Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Χαμένη αθωότητα»: Όταν δυο δεκάχρονοι σκότωσαν ένα δίχρονο αγοράκι

«Χαμένη αθωότητα»: Όταν δυο δεκάχρονοι σκότωσαν ένα δίχρονο αγοράκι

Το 1993 στην Αγγλία, ένα δίχρονο παιδί βρέθηκε βάναυσα δολοφονημένο. Οι θύτες ήταν δυο δεκάχρονα αγόρια...

Γράφει η Ίλντα Τόσκα*

Ο Ρόμπερτ Τόμσον και ο Τζον Βέναμπλς με την πρώτη ματιά έμοιαζαν δυο συνηθισμένα δεκάχρονα αγόρια. Το 1993 όμως, έγιναν εν ψυχρώ δολοφόνοι ενός νηπίου.

Το νεαρό της ηλικίας τους, σε συνδυασμό με τη βιαιότητα του εγκλήματος τους, συγκλόνισαν όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τριάντα χρόνια μετά, η εικόνα από την κάμερα παρακολούθησης του αεροδρομίου, στην οποία απεικονίζονται τα τρία παιδιά, παραμένει χαραγμένη στην μνήμη εκατομμυρίων ανθρώπων. Όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με την υπόθεση δολοφονίας του δίχρονου Τζέιμς Μπούλγκερ,  η σκηνή φαίνεται αρκετά ακίνδυνη: Δύο αγόρια οδηγούν ένα νήπιο, το ένα κρατώντας το χέρι του, καθώς περνούν μέσα από ένα συνηθισμένο εμπορικό κέντρο της Αγγλίας.

Τα μεγαλύτερα αγόρια – ο Ρόμπερτ Τόμσον και ο Τζον Βέναμπλς  – φαίνεται ότι θα μπορούσαν να είναι τα αδέλφια του νηπίου, όπως σκέφτηκαν κάποιοι παρευρισκόμενοι στο εμπορικό κέντρο εκείνη την ημέρα. Αλλά δεν ήταν. Αντίθετα, ήταν οι απαγωγείς του νηπίου και, σύντομα, οι δολοφόνοι του.

Η απαγωγή

Όλα ξεκίνησαν στις 12 Φεβρουαρίου, όταν ο Τόμσον και ο Βέναμπλς αποφάσισαν να κάνουν κοπάνα από το σχολείο και να πάνε στο εμπορικό κέντρο. Οι δυο φίλοι παραβίαζαν συχνά τους κανόνες με αποτέλεσμα να περιφέρονται από κατάστημα σε κατάστημα, κλέβοντας  ό,τι έπεφτε στα χέρια τους, και στη συνέχεια πετώντας τα κλεμμένα λάφυρα τους από τις κυλιόμενες σκάλες – έτσι για πλάκα.

Αλλά εκείνη τη μοιραία ημέρα, τα δύο αγόρια θα πήγαιναν τα εγκλήματά τους σε ένα νέο φρικτό επίπεδο. Για άγνωστους λόγους αποφάσισαν να απαγάγουν κάποιο παιδί. Στην αρχή προσπάθησαν να απαγάγουν ένα τρίχρονο κοριτσάκι και το δίχρονο αδελφό της αλλά -για λίγο- δεν τα κατάφεραν καθώς τους είδε η μητέρα των παιδιών. Οι δυο φίλοι όμως, δεν σταμάτησαν αλλά βρήκαν αμέσως το επόμενο θύμα τους.

Εντόπισαν τον δίχρονο Τζέιμς , σε ένα κρεοπωλείο με την μητέρα του. Εκείνη του κρατούσε το χέρι και του το άφησε μόνο για να πληρώσει τα ψώνια της. Αυτό όμως, ήταν μοιραίο. Ο Τόμσον και ο Βέναμπλς είχαν πάρει το παιδί μέσα σε ένα λεπτό. Η μητέρα ενημέρωσε αμέσως το προσωπικό ασφαλείας και τα μεγάφωνα φώναξαν το όνομα του μικρού παιδιού. Εκείνο όμως, δεν θα επέστρεφε ποτέ!

