Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λίντια Πόετ: H πρώτη γυναίκα που τόλμησε να ασκήσει δικηγορία στην Ιταλία

Λίντια Πόετ: H πρώτη γυναίκα που τόλμησε να ασκήσει δικηγορία στην Ιταλία

Το νέο αστυνομικό δράμα εποχής του Netflix, «Ο Νόμος της Λίντια Πόετ», ακολουθεί την αληθινή ιστορία της πρώτης γυναίκας δικηγόρου στην Ιταλία, της οποίας η ακούσια και βίαιη απομάκρυνση από τον Δικηγορικό Σύλλογο οδήγησε σε ένα κίνημα που επέτρεψε στις γυναίκες να ασκήσουν δικηγορία και να κατέχουν δημόσια αξιώματα στην Ιταλία.

Υπήρχε πραγματικά η Λίντια Πόετ; Είναι η ιταλική σειρά του Netflix μια αληθινή ιστορία; Οι απαντήσεις: Ναι και κάπως έτσι.

Η Πόετ γεννήθηκε το 1855 στο Traverse της Ιταλίας, η μικρότερη από τέσσερα αδέλφια και τρεις αδελφές. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο, όπου έλαβε το πτυχίο της νομικής τον Ιούνιο του 1881, γράφοντας μια διατριβή σχετικά με τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία και το δικαίωμα ψήφου των γυναικών.

Δύο χρόνια αργότερα, έγινε δεκτή στο Τάγμα Δικηγόρων και Εισαγγελέων του Τορίνο. Ωστόσο, άσκησε τη δικηγορία μόνο για τρεις μήνες πριν της αφαιρεθεί η άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Το 1920, όταν ήταν 65 ετών, η Πόετ έγινε τελικά δεκτή στο δικηγορικό σώμα χάρη σε έναν νόμο του 1919 που επέτρεπε στις γυναίκες να ασκούν το επάγγελμα του δικηγόρου.

Photo: YouTube

Η μυθοπλασία κερδίζει της ιστορίας

Η σειρά «Ο Νόμος της Λίντια Πόετ» χρησιμοποιεί αυτό το γεγονός ως αφετηρία, ακόμη και αν δεν ακολουθεί την ιστορική καταγραφή – είναι περισσότερο διαδικαστική, με κάθε επεισόδιο να επικεντρώνεται στην Πόετ που λύνει μια διαφορετική υπόθεση, κάτι μεταξύ ντετέκτιβ και δικηγόρου. Η ιστορικός Clara Bounous, η οποία έγραψε το βιβλίο Lidia Poët: Una Donna Moderna (Μια Σύγχρονη Γυναίκα), λέει στο Italy 24 News για τη σειρά: «Δεν πρόκειται για βιογραφία, δεν είναι η αληθινή ιστορία της Λίντια».

Η Bounous προσθέτει, αν και η σειρά «δεν αφηγείται πλήρως την ιστορία της, ωστόσο κάνει γνωστό, τουλάχιστον, το όνομα της Λίντια Πόετ».

Photo: YouTube

Photo: YouTube

Λίγα λόγια για το στόρι της σειράς –Οι γυναίκες απαγορεύονται από τον νόμο και τη δημόσια τάξη

«Άφραγκη αλλά γεμάτη περηφάνια, η Λίντια βρίσκει δουλειά στο δικηγορικό γραφείο του αδελφού της Ενρίκο, όπου προετοιμάζει μια έφεση που θα ανατρέψει την απόφαση του δικαστηρίου. Έτσι γίνεται η πρώτη γυναίκα δικηγόρος της Ιταλίας» διαβάζουμε στην περίληψη του Netflix.

Στην πραγματική ζωή, ο αποκλεισμός της Πόετ έθεσε σε κίνηση τους τροχούς ενός κινήματος που επέτρεψε στις γυναίκες να ασκούν το επάγγελμα του δικηγόρου και να κατέχουν δημόσια αξιώματα στην Ιταλία.

Παρόλο που έλαβε το πτυχίο της νομικής το 1881, παρακολούθησε την «εγκληματολογική πρακτική», βοηθούσε σε συνεδριάσεις δικαστηρίων και υποβλήθηκε σε πολλαπλές εξετάσεις για το Τάγμα των Δικηγόρων του Τορίνο, της είπαν ότι η αναγραφή του ονόματός της στον κατάλογο των δικηγόρων «δεν άρεσε» στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα.

