Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Πώς διαλέγω κουζίνα; – Όσα πρέπει να ξέρεις και οι 5 καλύτερες επιλογές

Πώς διαλέγω κουζίνα; – Όσα πρέπει να ξέρεις και οι 5 καλύτερες επιλογές

Ένας πλήρης οδηγός αγοράς για τη νέα σου κουζίνα ή εντοιχιζόμενο φούρνο και εστία

Η παλιά σου κουζίνα αποφάσισε να… συνταξιοδοτηθεί. Μια συσκευή που αντιμετώπιζες περίπου ως μέλος της οικογένειας, συγχωρώντας της κάθε αστοχία και αντιμετωπίζοντας κάθε της ελάττωμα ως αναγκαίο κακό, ξαφνικά πρέπει να αντικατασταθεί. Και η διάδοχός της οφείλει να είναι τέλεια.

Τι σημαίνει, όμως, «τέλεια κουζίνα»; Ή ακόμη και απλώς καλή; Η απάντηση στην πραγματικότητα εξαρτάται από ‘σένα, τις ανάγκες και το budget σου. Για να σε βοηθήσουμε να τη βρεις, συγκεντρώσαμε τις πιο σημαντικές πληροφορίες για όλες τις ερωτήσεις που ίσως σε απασχολήσουν κατά τη διαδικασία επιλογής, αλλά και τις πέντε καλύτερες λύσεις από την τεράστια ποικιλία του SHOPFLIX.gr σε κουζίνες και φούρνους.

Γιατί προτιμήσαμε το SHOPFLIX.gr; Πρώτα από όλα επειδή στην πλατφόρμα, που εσχάτως εισήγαγε και τις λευκές οικιακές συσκευές στον ατέλειωτο κατάλογο προϊόντων που διαθέτει, εδώ και λίγες ημέρες και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού έχουν ξεκινήσει εκπτώσεις που αγγίζουν ακόμη και το 80%. Αλλά και γιατί το SHOPFLIX.gr έχει καταφέρει ήδη να ταυτίσει το όνομά του με έγκαιρες και αξιόπιστες παραδόσεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ελλάδας, εξασφαλίζοντας ότι όλα θα πάνε καλά με την παραγγελία σου. Έτοιμος να βρεις την ιδανική κουζίνα για το σπίτι σου;

Κουζίνα Pitsos PAC003D20 με Εστίες Αερίου 71lt 85x60x60cm Λευκή, 467,50€.

Από τα μάτια πιάνεται…

Ή μάλλον από τις εστίες, κατά το πιο επίσημο. Οι οποίες, όπως πολύ καλά ξέρεις, πλέον κυκλοφορούν σε πολλές διαφορετικές εκδοχές με τα δικά τους υπέρ και κατά.

  • Εμαγιέ. Κλασική, πατροπαράδοτη, ανθεκτική και εύχρηστη. Όμως αργεί να πάρει θερμοκρασία.
  • Με αέριο. Γρήγορη, αποτελεσματική, ισχυρή και με μειωμένο κόστος κατανάλωσης. Όμως η εγκατάσταση και η συντήρησή της είναι πιο ακριβή, και δεν είναι λίγοι εκείνοι που αγχώνονται από τις ορατές φλόγες μέσα στο σπίτι, αλλά και από το ενδεχόμενο διαρροής.
  • Κεραμικές. Ζεσταίνονται πιο γρήγορα από τις εμαγιέ, συχνά διαθέτουν έξυπνες λειτουργίες και η τιμή τους πλέον έχει μειωθεί πολύ σε σχέση με τα πρώτα χρόνια εμφάνισής τους. Όμως χάνουν στα σημεία σε σύγκριση με τις επαγωγικές.
  • Επαγωγικές. Η τελευταία λέξη της οικιακής τεχνολογίας. Ζεσταίνονται μέσα από τη δημιουργία μαγνητικών πεδίων, με αποτέλεσμα να εκπέμπουν θερμότητα αποκλειστικά όταν ειδικά σκεύη ακουμπούν επάνω τους, και μόνο στα σημεία της επαφής. Επομένως, είναι πιο ασφαλείς, θερμαίνουν άψογα και ταχύτατα το σκεύος και διευκολύνουν το καθάρισμα, μιας και οποιαδήποτε επιφάνεια της κουζίνας δεν έρχεται σε επαφή με το σκεύος, παραμένει δροσερή. Όμως εξακολουθούν να είναι ακριβότερες από τις κεραμικές, ενώ δεν αποκλείεται να αναγκαστείς να αγοράσεις από την αρχή όλα τα κουζινικά σου, μιας και δεν λειτουργεί με το οποιοδήποτε τηγάνι ή κατσαρόλα.
  • Κουζίνα AEG CIB6645ABM 73lt με Επαγωγικές Εστίες Inox, 899€.