Οι γονείς του άτυχου παιδιού

Οι δυο φίλοι οδήγησαν το νήπιο μακριά από το εμπορικό κέντρο και στη συνέχεια, περιπλανήθηκαν στους δρόμους της Λίβερπουλ περνώντας από πολύ κόσμο. Παρά το γεγονός πως πολλοί άνθρωποι τους είδαν, κανένας δεν έκανε τίποτα απολύτως.

Το βασανιστήρια που οδήγησαν στη δολοφονία

Ο Τόμσον και ο Βέναμπλς συνέχισαν την βόλτα τους, ασκώντας παράλληλα βία στον δίχρονο Μπούλγκερ. Συγκεκριμένα, τα αγόρια είχαν σκοπό να αφήσουν το μικρό αγόρι στη μέση του δρόμου για να δούνε εάν θα τον πατήσουν τα αυτοκίνητα. Άλλαξαν γνώμη όμως, και πήγαν τον μικρό σε ένα έρημο σημείο. Εκεί ένας από τους δυο τον σήκωσε στον αέρα και τον άφησε να πέσει στο έδαφος με το κεφάλι. Πολλοί περαστικοί είδαν τα χτυπήματα του Μπούλγκερ αλλά δεν έκαναν τίποτα. Πολλοί από αυτούς θα εξέφραζαν αργότερα τη λύπη τους που δεν έκαναν τίποτα.

Στη συνέχεια έφτασαν στο σιδηροδρομικό σταθμό. Τα αγόρια είχαν φέρει μαζί τους μια κλεμμένη μπλε μπογιά και την έριξαν στο μάτι του Μπούλγκερ. Στη συνέχεια τον κλώτσησαν, τον χτύπησαν με τούβλα και πέτρες και του έβαλαν μπαταρίες στο στόμα. Τέλος, τα αγόρια χτύπησαν τον Μπούλγκερ στο κεφάλι με μια σιδερένια ράβδο 22 κιλών ενώ τα τραύματα που είχε στο κεφάλι και στο σώμα ήταν συνολικά 42. Ήταν τόσο χτυπημένος που οι αρχές δεν μπορούσαν να διακρίνουν ποιο ήταν το μοιραίο χτύπημα.

Τελικά, οι δυο φίλοι τοποθέτησαν το πτώμα του παιδιού απέναντι από τις γραμμές του τρένου, με την ελπίδα να κάνουν το όλο θέμα να φανεί σαν ατύχημα, και εγκατέλειψαν τη σκηνή πριν έρθει ένα τρένο και κόψει το νήπιο στα δύο. Ο ιατροδικαστής κατέληξε αργότερα στο συμπέρασμα ότι ο Μπούλγκερ ήταν ήδη νεκρός σε αυτό το σημείο.

Η εύρεση του πτώματος και η σύλληψη των δολοφόνων

Η αστυνομία στην αρχή είχε κρίνει ως υπόπτους τους γονείς του δίχρονου για την εξαφάνιση του παιδιού. Όταν όμως, είδαν το βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας του εμπορικού κέντρου  η ιστορία πήρε τεράστιες διαστάσεις σε όλη τη χώρα.  Όταν ο πατέρας του Μπούλγκερ, Ραλφ, είδε ότι ήταν μόνο δύο αγόρια με τα οποία ο γιος του είχε φύγει από το εμπορικό κέντρο, ανακουφίστηκε: «Κοίταξα την Ντενίζ – τη γυναίκα του – και χαμογέλασα με ανακούφιση. ‘Θα γίνει καλά, Ντενίζ’, είπα. ‘Είναι με δύο μικρά παιδιά – θα είναι εντάξει».

