Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ανανέωση, Αποτοξίνωση & Απόλαυση στη Νηστεία

Ανανέωση, Αποτοξίνωση & Απόλαυση στη Νηστεία

Τα 3αλφα της Σαρακοστής μας δείχνουν το δρόμο για να μετατρέψουμε τη νηστεία σε ένα δώρο για τον οργανισμό - αλλά και για τον ουρανίσκο μας - καθώς ανακαλύπτουμε ξανά τις θεμελιώδεις (και λαχταριστές) αρχές της μεσογειακής διατροφής.

I. Νηστεία σημαίνει Ανανέωση…
φτάνει να ακολουθήσουμε τη σωστή στρατηγική

Ήδη το έχετε νιώσει: Η απαλλαγμένη από ζωικά προϊόντα διατροφή, μας κάνει να αισθανόμαστε πιο ανάλαφροι, ειδικά στις πρώτες θερμές μέρες της Άνοιξης. Όμως η νηστεία, με τις αμέτρητες απαγορεύσεις της, μπορεί εύκολα να οδηγήσει στην αδυναμία, αντί για την ανανέωση που έχουμε τόση ανάγκη. Τουλάχιστον αν δεν βεβαιωθούμε ότι τα γεύματά μας περιλαμβάνουν επαρκή ποσότητα ενός πολύτιμου συστατικού: Της πρωτεΐνης. Για να έχουμε στο μυαλό μας σε αδρές γραμμές τα μεγέθη, αν και οι πρωτεϊνικές μας ανάγκες εξαρτώνται και από παράγοντες όπως η σωματική μας δραστηριότητα, κατά μέσο όρο ένας υγιής ενήλικας έχει ανάγκη από περίπου 0,8-1 γρ. πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Δεν είναι και λίγο, έτσι δεν είναι; Όμως αν κινηθούμε έξυπνα και στρατηγικά, θα εξασφαλίσουμε ότι καταναλώνουμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε – και το σώμα μας θα μας ευχαριστεί.

Βεβαιωθείτε ότι το σαρακοστιανό μενού περιλαμβάνει…

#1: Το κρέας των πιστών

Τόσο πλούσια σε πρωτεΐνες ώστε ο λαός να τα βαφτίσει «κρέας των φτωχών», τα όσπρια είναι το (3)αλφα και το ωμέγα της νηστίσιμης διατροφής. Και στο λαχταριστό εσωτερικό τους, εκτός από 15-18 γρ. πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι, θα ανακαλύψουμε ένα πλήθος άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως οι φυτικές ίνες και ο σίδηρος. Μπορούμε να επιλέξουμε όποια μας γοητεύουν περισσότερο, από την ευρεία γκάμα που περιλαμβάνει όλους τους σούπερ σταρ της μεσογειακής διατροφής: Από τις φακές, τα ρεβύθια και τη φάβα, μέχρι τα φασόλια – την επονομαζόμενη και «εθνική μας τροφή».

Και φυσικά, όταν διαλέγουμε ένα τόσο ελληνικό προϊόν, προτιμάμε εξίσου ελληνικές εταιρείες. Όπως την 3αλφα, που στα περισσότερα από 50 χρόνια λειτουργίας της, έχει καταφέρει να ταυτιστεί στο μυαλό μας με το «όσπριο», αλλά και να μας ξαφνιάσει ξανά και ξανά με τις καινοτομίες της. Ταυτόχρονα, επιλέγοντας όσπρια 3αλφα, εξασφαλίζουμε ότι μέσα από την αγορά μας ενισχύουμε το δίκτυο Ελλήνων Παραγωγών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας της εταιρείας, εφαρμόζοντας αυστηρές και πιστοποιημένες διαδικασίες – και είμαστε σίγουροι για την ποιότητα των οσπρίων που έχουμε στα χέρια μας.

#2: Κάθε καρυδιάς καρύδι

Αλλά και κάθε αμυγδαλιάς αμύγδαλο και – γιατί όχι; – κάθε φιστικιάς φιστίκι. Κάθε μορφής ξηρός καρπός, εκτός από ιδανικό συνοδευτικό για το ποτό μας, συμβαίνει να αποτελεί και αρκετά καλή πηγή πρωτεΐνης, χαρίζοντάς μας περίπου 4-8 γρ. για κάθε 30 γρ. που καταναλώνουμε. Όμως προσοχή: Μην το παρακάνετε και προτιμήστε τις ανάλατες εκδοχές τους. Διαφορετικά, ίσως ξαφνιαστείτε από τις επιπτώσεις τους στη… ζυγαριά σας.