… μέσα στον τοίχο μπαίνει;

Ίσως πιστεύεις ότι οι εντοιχιζόμενες κουζίνες είναι πάντα καλύτερες από τις ελεύθερες – όμως αυτό απέχει κατά πολύ από την πραγματικότητα. Σε γενικές γραμμές, οι ελεύθερες κουζίνες είναι ευκολότερο να τοποθετηθούν, αλλά και να απεγκατασταθούν σε περίπτωση απρόοπτου, πιο βολικές στον καθαρισμό τους και, φυσικά, φθηνότερες. Και είναι διαθέσιμες πάνω-κάτω σε οποιοδήποτε μέγεθος και τύπο σε βολεύει.

Οι εντοιχιζόμενες, από την άλλη, έχουν πολλά θετικά, κυρίως σε ό,τι αφορά στο αισθητικό αποτέλεσμα. Κομμένες και ραμμένες για το σπίτι σου, θα δέσουν άψογα με τη διακόσμηση. Όμως σε περίπτωση βλάβης ή μετακόμισης, η παρουσία τους θα περιπλέξει αυτομάτως τα πράγματα. Αν προτιμήσεις εντοιχιζόμενη κουζίνα, πάντως, σκέψου το ενδεχόμενο να τοποθετήσεις τον φούρνο μακριά από την εστία, σε ύψος που δεν θα σε αναγκάζει να σκύβεις για να δεις το φαγητό. Θα χαίρεσαι να μαγειρεύεις.

Κουζίνα Bosch HKR390050 66lt με Κεραμικές Εστίες 85x60x60cm Inox, 554€.

Και να κάνει και παστίτσιο

Η απαίτησή μας για μια κουζίνα που καθαρίζει από μόνη της, θυμίζει πολύ το κλασικό αστείο που λέγαμε κάποτε, για να περιγράψουμε πράγματα που ακούγονταν πολύ καλά για να είναι αληθινά. Όμως πλέον πρόκειται για μια ευχή που η νέα σου συσκευή δεν αποκλείεται να μπορεί να πραγματοποιήσει, χάρη σε μια σειρά από νέες τεχνολογίες και δυνατότητες.

  • Πυρόλυση. Σε αυτή τη λειτουργία, ο φούρνος σου ανεβάζει θερμοκρασία που ξεπερνά τους 500 βαθμούς, μετατρέποντας κάθε βρωμιά σε στάχτη και κάνοντας το καθάρισμα παιχνιδάκι. Όμως, όπως είναι λογικό, καταναλώνει και κάμποση ενέργεια.
  • Υδρόλυση. Αρκεί να τοποθετήσεις ένα ταψί με νερό σε έναν φούρνο με λειτουργία υδρόλυσης και να αφήσεις τον ατμό να κάνει για λίγη ώρα τη δουλειά του, μαλακώνοντας τα λίπη και τη βρωμιά. Αμέσως μετά, μπορείς να την αφαιρέσεις εύκολα με ένα πανάκι.
  • Αποσπώμενη πόρτα και γκριλ. Εδώ δεν πρόκειται να μείνεις με το στόμα ανοιχτό από την προηγμένη τεχνολογία, όμως αφενός το κόστος θα συγκρατηθεί αρκετά πιο χαμηλά και αφετέρου η διαφορά στην εμπειρία της καθαριότητας θα είναι κάτι παραπάνω από αισθητή, αφού τίποτα δεν θα μπαίνει εμπόδιο στη μάχη σου με τους λεκέδες.