Η αναζήτηση ολοκληρώθηκε 4 ημέρες αργότερα όταν οι αρχές εντόπισαν το κομμένο στα δύο πτώμα του μικρού παιδιού. Αφού η αστυνομία έλεγξε ποια παιδιά είχαν κάνει κοπάνα εκείνη την μέρα κατέληξαν στους  Τόμσον και Βέναμπλς. Όταν πήγαν στα σπίτια τους δεν βρήκαν μόνο μπλε μπογιά στο μπουφάν του Βέναμπλς, αλλά βρήκαν επίσης αίμα στα παπούτσια του Τόμσον. Τα αγόρια συνελήφθησαν στις 18 Φεβρουαρίου 1993, λίγο λιγότερο από μια εβδομάδα μετά τη δολοφονία.

Αρχικά, ο Τόμσον αρνήθηκε τα πάντα. Αλλά δεν άργησε να ομολογήσει ο Βέναμπλς. Σύντομα ο Βέναμπλς ξέσπασε: «Εγώ τον σκότωσα. Και η μητέρα του, θα της πεις ότι λυπάμαι;».
Αν και ο Τόμσον προσπάθησε πολύ σκληρά να μην ενοχοποιήσει τον εαυτό του όσο μιλούσε στους ανακριτές, απέτυχε όταν έδωσε λεπτομερή περιγραφή του τι φορούσε ο Τζέιμς Μπούλγκερ την ημέρα που δολοφονήθηκε.

Που βρίσκονται οι δολοφόνοι σήμερα;

Κατά τη διάρκεια της δίκης, οι ψυχίατροι που διόρισε το δικαστήριο δήλωσαν ότι και τα δυο αγόρια γνώριζαν τη διαφορά μεταξύ σωστού και λάθους και κανένα από τα δύο αγόρια δεν ήταν κοινωνιοπαθής. Ωστόσο, οι ψυχίατροι δεν μπόρεσαν να βρουν κίνητρο για αυτό το φρικτό έγκλημα.

Στο δικαστήριο ο Τόμσον παρουσιάστηκε ως ο ηθικός αυτουργός και ο Βέναμπλς ως ακόλουθος γιατί ο πρώτος εμφανιζόταν ατάραχος ενώ ο δεύτερος αρκετά συναισθηματικός. Στις 24 Νοεμβρίου 1993, οι δυο φίλοι κρίθηκαν ένοχοι για την απαγωγή και τη δολοφονία του Μπούλγκερ, καθιστώντας τους τους νεότερους καταδικασθέντες δολοφόνους στη σύγχρονη βρετανική ιστορία. Αποφυλακίστηκαν το 2001 σε ηλικία 18 ετών και τους δόθηκαν νέες ταυτότητες εξαιτίας του εθνικού σάλου που προκλήθηκε.

Μπορεί ο Τόμσον να θεωρήθηκε ο ηθικός αυτουργός αλλά μετά την αποφυλάκισή του δεν έχει απασχολήσει έκτοτε τις αρχές. Σήμερα είναι άγνωστο το που βρίσκεται.

Ο Βέναμπλς

Από την άλλη, ο Βέναμπλς έχει ξαναμπεί στη φυλακή πολλές φορές. Ο κύριος λόγος ήταν για κατοχή παιδικής πορνογραφίας και ενός «εγχειριδίου παιδεραστίας», το οποίο περιέγραφε με αηδιαστικές λεπτομέρειες πώς να κακοποιούν νεαρά κορίτσια.

Ο πατέρας του Τζέιμς Μπούλγκερ, Ραλφ Μπούλγκερ, πιστεύει ότι αν ο Βέναμπλς αποφυλακιστεί τώρα, θα κινδυνεύσει να σκοτώσει ξανά.

«Πώς μπορεί κανείς να πει ότι αυτό το τέρας είναι ασφαλές να ζήσει ανάμεσά μας ξανά;», δήλωσε με αφορμή την απόφαση των αναστολών.

*Η Ίλντα Τόσκα σπουδάζει στη New Media Studies

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024