#3: Μανιτάρι θρεπτικό

Πεντανόστιμα, εύκολα στην παρασκευή και σε πολλαπλά είδη που καλύπτουν κάθε γούστο, τα μανιτάρια αποτελούν και ένα από τα πιο συνηθισμένα υποκατάστατα κρέατος. Εν μέρει λόγω της γεύσης και της υφής τους και εν μέρει λόγω της σχετικά υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες, αφού ένα φλιτζάνι μαγειρεμένων μανιταριών αντιστοιχεί περίπου σε 2-5 γρ. του ζωτικού θρεπτικού συστατικού. Ψητά με μπαλσάμικο ή βασικό συστατικό σε ένα κριθαρότο; Η επιλογή είναι δική σας.

#4: Το σουσάμι που άνοιξε

Για την ακρίβεια, το σουσάμι που έλιωσε και μετατράπηκε σε πολύτιμο – και νοστιμότατο – ταχίνι. Ένα από τα ελάχιστα γλυκά που μας κάνουν καλό, το ταχίνι είναι ιδανικός σύντροφος για την περίοδο της νηστείας, αφού είναι πλούσιο όχι μόνο σε πρωτεΐνη, αλλά και σε φυτικές ίνες και βιταμίνες. Ωστόσο, υπάρχει ένας αστερίσκος: Εκτός από γεμάτο θρεπτικά συστατικά, το «μεσογειακό φυστικοβούτυρο» περιέχει και άφθονες θερμίδες. Επομένως, κινηθείτε αναλόγως!

#5: Βρώσιμα μπονσάι

Προσπαθήσαμε να σας το παρουσιάσουμε με τον δελεαστικότερο δυνατό τρόπο, αν και είναι αμέτρητοι εκείνοι που πίνουν νερό στο όνομά του. Ο λόγος για το μπρόκολο, το μικροσκοπικό «δεντράκι», που σφύζει από πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Βραστό ή στον ατμό, με μπόλικο λεμόνι ή ξύδι, αλλά και σε συνδυασμό με νουντλς και γαρίδες – που ως γνωστόν, επιτρέπονται – ίσως αυτή η Σαρακοστή να γίνει η στιγμή που θα το λατρέψετε.

Και πώς θα τα προλάβω όλα αυτά;

Ναι, ξέρουμε. Ωραία είναι όλα αυτά και ενημερωτικά, όμως ο κυριότερος λόγος που δεν τρώτε σωστά στη διάρκεια της νηστείας, δεν είναι η άγνοια, αλλά η έλλειψη χρόνου για προετοιμασία και οργάνωση. Άλλωστε, η πιο σημαντική κατηγορία που αναφέραμε, τα πατροπαράδοτα όσπρια, συχνά απαιτούν ένα ολόκληρο βράδυ… κολυμπιού για να αποκαλύψουν την πλούσια γεύση τους. Ή μάλλον απαιτούσαν, αφού πλέον έχουμε στη διάθεσή μας επιλογές όπως τα όσπρια 3αλφα έτοιμα φυσικά! που μας προσφέρουν όλη τη θρεπτική αξία και τη νοστιμιά των οσπρίων, χωρίς τον κόπο.

Πρόκειται για τέσσερα είδη οσπρίων (ρεβύθια χονδρά, φακές ψιλές, κόκκινα φασόλια και μαυρομάτικα φασόλια), μαγειρεμένα στον ατμό για να διατηρούν όσο το δυνατόν καλύτερα τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία τους, συσκευασμένα χωρίς νερό για να διατηρούν όλη τη θρεπτική τους αξία και έτοιμα προς κατανάλωση από το πρώτο δευτερόλεπτο που θα ανοίξουμε τη συσκευασία.

