση, το μέγιστο που θα μπορούσε να εκτίει πραγματικά θα ήταν μερικοί μήνες, εκτιμά η νομικός Νταϊάνα Φλόρενς, με προϋπηρεσία 25 ετών στο γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν.

Ο πρώην εισαγγελέας του Μπρούκλιν, Άρθουρ Eΐνταλα, είναι πιο κατηγορηματικός.

«Αν και δεν μπορώ να το πω με απόλυτη βεβαιότητα», δήλωσε, «δεν βλέπω ούτε ένα σενάριο ο Ντόναλντ Τραμπ να περάσει λεπτό στη φυλακή» για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει στο Μανχάταν.

Η επόμενη ακρόαση ορίστηκε στις 4 Δεκεμβρίου.

Οι εισαγγελείς ζητούν η δίκη να αρχίσει τον επόμενο Ιανουάριο -λίγο πριν τις κρίσιμες προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών για την ανάδειξη προεδρικού υποψηφίου.

Η νομική ομάδα του Τραμπ ζητά η δίκη να μετατεθεί για την άνοιξη του 2024, λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

«Ο δρόμος είναι μακρύς από την απαγγελία κατηγοριών μέχρι την καταδίκη και την έφεση», παρατηρεί η πρώην ομοσπονδιακή εισαγγελέας Τζόις Βανς.

«Αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι κατηγορίες στο Μανχάταν είναι ασήμαντες, εγώ δεν το βλέπω έτσι», αναφέρει.

Αυτή θα μπορούσε άλλωστε να είναι ίσως μόνο η αρχή.

Υπάρχουν άλλες, πολύ σοβαρές υποθέσεις για τις οποίες ερευνάται ο Ντόναλντ Τραμπ, σε πολιτειακό και σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024