Η Ρι Σολ Τζου, από πολλές απόψεις, είναι μια πρωτοπόρος Βορειοκορεάτισσα πρώτη κυρία. Σε αντίθεση με τις συζύγους των προηγούμενων ηγετών της χώρας η Ρι, που πιστεύεται ότι είναι 31 ή 32 ετών, έχει συνοδεύσει τον σύζυγό της, Κιμ Γιονγκ Ουν, σε διπλωματικές συναντήσεις υψηλής σημασίας, έχει εμφανιστεί με τσάντες διάσημων σχεδιαστών και έχει συνεισφέρει στη δημιουργία μιας πιο φιλικής εικόνας για τον δικτάτορα της Πιονγιάνγκ. Το 2018, έλαβε τον τίτλο της «σεβαστής πρώτης κυρίας» από τα κρατικά ΜΜΕ. Ο χαρακτηρισμός αυτός δεν είχε χρησιμοποιηθεί επί περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες.

Επιπλέον, έχει τη συνήθεια να εξαφανίζεται από τη δημόσια σφαίρα, μόνο και μόνο για να επιστρέψει ξανά. Στις 16 Φεβρουαρίου, για παράδειγμα, επέστρεψε στη δημοσιότητα, καθώς παρευρέθηκε σε συναυλία για τον εορτασμό των γενεθλίων του Κιμ Γιονγκ Ιλ, του εκλιπόντα πατέρα του ηγέτη της χώρας.

Ο παππούς και ο πατέρας του Κιμ Γιονγκ Ουν είχαν αποκτήσει παιδιά με διαφορετικές συζύγους. Όμως ο ρόλος της Ρι και η ισχύς της στο καθεστώς παραμένουν απροσδιόριστα.

Ποια είναι η Ρι Σολ Τζου;

Η Ρι συστήθηκε στο κοινό ως σύζυγος του Κιμ Γιονγκ Ουν τον Ιούλιο του 2012 αν και το ζευγάρι φέρεται να είναι παντρεμένο ήδη από το 2009, σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες της Σεούλ. Έχουν αποκτήσει τουλάχιστον τρία παιδιά.

Γεννήθηκε το 1989 στη βορειοανατολική πόλη Τσονγκτζίν, όπου και μεγάλωσε έχοντας συγγενείς σε ισχυρές θέσεις και με μεγαλύτερη οικονομική άνεση σε σχέση με την πλειοψηφία των συμπατριωτών τους, σύμφωνα και πάλι με την κατασκοπική υπηρεσία της Νότιας Κορέας. Η στενή της οικογένεια περιγράφεται ως «συνηθισμένη». Σπούδασε φωνητική στην Κίνα κια φέρεται να έχει επισκεφθεί τη Νότια Κορέα το 2005 ως μέλος της ομάδας από Βορειοκορεάτισσες μαζορέτες που ενθάρρυνε τους αθλητές στο Ασιατικό Αθλητικό Πρωτάθλημα.

Στο παρελθόν η Ρι εργαζόταν ως τραγουδίστρια στην Ορχήστρα Unhasu της Βόρειας Κορέας. Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο Κιμ Ιλ Σουνγκ της Πιονγιάνγκ, που φέρει το όνομα του ιδρυτή της χώρας και παππού του άνδρα που έμελλε να γίνει σύζυγός της.

Όταν ο Κιμ Γιονγκ Ουν συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μουν Τζεϊ-ιν, τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, τον Απρίλιο του 2018, η Ρι τον συνόδευσε στη σύνοδο κορυφής. Ήταν η πρώτη Βορειοκορεάτισσα πρώτη κυρία που έκανε κάτι τέτοιο. Στη διάρκεια της συνόδου, η Ρι δήλωσε ότι αισθάνεται πως έχει πολλά κοινά με την Κιμ Γιουνγκ-σου, τη Νοτιοκορεάτισσα πρώτη κυρία, αφού και οι δύο έχουν σπουδάσει φωνητική, σύμφωνα με το προεδρικό μέγαρο της Σεούλ. Ενεπλάκη ενεργά και στην επίσκεψη του Μουν και της συζύγου του στην Πιονγιάνγκ τον Σεπτέμβριο του 2018, ξεναγώντας την πρώτη κυρία σε μια παιδιατρική κλινική και ένα πανεπιστήμιο μουσικολογίας.