II. Νηστεία σημαίνει Αποτοξίνωση…
αλλά ίσως όχι όπως την έχετε στο μυαλό σας

«Αποτοξίνωση»: Μια λέξη από μόνη της πειστική. Ποιος δεν θα ήθελε, στο κάτω-κάτω να διώξει από τον οργανισμό του τις ουσίες εκείνες που τον επιβαρύνουν; Το μέσο διατροφικό πρόγραμμα αποτοξίνωσης, ωστόσο, δεν ακούγεται εξίσου θελκτικό – και σίγουρα σχεδόν καθόλου… «διατροφικό». Μόνο χυμοί, επί σειρά ημερών. Αποκλειστική κατανάλωση συγκεκριμένων ομάδων τροφίμων. Εκτός από δυσάρεστα, αυτού του είδους τα προγράμματα είναι και δυνητικά επιβλαβή, αφού μπορούν να οδηγήσουν σε μια κακή σχέση με το φαγητό.

Και εδώ έρχεται η… νηστεία. Που όχι μόνο μας βοηθά να διακόψουμε για ένα διάστημα τις τροφές που πράγματι ενοχοποιούνται για την περιεκτικότητά τους σε τοξίνες, αλλά και εισάγει στο καθημερινό μας μενού τρόφιμα με υψηλή διατροφική αξία. Όμως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Τι είναι, επιτέλους, η αποτοξίνωση;

Οι ευαγγελιστές της συγκεκριμένης μεθόδου έχουν τα δίκια τους: Η αποτοξίνωση είναι πράγματι μια εξαιρετικά σημαντική διαδικασία του οργανισμού μας – ο οποίος μέχρι ενός σημείου είναι σε θέση να την πραγματοποιήσει από μόνος του. Ουσιαστικά, κάθε απέκκριση του σώματός μας βοηθά τον οργανισμό μας να αποβάλει μια σειρά από ουσίες που εισάγονται σε αυτόν μέσω της τροφής, και οι οποίες μπορούν να καταστούν τοξικές σε υψηλές συγκεντρώσεις. Δικός μας στόχος, λοιπόν, δεν είναι να αναγκάσουμε τον οργανισμό μας να κάνει κάτι αναπάντεχο, αλλά απλώς να τον υποστηρίξουμε σε μια φυσική του διεργασία. Και ναι, σε περίπτωση που αναρωτιόσασταν, η νηστεία είναι ο καλύτερος τρόπος να το πετύχουμε. Ας δούμε τώρα και πώς.

Νηστεία σημαίνει ουσιαστική αποτοξίνωση, γιατί…

#1: Εξορίζει το κρέας

Δεν είναι τυχαίο που το κόκκινο κρέας θεωρείται ο νούμερο ένα ένοχος για τη συσσώρευση τοξινών στον οργανισμό μας. Ευτυχώς, τώρα έχουμε έναν επιπλέον καλό λόγο να πάρουμε κάποια απόσταση από τη σχέση μας μαζί του – και να στραφούμε στη μεσογειακή διατροφή. Έτσι, θα επιτρέψουμε στο ήπαρ μας να… κάνει ένα διάλειμμα από την προσπάθειά του να διασπάσει τις επιβλαβείς ουσίες που περιέχονται στα κρεατικά και θα δώσουμε ένα χεράκι στο έντερο και τα νεφρά μας, επιτρέποντάς τους να μας απαλλάξουν από τις συσσωρευμένες τοξίνες.

#2: Καλωσορίζει τις φυτικές ίνες

Φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί και λαδερά καταλαμβάνουν σημαντικό χώρο στη σαρακοστιανή διατροφή μας, πλάι στον απόλυτο πρωταγωνιστή της: Τα όσπρια. Και ευτυχώς για εμάς, όλα τους – και ιδίως τα τελευταία – περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών, του συστατικού που αποτελεί τον μεγαλύτερο σύμμαχο του πεπτικού μας συστήματος, διευκολύνοντας τη διαδικασία της αποτοξίνωσης.

Ακόμη πιο… ευτυχώς; Η Ελλάδα είναι μια χώρα που παράγει όσπρια υψηλής ποιότητας και πολλών ειδών, όπως αυτά που καλλιεργεί η Ομάδα Παραγωγών 3αλφα, μέσω του προγράμματος συμβολαιακής καλλιέργειας της εταιρείας. Κι έτσι, μπορούμε να βρούμε με ευκολία στα ράφια των σουπερμάρκετ ένα πλήθος λαχταριστών επιλογών, είτε προτιμάμε τα «βραστερά» φασόλια, είτε την κομψή φάβα.

