Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χιονιάς 1934: Όταν η πρωτεύουσα καλύφθηκε από χιόνι

Χιονιάς 1934: Όταν η πρωτεύουσα καλύφθηκε από χιόνι

Όσα συνέβησαν σε μία από τις βαρύτερες χιονοπτώσεις στη σύγχρονη ιστορία της Αθήνας

Το καιρικό φαινόμενο «Ελπίδα», με τις εντονότατες χιονοπτώσεις, φαίνεται πως σταδιακά οδηγείται σε ύφεση.

Ανάμεσα στα μεγάλα προβλήματα που προκλήθηκαν, το βέβαιο είναι πως αυτό που θα μείνει στην Ιστορία είναι ότι εν έτει 2022, με σοβαρότατες ευθύνες της κυβέρνησης και αρμόδιων ιδιωτικών φορέων, εκατοντάδες οδηγοί και επιβάτες και χιλιάδες αυτοκίνητα έμειναν εγκλωβισμένοι, για πάνω από ένα 24ωρο, σε ένα από τα κομβικότερα οδικά δίκτυα της πρωτεύουσας και ολόκληρης της χώρας, την Αττική Οδό.

Το 1934, χρονιά κατά την οποία η Αθήνα δέχθηκε μία από τις σφοδρότερες χιονοπτώσεις στη σύγχρονη ιστορία της, τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι πολίτες, ελλείψει τότε πολλών αυτοκινήτων και αυτοκινητοδρόμων ήταν άλλης φύσεως.

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ», 16.2.1934, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

«Το πάχος της χιόνος μετρηθέν υπό της μετεωρολογικής υπηρεσίας ήτο 40 εκατοστά εντός των Αθηνών, πολύ δε περισσότερον εις τα προάστεια και τα χωριά της Αττικής.

»Κατά τας γενομένας παρατηρήσεις, διά πρώτην φοράν από του 1911 παρατηρείται τοιαύτη πτώσις χιόνος εις τας Αθήνας. Ο πατροπαράδοτος χιονοπόλεμος εσυνεχίσθη και χθες ζωηρότατος μέχρι της μεσημβρίας, βοηθούντος και του αττικού ηλίου. (…)

»Άλλοι επεδίδοντο εις την κατασκευήν ομοιωμάτων ζώων ή ανθρώπων, εθαυμάσθη δε εν τοιούτον ομοίωμα λευκής άρκτου εις την οδόν Σταδίου και εν άλλο έξωθι του ναού της Χρυσοσπηλαιωτίσσης παριστάνον αρχηγόν κόμματος της κυβερνητικής παρατάξεως»

Τραυματισμοί και έλλειψη πρόνοιας

«Λόγω του πάχους της χιόνος αι πλείσται των τροχιοδρομικών γραμμών της πόλεως δεν ελειτούργησαν την πρωίαν, η δε συγκοινωνία εξυπηρετήθη ατελώς διά λεωφορείον και ταξί. Μεγάλη ανωμαλία παρετηρήθη επίσης εις τας δημοσίας υπηρεσίας αι οποίαι ελειτούργησαν ατελέστατα.

»Τα εμπορικά καταστήματα των οδών Ερμού, Ευαγγελιστρίας και Μητροπόλεως παρέμειναν κλειστά μέχρι της μεσημβρίας. Τα μαθήματα των σχολείων διεκόπησαν χθες και σήμερον κατόπιν διαταγής του υπουργείου της Παιδείας εκ λόγων προνοίας, το δε πανεπιστήμιον παρέμεινε κλειστόν.

»Η έλλειψις πάσης δημοτικής προνοίας εν Αθήναις κατέστησε την κυκλοφορίαν των πεζών επικίνδυνον λόγω της ολισθηρότητος των οδών και πεζοδρομίων. Ούτω πολλοί ετραυματίσθησαν εκ πτώσεων άλλοι δε εμωλωπίσθησαν.

»Λόγω του ψύχους εσημειώθησαν τρεις θάνατοι εκ ψύξεως».

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ», 16.2.1934, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Εις Πειραιά

Άφθονος χιών έπεσε χθες και εις τον Πειραιά, ύψους 30 εκατοστών του μέτρου. Τα αυτοκίνητα συγκοινωνίας και τα ταξί κατωρθώθη να κυκλοφορήσουν μετά την 10ην π.μ. Επίσης τα τραμ μετά την 11ην π.μ. ήρχισαν λειτουργούντα εις δύο μόνο γραμμάς. Ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος εξετέλει ανωμάλως τας διαδρομάς του.

Τηλεγραφικαί και τηλεφωνικαί γραμμαί

Λόγω της χθεσινής χιονοθυέλλης αι σιδηροδρομικαί, τηλεγραφικαί και τηλεφωνικαί γραμμαί διεκόπησαν ή ελειτούργησαν πλημμελώς εις την Στεραιάν Ελλάδα ιδίως.

Εις τας Αθήνας ελάχιστα τραμ εκινήθησαν το πρωί. Επίσης τα λεωφορεία εκυκλοφόρησαν μόνον εις τας κεντρικάς γραμμάς. Ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος δεν ελειτούργησε κατά τας πρωινάς ώρας. (…) Κατά πληροφορίας του υπουργείου Συγκοινωνίας εις Σκαραμαγκά απεκλείσθησαν 30 λεωφορεία πλήρη επιβατών.

Και αι τηλεγραφικαί και τηλεφωνικαί γραμμαί δεν υπέστησαν σοβαράς βλάβας, κατέστη δε δυνατή η λειτουργία των περισσοττέρων κατά τας εσπερινάς ώρας της χθες.

Διαβάστε επίσης: Όταν ο χιονιάς «επισκέφθηκε» την Αθήνα του Μεσοπολέμου

Συλλήψεις

«Υπό των οργάνων των κεντρικωτέρων τμημάτων συνελήφθησαν και απεστάλησαν εις το πταισματοδικείον επί παραβάσει της αστυνομικής διατάξεως περί απαγορεύσεως ωρισμένων παιδιών εντός της πόλεως πλέον των 60 νέοι, οίτινες έρριπτον χιονοσφαίρας κατά των διαβατών εις το Ζάππειον, τας στήλας του Ολυμπίου Διός, το πανεπιστήμιον και εις άλλα κεντρικά μέρη.

»Τέλος υπό οργάνων του α’ αστυνομικού τμήματος συνελήφθη ο 25ετής Μ.Κ., υπάλληλος ζαχαροπλαστείου, διότι έρριψε χιονόσφαιραν κατά του αντεισαγγελέως κ. Β. καθήν στιγμήν ούτος διήρχετο δια της οδού Ευαγγελιστρίας».

Σήμερα

Πίσω στο σήμερα, πεσμένα δέντρα και καλώδια, η μισή Αττική χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ουρές εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων, άνθρωποι να πεζοπορούν για χιλιόμετρα στο χιόνι και να πηδούν ανάμεσα σε σιδηροδρομικές αποβάθρες για να προλάβουν να μπουν στο τρένο που θα τους απομακρύνει από τα σημεία εγκλωβισμού τους…

Η αυθόρμητη σκέψη ότι θα ήταν προτιμότερο να ζεις στο 1934 παρά στο 2022 δείχνει ότι κάτι έχει πάει πολύ λάθος.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024