Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μανιτάρια μπουργκινιόν για μεγαλοπρεπές ξεκίνημα χρονιάς

Μανιτάρια μπουργκινιόν για μεγαλοπρεπές ξεκίνημα χρονιάς

Πιάτο βαθιά νόστιμο και διακριτικά αριστοκρατικό, μαγειρεμένο με απλά βήματα στο σπίτι την Πρωτοχρονιά και όχι μόνο

Ο γνωστός πατέρας της γαλλικής γαστρονομίας Εσκοφιέ κατέγραψε για πρώτη φορά στις αρχές του 20ου αιώνα με ιδιαίτερα συνοπτικό τρόπο την περίφημη μαγειρική τεχνοτροπία μπουργκινιόν, η οποία αγαπήθηκε ευρέως. Συνηθίζεται να μαγειρεύεται με μοσχάρι (το λεγόμενο μπίφ μπουργκινιόν), αλλά μετά από συνεχόμενες μέρες κρεατοφαγίας, ας επιλέξουμε μανιτάρια: έχουν θεσπέσια γεύση και υψηλή διατροφική αξία.

ΥΛΙΚΑ

750 – 800 γρ. μανιτάρια ανάμεικτα (ό, τι μανιτέρια θέλετε εσείς)

2 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. βούτυρο

2 κόκκινα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 μέτρια καρότα ψιλοκομμένα

100 γρ. μπέικον ή προσούτο (προαιρετικά)

1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι

2 φύλλα δάφνης

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

50 γρ. ( 2 ½ κ.γ.) πάστα ντομάτας

250 ml. (1 φλιτζάνι) κόκκινο κρασί

500 ml. (2 φλιτζάνια) ζωμό μανιταριών και ζωμό κρέατος ή μόνο τον ένα από τους δυο ή και μαζί

Χρησιμοποιήστε ζωμό λαχανικών, αν θέλετε ένα χορτοφαγικό πιάτο

Αλάτι και πιπέρι

Κριθαράκι

Κρέμα γάλακτος για το γαρνίρισμα

Ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό για γαρνίρισμα

Εδώ, εκτέλεση της συνταγής αλά Τζούλια Τσάιλντ.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ψιλοκόβουμε τα υλικά πριν ξεκινήσουμε.

Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Τηγανίζουμε τα μανιτάρια σε δύο παρτίδες, μοιράζοντας το ελαιόλαδο σε κάθε «τηγανιά» για περίπου 4 λεπτά έως ότου πάρουν χρώμα . Πρέπει η φωτιά να είναι δυνατή.

Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το θυμάρι και μπέικον σε χαμηλή φωτιά για περίπου 5 έως 6 λεπτά, μέχρι τα κρεμμύδια γίνουν διάφανα και να μαλακώσουν, χωρίς να πάρουν χρώμα.

Προσθέτουμε, επίσης, το σκόρδο και την πάστα ντομάτας και αφήνουμε για λίγα δευτερόλεπτα.

Ρίχνουμε το κρασί και, όταν τα υγρά μειωθούν, προσθέτουμε τον ζωμό.

Προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλάτι και πιπέρι.

Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά με το καπάκι για περίπου 25 – 30 λεπτά.

Για να σερβίρουμε, ανακατεύουμε με κριθαράκι ή με ζυμαρικά της αρεσκείας μας. Γαρνίρουμε με μια κουταλιά κρέμα γάλακτος και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024