#3: Λείπουν τα κακά λίπη – και δεν νιώθουμε λύπη

Δηλαδή, λείπουν αν δεν περάσουμε σαράντα ημέρες τρώγοντας τηγανιτές πατάτες. Αντιθέτως, τα λεγόμενα «καλά» λιπαρά (Ωμέγα 3 και πολυακόρεστα) βρίσκονται σε σημαντικές ποσότητες σε άφθονες νηστίσιμες τροφές, όπως το λατρεμένο ταχίνι, αλλά και τα καρύδια, ο λιναρόσπορος, το αβοκάντο, κ.ά.

#4: Η βιταμίνη θα μείνει

Το σαρακοστιανό διατροφικό μας πρόγραμμα μπορεί να μοιάζει ελλιπές με την πρώτη ματιά, όμως είναι ασφυκτικά γεμάτο από ορισμένα από τα πιο πολύτιμα θρεπτικά συστατικά: Βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και λοιπά ιχνοστοιχεία πλημμυρίζουν τα πολύχρωμα πιάτα που στολίζουν το τραπέζι μας.

Και ακόμη και εκείνα που πράγματι περιέχονται σε μικρότερες ποσότητες σε φυτικά προϊόντα, είναι εύκολο να εξασφαλιστούν μέσα από έξυπνους συνδυασμούς. Για παράδειγμα, προσθέστε μπόλικο λεμόνι στη φασολάδα σας και προτιμήστε το φακόρυζο από τις σκέτες φακές, προκειμένου να διευκολύνετε τον οργανισμό σας να απορροφήσει τον απαραίτητο σίδηρο, και προσθέστε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως τα αμύγδαλα, το ταχίνι, το μπρόκολο και το κουνουπίδι.

Πώς θα απογειώσουμε τα αποτελέσματα;

Αν θέλουμε να μετατρέψουμε τη νηστεία σε μια πραγματική περίοδο αποτοξίνωσης, μπορούμε να κάνουμε ορισμένα επιπλέον βήματα.

  • Ας σπάσουμε κούπες

Ή τουλάχιστον ας σταματήσουμε να τις γεμίζουμε ασταμάτητα με καφέ. Κι αν αυτό σας παραείναι δύσκολο (από την πλευρά μας το συμμεριζόμαστε), τουλάχιστον αφαιρέστε τη ζάχαρη από τα ροφήματά σας, είτε πρόκειται για το πρωινό σας εσπρεσάκι, είτε για το τσάι, τον χυμό και τα αναψυκτικά σας.

  • Νερό ναι, όχι όμως κι αλάτι

Εντάξει, δεν είναι η πρώτη φορά που σας μιλούν για τα οφέλη του νερού για τον οργανισμό σας, όμως δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε ότι είναι απολύτως απαραίτητο για να επιτευχθεί η φυσική διαδικασία της αποτοξίνωσης. Αν έχετε ανάγκη από λίγη επιπλέον γεύση, επιτρέπεται και κάθε φυσικό αφέψημα χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Αντιθέτως, το αλάτι, προκαλώντας κατακράτηση υγρών, δημιουργεί δυσκολίες.

  • Ποντάρουμε στους γίγαντες της διατροφής

Αλλά και στα μαυρομάτικα, και στις φακές και στη φάβα. Γενικώς, όσο περισσότερες φυτικές ίνες εντάσσουμε στο σαρακοστιανό τραπέζι, τόσο το καλύτερο. Και ένας εύκολος τρόπος για να τις εξασφαλίσουμε, είναι η όσο το δυνατόν συχνότερη κατανάλωση οσπρίων.

Αν έχουμε τη διάθεση να το κάνουμε, αλλά μας λείπει ο χρόνος για την προετοιμασία, μπορούμε να επιλέξουμε προϊόντα υψηλής ποιότητας, όπως τα όσπρια 3αλφα έτοιμα φυσικά! που μας επιτρέπουν να ετοιμάσουμε μέσα σε δευτερόλεπτα μια σαλάτα (ή μέσα σε λίγα λεπτά μια σούπα) με ρεβύθια χονδρά, φακές ψιλές, κόκκινα φασόλια ή μαυρομάτικα φασόλια. Έτσι, χωρίς να χρειαστεί να καταβάλουμε χρόνο και κόπο, μπορούμε να απολαύσουμε όλη τη γεύση και τα θρεπτικά συστατικά των οσπρίων, που έχουν μαγειρευτεί στον ατμό για την καλύτερη διατήρηση των βιταμινών και ιχνοστοιχείων τους, ενώ έχουν συσκευαστεί χωρίς νερό, για να διατηρούν στο ακέραιο όλη τη διατροφική τους αξία.

