Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κάντο όπως ο Τζο Μπάιντεν: Όλες οι φορές που ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει… μιλήσει με τη γραβάτα του

Κάντο όπως ο Τζο Μπάιντεν: Όλες οι φορές που ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει… μιλήσει με τη γραβάτα του

Στην εποχή της lifestyle πολιτικής και των social media όλα παίζουν τον ρόλο τους.

Πώς μπορείς να κατασκευάσεις μία ταυτότητα ή να αναδείξεις τις πεποιθήσεις και τις ιδέες σου χωρίς να μιλήσεις;

Στην εποχή της lifestyle πολιτικής και των social media όλα παίζουν τον ρόλο τους κι έτσι η επιλογή μίας γραβάτας μπορεί να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις απ΄ότι στο παρελθόν.

Δεν είναι κρυφό άλλωστε πως οι Αμερικάνοι γνωρίζουν καλύτερα απ΄όλους την αυξημένη βαρύτητα που έχει το image-making εντός της πολιτικής επικοινωνίας.  Η σχολή «Ομπάμα» δίδαξε και ακόμη διδάσκει πολλά τους νεαρούς και φιλόδοξους επικοινωνιολόγους.

Η επιλογή του Τζο Μπάιντεν, λοιπόν, να φορέσει μία γραβάτα με την ελληνική σημαία φαινομενικά ήταν μία εύκολη επιλογή, αλλά επικοινωνιακά ήταν κυρίως μία απλή, μοναδική, ασφαλής και δοκιμασμένη επιλογή.

Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που ένας πολιτικός επιλέγει τη μόδα προκειμένου να ενισχύσει τη στάση του σε κάτι. Η ιστορία των πολιτικών ηγετών που μίλησαν με τα ρούχα τους κρατάει χρόνια. Η τραγιάσκα του Τσε Γκεβάρα, η μιλιταρική στολή του Πινοσέτ, το χαλαρό στιλ του Ομπάμα, η άρνηση του Τσίπρα στη γραβάτα είναι μόνο μερικά παραδείγματα που αποδεικνύουν της σχέση του ενδύματος με τη πολιτική.

Εν προκειμένω η επιλογή του συγκεκριμένου αξεσουάρ δυνάμωσε το αφήγημα ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν αξιόπιστο εταίρο για τις ΗΠΑ και πως οι σχέσεις Ελλάδα-ΗΠΑ διανύουν την καλύτερη φάση τους.

Ο Μπάιντεν μάλιστα δεν αρκέστηκε στην επιλογή μίας γραβάτας με ελληνικό χαρακτήρα, αλλά επέλεξε να φορέσει ένα αξεσουάρ που του είχε δωρίσει ένας Έλληνας.

Όπως έγινε γνωστό, τη γραβάτα αυτή είχε κάνει δώρο το 2017 στον τότε αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ.

Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Κουίκ γράφοντας στο Twitter:

«Η ανταλλαγή. «Do you trade your tie with mine?» μου είχε πει ο @POTUS. Χάρηκα που τη φύλαξε για να βρει τη κατάλληλη ευκαιρία. Να προσθέσω ότι η γραβάτα είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ του οίκου PAGONI».

Για την ιστορία να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος αθηναϊκός οίκος, που μετρά από το 1933, έχει γράψει τη δική του ιστορία στο συγκεκριμένο αξεσουάρ, καθώς τις γραβάτες του έχουν κρατήσει από τον Ωνάση και η Σάρον Στόουν, μέχρι τον Κώστα Καραμανλή και τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Παρ΄όλο λοιπόν που ο Τζο Μπάιντεν δεν είναι Ομπάμα, έχοντας επιλέξει να διατηρήσει μία κλασική γραμμή στο ντύσιμό του ως Αμερικανός Πρόεδρος, ίσως τελικά αυτός να ήταν και ο λόγος που η γραβάτα του συζητήθηκε τόσο πολύ.

Βέβαια να σημειωθεί πως πίσω από τα κλασικά κουστούμια του, ο Μπάιντεν φαίνεται να έχει υιοθετήσει για τα καλά αυτό το στιλιστικό τρικ, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει αυτή τη συμβολική επιλογή.

Στις αρχές Μαρτίου ο ίδιος είχε επιλέξει μία γραβάτα με κίτρινες και μπλε λωρίδες προκειμένου να επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βλαντιμίρ Ζελένκσι για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μάλιστα αμέσως μετά το τηλεφώνημα μίλησε σε Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, όπου εκεί είχε μία μπλε γραβάτα.

Η γραβάτα του Μπάιντεν έχει μπει στο στόχαστρο και των ρωσικών ΜΜΕ, όταν σε συνάντηση του πέρσι τον Ιούνιο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, επέλεξε μία light blue γραβάτα.

Η ρωσική προπαγάνδα δεν άργησε να στοχεύσει στο αξεσουάρ του αμερικανού προέδρου σχολιάζοντας πως έμοιαζε με… παιδική, εν αντιθέσει με του ρώσου προέδρου που ήταν σφιχτά δεμένη, δυναμώνοντας το «high profile του».

Πάντως εκτός από τη χρήση της γραβάτας ως επικοινωνιακό τρικ, ο Μπάιντεν φαίνεται να έχει όντως μία παραπάνω αδυναμία σε αυτές, καθώς όπως έχει εκμυστηρευθεί και ο ίδιος όντως έχει γραβάτα την οποία θεωρεί γουρλίδικη (και φυσικά έχει τριφύλλια πάνω της).

Sports in

Οι μέρες και οι ώρες των Game 5 Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού

Ανακοινώθηκαν οι μέρες και οι ώρες των Game 5 του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024