Στη συνέχεια, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα υπέβαλε καταγγελία στο Εφετείο του Τορίνο. Παρά τα πολλαπλά επιχειρήματα κατά της καταγγελίας, καθώς και την υπενθύμιση ότι σε άλλες χώρες επιτρέπεται σε άλλες γυναίκες να είναι δικηγόροι, το δικαστήριο έκρινε παράνομη την εγγραφή της Πόετ. Ο γενικός εισαγγελέας υποστήριξε ότι οι γυναίκες απαγορεύονται από το νόμο και τη δημόσια τάξη.

Προφανώς υπήρξε ευρεία δημόσια κατακραυγή, με τη συντριπτική πλειοψηφία 25 ιταλικών εφημερίδων να υποστηρίζει την Πόετ και γενικότερα τον δημόσιο ρόλο των γυναικών.

Photo: YouTube

Photo: YouTube

Ταγμένη στο έργο της

Για το υπόλοιπο της ζωής της, η Πόετ δραστηριοποιήθηκε στο διεθνές γυναικείο κίνημα και το 1919 η Ιταλία αποφάσισε ότι οι γυναίκες επιτρέπεται να κατέχουν ορισμένα δημόσια αξιώματα. Αυτό σήμαινε ότι ένα χρόνο αργότερα, το 1920, σε ηλικία 65 ετών, η Πόετ εγγράφηκε στο ρόλο της δικηγόρου στο Τορίνο, καθιστώντας την έτσι, επίσημα, την πρώτη γυναίκα δικηγόρο της Ιταλίας.

Η σειρά του Netflix έχει περιγραφεί ως ένα «ελαφρύ δικονομικό δράμα», όπου θα ακολουθήσουμε την Πόετ καθώς αναλαμβάνει τις δικές της ποινικές υποθέσεις. Σύμφωνα πάντα με την περίληψη: «Η Λίντια βοηθάει υπόπτους εγκληματίες αναζητώντας την αλήθεια πίσω από την εξωτερική εμφάνιση και τις προκαταλήψεις.

»Ο κουνιάδος της Λίντια, ο Τζάκοπο, ένας μυστηριώδης δημοσιογράφος, της δίνει πληροφορίες και τη μυεί στους κρυμμένους κόσμους που κρύβονται κάτω από ένα φανταχτερό Τορίνο».

Δείτε το βίντεο

Photo: YouTube

Σκέφτονταν μόνο τη δουλειά

Μια από τις μοναδικές εν ζωή συγγενείς της Πόετ, η Marilena Jahier Togliatto, η οποία ήταν μακρινή εγγονή-ανιψιά της δικηγόρου, δήλωσε στη La Stampa ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ της ζωής της Λίντια και της σειράς του Netflix, συμπληρώνοντας ότι ήταν «πολύ μυθιστορηματική» για τα γούστα της -αν και παρακολούθησε μόνο το πρώτο επεισόδιο.

«Ποτέ δεν έζησε σε μια βίλα στο Τορίνο. Ζούσε στο Πινέρολο, σε ένα ιστορικό σπίτι στο κέντρο, πάνω από τις στοές. Ποια ήταν η ανάγκη να διαστρεβλωθεί η ιστορία; Ήταν ήδη αρκετά περιπετειώδης μένοντας πιστή στην πραγματικότητα» δήλωσε η Togliatto. Επιπλέον, όπως είπε «ούτε ο αδελφός της Λίντια ήταν παντρεμένος, οι δυο τους, τα δύο αδέρφια, ζούσαν μόνοι τους με τους υπηρέτες, ήταν μια πολύ εύπορη οικογένεια και σκέφτονταν μόνο και αποκλειστικά τη δουλειά».

Photo: YouTube

Photo: YouTube

Μια αφοσιωμένη φεμινίστρια που άνοιξε δρόμους

Η Λίντια Πόετ ήταν αφοσιωμένη σε φεμινιστικούς σκοπούς καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της, εντάχθηκε στο Consiglio Nazionale delle Donne Italiane (Εθνικό Συμβούλιο Ιταλίδων) κατά την ίδρυσή του το 1903 και τάχθηκε υπέρ του δικαιώματος ψήφου των γυναικών.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν ολοκληρωμένες βιογραφίες της στα αγγλικά, αλλά αν μιλάτε άπταιστα ιταλικά, μπορείτε να διαβάσετε το Lidia e le altre της Chiara Viale. Pari opportunità ieri e oggi: l’eredità di Lidia Poët (Η Λυδία και οι άλλες. Ίσες ευκαιρίες χθες και σήμερα: η κληρονομιά της Λίντια Πόετ).

Η Πόετ δεν παντρεύτηκε ποτέ, δεν απέκτησε παιδιά και απεβίωσε το 1949 σε ηλικία 94 ετών.

Δείτε το τρέιλερ της σειράς του Netflix

*Η σειρά «The Law According to Lidia Poët» προβάλλεται τώρα στο Netflix.

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024