Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ονδούρα : Επιχειρούν να καταστήσουν την άμβλωση παράνομη… για πάντα

Ονδούρα : Επιχειρούν να καταστήσουν την άμβλωση παράνομη… για πάντα

Μια συνταγματική μεταρρύθμιση επιχειρεί να διαιωνίσει την απαγόρευση

Νομοθέτες της Ονδούρας πιέζουν για συνταγματική μεταρρύθμιση μέσω του Κογκρέσου, η οποία θα καθιστούσε ουσιαστικά αδύνατη τη νομιμοποίηση της άμβλωσης στη χώρα, τόσο τώρα όσο και στο μέλλον.

Το μέτρο, που αποκαλείται «ασπίδα απέναντι στην άμβλωση» από τους υπέρμαχούς του, έρχεται ως απόκριση στα φεμινιστικά κινήματα του «πράσινου κύματος» που σάρωσαν τη Λατινική Αμερική και πρόσφατα πέτυχαν τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα νίκη τους, με τη νομιμοποίηση της άμβλωσης στην Αργεντινή.

«Είναι μια ασπίδα ενάντια στο πράσινο κύμα», δήλωσε η Κριστίνα Αλβαράδο, εκπρόσωπος του Γυναικείου Κινήματος για την Ειρήνη. «Στην Ονδούρα διαπράττεται η υπέρτατη παραβίαση των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών».

Η Ονδούρα είναι μια από τις τέσσερις χώρες της Λατινικής Αμερικής που απαγορεύουν την έκτρωση για οποιαδήποτε αιτιολογία και η μοναδική που απαγορεύει τα αντισυλληπτικά έκτακτης ανάγκης, όπως είναι το λεγόμενο «χάπι της επόμενης ημέρας», ακόμη και σε περίπτωση βιασμού.

Το νέο μέτρο, που είναι πιθανό να ψηφιστεί αυτή την εβδομάδα, θα ορίζει ότι απαιτείται θετική ψήφος τουλάχιστον από τα τρία-τέταρτα του Κογκρέσου προκειμένου να γίνουν μετατροπές στη νομοθεσία περί άμβλωσης, αυξάνοντας το όριο των απαραίτητων ψήφων πάνω και από αυτό που είναι φυσιολογικά απαραίτητο για την πραγματοποίηση συνταγματικών μεταρρυθμίσεων. Είναι σχεδόν αδύνατο να συγκεντρωθούν τέτοια ποσοστά θετικών ψήφων.

Ταυτόχρονα, δημιουργεί ένα δεδικασμένο που θα μπορούσε να αποτελέσει κακό παράδειγμα και για άλλες χώρες της περιοχής, που αντιδρούν στους αγώνες των γυναικών για τα αναπαραγωγικά τους δικαιώματα.

Το 2017, βουλευτές ψήφισαν για μια μεταρρύθμιση που αποποινικοποιούσε την άμβλωση για περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας, καθώς και όταν η ζωή της μητέρας βρίσκεται σε κίνδυνο ή αν κρινόταν ότι το έμβρυο δεν θα κατάφερνε να επιβιώσει μετά τη γέννηση. Όμως από τους 128 βουλευτές, μόνο οι 8 ψήφισαν υπέρ.

Βάσει της προτεινόμενης μεταρρύθμισης, θα ήταν αδύνατη και η τροποποίηση μέσω δικαστικής απόφασης ή η άρση της απαγόρευσης μέσω ενός νέου συντάγματος.

Οι ακτιβιστές υπέρ των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών υποστηρίζουν ότι η μεταρρύθμιση δεν θα αποτρέψει τις γυναίκες από το να προχωρούν σε άμβλωση, αλλά απλώς θα συντηρήσει τις σημερινές συνθήκες, στο πλαίσιο των οποίων πολλές γυναίκες, ιδίως εκείνες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν σε χώρες όπου η άμβλωση είναι νόμιμη, στρέφονται σε παράνομες διαδικασίες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.

«Έχουν υπάρξει περιστατικά που μετά από εξέταση από γιατρό βρέθηκαν νομίσματα ή ακόμη και καρφιά μέσα στην κολπική κοιλότητα», εξηγεί γυναικολόγος σε τοπικό νοσοκομείο μιλώντας στον Guardian. Προσθέτει ότι στο νοσοκομείο όπου εργάζεται, επιβεβαιώνονται περίπου 150 αποβολές το μήνα, πολλές εκ των οποίων αφορούν έφηβα κορίτσια, τα οποία ο ίδιος υποψιάζεται ότι έχουν προβεί σε άμβλωση.

Τόσο οι γιατροί όσο και οι γυναίκες που συλλαμβάνονται να πραγματοποιούν έκτρωση, αντιμετωπίζουν φυλάκιση τριών έως έξι ετών. Όμως τέτοιου είδους υποθέσεις σπανίως φτάνουν στα δικαστήρια.

Ο εγκλεισμός στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από τον κοροναϊό έχει επιδεινώσει περαιτέρω τις συνθήκες για τις γυναίκες στη χώρα, όπου καταγράφεται ο υψηλότερος αριθμός γυναικοκτονιών για τη Λατινική Αμερική και η σεξουαλική βία θεωρείται ενδημική.

«Κλείσαμε το 2020 με περισσότερες από 100.000 κλήσεις στην αστυνομία από γυναίκες που υφίστανται ενδοοικογενειακή βία», τονίζει η Αλβαράδο μιλώντας στον Guardian. «Από αυτές τις κλήσεις, μόνο το 2,5% κατέληξε σε ποινική δίωξη». Ακόμη λιγότερες κατέληξαν σε καταδίκη.

Ταυτόχρονα, ο αριθμός των κοριτσιών 10 έως 14 ετών που γέννησαν εντός του 2020 ξεπέρασε τα 800 σε όλη τη χώρα. Αυτό σημαίνει, όπως εξηγεί η Αλβαράδο, ότι κατά μέσο όρο κάθε εβδομάδα σημειώνονταν 16 γεννήσεις από νεαρά κορίτσια, σε μια χώρα με πληθυσμό περίπου εννιά εκατομμυρίων.

Παρά την φαινομενικά αξεπέραστη αντίσταση στην πρόοδο των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών, φεμινίστριες από την Ονδούρα εμπνέονται από τα επιτεύγματα που έχει καταφέρει μέχρι σήμερα το πράσινο κύμα σε όλη τη Λατινική Αμερική και είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν να αγωνίζονται.

«Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για το δικαίωμα της επιλογής», τόνισε η Αλβαράδο. «Πιστεύω ότι αν υπάρχει κάτι που μπορούμε να μάθουμε από τις Αργεντίνες, είναι ότι πρέπει να κινούμαστε βήμα-βήμα. Η Αργεντινή χρειάστηκε 30 χρόνια για να τα καταφέρει»

Sports in

Υπόθεση Καρλίτο: Συγγνώμη Πεπ, αλλά ο Αντσελότι… (vids, pics)

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα είναι πιθανότατα ο κορυφαίος προπονητής στον κόσμο, όμως ο Κάρλο Αντσελότι είναι ο «βασιλιάς» του Champions League...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024