Το αποψινό (16/10, 19:15) ματς του Ολυμπιακού με το Περιστέρι για τη 2η αγωνιστική της Basket League είναι ιστορικής σημασίας. Ο Βασίλης Σπανούλης, ο θρύλος των Πειραιωτών και ένας από τους κορυφαίους παίκτες στην ιστορία της Euroleague, επιστρέφει στο γήπεδο που αγαπήθηκε όσο κανένας άλλος.

Ο «Kill Bill» επιστρέφει στο ΣΕΦ, όπου μεγαλούργησε για 11 χρόνια και άλλαξε τον ρου του ευρωπαϊκού μπάσκετ, ωστόσο, ως αντίπαλος αυτή τη φορά και ως προπονητής του Περιστερίου. Ο Σπανούλης αναμένεται να γνωρίσει την αποθέωση από τον κόσμο του Ολυμπιακού που θα γεμίσει το φαληρικό γήπεδο (ήδη έχουν φύγει 8.000 εισιτήρια).

Παράλληλα, στο ΣΕΦ έχει πραγματοποιήσει μερικές από τις μεγαλύτερες εμφανίσεις της μπασκετικής του πορείας ως παίκτης του Ολυμπιακού. Οι περισσότερες θρυλικές βραδιές της τελευταίας δεκαετίας έχουν τη «σφραγίδα» του Kill-Bill! Ο «Βασίλης με το 7» υπέγραψε αμέτρητους «ερυθρόλευκους» θριάμβους, αλλά to10.gr ξεχώρισε 7 από αυτές, για ευνόητους λόγους…

1. Ραψωδία με το… καλημέρα κόντρα στη «Βασίλισσα»

Το πρώτο ματς του Βασίλη Σπανούλη στο ΣΕΦ με τη φανέλα του Ολυμπιακού ήταν τη σεζόν 2010-11 σε έναν αγώνα κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης, για την 1η αγωνιστική της Regular Season της Euroleague.

Ο Ολυμπιακός τότε επικράτησε με σκορ 82-66, με τον Kill-Bill να μετράει 16 πόντους, 7 ασίστ, 3 ριμπάουντ και 21 στο σύστημα αξιολόγησης.

2. Σχεδόν… τριαντάρα επί της «ελληνικής» Μπιλμπάο

Τη χρονιά κατά την οποία γράφτηκε το έπος της Κωνσταντινούπολης, ο Σπανούλης είχε κάνει μία μυθική εμφάνιση κόντρα στην Μπιλμπάο των Κατσικάρη, Βασιλειάδη και Μαυροειδή.

Με 29 πόντους, 6 ασίστ και 34 στο σύστημα αξιολόγησης ο G.O.A.T. πήρε… παραμάζωμα τους Βάσκους και τους νίκησε μόνος του με 88-81!

3. Σπανούλης – Ομπράντοβιτς σημειώσατε… άσο

Βασίλης Σπανούλης και Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς είναι δύο εκ των κορυφαίων μπασκετικών προσωπικοτήτων όλων των εποχών! Μετά την αποχώρηση του πρώτου από τον Παναθηναϊκό το 2010, οι δύο άντρες… λάτρευαν να μισιούνται. Μα ποτέ δεν έπαψαν να σέβονται ο ένας τον άλλον!

Το 2014 κόντρα στη Φενέρμπαχτσε του Ομπράντοβιτς, ο Σπανούλης ήταν απλά ασταμάτητος! Στον αγώνα που διεξήχθη στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής του TOP-16 της Euroleague ο Kill-Bill πέτυχε 28 πόντους, μοίρασε 9 ασίστ και μάζεψε 5 ριμπάουντ, στην τελική νίκη του Ολυμπιακού με 95-82!

4. Ένα buzzer beater διαφορετικό από όλα τα άλλα

Ήταν 10 Απριλίου του 2014. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός αναμετρώνται για το TOP-16 και το ντέρμπι «αιωνίων» είναι 65-65 με 4,7 δευτερόλεπτα να απομένουν για τη λήξη του ματς. Ο Σλούκας κάνει την επαναφορά, ο Σπανούλης παίρνει την μπάλα και τα υπόλοιπα είναι ιστορία…

5. Όταν ο Μάικ Τζέιμς… κατάλαβε τι εστί Βασίλης Σπανούλης

Ιανουάριος του 2015 και ο Ολυμπιακός υποδεχόταν τη Λαμποράλ Κούτσα, σε μία από τις παρθενικές εμφανίσεις του Μάικ Τζέιμς στη Euroleague. Και ο Αμερικανός είδε από πρώτο χέρι τι εστί Βασίλης Σπανούλης!

27 πόντοι, 6 ασίστ, 28 στο σύστημα αξιολόγησης για τον ηγέτη του Θρύλου, με τον Ολυμπιακό να φτάνει στη νίκη (76-64).

6. Οι 11 πόντοι στα τελευταία 3 λεπτά ήταν… προειδοποίηση γι’ αυτό που θα ακολουθούσε στο ΟΑΚΑ

Οι τελικοί της σεζόν 2015-16 ήταν πιθανότατα οι καλύτεροι όλων των εποχών στο ελληνικό μπάσκετ! Ο Δημήτρης Διαμαντίδης πραγματοποίησε το Last Dance του και έφυγε με… άδεια χέρια ελέω Βασίλη Σπανούλη.

Πριν το μυθικό buzzer beater του ΟΑΚΑ που έδωσε το πρωτάθλημα στον Ολυμπιακό όμως, ο αρχηγός του Ολυμπιακού είχε φροντίσει να… προειδοποιήσει από τον τρίτο τελικό του ΣΕΦ.

Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στο +5, αλλά το τρίποντο του Παπαπέτρου και οι 11 πόντοι του Σπανούλη στα τελευταία 3 λεπτά, οδήγησαν τον Ολυμπιακό στη νίκη με 77-72, στο 2-1 στη σειρά και εν τέλει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος μερικά βράδια αργότερα…

7. Το «αντίο» κόντρα στη Ζενίτ των πρώην (και νυν) πράσινων

Η σεζόν 2020-21 ήταν η τελευταία του Βασίλη Σπανούλη στον Ολυμπιακό και η εμφάνιση κόντρα στη Ζενίτ των πρώην (Πασκουάλ, Παναγιωτόπουλος, Ρίβερς, Παπαδόπουλος) και νυν (Πονίτκα, Γκουντάιτις) «πράσινων» έμελλε να είναι ο… τελευταίος του χορός στο ΣΕΦ!

Οι Πειραιώτες νίκησαν με 75-61 και ο Σπανούλης είχε 16 πόντους (3/3 δίποντα 3/4 τρίποντα) σε 20 λεπτά.