Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ντόναλντ Τραμπ: Ο Μάικλ Κοέν είναι ο δικηγόρος που έκαψε τον πρώην πρόεδρο

Ντόναλντ Τραμπ: Ο Μάικλ Κοέν είναι ο δικηγόρος που έκαψε τον πρώην πρόεδρο

Ο Μάικλ Κοέν αποτελεί τον κύριο πληροφοριοδότη που μέσα από τις καταθέσεις του χτίστηκε το κατηγορητήριο κατά του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ για άλλη μία φορά έσπασε ένα ρεκόρ. Έγινε ο πρώτος πρόεδρος στις ΗΠΑ που αντιμετωπίζει ποινικές κατηγορίες. Ρόλο «κλειδί» σε αυτό έπαιξε ο πρώην δικηγόρος και εξ απορρήτων του πρώην προέδρου, Μάικλ Κόεν.

Ως γνωστόν, ο Κόεν ήταν εκείνος που πλήρωσε την Ντάνιελς το 2016. Αφού ομολόγησε και εξέτισε την ποινή φυλάκισης του, συνεργάστηκε στην έρευνα από τα τέλη του 2018 και προσήλθε επανειλημμένα να καταθέσει ενώπιον του σώματος των ενόρκων.

Τι ανέφερε ο Κόεν  όταν έμαθε για το κατηγορητήριο

«Πιστεύω ότι ο Ντόναλντ αυτή τη στιγμή έχει μείνει «αποσβολωμένος»», δήλωσε ο Κόεν στο MSNBC, λίγα λεπτά αφότου τα μέσα ενημέρωσης άρχισαν να αναφέρουν το κατηγορητήριο. «Αυτός είναι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους του, ότι θα τον καλέσουν για το ποιος και τι είναι».

«Ό,τι έκανα, το έκανα υπό την καθοδήγηση, προς όφελος και σε συνεργασία με τον Ντόναλντ Τζ. Τραμπ» δήλωσε ο Κόεν την Πέμπτη .«Και έτσι, κατέληξα να αναγκαστώ να δηλώσω ένοχος. Μου απαγγέλθηκαν κατηγορίες, μου επιβλήθηκε πρόστιμο και τελικά καταδικάστηκα σε αρκετές από τις κατηγορίες που βαρύνουν τον Ντόναλντ. Αυτό που είναι καλό για έναν πρέπει να είναι καλό για όλους».

Πώς αντέδρασε ο Τραμπ στις κατηγορίες εναντίον του

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταφέρθηκε με σφοδρότητα εναντίον της ποινικής δίωξης που ασκήθηκε εις βάρος του από τη δικαιοσύνη της Νέας Υόρκης, την οποία χαρακτηρίζει «πολιτικό διωγμό», «κυνήγι μαγισσών» και «ανάμιξη στις εκλογές» του 2024, στις οποίες ελπίζει ν’ «ανακαταλάβει» τον Λευκό Οίκο.

«Αυτός είναι πολιτικός διωγμός και ανάμιξη στις εκλογές στο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία», υποστήριξε σε ανακοίνωσή του ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, προεξοφλώντας πως η υπόθεση αυτή θα αποβεί «σε βάρος του Τζο Μπάιντεν», του διαδόχου του και πιθανού αντιπάλου του στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

Γιατί οι κατηγορίες εναντίον του δεν τον εμποδίζουν να διεκδικήσει την προεδρία

Ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε την Πέμπτη ο πρώτος πρόεδρος που αντιμετωπίζει ποινικές κατηγορίες – ένα κατηγορητήριο που έρχεται αρκετούς μήνες αφότου ο πρώην πρόεδρος ανακοίνωσε ότι διεκδικεί την επανεκλογή του. Το κατηγορητήριο έχει εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με την υποψηφιότητα του Τραμπ για το αξίωμα, αλλά νομικοί εξηγούν ότι ο Τραμπ εξακολουθεί να είναι νομικά σε θέση να συνεχίσει την υποψηφιότητά του για τον Λευκό Οίκο, ενώ αντιμετωπίζει ποινικές κατηγορίες. Ο Saikrishna Prakash, καθηγητής νομικής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, εξηγεί ότι το Σύνταγμα δεν αναφέρει κανένα κώλυμα για τους υποψηφίους που διεκδικούν την προεδρία, είτε είναι κατηγορούμενοι είτε είναι στη φυλακή.

