Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα όσπρια είναι πεντανόστιμα αν τα καταναλώνουμε με αυτούς τους τρόπους

Τα όσπρια είναι πεντανόστιμα αν τα καταναλώνουμε με αυτούς τους τρόπους

Σε σαλάτες, σε αλοιφές, σε κεφτέδες μπορούν να απογειώσουν το διατορφολόγιό μας

Τα όσπρια αποτελούν βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής κι εξαιτίας της υψηλής διατροφικής τους αξίας, έχουν σπουδαία θέση και στις vegan και vegetarian διατροφές, αντικαθιστώντας τις πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης.

Τα όσπρια που κυρίως καταναλώνει ο άνθρωπος είναι οι φακές, τα φασόλια, τα ρεβίθια, τα κουκιά, τα μπιζέλια, η φάβα και η σόγια. Εκτός από τις πρωτεΐνες τους (20-25%), τα όσπρια περιέχουν κι άλλα ευεργετικά στοιχεία όπως υδατάνθρακες βραδείας απορρόφησης, φυλικό οξύ, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο και ασβέστιο.

Συνεπώς, βοηθούν με ένα σωρό προβλήματα υγείας του σύγχρονου ανθρώπου, όπως ρύθμιση του σακχάρου του αίματος, η καλή λειτουργία του εντέρου, η προστασία της καρδιάς, ενώ μειώνουν ακόμα και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Όταν συνδυάζονται με ρύζι ή ξηρούς καρπούς αυξάνεται η βιολογική αξία των πρωτεϊνών τους.

Για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου τους καλό θα είναι να τα τρώμε παρέα με λεμόνι ή ωμές πιπεριές.

Καλές οι φασολάδες, οι φακές και οι λοιπές οσπριάδες, όμως υπάρχουν πιο νόστιμοι και ευφάνταστοι τρόποι να καταναλώνουμε αυτούς τους συμμάχους της υγείας μας.

Κεφτέδες ή μπιφτέκια από όσπρια

Αυτός είναι ένας ωραίος τρόπος να βάλουμε επιπλέον όσπρια στην διατροφή της οικογένειας.  Φυσικά μπορούν να μπουν και σε τυλιχτά, παρέα με λαχανικά, σε μπέργκερ, να συνδυαστούν με διάφορα ντιπ και γενικότερα να κάνουν την διαφορά!

Ιδιαίτερα τα μπιφτέκια οσπρίων, μπορούν να γίνου πραγματικοί θησαυροί θρεπτικών συστατικών καθώς, εκτός του πουρέ οσπρίων που είναι η βάση μας, μπορούμε να προσθέσουμε μέσα φρεσκοκομμένα μυρωδικά και λαχανικά.

Σαλάτες από όσπρια

Βράζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν, αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Ύστερα, κόβουμε ντομάτες, καρότο, αυγά, μυρωδικά, αγγουράκι… Και δημιουργούμε με την φαντασία μας πεντανόστιμες και θρεπτικές σαλάτες, που θα ενθουσιάσουν όλα τα μέλη της οικογένειας.

Οι φακές είναι οι βασίλισσες της κρύας σαλάτας.

Όσπρια με δημητριακά

Τα όσπρια σε συνδυασμό με τα δημητριακά όπως το ρύζι, η κινόα, ή το σιτάρι, δίνουν εξαιρετικά πλούσιες συνταγές.

Ο συνδυασμός αυτός δίνει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, κάνοντας απαραίτητο το φαγητό αυτό σε ανθρώπους που ακολουθούν μια vegan ή vegeterian διατροφή ή βρίσκονται σε νηστεία.

Οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, αν και προσφέρουν επαρκώς μερικά αμινοξέα, εμφανίζουν έλλειψη σε άλλα. Όταν όμως συνδυάζονται οι φυτικές πρωτεΐνες με τον κατάλληλο τρόπο, τότε παρέχεται στον οργανισμό μια υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη σχεδόν εφάμιλλη του κρέατος.

Όσπρια με κρέας

Τα φασόλια κρατούν τα σκήπτρα εδώ. Φασολάδα με λουκάνικα, γίγαντες στο φούρνο με μοσχαράκι ή χορινό και ένα σωρό άλλες εκδοχές.

Κάθε μπουκιά, σκέτη απόλαυση. Καμία σχέση με μια νερόβραστη σούπα οσπρίων.

Όσπρια ως αλοιφές

Χούμους από ρεβίθια,  μους φάβας, βλέπε χούμους από μαύρα ή άσπρα φασόλια και λαχταριστές ψημένες πιτούλες να συνοδεύσουν. Ακόμα και πάνω σε ψωμί, σκίζουν.

Η τέλεια συνοδεία στο καθημερινό μας τραπέζι.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024