Ένα ανύπαρκτο δίλημμα

Δεν αναφερθήκαμε στην ενεργειακή κλάση, γιατί η απάντηση είναι δεδομένη: προτίμησε να αγοράσεις την πιο αποδοτική συσκευή που αντέχει η τσέπη σου. Δεν θα χρειαστεί καν να περάσει πολύς καιρός για να κάνεις απόσβεση.

Εξτραδάκια που κάνουν τη διαφορά

Πλέον, όπου και να κοιτάξεις θα δεις συσκευές που συστήνονται ως «έξυπνες». Και προφανώς οι κουζίνες δεν έχουν μείνει εκτός αυτής της τάσης. Αξίζει να επενδύσεις σε έναν smart φούρνο ή εστία; Και πάλι, εξαρτάται από το budget σου, αφού οι τιμές τους δεν έχουν πέσει ακόμη σημαντικά. Με λίγα λόγια, αν μπορείς να κάνεις τη μετάβαση προς ένα έξυπνο σπίτι, είναι σίγουρο ότι θα την απολαύσεις. Διαφορετικά, το IQ της κουζίνας σου δεν χρειάζεται να είναι προτεραιότητα.

Από την άλλη, αρκετοί φούρνοι που δεν είναι ιδιαίτερα ακριβοί, διαθέτουν τηλεσκοπικούς βραχίονες με στοπ. Τι σημασία έχει αυτό το χαρακτηριστικό; Θα το καταλάβεις όταν δεν θα χρειάζεται να διπλωθείς στα δυο για να ελέγξεις την πορεία του μαγειρέματος.

Οι αγαπημένες μας επιλογές

Ποιες κουζίνες αξίζουν να έρθουν στο σπίτι σου, λοιπόν;

Κουζίνα Pitsos PAC003D20 με Εστίες Αερίου 71lt

Με την υπογραφή-εγγύηση της Pitsos, ευρύχωρο φούρνο και τέσσερα μάτια αερίου, η συγκεκριμένη κουζίνα δύσκολα θα σου αφήσει περιθώρια για παράπονα, ενώ η υψηλή της ενεργειακή κλάση (Α) φέρνει καλά νέα και για τους μηνιαίους λογαριασμούς σου.

Διαθέτει γυάλινο καπάκι προστασίας εστιών, αλλά και σύστημα εύκολης αφαίρεσης κρυστάλλων πόρτας που κάνει την καθαριότητα απλή υπόθεση. Και για να σε απαλλάξει από περιττά άγχη, διακόπτει με ασφάλεια την παροχή αερίου στον καυστήρα σε περίπτωση που η φλόγα (που αναφλέγεται με το γύρισμα του διακόπτη) έχει σβήσει.

Αγόρασέ τη από 467,50€.

Κουζίνα Thermogatz TGS E110 WH 66lt με Εμαγιέ Εστίες 60cm Λευκή

Αν θέλεις να επιμείνεις στη σταθερή αξία του εμαγιέ, η συγκεκριμένη πρόταση της Thermogatz, ενεργειακής κλάσης Α, είναι ακριβώς αυτό που ψάχνεις.

Ο φούρνος χωρητικότητας 66 λίτρων, προσφέρει τέσσερις τρόπους ψησίματος με αντιστάσεις και γκριλ, ενώ η τιμή του δρα δροσιστικά εν μέσω καύσωνα.

Αγόρασέ τη από 255€.

