Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πορτογαλία: Προς απρόσμενα «καθαρή νίκη» του Σοσιαλιστικού Κόμματος - Μεγάλη άνοδος της Ακροδεξιάς

Πορτογαλία: Προς απρόσμενα «καθαρή νίκη» του Σοσιαλιστικού Κόμματος – Μεγάλη άνοδος της Ακροδεξιάς

Καθαρή νίκη και ενίσχυση του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος δείχνουν τα αποτελέσματα των εκλογών στην Πορτογαλία, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα, ενώ ενισχυμένη βγαίνει η Ακροδεξιά που ίσως μετατραπεί στην τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας.

Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα (φωτογραφία, επάνω, Reuters/Pedro Nunes) κέρδισε καθαρά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στην Πορτογαλία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε η εθνική εκλογική επιτροπή με το 95% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί.

«Καθαρά νίκη και ενίσχυση»

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά, το PS συγκεντρώνει το 42% των ψήφων. Βάσει του περίπλοκου πορτογαλικού εκλογικού συστήματος, δεν αποκλείεται να εξασφαλίσει, αντίθετα με ό,τι είχε συμβεί στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές το 2019, απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο (ως 118 έδρες από τις 230).

Στις προηγούμενες εκλογές είχε εξασφαλίσει το 36,3% των ψήφων και είχε καταλάβει 108 έδρες.

Ο πρώην δήμαρχος Λισαβόνας, 60 ετών, στην εξουσία από το 2015, έκρινε πως το αποτέλεσμα δείχνει «καθαρά νίκη και ενίσχυση του PS (…)».

«Αυτό σημαίνει ότι οι Πορτογάλοι θέλουν να κυβερνά το Σοσιαλιστικό Κόμμα, θέλουν ηρεμία στη ζωή τους», δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση RTP.

Μεγάλη άνοδος της Ακροδεξιάς

Με βάση τα ακόμη μη τελικά αποτελέσματα, το συντηρητικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) του Χούι Χίου οδεύει να λάβει ποσοστό λίγο χαμηλότερο από το 30%.

Συνολικά, πάντως, την πλειοψηφία στην πορτογαλική Βουλή μοιάζει να οδεύει να διατηρήσει η αριστερά, αφού το Μπλοκ της θα καταλάβει από τρεις ως δέκα έδρες και η συμμαχία κομμουνιστών/πρασίνων από τρεις ως οκτώ.

Ωστόσο, το κόμμα της άκρας δεξιάς Σέγκα (Chega, «Αρκετά»), που οδεύει να συγκεντρώσει το 8,5% των ψήφων και να καταλάβει από 6 ως 14 έδρες, ίσως μετατραπεί στην τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας της Ιβηρικής, ενώ δεν κατείχε παρά μόλις μία έδρα στο απερχόμενο κοινοβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Η «Άντζελα» σώζει γυναίκες που απειλούνται ή κινδυνεύουν - Αυτή είναι η κωδική φράση που εκπέμπει «SOS»

Όποια γυναίκα αισθανθεί ότι κινδυνεύει σε νυχτερινή έξοδο, μπορεί να ζητήσει προστασία με μία κωδική φράση από το προσωπικό του μαγαζιού - Πώς ξεκίνησε η καμπάνια

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024