  • Απεταξάμην τους πειρασμούς

Εκτός από τους ηθικούς πειρασμούς, η νηστεία στη βάση της μας καλεί να απαρνηθούμε και τους διατροφικούς – αυτό είναι και το πραγματικό νόημά της. Επομένως, όσο νηστίσιμα και αν είναι, καλό είναι στη διάρκεια αυτών των ημερών να περιορίσουμε και το αλκοόλ και τα γλυκά που καταναλώνουμε. Εκτός από τα θρησκευτικά μας καθήκοντα, θα έχουμε ανταποκριθεί έτσι και στην δέσμευσή μας να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να αποτοξινωθεί.

III. Νηστεία σημαίνει Απόλαυση…
Ειδικά με τις κατάλληλες συνταγές

Ναι, οι σαράντα μέρες χωρίς ζωικά τρόφιμα, μπορούν να γίνουν σαράντα ημέρες απόλαυσης – ακόμη κι αν ανήκετε στους ορκισμένους λάτρεις του κρέατος. Χάρη στις αμέτρητες φυτικές επιλογές της ελληνικής κουζίνας και στους υψηλής ποιότητας καρπούς της ελληνικής γης, είμαστε βέβαιοι πως ήδη έχετε τις δικές σας αγαπημένες σαρακοστιανές επιλογές. Όμως επειδή οι σαράντα ημέρες είναι πολλές – και οι πειρασμοί ακόμη περισσότεροι – η γαστριμαργική φαντασία είναι ο καλύτερος σύμμαχός σας για τη νηστεία του Πάσχα.

Από την πλευρά μας, συγκεντρώσαμε μερικές πρωτότυπες και λαχταριστές συνταγές, που στηρίζονται στον «βασιλιά» της νηστείας: Τα όσπρια. Συγκεκριμένα, επιλέξαμε τα όσπρια 3αλφα, για την υψηλή και πιστοποιημένη ποιότητά τους, την προέλευσή τους από Έλληνες παραγωγούς και την πλούσια γεύση τους. Αλλά και γιατί τα 3αλφα έτοιμα φυσικά!, τα μαγειρεμένα όσπρια με την υψηλή διατροφική αξία, μας έχουν λύσει τα χέρια, αφού μας επιτρέπουν να τα φάμε ακόμη και απευθείας από τη συσκευασία!

.

  • Φασόλια γίγαντες Μακεδονίας με χταπόδι

Για τις ημέρες που το μενού περιλαμβάνει και θαλασσινά

Υλικά

Για τους γίγαντες

500 γρ 3αλφα Φασόλια Γίγαντες Μακεδονίας

300 γρ. κονκασέ τομάτας

1 καρότο

3 κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε κυβάκια

1 κτσ δυόσμο

μισό ματσάκι μαϊντανό

1 φλ. λάδι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το χταπόδι

1 1/2 κιλό χταπόδι, καλά χτυπημένο

1 φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 φλ. λευκό ξίδι

1 φλ. λευκό κρασί

1 δαφνόφυλλο

5-6 κόκκους πιπέρι μαύρο (ολόκληρους)

1 κτσ ρίγανη ξερή

Εκτέλεση

Μουσκεύετε τους Γίγαντες για τουλάχιστον 12 ώρες σε κρύο νερό.

Σουρώνετε τους Γίγαντες , τους ξεπλένετε και τους βάζετε σε κατσαρόλα με κρύο νερό. Βράζετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι που να μαλακώσουν, δηλαδή περίπου για μια ώρα.

Βάζετε το ελαιόλαδο να κάψει σε ένα τηγάνι και σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να αποκτήσουν ωραίο ξανθό χρώμα. Προσθέτετε και τα ντοματάκια ψιλοκομμένα, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και τον δυόσμο και σιγομαγειρεύετε για 10 λεπτά

Βγάζετε τους Γίγαντες από το μάτι και τους σουρώνετε. Μεταφέρετε τη σάλτσα σε ένα ταψί και έπειτα και τους Γίγαντες. Ανακατεύετε καλά και ψήνετε για 30-40 λεπτά στους 170°C.

