Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το μέλι αλλάζει τον τρόπο που πίναμε μέχρι σήμερα τα cocktail μας

Το μέλι αλλάζει τον τρόπο που πίναμε μέχρι σήμερα τα cocktail μας

Η ζάχαρη και τα σιρόπια ζάχαρης θεωρούνται παλιομοδίτικα, πια, από τους διακεκριμένους bartenders του κόσμου

Για περισσότερο από δύο αιώνες, η ζάχαρη υπήρξε ο πρωταρχικός παράγοντας γλυκύτητας στα κοκτέιλ, συχνότερα με την μορφή ενός σιροπιού.

Οι σύγχρονοι bartenders έχουν, τελευταία, αγκαλιάσει τον σφένδαμο, την αγαύη, τα σπιτικά σιρόπια και μαρμελάδες. Αλλά, τι γίνεται με το μέλι; Μήπως οι «φασαίοι» mixologists δεν το παίρνουν όσο σοβαρά του αξίζει;

«Είναι τόσο μοναδικό στην υφή και την γεύση του», είπε η Tiffanie Barriere, σύμβουλος εστίασηςμε έδρα την Ατλάντα. «Είναι το αγαπημένο μου γλυκαντικ. Αν μπορούσα να το βάλω σε κάθε κοκτέιλ, θα το έκανα. »

Το μέλι ή το σιρόπι μελιού – ένα εύχρηστο μείγμα μελιού και νερού, συνήθως αναλογία ένα προς ένα – δεν έχει κανένα σπιτικό ποτό στο όνομά του τόσο διάσημο όσο το old fashioned ή η μαργαρίτα.

Όμως έχει σημειώσει μια σταθερή ροή επιτυχιών με την πάροδο των ετών. Το Bee’s Knees, ένα κοκτέιλ με μέλι, γνωστό από τα χρόνια της ποτοαπαγόρευσης ακόμα, έχει ακόμα ακτινοβόλο brand, τουλάχιστον ανάμεσα σε γνώστες. Το Brown Derby, το οποίο περιέχει ένα μείγμα μελιού, μπέρμπον και χυμό γκρέιπφρουτ, πήρε το όνομά του από το διάσημο εστιατόριο του Λος Άντζελες με το ίδιο όνομα. Και τη δεκαετία του 1940 είδε την άνοδο του Air Mail, ένα daiquiri με σαμπάνια και μέλι.

Σύμφωνα με τον Jeff Berry, έναν ιστορικό tiki και τον ιδιοκτήτη του μπαρ Latitude 29 στη Νέα Ορλεάνη, «το μέλι προσθέτει γευστικά σε ένα ποτό και ανφτιάξετε ένα daiquiri με σιρόπι μαλιού αντί για απλό σιρόπι, η γεύση θα πάει σε άλλα επίπεδα».

Η ζάχαρη, είπε επίσης, δεν μπορεί να το ανταγωνιστεί ως προς την προσωπικότητα: «Το απλό σιρόπι προσδίδει απλώς ουδέτερη γλυκύτητα, ενώ το μέλι έχει χαρακτήρα».

Φτιάξτε ένα διάσημο cocktail με μέλι εύκολα στο σπίτι

Το Gold Rush ανήκει σίγουρα στη λίστα των πιο απλών cocktails που μπορεί να φτιάξει κάποιος κι αυτό γιατί αποτελείται από μόλις 3 υλικά: Η βάση του είναι το bourbon, το οποίο πλαισιώνεται από χυμό λεμονιού και μέλι.

Έτσι, ο έντονος χαρακτήρας του αμερικανικού ουίσκι συνδυάζεται με τις οξύτητες του λεμονιού και τη γλυκύτητα του μελιού, αποκτώντας ένα ενδιαφέρον και μάλλον εύκολο γευστικό αποτέλεσμα.

Mιλάμε για ένα ποτό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κάτι ανάμεσα σε εναλλακτικό Whiskey Sour και boozy τσάι. Υπάρχουν επιπλέον κάποιες συνταγές που το θέλουν να φτιάχνεται με σιρόπι μελιού, αλλά αυτό στερεί μερικά στοιχεία όσον αφορά το συμπαγές μείγμα που απαιτείται.

Πρόκειται για ένα σχετικά πρόσφατο κλασικό ποτό, το όνομα του οποίου προέρχεται από τους χρυσοθήρες της δυτικής ακτής των ΗΠΑ στις αρχές του περασμένου αιώνα. Οι τελευταίοι, μετά τις «δραστηριότητές» τους συνήθιζαν να χαλαρώνουν στα σαλούν του Σαν Φρανσίσκο, απολαμβάνοντας το ουίσκι τους.

Το Gold Rush ωστόσο πρωτοφτιάχτηκε μόλις το 2001 στο μπαρ Milk & Honey του Μανχάταν από τον T. J. Siegel. Η ακρίβεια των συστατικών και η απλότητά του είναι τα στοιχεία που του χαρίζουν διαχρονικότητα.

Υλικά

2 μεζούρες bourbon

3/4 μεζούρας χυμός λεμονιού

3/4 μεζούρας μέλι

Εκτέλεση

Βάζετε τα υλικά σε ένα σέικερ με πάγο και ανακινείτε δυνατά για περίπου 15 δευτερόλεπτα.

Σουρώνετε σε rocks glass με φρέσκο πάγο. Δεν χρειάζεται γαρνιτούρα.

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024