Ανδρέας Παπανδρέου – Δήμητρα Λιάνη: Το παρασκήνιο του πιο… διάσημου νεύματος της ελληνικής ιστορίας
«Μια κίνηση που άλλαξε το ρου της ιστορίας σε ότι αφορούσε τη σχέση μας»
Το ημερολόγιο έγραφε 22 Οκτωβρίου 1988 και ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας και ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου, επέστρεφε από το Λονδίνο, όπου είχε πάει για να υποβληθεί σε επέμβαση.
Στο αεροδρόμιο του Ελληνικού είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες πολίτες για να υποδεχθούν τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος επέστρεφε από το Λονδίνο, όπου είχε υποβληθεί σε εγχείρηση καρδιάς στο νοσοκομείο Χέρφιλντ, από τον διάσημο καρδιοχειρουργό Μαγκντί Γιακούμπ.
- Διαβάστε επίσης: Η «δίκη του αιώνα»: 33 χρόνια από την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου για το σκάνδαλο Κοσκωτά – Οι ποινές και ο θάνατος Κουτσόγιωργα
Τότε ήταν που γράφτηκε η ιστορία του πιο… διάσημου νεύματος της ελληνικής ιστορίας. Όταν κατέβαινε τις σκάλες του αεροπλάνου, περίπου στα μισά, ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ κοντοστάθηκε, γύρισε το κεφάλι του, κοίταξε πίσω και με ένα νεύμα του προς τη Δήμητρα Λιάνη, της ζήτησε να τον ακολουθήσει, επισημοποιώντας με αυτό τον τρόπο αυτό τη σχέση τους.
«Ο Ανδρέας ήταν καθαρά ο σκηνοθέτης και ο εμπνευστής αυτής της κίνησης»
Σήμερα, 34 χρόνια μετά η Δήμητρα Λιάνη μίλησε στη στήλη «Vintage Stories» της εκπομπής «Πάμε Δανάη».
«Ήταν μια πολύ γενναία και μεγαλειώδης κίνηση. Μια κίνηση που άλλαξε το ρου της ιστορίας σε ότι αφορούσε τη σχέση μας. Μου είχε πει ότι θα βγει να χαιρετήσει και να περιμένω το σήμα του. Φαντάστηκα ότι θα ήταν κάτι διακριτικό και όχι ότι θα γυρίσει και θα κάνει αυτή την κίνηση. Δεν φοβήθηκε ποτέ. Ο άνθρωπος που φτάνει κοντά στο θάνατο, βλέπει τα πράγματα αλλιώς» είπε.
«Ο Ανδρέας ήταν καθαρά ο σκηνοθέτης και ο εμπνευστής αυτής της κίνησης. Τη μεγαλειότητα αυτής της κίνησης την κατάλαβα μετά, όταν πολλές γυναίκες μού έλεγαν ‘μπράβο, αυτός είναι άντρας’. Ο Ανδρέας έκανε αυτή την κίνηση για να νομιμοποιήσει και να μονιμοποιήσει εμένα στον ελληνικό λαό» είπε αρχικά η Δήμητρα Λιάνη.
Η Δήμητρα Λιάνη είπε επίσης: «Είχαμε περάσει μια τρομοκρατία, μια σειρά εκβιασμών να μην επιστρέψει μαζί μου. Ένας εκδότης είχε πει να πάω στην Αμερική για έξι μήνες. Υπήρχαν κάποιοι που έλεγαν πως δεν πρέπει να γυρίσω μαζί του από το Χέρφιλντ γιατί τον καταστρέφω. Αν γυρνούσα το χρόνο πίσω, δεν θα άλλαζα σε καμία περίπτωση εκείνη τη στιγμή του νεύματος. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ο δικός μου θεός».
- Παρίσι: Goldman Sachs και Citi λένε στο προσωπικό να εργάζεται από το σπίτι – Φόβος τρομοκρατικής επίθεσης
- Σε μπελάδες ο Παναθηναϊκός για την εξάδα της Ευρωλίγκας (pics)
- ΗΠΑ: Ο Χέγκσεθ απολύει τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού εν μέσω πολέμου
- Γιορτή σήμερα 3 Απριλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 03.04.2026]
- Έτσι διαμορφώθηκε η βαθμολογία της Euroleague μετά την ήττα του Παναθηναϊκού από τη Χάποελ
- Ο πόλεμος στο Ιράν πλουτίζει την πολεμική βιομηχανία
- Δεν πήγε στο flash interview ο Αταμάν: «Μεγάλη απογοήτευση για εμάς…»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 03.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/nick-owuor-astro-nic-portraits-b25CZm2Nnco-unsplash-315x220.jpg)















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442