Σε μία κατσαρόλα τοποθετείτε το χταπόδι και το περιχύνετε με το ελαιόλαδο, το ξίδι και το κρασί. Ρίχνετε μέσα το δαφνόφυλλο και το πιπέρι και τα αφήνετε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 40 λεπτά.

Σερβίρετε τους Γίγαντες και από πάνω το χταπόδι. Πασπαλίζετε με ρίγανη ξερή και απολαμβάνετε.

.

  • Tacos με φακές ψιλές Λάρισας και τσίλι

Για μια Σαρακοστή με αέρα εξωτικό

Υλικά

Για το μείγμα

200 γρ. 3αλφα Φακές Ψιλές Λάρισας

1 φύλλο δάφνη

1 κρεμμύδι λευκό κομμένο σε κυβάκια

1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο

1 πιπεριά τσίλι

200 γρ. τομάτα κονκασέ

1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κ.τ.σ. μπούκοβο

1 κ.τ.γ. πάπρικα καπνιστή

1 κ.τ.γ. κύμινο αλάτι πιπέρι

Για το στήσιμο

5 tacos

1/2 αβοκάντο κομμένο σε φέτες

5 τοματίνια κομμένα σε φέτες

φύλλα μαϊντανού

1 λάιμ κομμένο σε τέταρτα

Εκτέλεση

Τοποθετήστε τις 3αλφα Φακές Ψιλές Λάρισας σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και το φύλλο δάφνης. Φέρτε τες σε σημείο βρασμού και συνεχίστε το βράσιμο για 5 λεπτά. Στη συνέχεια σουρώστε τες.

Βάλτε νερό στην κατσαρόλα και αφήστε το να έρθει σε σημείο βρασμού. Μόλις βράσει προσθέστε τις φακές και σιγοβράστε για 40 λεπτά.

Σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι σωτάρετε το κρεμμύδι με το σκόρδο μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέστε την τσίλι πιπεριά ψιλοκομμένη, την τομάτα κονκασέ και τις φακές.

Σειρά έχουν ο μαϊντανός, το μπούκοβο, η πάπρικα, το κύμινο, το αλάτι και το πιπέρι, τα οποία αφήνουμε να σιγομαγειρευτούν με τα υπόλοιπα υλικά για ένα τέταρτο.

Για το στήσιμο

Γεμίστε τα tacos με το μείγμα των φακών και γαρνίρετε με αβοκάντο, τοματίνια, μαϊντανό και χυμό από το λάιμ. Μόλις ετοιμάσατε ένα λαχταριστό γεύμα – κατάλληλο και για το γραφείο!

.

  • Ψητά αβοκάντο με τραγανά ρεβύθια και σάλτσα ταχίνι

Νηστίσιμα, νόστιμα και… ινσταγκραμικά

Υλικά

Υλικά για τα ρεβύθια και τα αβοκάντο

2 φλυτζάνια 3αλφα Ρεβύθια Χονδρά βρασμένα

1/2 κ.γ γλυκιά πάπρικα

4 μεγάλα μαλακά αβοκάντο

1/2 φλυτζάνι αγγούρι σε κύβους

1/2 φλυτζάνι ντοματίνια κομμένα σε τέταρτα ελαιόλαδο

αλάτι και πιπέρι

Υλικά για την σάλτσα ταχίνι

2 κ. γ. φρέσκο χυμό λεμονιού

1 κ.σ ταχίνι

1/3 φλυτζάνι νερό

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στο γκριλ σε μέτρια/υψηλή θερμότητα. Επαλείψτε τα ρεβύθια με τo ελαιόλαδο, τη γλυκιά πάπρικα και αλάτι-πιπέρι. Τοποθετήστε τα ρεβύθια σε λαδόκολλα και ψήστε στο γκριλ για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, ραντίστε ξανά τα ρεβύθια με ελαιόλαδο και ανακατέψτε. Ψήστε για άλλα 10-12 λεπτά μέχρι να γίνουν ελαφρώς τραγανά.

Κόψτε τα αβοκάντο στη μέση, αφαιρέστε το κουκούτσι και μέρος από την ψίχα ώστε να δημιουργηθεί μια μεγαλύτερη τρύπα. Πασπαλίστε τα αβοκάντο με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Τοποθετήστε τα με τη σάρκα κάτω στην σχάρα και ψήστε μέχρι να δημιουργηθούν ωραίες ραβδώσεις.