Γιατί κάναμε ένα χρόνο να τη δούμε;

Η Ρι δεν είχε εμφανιστεί δημόσια επί περισσότερο από ένα χρόνο πριν τη συναυλία στις 6 Φεβρουαρίου. Η προηγούμενη εμφάνισή της ήταν κατά τους εορτασμούς της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς, τον Ιανουάριο του 2020.

Οι παρατεταμένες εξαφανίσεις, όμως, δεν είναι κάτι καινούργιο για την Ρι. Απουσίασε από τη δημόσια σφαίρα επί εννιά μήνες το 2016, επί τέσσερις το 2017 και ξανά το 2019. Εξαιτίας της δημοτικότητάς της σε μια χώρα που κυριαρχούσαν οι άνδρες, οι απουσία της συνήθως συνοδευόταν από φημολογίες περί εγκυμοσύνης και προβλημάτων υγείας. Τα κρατικά ΜΜΕ, πάντως, δεν σχολιάζουν τις περιόδους της αδράνειάς της.

Στα διαστήματα που έχει περάσει μπροστά στα φώτα, η Ρι έχει συνοδεύσει τον σύζυγό της στο Πεκίνο το 2018 και στη συνάντησή του με τον Σι Τζινπίνγκ. Έχει τελέσει χρέη οικοδέσποινας κατά την επίσκεψη του Σι στην Πιονγιάνγκ το επόμενο έτος. Συχνά τον συνοδεύει σε δημόσιες εκδηλώσεις, σε αντίθεση με τις πρώτες κυρίες του παρελθόντος.

Έχει συμμετάσχει σε 36 διπλωματικές εκδηλώσεις το 2018 και σε 10 το 2019, σύμφωνα με το ΝΚ Pro, μια ιστοσελίδα που καλύπτει ζητήματα που σχετίζονται με την Βόρεια Κορέα. Συνολικά, έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 100 δημόσιες εκδηλώσεις στη διάρκεια του γάμου της.

Τι γνωρίζουμε για τα παιδιά της με τον Κιμ Γιονγκ Ουν;

Ο Κιμ και η Ρι φέρονται να έχουν αποκτήσει τρία παιδιά, βάσει των μυστικών υπηρεσιών της Νότιας Κορέας, παρά το γεγονός ότι είναι ελάχιστα τα όσα γνωρίζουμε για εκείνα. Το πρώτο τους παιδί, που είναι αγόρι, γεννήθηκε το 2010, ενώ το δεύτερο, ένα κορίτσι, το 2013. Άλλο ένα παιδί, αγνώστου φύλου, γεννήθηκε το 2017. Ο πρώην σταρ του μπάσκετ, Ντένις Ρόντμαν που έχει συναντήσει πολλές φορές τον Κιμ Γιονγκ Ουν, υποστηρίζει ότι το όνομα της κόρης του είναι Τζου Άε.

Τα παιδιά του Κιμ δεν αναφέρονται και δεν προβάλλονται ποτέ στα τοπικά ΜΜΕ. Ο ίδιος ο Κιμ ήταν σε μεγάλο βαθμό άγνωστος πριν την πρώτη του εμφάνιση σε δημόσια εκδήλωση το 2010, δηλαδή μόλις έναν χρόνο πριν διαδεχθεί τον πατέρα του, Κιμ Γιονγκ Ιλ, που είχε κατορθώσει να κρατήσει μυστικές τις ταυτότητες των συζύγων και των παιδιών του στα χρόνια που διατηρήθηκε στην εξουσία.