«Δεν υπάρχει στο Σύνταγμα κανένα κώλυμα που να λέει ότι αν σας απαγγελθούν κατηγορίες, δεν μπορείτε να θέσετε υποψηφιότητα. Δεν υπάρχει καν κώλυμα που να λέει ότι αν είσαι στη φυλακή, δεν μπορείς να κατέβεις υποψήφιος. Και έτσι το ίδιο το Σύνταγμα έχει περιορισμένα προσόντα και δεν λέει ότι δεν μπορείς να υπηρετήσεις αν σου απαγγελθούν κατηγορίες ή αν είσαι στη φυλακή», δήλωσε ο Prakash, ο οποίος είναι επίσης ο συγγραφέας του βιβλίου «Prosecuting and Punishing Our Presidents» στο Texas Law Review.

Δύο πιθανότητες αν κερδίσει ο Τραμπ την προεδρία

Ο μεγάλος άγνωστος, ωστόσο, είναι το πότε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η ποινική δίωξη -και η πιθανή καταδίκη- δεδομένης της υποψηφιότητας του Τραμπ. Τα ερωτήματα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν πιο σκοτεινά εάν ο πρώην πρόεδρος κερδίσει την επανεκλογή του στο προεδρικό θώκο στις εκλογές του 2024.

«Η εύκολη απάντηση είναι ότι δεν έχουμε ιδέα. Δεν ξέρουμε επειδή δεν έχει συμβεί ποτέ», δήλωσε η Σούζαν Λόου Μπλοχ, καθηγήτρια συνταγματικού δικαίου στη Νομική Σχολή του Τζορτζτάουν. Εάν ο Τραμπ κερδίσει την προεδρία το 2024, η Bloch βλέπει δύο πιθανότητες: «Η μία είναι να προχωρήσει η απαγγελία κατηγοριών και στη συνέχεια η δίκη, παρόλο που είναι πλέον πρόεδρος, ή η απαγγελία κατηγοριών να ανασταλεί κατά κάποιον τρόπο», είπε.

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει καταγράψει προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του μέχρις στιγμής. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, το 43% τον υποστηρίζει, ενώ το 31% δείχνει να στηρίζει τον κυβερνήτη της Φλόριντα Ντε Σάντις, ο οποίος δεν έχει ακόμα δηλώσει την υποψηφιότητα του.

Ο Τραμπ στις 18 Μαρτίου έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι περίμενε να συλληφθεί στις 21 Μαρτίου και προέτρεψε τους υποστηρικτές του να διαμαρτυρηθούν για να «πάρουμε πίσω το έθνος μας», θυμίζοντας τις προτροπές του ενόψει της επίθεσης στις 6 Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Όταν ο Τραμπ είχε καλέσει για υποστήριξη, ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι είχαν καταγγείλει τον Μπράγκ για επιλεκτική δίωξη με πολιτικά κίνητρα. Ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Κέβιν ΜακΚάρθι, το χαρακτήρισε «εξωφρενική κατάχρηση εξουσίας από έναν ριζοσπαστικό Γενικό Εισαγγελέα».

Ανακοίνωσε έρευνα του Κογκρέσου για το εάν η ομοσπονδιακή χρηματοδότηση χρησιμοποιήθηκε για να υποστηρίξει την έρευνα του Μπραγκ και «να υπονομεύσει τη δημοκρατία μας». Τρεις πρόεδροι επιτροπών των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων ζήτησαν από τον Μπραγκ να τους παράσχει επικοινωνίες, έγγραφα και καταθέσεις σχετικά με την έρευνα.

Οι δηλώσεις του Μαικλ Κόεν μετά την παραπομπή του Τραμπ

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024