Σε ένα μικρό μπολ βάλτε το αγγούρι, τις ντομάτες , λίγο λάδι, αλάτι , πιπέρι και ανακατέψτε ελαφρά. Τοποθετήστε την πάστα ταχίνι, το νερό, το χυμό λεμονιού, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι σε ένα βαζάκι, κλείστε το και χτυπήστε τα μέχρι να γίνει το μείγμα κρεμώδες και λείο. Βάλτε το μείγμα αγγουριού σε κάθε αβοκάντο, με 1 κουταλιά της σούπας ρεβύθια και περιχύστε με τη σάλτσα ταχίνι.

.

  • Ψητή γλυκοπατάτα με φασόλια μαυρομάτικα

Τραγανή, ζουμερή, ακαταμάχητη… και έτοιμη σε χρόνο-ρεκόρ

Υλικά

120g 3αλφα έτοιμα φυσικά! μαυρομάτικα φασόλια

2 γλυκοπατάτες

1 χούφτα λαχανίδες (χωρίς τα κοτσάνια και ψιλοκομμένες)

1 κρεμμύδι (μικρό, ψιλοκομμένο)

αλάτι, πιπέρι, ξύδι

Εκτέλεση

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°. Τυλίξτε τις γλυκοπατάτες σε αλουμινόχαρτο και ψήστε για περίπου 20 λεπτά. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ψήστε για άλλα 10 λεπτά. Όσο ψήνονται οι πατάτες, σε ένα τηγάνι, προσθέστε το κρεμμύδι και σοτάρετε για λίγο.

Προσθέστε τα έτοιμα φυσικά! μαυρομάτικα φασόλια και συνεχίστε να σοτάρετε μέχρι να δέσουν όλα τα υλικά μαζί. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι για γεύση.

Βγάλτε τις γλυκοπατάτες από το φούρνο και κόψτε τις το στη μέση. Σερβίρετε επάνω τους το μείγμα των φασολιών, ρίξτε λίγο ξύδι (δοκιμάστε ξύδι μήλου ή άλλο της επιλογής σας) και έτοιμες.

.

  • Vegan παγωτό με κόκκινα φασόλια

Ίσως ακούγεται… ανορθόδοξο, όμως αποτελεί την ιδανική γλυκιά επιλογή για τη νηστεία

Υλικά

240g 3αλφα έτοιμα φυσικά! κόκκινα φασόλια

1 φλιτζάνι νερό

7 κ. σ. ζάχαρη

1/3 κ. τ. γ. αλάτι

1 1/2 κ. σ. Άνθος αραβοσίτου (διαλυμένο σε 1/4 φλιτζάνι νερό)

Εκτέλεση

Σε ένα κατσαρολάκι βάλτε το νερό και το 1 ½ φακελάκι κόκκινων φασολιών και λιώστε τα με το μπλέντερ χειρός. Προσθέστε το γάλα καρύδας, τη ζάχαρη και το αλάτι και φέρτε τα σε βρασμό. Μειώστε τη θερμότητα στο χαμηλό, προσθέστε σταδιακά το διαλυμένο άνθος αραβοσίτου ενώ ανακατεύετε.

Συνεχίστε το μαγείρεμα μέχρι να πήξει το μείγμα (να μπορεί να επικαλύψει το πίσω μέρος ενός κουταλιού όταν το σηκώνετε). Σβήστε τη φωτιά και αφήστε το στην άκρη να κρυώσει.

Όταν έχει κρυώσει τελείως, κόψτε τα υπόλοιπα κόκκινα φασόλια στο μισό τους και προσθέστε στο μείγμα. Μεταφέρετε το μείγμα σε θήκες popsicles και βάλτε τα στην κατάψυξη για 30 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να κρυώνει το μείγμα.

Στη συνέχεια, βγάλτε από την κατάψυξη και τοποθετήστε τα ξυλάκια στα popsicles, κρατώντας τα όσο το δυνατόν ευθεία. Επιστρέψτε τα popsicle στην καταψύκτη για άλλες 5 έως 6 ώρες, μέχρι να παγώσουν καλά και να είναι έτοιμα.

Ανακαλύψτε περισσότερες λαχταριστές συνταγές για όσπρια εδώ και εδώ.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024