Κουζίνα Bosch HKR390050 66lt με Κεραμικές Εστίες 85x60x60cm Inox

Αν θέλεις ελεύθερη κουζίνα χωρίς θυσίες στην ισχύ και τις hi-tech λειτουργίες, η Bosch (προφανώς και) έχει την απάντηση. Στην προκειμένη περίπτωση θα λατρέψεις το 3D Hotair, μέσω του οποίου ο νέος σου φούρνος – που εννοείται είναι ενεργειακής κλάσης Α – κατανέμει τη θερμότητα γρήγορα και ομοιόμορφα, επιτρέποντάς σου να μαγειρέψεις ταυτόχρονα ακόμη και σε τρία επίπεδα, αλλά και να ψήσεις συγχρόνως αλμυρά και γλυκά, χωρίς να μπερδεύονται οι γεύσεις.

Η οθόνη LED σου δίνει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για την κουζίνα σου, ενώ στους επτά διαφορετικούς τρόπους λειτουργίας θα βρεις ακριβώς ό,τι χρειάζεσαι για τέλειο αποτέλεσμα σε κάθε πιάτο (έχει ακόμη και ειδική βαθμίδα για πίτσα). Και με το νέο σύστημα εύκολης αφαίρεσης κρυστάλλων πόρτας, η καθαριότητα θα είναι ευκολότερη από ποτέ.

Αγόρασέ τη από 554€.

Φούρνος Άνω Πάγκου Gorenje BO6737E02X + ECT41SC 77lt με Κεραμικές Εστίες Inox

Έχεις αποφασίσει να στραφείς σε κάτι εντοιχιζόμενο; Το σετ της Gorenje είναι μια εξαιρετική επιλογή, αφού φούρνος και εστίες λειτουργούν αυτόνομα και ελέγχονται από διακόπτες στη δική τους επιφάνεια. Με λίγα λόγια, μπορείς να τοποθετήσεις το κάθε κομμάτι όπου θέλεις.

Από την πλευρά μας, ομολογούμε ότι τον ξεχωρίσαμε και για το σύστημα καθαρισμού με υδρόλυση που, εκτός από αποτελεσματικό, είναι και οικονομικό, αφού μαλακώνει τη βρωμιά χωρίς να απαιτούνται υψηλές θερμοκρασίες.

Αγόρασέ το από 647,90€.

Κουζίνα AEG CIB6645ABM 73lt με Επαγωγικές Εστίες Inox

Είπαμε, οι επαγωγικές εστίες είναι ο βασιλιάς των σύγχρονων οικιακών τεχνολογιών. Επομένως, σε περίπτωση που έχεις το budget, μη διστάσεις να αγοράσεις την εξαιρετική πρόταση της AEG, που εκτός των άλλων προσφέρει και μια σειρά από έξυπνες λειτουργίες που υποστηρίζουν τη μαγειρική σου.

Αν αγαπάς εξίσου τα τηγανιτά και την υγιεινή διατροφή, θα ενθουσιαστείς με τα τραγανά γεύματα χωρίς λάδι που θα σου προσφέρει ο φούρνος AirFry σε συνδυασμό με το διάτρητο συρμάτινο ταψί του που αφήνει τον καυτό αέρα να περάσει από κάθε γωνιά, ενώ το SteamBake θα σου χαρίσει πεντανόστιμα αρτοποιήματα και ψητά φαγητά στο σπίτι. Και σε περίπτωση που αναρωτιόσουν, εννοείται ότι διαθέτει τηλεσκοπικά βαγονέτα, για να παραμείνεις ευθυτενής σε όλη τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Αγόρασέ τη από 899€.

Only in

Κυβέρνηση: Η «ανταρσία» των 11 και τα καμπανάκια για το μέλλον

Δύσκολοι καιροί για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Τα ανησυχητικά μηνύματα που έρχονται από το εσωτερικό της ΝΔ και ο κίνδυνος που έρχεται από τα Δεξιά της.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024