«Summer Blue» από την Μαρία Γιαννακάκη στην Λήμνο
Πινελιές βουτηγμένες στο ελληνικό καλοκαίρι
Στο μοναδικό μπλε του ελληνικού καλοκαιριού μάς καλεί να αφεθούμε η ζωγράφος Μαρία Γιαννακάκη, μέσα από τον τίτλο της νέας της ατομικής έκθεσης «Summer Blue», που εγκαινιάζεται στις 27 Ιουλίου στην Poseidon Art Gallery στην Μύρινα της Λήμνου.
Μετά από τον διαφορετικό όσο και πρωτόγνωρο χειμώνα που ζήσαμε όλοι μας, η Μαρία Γιαννακάκη, έρχεται για να στρέψει την προσοχή μας στο καλοκαίρι.
Σε χρώματα θαρραλέα, έντονα, εκρηκτικά, που ανεβάζουν τη διάθεση μας και μας προσφέρουν αποδράσεις στην οργιαστική ελληνική φύση, εκεί όπου τα λουλούδια, τα δέντρα, οι γαλάζιοι ουρανοί, δημιουργούν το ιδανικό τοπίο για να κατοικήσουμε ψυχή ή/και σώματι.
Η ανθρώπινη φιγούρα κυριαρχεί και αυτή τη φορά, καθώς η Μαρία Γιαννακάκη δημιουργεί πάντα με οδηγό τον άνθρωπο και για τον άνθρωπο. Τον προστατεύει κάτω από σκιές και φυλλώματα, τον αγκαλιάζει, του δημιουργεί το κατάλληλο πλαίσιο να υπάρξει, χωρίς ποτέ να του στερεί την ελευθερία του.
Μια μητέρα με τα παιδιά της, δυο αμέριμνα κοριτσάκια, ένα κινέζικο κλουβί από τα ταξίδια της ζωγράφου στην Ανατολή, ταξιδευτές και ονειροπόλοι, μνήμες έντονες αποτυπωμένες στους καμβάδες της.
Μια τέχνη ομιλούσα, ρέουσα, ανθρωποκεντρική.
Έργα που δημιουργήθηκαν κατά κύριο λόγο από το 2017 ως σήμερα, αλλά και μια υπέροχη ραπτομηχανή σε μια «θάλασσα από κλωστές» και μασούρια από το 2014. Ακόμα μια ιδεατή, φανταστική επίσκεψη του αγαπημένου της φωτογράφου Πιερ Μπονάρ, σε χρώματα θερμά, κατακόκκινα αυτή τη φορά, μετουσιωμένη μέσα από το βλέμμα της Μαρίας Γιαννακάκη, σε ένα έργο που, στο σύνολό του, υμνεί τη ζωή.
Πληροφορίες Έκθεσης:
Εγκαίνια έκθεσης: Τρίτη 27 Ιουλίου 2021 στις 21:00
Διάρκεια: ως τις 27 Αυγούστου 2021
Poseidon Art Gallery, Ποσειδώνος 17, 81400, Μύρινα Λήμνου
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10.00-14.00 και 19.00-23.00
Κυριακή 11.00-14.00 και 20.00-23.00
Πληροφορίες: Τηλ.2254020028, 6973665797
Λίγα λόγια για την εικαστικό:
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958 και φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1977-1982), όπου σπούδασε Ζωγραφική με τον Παναγιώτη Τέτση και Ψηφιδωτό με τον Γιάννη Κολέφα.
Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κίνα (Ακαδημία Καλών Τεχνών της Hangzhou, 1983-1985) με κρατική υποτροφία, ειδικευόμενη στις τεχνικές της παραδοσιακής κινεζικής ζωγραφικής και στην καλλιγραφία. Η πρώτη της ατομική έκθεση πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο.
Παράλληλα με τη ζωγραφική εικονογραφεί εκδόσεις και σχεδιάζει εξώφυλλα βιβλίων. Έργα της βρίσκονται σε σημαντικές ιδιωτικές συλλογές. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
- ΠΑΣΟΚ: Ο Ανδρουλάκης προτείνει τον Πάρι Κουκουλόπουλο για τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής
- Ραφαέλα Καρά: Το μεγαλύτερο μυστικό της ζωής της, το Βατικανό, η αμύθητη περιουσία, ο μάνατζερ-κληρονόμος
- «Email gate»: Ξεκίνησε η δίκη για τη διαρροή στοιχείων αποδήμων – Στο εδώλιο η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και τρεις ακόμη κατηγορούμενοι
- Κρήτη: Εκτός εντατικής η 23χρονη που προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα
- Το πρόγραμμα του Στέφανου Τσιτσιπά στη χωμάτινη σεζόν (vids)
- Ελεύθερη με περιοριστικούς όρους η χήρα του Τράγκα – Απολογήθηκε για ξέπλυμα και φοροδιαφυγή 13 εκατ. ευρώ





