Σούπερ μάρκετ: «Χρυσός» το τυρί και το γιαούρτι – Συνεχίζεται το ράλι των αυξήσεων
Σοβαρό είναι το πρόβλημα και στα γιαούρτια, με τα στραγγιστά ετικέτας να ξεκινούν από 2,50 έως και 2,9 ευρώ το κιλό και τα «επώνυμα» να έχουν ξεφύγει φτάνοντας τα 5,5 και τα 6 ευρώ το κιλό.
Στα ύψη κινείται η τιμή των γαλακτοκομικών με τους παραγωγούς να διαμαρτύρονται για το αυξημένο κόστος.
Είναι ενδεικτικό ότι πλέον στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ το φρέσκο γάλα ιδιωτικής ετικέτας έχει ξεπεράσει το 1,10 ευρώ το λίτρο και τα υψηλής παστερίωσης το 1,20 το λίτρο. Τα «επώνυμα» υψηλής παστερίωσης είναι πλέον άνω του 1,8 ευρώ το λίτρο. Σοβαρό είναι το πρόβλημα και στα γιαούρτια, με τα στραγγιστά ετικέτας να ξεκινούν από 2,50 έως και 2,9 ευρώ το κιλό και τα «επώνυμα» να έχουν ξεφύγει φτάνοντας τα 5,5 και τα 6 ευρώ το κιλό.
Οι αλλαγές στις τιμές από τον Δεκέμβριο του 2021, στον Αύγουστο του 2022 και τον Οκτώβριο του 2022, σύμφωνα με την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA»:
Ανθότυρο (1 κιλό): 5,5€ -> 7€ -> 7,20€
Μυζήθρα (1 κιλό): 8,5€ -> 10€ -> 10,80€
Γραβιέρα (1 κιλό): 12€ ->14€ -> 14€
Φέτα βαρελίσια (1 κιλό): 8,50€ -> 10€ -> 11€
Γιαούρτι πήλινο (1 κιλό): 3,80€ -> 4,30€ -> 4,50€
Στα όριά τους οι παραγωγοί με το αυξημένο κόστος – Φόβοι για ελλείψεις
Μιλώντας στο MEGA για τις τιμές των γαλακτοκομικών, ο τυροκόμος, Στέφανος Βακόνδιος τόνισε ότι «οι τιμές αυτές θα ξεκινήσουν τη νέα χρονιά το αιγοπρόβειο γάλα, άρα περιμένουμε και άλλη αύξηση, γιατί ακόμα δεν έχουμε αγοράσει με την νέα τιμή. Έτσι θα έρθουν και άλλες αυξήσεις. Είναι δύσκολα, και οι τιμές αυτές δεν έχουν κλείσει ακόμα με τους παραγωγούς. Είναι σειρά των κτηνοτρόφων να μπουν στο παιχνίδι, είμαι και εγώ κτηνοτρόφος. Έχουμε πονέσει πάρα πολύ με αυτό το θέμα. Οι ζωοτροφές κάθε βδομάδα αυξάνονται κατά 1 λεπτό», είπε αρχικά.
«Δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες αυτή τη στιγμή, δεν μπορούμε να παραδώσουμε τις παραγγελίες. Εμείς έχουμε ένα τόνο γάλα ημερησίως, και έχουμε λιγότερο αυτή τη στιγμή, βγάζουμε και λιγότερο προϊόν», πρόσθεσε ο κ. Βακόνδιος. Επομένως, δεν είναι μόνο το θέμα των ανατιμήσεων, καθώς πλέον εκφράζονται φόβοι για σοβαρές ελλείψεις σε γάλα, τυριά και γιαούρτια.
Οι τιμές παραγωγού, όπως τις κατέγραψε η εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA»:
Αγελαδινό
2021: 0,45€/lt
2022: 0,52€/lt
+16%
Πρόβειο
2021: 1€ / lt
2022: 1,60€ / lt
+60%
Κατσικίσιο
2021: 0,70€ / lt
2022: 0,90€ / lt
+29%
- Γερμανία: Αποδεσμεύει μέρος των εθνικών αποθεμάτων πετρελαίου
- Eκθεση σε φυτοφάρμακο δείχνει να επηρεάζει την υγεία για 20 γενιές
- Eurovision 2026: Αυτό είναι το video clip του Ferto με τον Akyla
- Γερμανία: Η Ουκρανία στέλνει εκπαιδευτές στο Βερολίνο για να ενισχύσουν την άμυνα της χώρας απέναντι στη Ρωσία
- Τι είπε ο Μπαρτζώκας για το παιχνίδι με τη Μονακό και τα… κιλά του Τζόσεφ
- Συνελήφθη Τούρκος με εις βάρος του ερυθρά αγγελία για κακουργηματική απάτη – Άλλες οκτώ προσαγωγές