Πότε παντρεύτηκαν;

Ο Κιμ παντρεύτηκε την Ρι το 2009, σύμφωνα με Νοτιοκορεάτες βουλευτές που ενημερώθηκαν σχετικά από τις οικείες μυστικές υπηρεσίες. Όμως τα κρατικά ΜΜΕ την ανέφεραν ως σύζυγο του Κιμ μόλις το 2012.

Λεπτομέρειες γύρω από την πρώτη γνωριμία του ζευγαριού δεν έχουν γίνει γνωστές. Η χαλαρή στάση της Ρι πλάι στον σύζυγό της άλλαξε το νόημα του ρόλου της πρώτης κυρίας της Βόρειας Κορέας, υποστηρίζουν παρατηρητές της Πιονγιάνγκ. Το 201, όταν ένας υψηλόβαθμος μυστικός πράκτορας των ΗΠΑ, ο Άντι Κιμ επισκέφθηκε την Πιονγιάνγκ, είπε στον Βορειοκορεάτη ηγέτη ότι το κάπνισμα έβλαπτε την υγεία του, σύμφωνα με το βιβλίο «Οργή» του Μπομπ Γούντγουορντ (2020). Τόσο ο ανώτερος αξιωματούχος που ήταν μαζί τους, όσο και η αδερφή του, Κιμ Γιο Τζονγκ, πάγωσαν στο άκουσμα αυτής της φράσης.

Όμως η Ρι συμφώνησε με τον Αμερικανό απεσταλμένο, σύμφωνα με το βιβλίο, εξηγώντας ότι και εκείνη τον προειδοποιεί για το ίδιο πράγμα. Η κριτική κατά του Ανώτατου Ηγέτη θεωρείται προδοσία στη Βόρεια Κορέα και είναι μια πράξη αδιανόητη.

Ποιος είναι ο ρόλος της στην κοινωνία της Βόρειας Κορέας;

Η Ρι έλαβε τον τίτλο της πρώτης κυρίας τον Φεβρουάριο του 2018, λίγο πριν τη σύνοδο κορυφής πρώτα με την Νότια Κορέα και στη συνέχεια με τις ΗΠΑ. Προηγουμένως αναφερόταν ως «συντρόφισσα» από τα κρατικά ΜΜΕ. Μήνες αργότερα, τα ΜΜΕ χρησιμοποίησαν τον ακόμη πιο βαρύγδουπο τίτλο της «σεβαστής πρώτης κυρίας», που παρέμενε σε αχρησία από το 1974, όταν χρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά για να περιγράψει τη σύζυγο κάποιου Κιμ.

Οι παρατηρητές της Πιονγιάνγκ αναφέρουν ότι η Ρι είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει έναν παραδοσιακό για τα δυτικά δεδομένα ρόλο πρώτης κυρίας, αξιοποιώντας τις εμφανίσεις της για να ενισχύσει την εικόνα της ως μητέρα που φροντίζει τη χώρα. Ως μέρος της διπλωματικής γοητείας που επιχειρεί να ασκήσει ο σύζυγός της, η Ρι φαίνεται να διακρίνεται από αυτοπεποίθηση και άνεση μπροστά στους προβολείς, γεγονός ενδεχομένως αναμενόμενο, δεδομένου του ότι έχει υπάρξει ερμηνεύτρια από νεαρή ηλικία.

Τον Απρίλιο του 2018, η Ρι συναντήθηκε απουσία του συζύγου της με κινεζική αποστολή, κάνοντας ορισμένους ειδικούς επί της Νότιας Κορέας να υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να αναλάβει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στις υποθέσεις του καθεστώτος όμως έκτοτε, η παρουσία της έχει και πάλι περιοριστεί σχεδόν ολοκληρωτικά.

Με πληροφορίες από τη Wall Street Journal

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr